Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Πανιωνίου

καλύτερος ξένος πανιώνιος

Ο Πανιώνιος μπορεί να βρίσκεται σήμερα στη Γ’ Εθνική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους στην Ελλάδα. Μια ομάδα με 2 Κύπελλα Ελλάδος, συμμετοχές στην Ευρώπη (έχοντας αγωνιστεί μια φορά σε προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων) και μια σπουδαία προσφορά σε παραγωγή παικτών. Πέρα από αυτά έχει και την δική του ιστορία όσο αφορά τους ξένους παικταράδες που πέρασαν από τη Νέα Σμύρνη. Από τον εμβληματικό Νόνι Λίμα, τον Ουρμπέν Μπραμς, τον Γκάρι Όουεν και τον Τέοντορ Μπαρζόφ, τον ηγέτη των 90s Πάντιτς μέχρι και τις τρομερές μεταγραφές των Ουρουγουανών Ρεκόμπα και Εστογιανόφ επί εποχής Τσακίρη, οι κυανέρυθροι έχουν πολλές αναμνήσεις από ξένους μπαλαδόρους. Το Rabona παίρνοντας και τη συμβουλή των Πανθήρων και του site, panionianea.gr κατέληξε στην εξής επτάδα:

Νόνι Λίμα

Όταν γίνεται λόγος για ξένους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Ελλάδα και “ρίζωσαν” δεν είναι δυνατόν να μην μην γίνει αναφορά στον σπουδαίο Νόνι Λίμα! Ο Λίμα με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι έφτασε στη χώρα μας το 1976 σε ηλικία 19 ετών για λογαριασμό του Πανιωνίου κι έμεινε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης για 12 ολόκληρα χρόνια! Αγωνιζόταν κυρίως στη θέση του 10ριου πίσω από τον επιθετικό, όμως κάλυπτε με άνεση οποιαδήποτε πόστο όταν το χρειαζόταν η ομάδα. Ανά τα χρόνια δέχθηκε αρκετές προτάσεις από τους μεγάλους της Αθήνας αλλά έμεινε πιστός στην “Πλατεία”. Ο Λίμα θα είχε κάνει ακόμα σπουδαιότερα πράγματα εάν δεν είχε δύο σοβαρότατους τραυματισμούς στα 80s που ήταν κι ο λόγος που οπισθοχώρησε τα τελευταία χρόνια στη θέση του αμυντικού χαφ. Απέκτησε με περιπετειώδη τρόπο την ελληνική ιθαγένεια καθώς χρειάστηκε να υπηρετήσει δύο φορές στον ελληνικό στρατό! Το 1988 αποχώρησε από τους κυανέρυθρους έχοντας περισσότερες από 300 συμμετοχές με τη φανέλα τους αλλά και το μετάλλιο του Κυπελλούχου του 1979! Αγωνίστηκε για 4 ακόμη χρόνια στον Χαραυγιακό πριν κρεμασει τα παπουτσια του. Ο Νόνι Λίμα είναι ο λόγος που είδαμε τον Ντάνιελ Μπατίστα στην Ελλάδα καθώς είναι ανιψιός του! Σήμερα, ο γιος του, Κώστας Λίμα αγωνίζεται κι αυτός στη χώρα μας με την Επισκοπή! Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ο Νόνι Λίμα εργάστηκε ως προπονητής σε διάφορες ομάδες της Γ’ και Δ’ Εθνικής καθώς κι από διάφορα πόστα στον Πανιώνιο. Το 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί!

Μίλινκο Πάντιτς

Ο Σέρβος είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές, αν όχι ο ποδοσφαιριστής, που σημάδεψαν την ιστορία του Πανιωνίου στα 90s. O Σέρβος μέσος ήρθε το 1991 από την Ολύμπια Λουμπλιάνας, έπειτα από εισήγηση του Μόμτσιλο Βούκοτιτς και άμεσα δέθηκε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Η απόφασή του να μην φύγει από την ομάδα το καλοκαίρι του 1992, όταν αυτή υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική τον έκανε από συμπάθεια της εξέδρας σε.. αγαπημένο, μία σχέση που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο ίδιος οδήγησε τον “Ιστορικό” πίσω στην πρώτη κατηγορία με τα δικά του γκολ. Με την φανέλα του Πανιωνίου θα γράψει 4 χρόνια, 120 συμμετοχές και 50 γκολ στο πρωτάθλημα και θα απογειώσει την καριέρα του, καθώς οι “Κυανέρυθροι” θα τον πουλήσουν το 1995 στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου θα γίνει και εκεί αγαπημένος της εξέδρας στα τρία χρόνια που θα μείνει στη Μαδρίτη. Όμως οι παλιές αγάπες πάνε στον… παράδεισο, και για τον Πάντιτς, αυτή θα ήταν πάντα ο Πανιώνιος. Η Νέα Σμύρνη έγινε πάλι το σπίτι του, και ο “Σόλε” έγραψε ακόμα 33 εμφανίσεις και 4 γκολ, προτού βάλει τέλος στην καριέρα του με μία πικρή γεύση που προερχόταν από το γεγονός ότι είχε μείνει απλήρωτος αλλά και από αναταραχές εντός και εκτός των αποδυτηρίων του συλλόγου, σε μία ιδιαίτερα προβληματική εποχή για την ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Γιάροσλαβ Ντρόμπνι

