Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Όπως είναι λογικό, όπως ακριβώς στην περίπτωση του έτερου “αιωνίου” αντιπάλου, έτσι και σε αυτή του Παναθηναϊκού η επιλογή μίας επτάδας ξένων ήταν ένα αρκετά απαιτητικό έργο. Στο τέλος, αυτοί που ξεχώρισαν και συντελούν την τελική λίστα, είναι οι εξής:

Χουάν Ραμόν Ρότσα

Ήρθε στην Ελλάδα το 1979 από την Μπόκα Τζούνιορς την εποχή των “ελληνοποιήσεων” ξένων ποδοσφαιριστών καθώς τότε επιτρέπονταν μόνο δύο αλλοδαποί παίκτες και οι ομάδες έκαναν… αλχημείες. Έτσι, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έγινε μέσα σε μια νύχτα “Μπουμπλής”, όμως η πλαστή “ελληνικότητα” του ξεσκεπάστηκε σύντομα από έφεση του Ολυμπιακού κι έτσι δηλώθηκε ως ξένος. Έμεινε στον Παναθηναϊκό για μια ολόκληρη δεκαετία (1979-1989) και μαζί με τον Ζάετς συνέθεσαν ένα τρομερό κέντρο που οδήγησε το Τριφύλλι σε 2 Πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα αλλά και μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985! Ο Ρότσα έδωσε υπόσχεση να πάρει την ελληνική υπηκοότητα κανονικά και με το νόμο και το κατάφερε το 1986! Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το 1989 με 227 συμμετοχές και 13 γκολ όχι όμως και την πορεία του στο Τριφύλλι! Ο Ρότσα επέστρεψε το 1994 και οδήγησε τον ΠΑΟ στα ημιτελικά του Champions League, ενώ ήταν πάντα παρόν σε δύσκολες στιγμές του Παναθηναϊκού αναλαμβάνοντας το 1999 αλλά και το 2012 ενώ ήταν κι ο καθοδηγητής της περίφημης “Golden Team”, δηλαδή της ομάδας νέων των πρασίνων.

Βέλιμιρ Ζάετς

Ο Κροάτης μέσος αγωνίστηκε σε δύο ομάδες όλες κι όλες στην καριέρα του τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Παναθηναϊκό! Ήρθε στους πράσινους το 1984 και μαζί με το Ρότσα συνέθεσαν ίσως το καλύτερο δίδυμο χαφ της ιστορίας του συλλόγου! H διαφορά που έκανε ο Ζάετς στα χαφ φάνηκε ήδη από την παρθενική του σεζόν στην ομάδα όταν συνέβαλε τα μέγιστα για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στους 4 της Ευρώπης! Σε τέσσερα χρόνια στο Τριφύλλι μέτρησε 82 συμμετοχές, 11 γκολ, 1 Πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα! Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του Ζάετς αρκεί να αναφέρουμε πως ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ 1982, Euro 1984)! Όπως και ο Ρότσα θήτευσε κι αυτός στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μάλιστα καρμικά σχεδόν αμέσω μετά το πέρασμα του Αργεντίνου! Βέβαια, οι πορείες τους ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες καθώς το πέρασμα του Κροάτη ήταν καταστροφικό και σύντομα αντικαταστάθηκε. Το 2002 επέστρεψε στο σύλλογο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, όπου ούτε κι εκεί μακροημέρευσε.

