Καλύτερος ξένος επιτελικός χαφ/10ρι της Superleague 2000-20

Καλύτερος ξένος επιτελικός χαφ

Ριβάλντο (Ολυμπιακός, AEK)

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει αγωνιστεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα κι όχι μόνο στον 21ο αιώνα. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που αναδείχθηκε ο καλύτερος στον κόσμο παίρνοντας την Χρυσή Μπάλα του 2001. Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που ήταν πρωταγωνιστής στην εθνική Βραζιλίας στην πορεία της προς την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2002. Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που στη συλλογική του καριέρα αγωνίστηκε σε κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν. Όταν ο ΄΄Ρίμπο΄΄ έφτασε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2004 για λογαριασμό του Ολυμπιακού ήταν πραγματικά ο ορισμός της μεταγραφής που ΄΄ρίχνει τα τσιμέντα΄΄. Ο Ριβάλντο μπορεί να μην έτρεχε όπως στο παρελθόν αλλά η απίστευτη ποιότητα του σε κάθε χτύπημα της μπάλας ήταν αρκετό για να είναι ο απόλυτος σούπερσταρ του ελληνικού πρωταθλήματος. Για 3 χρόνια όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε κάποιο φάουλ κοντά στην περιοχή του αντιπάλου ήταν σαν να είχε καταλογιστεί πέναλτι! Οι σπουδαίες στιγμές του έρχονταν η μία πίσω από την άλλη: από το φάουλ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο πρώτο του ντέρμπι αιωνίων, το γκολ σχεδόν από το κόρνερ κόντρα στον Άρη στον τελικό Κυπέλλου του 2005, οι ευρωπαϊκές του γκολάρες με Λίβερπουλ και Ρόζενμποργκ. Μετά από τρία χρόνια στο Λιμάνι και ισάριθμα πρωταθλήματα ο Ριβάλντο έφυγε από τον Πειραιά μετά από διαφωνία με το Σωκράτη Κόκκαλη σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θεωρούσε πως ήταν πια μεγάλος σε ηλικία και δεν μπορούσε να στηριχτεί πανω του για την επόμενη μέρα. Έτσι, ο Ριβάλντο κατέληξε στην ΑΕΚ! Με τους κιτρινόμαυρους ήταν εξίσου σπουδαίος παρά τα 35 του χρόνια και οδηγούσε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η στιγμή που υψωσε τα τέσσερα δάχτυλα του μετά την 4ρα στον Ολυμπιακό έχει μείνει στην ιστορία όμως το πρωτάθλημα δεν κατέληξε στην Ένωση λόγω της υπόθεσης Βάλνερ. Ο Ριβάλντο ξενέρωσε με την εξέλιξη και αφού δέχθηκε μια άκρως δελεαστική πρόταση που από ομάδα του Ουζμπεκιστάν, έγραψε τους τίτλους τέλους στην παραμονή του στην Ελλάδα.

Έκι  Γκονζάλες (Παναθηναϊκός)

Ο Εζεκίελ Γκονζάλες που κατά τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκου, Αργύρη Μήτσου, ΄΄κάνει για δύο Ριβάλντο΄΄, υπήρξε ένας παίκτης που δέθηκε με την πράσινη κερκίδα όσο λίγοι. Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2004 από την Ροζάριο Σέντραλ και βοήθησε καθοριστικά στην επίτευξη του νταμπλ των πράσινων με 6 γκολ σε 12 ματς. Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη με τον Έκι να αναδεικνύεται ταχύτατα σε ηγέτη του συλλόγου και να πραγματοποιεί υπερηχητικές εμφανίσεις στο Champions League, με το γκολ του κόντρα στην Άρσεναλ να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Ο Έκι είχε μια απίστευτη ενσυναίσθηση στο γήπεδο κάνοντας συχνά απρόσμενες επιλογές στα τελειώματα του που άφηναν τους φιλάθλους με το στόμα ανοιχτό. Οι σειρήνες από την Ευρώπη είχαν αρχίσει να ηχούν όμως στην καλοκαιρινή προετοιμασία της σεζόν 2006-07 έμελλε να καταστραφεί η καριέρα του. ο Γκονζάλες έπαθε ρήξη χιαστού σε ένα φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης και δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Τα επόμενα δύο χρόνια του συμβολαίου του δεν αγωνίστηκε παρά ελάχιστα και το καλοκαίρι του 2008 ο ΠΑΟ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία τους, αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε πόσο πιο σπουδαία πράγματα θα είχε καταφέρει εάν έμενε υγιής.

