Καλύτερος ξένος επιθετικός της Superleague 2000-20

Καλύτερος ξένος επιθετικός

Ζιοβάνι (Ολυμπιακός, Εθνικός Πειραιά)

Το 1999 ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που σήμερα φαντάζει αδιανόητο. Έφερε ποδοσφαιριστή απευθείας από την Μπαρτσελόνα με το ασύλληπτο για την εποχή και κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Και τι ποδοσφαιριστή! Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα έμελλε να γράψει ξεχωριστή ιστορία στην Ελλάδα κι έγινε ο πιο αγαπητός ξένος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού! Από ειρωνεία της τύχης ο ΄΄Ζίο΄΄ έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα Champions League κόντρα στην αιώνια αντίπαλο της πρώην ομάδας του, την Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Ζιοβάνι σκόραρε δύο φορές με τον Ολυμπιακό να αγγίζει τη νίκη αλλά τελικά να έρχεται ισόπαλος με 3-3 με τη ΄΄Βασίλισσα΄΄. Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα από ανεπανάληπτες ποδοσφαιρικές στιγμές και γκολάρες που του χάρισαν το προσωνύμιο ΄΄Μάγος΄΄. Κάποια από τα καλύτερα γκολ που έχουμε δει στην Ελλάδα σημειώθηκαν από τον Ζιοβάνι: χαρακτηριστικά αυτά κόντρα σε ΑΕΚ και Ηρακλή αλλά και η μυθική λόμπα απέναντι στον Μοντραγκόν για το Champions League κόντρα στη Γαλατασαράι. Ο Ζίο ασφαλώς αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος του πρωταθλήματος την παρθενική του χρονιά αλλά και τη σεζόν 2003-04, τη μοναδική που ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Α΄ Εθνικής. Η συνύπαρξη του με τον πρώην συμπαίκτη του στην Μπάρτσα, Ριβάλντο δυστυχώς διήρκησε για μόλις μια σεζόν καθώς το καλοκαίρι του 2005 αποχώρησε από τον Ολυμπιακό. Το 2006 έκανε μια επιστροφη-έκπληξη στη χώρα μας και τον Πειραιά αλλά αυτή τη φορά με τη φανέλα του Εθνικού! Η συνύπαρξη του με τους κυανόλευκους κράτησε όμως μόλις 8 ματς πριν αποχωρήσει για την πατρίδα του. Ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 38 ετών και στη συνέχεια διετέλεσε για κάποια χρόνια σκάουτερ του Ολυμπιακού στη Βραζιλία! 

Ντάρκο Κοβάσεβιτς (Ολυμπιακός)

Στο λεξικό της Σερβικής, η λέξη συνέπεια πολυ πιθανόν να τον είχε στα συνώνυμα. Ο Ντάρκο-γκολ ήρθε στα Ελληνικά γήπεδα το καλοκαίρι του 2007 ως ελεύθερη μεταγραφή από τα γήπεδα της Ισπανίας και ύστερα από μια πολύ γεμάτη καριέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αν και 34 ετων, ο Κοβασεβιτς προσέφερε μιάμιση γεμάτη χρονιά, στην οποία σκόραρε 21 φορές σε 41 παιχνίδια και μάλιστα κάποια πολύ σημαντικά γκολ, όπως αυτά που σφράγισαν τα πρώτα διπλά των ερυθρόλευκων στο Champions League, απέναντι σε Βέρντερ στη Βρέμη και Λάτσιο στη Ρώμη. Φορ με όλη τη σημασία της λέξης και άριστος γνώσης του οικονομικού και αποτελεσματικού παιχνιδιού, ο Ντάρκο σίγουρα θα μπορούσε να αγωνιστεί ακόμα περισσότερο με την ερυθρόλευκη, αν δεν τον ανάγκαζε ένα πρόβλημα στένωσης αρτηρίας να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που τον γλίτωσε μεν από τα χειρότερα αλλά σήμανε και το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, σε ηλικία 36 ετών, τον Μάιο του 2009.

Ισμαέλ Μπλάνκο (ΑΕΚ, Αιγάλεω)

Ο Ζορό της καρδιάς όλων των αεκτζήδων! Ο Αργεντινός φορ ήρθε το 2007 ως δανεικός από την Κολόν του Σάντα Φε και τελικά αποδείχτηκε… αγύριστος! Η εκπληκτική του πρώτη σεζόν με τα 19 γκολ σε 28 αγωνιστικές της Superleague ανάγκασε την ομάδα του να ενεργοποιήσει την οψιον αγοράς και για το “ευχαριστώ” ο Μπλάνκο ανταπέδωσε όπως ήξερε καλύτερα :με γκολ! Στα 4 χρόνια που έμεινε συνολικά στην ΑΕΚ δημιούργησε ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Νάτσο Σκόκο, ενώ σε 169 εμφανίσεις με τα κιτρινόμαυρα σκόραρε 72 φορές, στην πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του. Η σχέση ΑΕΚ – Μπλανκο τελείωσε το 2011, όταν αποφάσισε να μείνει ελεύθερος για να κυνηγήσει ενα καλύτερο συμβόλαιο, με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα επέστρεφε στην χώρα μόνο για χάρη της ΑΕΚ, κάτι που τελικά διαψεύστηκε. Πριν απο 2 χρόνια, στα ποδοσφαιρικά του…γεράματα, ο Ζορό επέστρεψε στην πατρίδα μας για χάρη της ομάδας του Αιγάλεω, ενώ πλέον ανήκει στο δυναμικό του Παναρκαδικού και αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (όταν αυτό επανεκκινήσει)! 

Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός)

O Γάλλος επιθετικός ήταν μία από τις πιο τρανταχτές μεταγραφές της εποχής του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Ήρθε στην Ελλάδα το 2009 σαν διεθνής με την εθνική Γαλλίας κι έχοντας αγωνιστεί στη Λίβερπουλ με την οποία κατέκτησε το Champions League σκοράροντας ένα από τα πέναλτι στον επικό τελικό με την Μίλαν. Ο Σισέ δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνου προσαρμογής στη χωρα μας καθώς ξεκίνησε να σκοράρει κατά ριπάς και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της σεζόν. Στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 23 γκολ! Επίσης σκόραρε 3 συνολικά τέρματα στους τρομερούς αγώνες με τη Ρόμα για τη φάση των 32 του Europa League βοηθώντας το τριφύλλι να προκριθεί.  Το μόνο που μπορούσαν να προσάψουν στον Γάλλο ήταν το γεγονός ότι στα ντέρμπι δεν μπορούσε να βρει δίχτυα αλλά το κατέρριψε και αυτό την επόμενη χρονιά καθώς στο ντέρμπι αιωνίων του πρώτου γύρου ΄΄καθάρισε΄΄ με δύο δικά του γκολ τον Ολυμπιακό. Αντίθετα το ντέρμπι του δεύτερου γύρου με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια και μετά την λήξη του με την εισβολή των φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο και τον τσακωμό του με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού ξενερωσαν τον Σισέ. Στο τέλος της σεζόν ο Σισέ ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αυτή τη φορά με 20 γκολ! Σε 89 παιχνίδια σημείωσε συνολικά 55 τέρματα, ένα από τα πιο υψηλά goal rates στην ιστορία του τριφυλλιού! Η αποστροφή του για το ελληνικό πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την διάλυση του πολυμετοχικού σχήματος σήμανε την ώρα της εξόδου για τον Γάλλο επιθετικό που μετακόμισε στη Λάτσιο όμως δεν ξέχασε ποτέ τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, τον οποίο μνημονεύει μέχρι και σήμερα σε κάθε ευκαιρία. 

Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός)

Ο Σουηδός φορ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο ΄΄Σισέ΄΄ μετά τον… Σισέ. Ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2013 μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης επειδη προερχόταν από μια άθλια σεζόν στο Αμβούργο που είχε συνοδευτεί από τραυματισμούς. Σύντομα οι αμφισβητίες θα έτρωγαν την γλώσσα τους καθώς ο Μπεργκ ξεκίνησε να καρφώνει τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Σουηδός ήταν ο απόλυτος σούπερ σταρ της περιόδου για τον ΠΑΟ με 15 τέρματα, δύο εκ των οποίων στο ιστορικό πέρασμα των πρασίνων από το Καραϊσκάκης με 0-3. Την καλύτερη παράσταση του πάντως την φύλαγε για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς όταν και διέλυσε τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου με προσωπικό χατ-τρικ.Οι εμφανίσεις του Σουηδού του άνοιξαν και πάλι την πόρτα της εθνικής ομάδας που επέστρεψε ως βασικός μετά την αποχώρηση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Μπεργκ συνέχισε να είναι καταλυτικός για τον ΠΑΟ αλλά μόλις την τελευταία του χρονιά στο σύλλογο κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με την απίστευτη επίδοση των 22 γκολ σε 28 ματς! Αντιθέτως είχε κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου ξένου ποδοσφαιριστή 3 από τα 4 χρόνια παρουσίας του στη χώρα. Το καλοκαίρι του 2017 η οικονομική δυσπραγία του Παναθηναϊκού, ανάγκασε τον σύλλογο να πουλήσει το πιο σοβαρό του περιουσιακό στοιχείο στην Αλ Αϊν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 3 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα ο Μπεργκ έχει επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της ρωσικής Κρασνοντάρ όπου συνεχίζει να κάνει τι άλλο; Να βάζει γκολ.