Κρίστοφ Βαζέχα

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Πολωνοί του ταιριάζανε του Παναθηναϊκού στα 90s. Την ίδια ώρα που ο Βάντσικ ήταν η σταθερά στην άμυνα, ο Βαζέχα ήταν το απόλυτο ορόσημο της “πράσινης” επίθεσης. Ο Βαζέχα ήρθε στην Αθήνα από τη Ρουχ Χόρζοβ στα 25 του, το 1989, και μέχρι το 2004 που κρέμασε ως νταμπλούχος τα παπούτσια του σε ηλικία 39 ετών, εξελίχθηκε στο απόλυτο σύμβολο για κάθε Παναθηναϊκό! Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε για τα κατορθώματα του Πολωνού θρύλου. Από τις 390 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα (και 553 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις) που τον τοποθετούν στην πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους της ομάδας και δεύτερη όλων των εποχών πίσω από τον Μίμη Δομάζο; Ή τα 245 γκολ στο πρωτάθλημα (καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου και 2η όλων των εποχών πίσω από τον Θωμά Μαύρο) που αν προσθέσουμε και τις λοιπές διοργανώσεις φτάνουν τα 319; Φυσικά, να μην ξεχνάμε και την ομάδική επιτυχία, μιας και με τον Παναθηναϊκό θα κερδίσει 5 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ και θα φτάσει φυσικά και μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995, όπου με δικό του γκολ ο Παναθηναϊκός θα αλώσει το Άμστερνταμ στο 0-1 επί του εν ενεργεία Πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ. Τα νούμερα… ζαλίζουν για τον άνθρωπο που ήρθε το 1989 Πολωνός και έφυγε το 2004 ως Έλληνας, ή μάλλον… έμεινε ως Έλληνας καθώς μέχρι και σήμερα διαμένει και εργάζεται στην χώρα μας σε διάφορα πόστα, με πιο πρόσφατη την παρουσία του στον πάγκο του Ασπρόπυργου εδώ και λίγους μήνες.

Γιόζεφ Βάντσικ

Όταν ως τερματοφύλακας έχεις κερδίσει το προσωνύμιο “Το Βουνό”, τότε ξέρεις ότι κάτι έχεις κάνει πολύ καλά στην καριέρα σου. Ο Πολωνός γίγαντας (ύψους 198 εκατοστών), ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1990, σε ηλικία 27 ετών, μπαίνοντας δηλαδή στα καλύτερα χρόνια ενός τερματοφύλακα, από την Γκόρνικ Ζαμπρζε και κανείς δεν περίμενε ότι όχι απλώς θα “έβγαινε” ως μεταγραφή αλλά θα το έκανε με τόσο εμφατικό τρόπο. Στον ΠΑΟ θα βρει την στεριά του για 9 ολόκληρα χρόνια και το όνομά του θα γίνει μία από τις σταθερές του Αθηναϊκού συλλόγου, με τις 249 συμμετοχές του να τον τοποθετούν στην 2η θέση συμμετοχών στην ιστορία του ξένων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού. Θα κατακτήσει στα πράσινα 3 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 2 σούπερ καπ, θα φτάσει στα ημιτελικα του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 και θα καθιερωθεί στην μνήμη όλων των Ελλήνων φιλάθλων ως ο καλύτερος τερματοφύλακας που έφερε από το εξωτερικό Ελληνική ομάδα. Φυσικά, με την ίδια ευκολία μπαίνει και στην συζήτηση και για τον καλύτερο τερματοφύλακα που είδε ποτέ το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα εθνικότητας και πως να μην μπει, όταν με δύο σερί απαραβίαστης εστίας της τάξεως των 988 και 906 λεπτών, έχει την τρίτη και τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας.

Ρενέ Χένρικσεν

Ο Δανός Χένρικσεν ήταν αυτό που λέμε late bloomer καθώς δεν είχε αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία της πατρίδας του μέχρι την ηλικία των 26 ετών! Ήρθε από την ΑΒ Κοπεγχάγης στον Παναθηναϊκό το 1999, μένοντας στην ομάδα για 6 χρόνια όπου αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην άμυνα. Ο Χένρικσεν ήταν ο ορισμός του ηγέτη κεντρικού αμυντικού που μπορεί και κατευθύνει τους συμπαίκτες του. Ήταν καθοριστικός στις σπουδαίες Ευρωπαϊκές πορείες του ΠΑΟ αλλά και στο νταμπλ που κατέκτησαν οι πράσινοι το 2004. Μάλιστα, όντας παίκτης του τριφυλλιού χρίστηκε αρχηγός της εθνικής Δανίας και αγωνίστηκε βασικός στο Μουντιάλ του 2002! Με τον Παναθηναϊκό ξεπέρασε τις 200 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και αποχώρησε το 2005 ως ένας θρύλος του συλλόγου! Δεν είναι τυχαίο πως μνημονεύοταν για πολλά χρόνια καθώς οι πράσινοι αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας του για αρκετές σεζόν μετά την αποχώρηση του χωρίς να μπορούν να βρουν έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Χένρικσεν!