Λουτσιάνο

(Ξάνθη, Καστοριά, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, Καλλονή)

Ο ορισμός του ΄΄μάγου της μπάλας΄΄. Ο ερχομός του στην Ελλάδα αποδείχθηκε μια σχέση ζωής για τον Λουτσιάνο που χωρίς υπερβολή έπαιξε μπάλα για την μισή Α΄ εθνική! Η ομάδα που τον έφερε στην Ελλάδα, η Ξάνθη, ήταν κι αυτή που συνέδεσε περισσότερο το όνομα του έχοντας τρεις διαφορετικές θητείες σε αυτήν αν και στην πρώτη δεν μπόρεσε να πείσει για την αξία του και δόθηκε δανεικός στην Καστοριά. Στην επιστροφή του ήταν πολύ καλύτερος με αποτέλεσμα να κινήσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού που τον απέκτησε για τα επόμενα τρία χρόνια. Στους ερυθρόλευκους ο ΄΄Λούτσι΄΄ ήταν μέλος μιας πολύ ταλαντούχας βραζιλιάνικης παροικίας (Ζιοβάνι, Ζε Ελίας) και το highlight του ήταν ασφαλώς το φάουλ α λα Ρομπέρτο Κάρλος μέσα στη Λεωφόρο. Μετά από τρία χρόνια στον Πειραιά φεύγει ελεύθερος για τον ΠΑΟΚ, μια περίεργη επιλογή που δεν έπιασε ποτέ. Ύστερα από μία άθλια σεζόν ο Λουτσιάνο φεύγει ως ξοφλημένος από τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2002, όχι όμως για πολύ. Το 2004 η αγαπημένη του Ξάνθη του κάνει πρόταση επιστροφής, ο Βραζιλιάνος την αποδέχεται και τα επόμενα δύο χρόνια θα κάνει πράγματα και θαύματα. Την πρώτη χρονιά αναδεικνύεται καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος ενώ την επόμενη θα περάσει το δεύτερο μισό της στον Πανιώνιο με τον οποίο θα σκοράρει 10 γκολ σε 14 ματς σε ηλικία 34 ετών! Το καλοκαίρι δεν ανανεώνει με τον Πανιώνιο αλλά συνεχίζει στην Αθήνα και τον Ατρόμητο, όπου κι εκεί θα πραγματοποιήσει υψηλές πτήσεις! ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη ξανά, Παναχαϊκή και Καλλονή θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του μέχρι το 2011 που θα αποσυρθεί σε ηλικία σχεδόν 40 ετών για να γίνει προπονητής! Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ετών: οι γκολάρες του με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, συνολικά σημείωσε 23 τέτοια τέρματα! 

Αριελ Ιμπαγάσα (Ολυμπιακός, Πανιώνιος)

Μικρός το δέμας, αλλά θαυματουργός! Ο “κάνιο”, ήρθε με λαμπρές περγαμηνές από τα γήπεδα της Ισπανίας, ύστερα απο μια μεγάλη καριέρα σε Μαγιόρκα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ  στην… συνταξιμη ηλικία των 34, αλλά μόνο ως συνταξιούχος δεν παρουσιάστηκε. Στην ομαδα του Πειραιά έκατσε 4 ολόκληρες σεζόν, στις οποίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι έγινε η φυσική επέκταση του προπονητή του στο χορτάρι, αποτέλεσμα της τεράστιας ποιότητας του, της ευστροφίας του και φυσικά της εμπειρίας του από χρόνια στο υψηλό επίπεδο. Με την φανέλα του Ολυμπιακού ο Ιμπαγάσα θα γράψει 97 εμφανίσεις κατακτώντας 4 πρωταθλήματα Ελλάδας, ενώ η σεζόν 2014 – 15 θα τον βρει λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο, όπου θα προσθέσει άλλες 23 συμμετοχές, σε μια άκρως παραγωγική, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την ηλικία του, πενταετία στην χώρα μας.