Ο Τσέχος τερματοφύλακας ήρθε το 2001 σε ηλικία μόλις 23 ετών και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε τον “Κέρβερο” της κυανέρυθρης εστίας. Στον Πανιώνιο, ο Ντρόμπνι πέρασε την, όπως έχει δηλώσει “καλύτερη περίοδο της καριέρας του”, παίζοντας 101 παιχνίδια πρωταθλήματος και κερδίζοντας δύο φορές την έξοδο στην Ευρώπη και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, την δεύτερη φορά συμμετείχε στη φάση των ομίλων. Αναδείχθηκε ως ένας ανερχόμενος τερματοφύλακας προκαλώντας το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής Ευρώπης! Πολύ σύντομα η Ελλάδα δεν θα τον… χωρούσε. Η μετέπειτα μεταγραφή του στην Αγγλία και φυσικά η καριέρα του στην Γερμανία με το Αμβούργο και τη Χέρτα απέδειξε ότι ο Τσέχος ήταν ένας πραγματικά πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας και τα χρόνια του στον Πανιώνιο δεν ήταν ένα τυχαίο κατόρθωμα. Είναι πιθανότατα ο σπουδαιότερος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία του συλλόγου.

Ραφίκ Τζιμπούρ

Ο Αλγερινός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στα ελληνικά γήπεδα φτάνοντας σε στιγμές μεγάλης δόξας αλλά έχοντας και χαμηλές πτήσεις προς το τέλος της πορείας του. Μετά από ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στον Εθνικό Αστέρα και μια σχετικά απογοητευτική εμπειρία στον Ατρόμητο, ο Τζιμπούρ αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο το 2008. Στη Νέα Σμύρνη ξεκίνησε η εκτόξευση του καθώς έγινε ηγέτης και αρχισκόρερ των κυανέρυθρων. Οι ομηρικές μάχες που έδινε στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, βρίσκοντας δίχτυα σε τρία διαφορετικά παιχνίδια με τους πράσινους, έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη των οπαδών του συλλόγου (όπως βέβαια και τα κλωτσίδια σε διαφημιστικές πινακίδες μετά από κόκκινη κάρτα στη Λεωφόρο). Οι εξαιρετικές του επιδόσεις τη δεύτερη σεζόν του (14 γκολ σε 24 αγώνες πρωταθλήματος) προκάλεσαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2008 για 3,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σηματοδότησε την ακριβότερη πώληση ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Πανιωνίου. Ο “Τρομοκράτης” είχε μεγάλο ρεύμα στην κερκίδα των κυανέρυθρων σε σημείο να τον χειροκροτούν κατά την αλλαγή του μετά από δύο γκολ που σημείωσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού εναντίον της ομάδας τους.

Μπενάρντ Γιαο Κουμορντζί

Ο Κουμορντζί ήρθε στην Ελλάδα λόγω μιας… απεργίας! Η ομάδα του στη Σουηδία, η Νορκεπινγκ του χρωστούσε μισθούς και ο Γκανέζος απηυδισμένος αποφάσισε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα μέσω απεργίας. Παράλληλα ήρθε στην Ελλάδα για να δοκιμαστεί από το Αιγάλεω κι ενθουσίασε τους ανθρώπους του “Σίτι” που του πρόσφεραν πενταετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2006! Μετά από μια οργιαστική χρονιά στα δυτικά προάστια, μετακόμισε στον Πανιώνιο όπου έμελλε να μείνει για μισή δεκαετία! Ο Κουμορντζί αγωνιζόταν με την ίδια ευχέρεια τόσο ως αμυντικό όσο κι ως επιθετικό χαφ καθώς αρκετές φορές πατούσε περιοχή και απειλούσε. Σε συνολικά 125 συμμετοχές σκόραρε 17 γκολ. Ο Γκανέζος που έκανε μάλιστα και κάποιες συμμετοχές με την εθνική της χώρας του όσο ήταν στον Πανιώνιο, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον κόσμο των κυανέρυθρων! Πρόσφατα μάλιστα σε ψηφοφορία που διεξήχθη από τα panionianea.gr ψηφίστηκε ως ένα από τα δύο καλύτερα αμυντικά χαφ του 21ου αιώνα για το σύλλογο της Νέας Σμύρνης.