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Όταν ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2008 η μεταγραφή του προκάλεσε πάταγο. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν τότε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας με την οποία είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2002! Είχε επίσης μια τεράστια καριέρα 6 ετών στην Άρσεναλ όντας μέλος και της ομάδας που κατέκτησε αήττητη την Premier League. Υπήρξε μια ελαφριά αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του στις αρχές όμως γρήγορα ο Σίλβα αποτίναξε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν σχετικά με την απόδοση του. Ο Βραζιλιάνος βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσει ο ΠΑΟ στους 16 του Champions League την πρώτη του χρονιά στο σύλλογο, ενώ την επόμενη κατέκτησε το νταμπλ! Το “Αόρατο Τείχος” όπως ήταν το παρατσούκλι του καθώς βρισκόταν πάντα εκεί που έπρεπε για να σταματήσει τις αντίπαλες επιθέσεις χωρίς να το καταλάβεις αποχώρησε από την Ελλάδα μετά από 3 πολύ γεμάτες σεζόν, εντυπωσιάζοντας με το χαρακτήρα του και την σταθερή του απόδοση. Μάλιστα το 2016 επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς ανέλαβε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πόστο τεχνικού διευθυντή στο Τριφύλλι.

Τζιμπρίλ Σισέ

O Γάλλος επιθετικός ήταν μία από τις πιο τρανταχτές μεταγραφές της εποχής του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Ήρθε στην Ελλάδα το 2009 σαν διεθνής με την εθνική Γαλλίας κι έχοντας αγωνιστεί στη Λίβερπουλ με την οποία κατέκτησε το Champions League σκοράροντας ένα από τα πέναλτι στον επικό τελικό με την Μίλαν. Ο Σισέ δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνου προσαρμογής στη χωρα μας καθώς ξεκίνησε να σκοράρει κατά ριπάς και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της σεζόν. Στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 23 γκολ! Επίσης σκόραρε 3 συνολικά τέρματα στους τρομερούς αγώνες με τη Ρόμα για τη φάση των 32 του Europa League βοηθώντας το τριφύλλι να προκριθεί.  Το μόνο που μπορούσαν να προσάψουν στον Γάλλο ήταν το γεγονός ότι στα ντέρμπι δεν μπορούσε να βρει δίχτυα αλλά το κατέρριψε και αυτό την επόμενη χρονιά καθώς στο ντέρμπι αιωνίων του πρώτου γύρου ΄΄καθάρισε΄΄ με δύο δικά του γκολ τον Ολυμπιακό. Αντίθετα το ντέρμπι του δεύτερου γύρου με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια και μετά την λήξη του με την εισβολή των φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο και τον τσακωμό του με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού ξενερωσαν τον Σισέ. Στο τέλος της σεζόν ο Σισέ ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αυτή τη φορά με 20 γκολ! Σε 89 παιχνίδια σημείωσε συνολικά 55 τέρματα, ένα από τα πιο υψηλά goal rates στην ιστορία του τριφυλλιού! Η αποστροφή του για το ελληνικό πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την διάλυση του πολυμετοχικού σχήματος σήμανε την ώρα της εξόδου για τον Γάλλο επιθετικό που μετακόμισε στη Λάτσιο όμως δεν ξέχασε ποτέ τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, τον οποίο μνημονεύει μέχρι και σήμερα σε κάθε ευκαιρία.

Τα υπόλοιπα ονόματα μεγάλων παικτών που “κόπηκαν” από την τελική επιλογή: Χουάν Βερόν, Όσκαρ Αλβάρες, Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Γκόραν Βλάοβιτς, Πάουλο Σόουζα, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, Μάρκους Μινχ, Έκι Γκονζάλες, Σεμπάστιαν Λέτο, Μάρκους Μπεργκ