Αλεχάντρο ΄΄Τσόρι΄΄ Ντομίνγκεζ (Ολυμπιακός)

O Αργεντινός υπήρξε ένας από τους ποιοτικότερους παίκτες του Ολυμπιακού την δεκαετία που μας πέρασε. Αφίχθη στο Λιμάνι το 2013 έχοντας πίσω του μια αξιοσημείωτη καριέρα σε Αργεντινή, Ρωσία και Ισπανία, και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους ( Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Σούπερ Καπ) με την Ζενίτ! Η πρώτη του χρονιά στους ερυθρόλευκους ήταν μνημειώδης καθώς βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και να φτάσει η ομάδα στους 16 του Champions League. Σκόραρε γκολάρες με Μπενφίκα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ είχε και τις άτυχες στιγμές του με τραυματισμούς και το χαμένο πέναλτι κόντρα στον ΠΑΟ. Η επόμενη χρονιά ήταν η καλύτερη του από πλευράς στατιστικών με 18 γκολ και 15 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις! Ανάμεσα τους κι ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών που έχει σημειωθεί σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, αυτό κόντρα στη Ξάνθη το 2015. Ο Τσόρι πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο κι αφού απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του πλάσαρε υποδειγματικά. Η τρίτη του σεζόν δεν κινήθηκε στα ίδια επίπεδα ενώ η τελευταία σημαδεύτηκε από τον παραγκωνισμό του από τον Πάουλο Μπέντο που τον έθεσε εκτός ομάδας μαζί με Καμπιάσο και Μάριν. Όταν  ο Λεμονής ανέλαβε την ομάδα, ο Τσόρι επέστρεψε στο βασικό σχήμα κι έκλεισε έτσι με όμορφο τρόπο την καριέρα του στον Πειραιά. Μετά από μία ακόμη χρονιά με τα χρώματα της Ράγιο Βαγιεκάνο αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση!

Ρούμπεν Ράγιος (Αστέρας Τρίπολης)

Κανονικά βάζουμε μόνο έναν παίκτη από ομάδα εκτός των big-5 κι αυτός θα ήταν ο Αλβάρο Ρεκόμπα αλλά εδώ μιλάμε για έναν MVP πρωταθλήματος. Ο Ισπανός μπαλαδόρος ήταν ακόμα ένας από τις ΄΄λάτιν καραβιές΄΄ του Αστέρα Τρίπολης όταν ήρθε το 2011 αλλά εξελίχθηκε σε μεγάλο ηγέτη της ομάδας και έναν εκ των ποιοτικότερων ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος. Ειδικότερα τη δεύτερη σεζόν του στην Αρκαδία όταν και αναδείχθηκε MVP ο Ράγιος οδήγησε τον Αστέρα στην 3η θέση του πρωταθλήματος στην κανονική διάρκεια αλλά και στον τελικό Κυπέλλου στον οποίο σκόραρε κιόλας. Είχε 9 γκολ και 12 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις εκείνη τη σεζόν αλλά εκτός των νουμέρων ήταν η τρομερή ποιότητα που έδινε από τη θέση του 10ριου που σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό. Το καλοκαίρι του 2013 ο Αστέρας πέτυχε μια σπουδαία για τα δεδομένα του πώληση παραχωρώντας τον στην Μακάμπι Χάιφα για σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ. Την επόμενη σεζόν παρέδωσε την σκυτάλη σε δύο ακόμη παικταράδες τον Πάμπλο Μάσα και τον Πάμπλο Ντε Μπλάσις που οριακά δεν μπαίνουν στις επιλογές μας!

Αλβάρο Ρεκόμπα (Πανιώνιος)

Ο Κρίστιαν Βιέρι είχε πει κάποτε οτι ο Ρεκόμπα θα μπορούσε να ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, απλά δεν το ήθελε! Ένας εκ των πιο ταλαντούχων παικτών που έχουν πατήσει ποτέ πόδι στα ελληνικά γήπεδα, ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ελλάδα από την Ιντερ για χάρη που Πανιωνίου, σε μια μεταγραφή που έκανε μεγάλο θόρυβο, ίσως τον μεγαλύτερο που σήκωσε ποτέ ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης. Με τον Ιστορικό και παρέα με τον φίλο του από την Ιντερ, Λάμπρο Χούτο και τον συμπατριώτη του Φαμπιάν Εστογιανόφ, ο “Κινέζος” έγραψε μιαμιση σεζόν με 5 γκολ και 7 ασίστ, σε ένα πέρασμα που μπορεί να μην ήταν το πιο εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα πρόλαβε να μας δείξει το γιατί ο Τσίνο ήταν για χρόνια μέλος της Ιντερ και ένα όνομα το οποίο λατρεύουν όσο λίγα στην πατρίδα του. Τον Δεκέμβρη του 2009 το πέρασμα του θα λάβει τέλος, και ο Άλβαρο Ρεκόμπα θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα του για χάρη της Ντανούμπιο, ενώ σαν κλασικός λατινοαμερικάνος που σέβεται τον εαυτό του, έπαιξε μπάλα μέχρι τα βαθιά ποδοσφαιρικά του γεράματα και αποσύρθηκε το 2015, σε ηλικία 40 ετών.