Αλβάρο Ρεκόμπα

Ο Κρίστιαν Βιέρι είχε πει κάποτε οτι ο Ρεκόμπα θα μπορούσε να ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, απλά δεν το ήθελε! Ένας εκ των πιο ταλαντούχων παικτών που έχουν πατήσει ποτέ πόδι στα ελληνικά γήπεδα, ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ελλάδα από την Ιντερ για χάρη που Πανιωνίου, σε μια κίνηση που έκανε μεγάλο θόρυβο, ίσως τον μεγαλύτερο που δημιούργησε ποτέ ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης για μια μεταγραφή του. Στον Ιστορικό, όπου βρέθηκε παρέα με τον φίλο του από την Ιντερ, Λάμπρο Χούτο και τον συμπατριώτη του Φαμπιάν Εστογιανόφ, ο “Κινέζος” έγραψε μιάμιση σεζόν με 5 γκολ και 7 ασίστ, σε ένα πέρασμα που μπορεί να μην ήταν το πιο εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα πρόλαβε να μας δείξει γιατί ο Τσίνο ήταν για χρόνια μέλος της Ιντερ και ένα όνομα το οποίο λατρεύουν όσο λίγα στην πατρίδα του. Τον Δεκέμβρη του 2009 η συνύπαρξη με τον Πανιώνιο θα λάβει τέλος, και ο Άλβαρο Ρεκόμπα θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα του για χάρη της Ντανούμπιο, ενώ σαν κλασικός λατινοαμερικάνος που σέβεται τον εαυτό του, έπαιξε μπάλα μέχρι τα βαθιά ποδοσφαιρικά του γεράματα και αποσύρθηκε το 2015, σε ηλικία 40 ετών.

Φαμπιάν Εστογιανόφ

Ο Ουρουγουανός – με Βουλγαρικές ρίζες εξου και το επώνυμο του – ήρθε στην Ελλάδα το 2008 στην σκια του συμπατριώτη του, Αλβάρο Ρεκόμπα, όμως τρία χρόνια αργότερα άφησε την “Πλατεία” με αρκετά παραπάνω “ένσημα” στις αποσκευές του απο τον “Κινέζο”! Ο “Λόλο” ήρθε από την Ισπανία με παραστάσεις αλλά και με μια αμιγώς λάτιν ποδοσφαιρική παιδεία. Ήταν ένας παίκτης που συνδύαζε το εκρηκτικό ταμπεραμέντο με το τεράστιο ταλέντο, σήμα κατατεθέν άλλωστε πολλών άλλων μεγάλων Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών. Στο πέρασμα του από τον Πανιώνιο έδειξε και τα δύο με αξέχαστες ενέργειες, με προεξάρχουσα φυσικά την απίστευτη τριπλα στον Γιώργο Καραγκούνη. Μέτρησε συνολικά 9 γκολ και 11 ασίστ σε 41 παιχνίδια, δημιουργώντας με τον Τσίνο ένα δίδυμο που ακόμα μνημονεύεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστω κι αν η συνύπαρξη τους ήταν βραχύβια. Οικογενειακά ζητήματα αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του Πανιωνίου τον οδήγησαν εκτός Νέας Σμύρνης και Ελλάδας γενικότερα, το 2011 για χάρη της αγαπημένης του Πενιαρόλ, στην οποία αγωνίζόταν μέχρι πρόσφατα πριν πάρει μεταγραφή για τη Φίνιξ (ομάδα 2ης κατηγορίας Ουρουγουάης), στα 41 του χρονια!

Τα υπόλοιπα ονόματα σημαντικών παικτών που “κόπηκαν” από την τελική επιλογή: Πετρ Βλτσεκ, Γκάρι Όουεν, Μάριο Μπρέσκα, Μάτιτς Κότνικ, Μίοντραγκ Μένταν, Χουάν Παρόντι, Τέοντορ Μπαρζόφ, Καρίμ Ανσαριφαρντ, Μασούντ Σοτζάεϊ, Ζίζι Ρόμπερτς, Ταμ Ενσαλίβα, Ουρμπέν Μπραμς, Μπόσκο Μπάλαμπαν, Εντίν Τσότσαλιτς, Αντρέ Σκέμπρι