Σιμπίου: Ποδοσφαιρικά “πυροτεχνήματα” στη Τρανσυλβανία!

σιμπιου ρουμανια

Αυτό που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία είναι το Σιμπίου, μια γραφική πόλη, μεσαιωνικού χαρακτήρα στην καρδιά της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία και στο παρελθόν υπήρξε το κέντρο του γερμανόφωνου πληθυσμού της χώρας, από τον οποίο προέρχεται και ο σημερινός Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis! Το Σιμπίου είναι γνωστό ως η “Πόλη με τα Μάτια”, λόγω της αρχιτεκτονικής των στεγών του που έχουν παράθυρα σε σχήμα ματιών (μπορείτε να το δείτε στο βάθος της φωτογραφίας)! Τοποθετημένο σε μια από τις περιοχές (Τρανσυλβανία) με τη μεγαλύτερη φυσική ομορφιά στην Ευρώπη, η πόλη έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στους τουρίστες που θα την επισκεφθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2007 είχε ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς εκτός από το γραφικό ιστορικό κέντρο της, το Σιμπίου έχει να προσφέρει ακαδημαϊκή και πολιτιστική κουλτούρα με 12 μουσεία και 4 πανεπιστήμια ενώ διαθέτει και μια εξαιρετική “κουζίνα” που είναι ιδανική για “καλοφαγάδες”. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά, βέβαια; Δεν γίναμε ξαφνικά ταξιδιωτικό blog. Γιατί εκτός από όλα αυτά, το Σιμπίου έχει και μια ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική ιστορία. 

Η πόλη παρά το μικρό της μέγεθος (λιγότερο από 200,000 κάτοικοι) πάντοτε είχε διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη του αθλητισμού και οι ποδοσφαιρικές της ομάδες κατάφερναν να φτάνουν μέχρι την πρώτη κατηγορία. Όμως, οι άνθρωποι του Σιμπίου δεν έκαναν ορθή οικονομική διαχείριση με αποτέλεσμα οι σύλλογοι να “βαράνε κανόνι” μέσα σε λίγα χρόνια. Ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στην πόλη ήταν η Societatea Gimnastică Sibiu που ιδρύθηκε το 1862 και είχε άλλα αθλήματα για προτεραιότητα της  (σχολική γυμναστική, ξιφασκία, τένις). Το 1919 οργανώθηκε το αντίστοιχο τμήμα ποδοσφαίρου και μέσα σε μια δεκαετία έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε στον τελικό το 1931. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο σύλλογος διαλύθηκε. Το 1913 είχε ιδρυθεί η Șoimii Sibiu (τα “Γεράκια” του Sibiu). Αυτός ο σύλλογος άντεξε για περίπου 90 χρόνια συμμετέχοντας τρεις φορές στην Α’ εθνική χωρίς να πετύχει κάτι ιδιαίτερο. 

Και φτάνουμε στο 1982 όταν ξεκινάει ένα ανεξήγητο μοτίβο που διαρκεί εδω και 40 σχεδόν χρόνια. Το Σιμπίου έχει παρουσιάσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες, την Inter, την FC Sibiu, τη Voința και εσχάτως την FC Hermannstadt (είναι το όνομα της πόλης στα γερμανικά). Κοινή συνισταμένη όλων; Να καταπίνουν σερί τις κατηγορίες, πραγματοποιώντας κάποια εξαιρετικά αποτελέσματα και να χάνονται στη λήθη του χρόνου μετά από μόλις μερικές σεζόν. Η Inter είχε την σπουδαιότερη πορεία στο πρωτάθλημα ως σήμερα τερματίζοντας στην 4η θέση τη σεζόν 1990-91 ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο ξεπερνώντας τον ΟΦΗ στον ημιτελικό. Η Voința έφτασε από την τέταρτη κατηγορία στην πρώτη μόλις σε τέσσερις σεζόν (2007-2011), την πέμπτη έπαιξε στη Liga I, από όπου και υποβιβάστηκε και μόλις δύο μήνες από την έναρξη της έκτης της σεζόν διαλύθηκε (2012)! 

Το 2015 εμφανίστηκε η FC Hermannstadt, η οποία έχει τρελάνει την Ρουμανία με τα κατορθώματα της! Η ομάδα από το Σιμπίου μέσα σε 3 χρόνια βρέθηκε από την ανυπαρξία στην πρώτη κατηγορία ενώ έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου Ρουμανίας (ηττήθηκε με 2-0 από την Universitatea Craiova) ούσα ακόμη στην δεύτερη κατηγορία! Στα πρώτα της δύο χρόνια στη Liga I, εξασφάλισε σχετικά άνετα την παραμονή της ενώ στο Κύπελλο έφτασε ισάριθμες φορές στα προημιτελικά! Φέτος, τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά αλλά η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα της μείνει αξέχαστη καθώς επικράτησε με 1-0 της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, FCSB ( την μία από τις δύο ομάδες που διεκδικούν την ιστορική συνέχεια της Στεάουα)!

Ο τοπικός κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια όπως και όλες τις προηγούμενες, όμως, ο φόβος να μείνουν και πάλι χωρίς ομάδα μετά από λίγες χρονιές ελλοχεύει στις καρδιές τους…