Ραφίκ Τζιμπούρ

(Εθνικός Αστέρας, Ατρόμητος, Πανιώνιος, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Άρης)

Ο Αλγερινός πέρασε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στα ελληνικά γήπεδα φτάνοντας σε στιγμές μεγάλης δόξας αλλά έχοντας και χαμηλές πτήσεις προς το τέλος της πορείας του. Το ξεκίνημα έγινε από την Καισαριανή και τον Εθνικό Αστέρα που τον ανακάλυψε στο Βέλγιο. Ο Αλγερινός κούφανε τους πάντες στο ξεκίνημα της σεζόν 2005-06 με 11 γκολ σε 16 ματς του πρώτου γύρου της Β΄ εθνικής με αποτέλεσμα να αναγκάσει τις ομάδες της Superleague να ενδιαφερθούν για την περίπτωση του. Ο Ατρόμητος ενήργησε ταχύτερα από όλους και τον έκανε δικό του τον Ιανουάριο. Το πρώτο του εξάμηνο στη Superleague ήταν καταστροφικό καθώς τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να αγωνιστεί ελάχιστα.Στο Περιστέρι δεν ταίριαξε ιδιαίτερα κι έτσι ένα χρόνο αργότερα ζήτησε να αποχωρήσει συνεχίζοντας στον Πανιώνιο. Στη Νέα Σμύρνη ξεκίνησε η εκτόξευση του καθώς έγινε ηγέτης και αρχισκόρερ των κυανέρυθρων. Οι εξαιρετικές του επιδόσεις τη δεύτερη σεζόν του (14 γκολ σε 24 αγώνες πρωταθλήματος) προκάλεσαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2008. Τα χρόνια του στον Δικέφαλο ήταν γεμάτα σκαμπανεβάσματα: από τα γκολ και τις καλές εμφανίσεις στα πειθαρχικά παραπτώματα και τους τσακωμούς με τους προπονητές. Ένας τέτοιος τσακωμός με τον νυν κόουτς της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ τον έφερε στην πόρτα της εξόδου το χειμώνα του 2011 με τον Αλγερινό να πληρώνει από την τσέπη του για να φύγει! Εν τέλει ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε και με 2,3 εκατομμύρια ευρώ τον έκανε δικό του. Στον Πειραιά βρήκε και πάλι τα πατήματα του συνθέτοντας ένα τρομερό επιθετικό σχήμα με τον Κέβιν Μιραλάς. Τα επόμενα τρία χρόνια ο Αλγερινός κατέκτησε και τους πρώτους του τίτλους στην Ελλάδα πριν αποχωρήσει από το Μεγάλο Λιμάνι στο τέλος της σεζόν 2012-13 που τον βρήκε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ! Μετά από περιπλάνηση σε Σίβασπορ, Νότιγχαμ και ΑΠΟΕΛ ο Τζιμπούρ γύρισε και πάλι στα ΄΄πάτρια΄΄ εδάφη για να βοηθήσει την ΑΕΚ στην επιστροφή της Ένωσης στα σαλόνια της Superleague. Ο Τζιμπούρ ήταν καταλυτικός στο Κύπελλο καθώς σκόραρε τόσο στον ημιτελικό με τον Ατρόμητο όσο και στον τελικό με τον Ολυμπιακό πανηγυρίζοντας στο τέλος τον τίτλο. Τελευταία του εμπειρία στην χώρα ήταν στον Άρη όπου έπαιξε μόλις 5 ματς χωρίς να αγωνιστεί σε κανένα πάνω από 45 λεπτά. 

Ρόναλντ Γκόμεζ (ΟΦΗ)

Η παρουσία του στη λίστα ήταν προσωπική παραγγελία του συντάκτη του Rabona, Σταύρου Μπέκα και δεν θέλαμε να του χαλάσουμε το χατήρι. O ΟΦΗ ξετρύπωσε τον Κοσταρικανό το καλοκαίρι του 1999 από την Μουνισιπάλ, μια ομάδα της Γουατεμάλας (!) και έπεσε διάνα στη περίπτωση του. Η παρθενική σεζόν του Γκόμεζ ήταν ονειρική: 21 γκολ σε 32 ματς σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, 16 εκ των οποίων στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος! Μάλιστα είχε από δύο γκολ στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και ένα γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Γκόμεζ συμπαρέσυρε τον ΟΦΗ σε μια τρομερή σεζόν οδηγώντας τον στην 4η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια τα νούμερα του έπεσαν όμως παρέμενε πάντα μια σημαντική απειλή στην επίθεση. Δυνατός, εκρηκτικός και εκτελεστής και με τα δύο πόδια ήταν ο τύπος παίκτη ΄΄που δεν ήξερες από που θα σου έρθει΄΄! Το γεγονός ότι ξεκίνησε βασικός και σκόραρε κόντρα στη Βραζιλία σε Μουντιάλ όντας παίκτης του ΟΦΗ δείχνει και την μεγάλη του αξία! Ο ΄΄Πρίγκιπας της Κόστα Ρίκα΄΄ έφυγε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2003 μετρώντας 39 γκολ σε 87 εμφανίσεις! Σήμερα είναι προπονητής στη Γουατεμάλα σε μια ομάδα με το υπερκάλτ όνομα, Μαλακατέκο!