Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΟΦΗ

καλύτερος ξένος οφη

Άνγκελ Ιορντανέσκου

Ο Άνγκελ Ιορντανέσκου αποτελεί θρύλο για το ρουμάνικο ποδόσφαιρο τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο κι ως προπονητής. Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστή περιλάμβανε μόλις δύο ομάδες την Στεάουα Βουκουρεστίου, της οποίας είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, και τον ΟΦΗ. Μετά από 20 χρόνια στην ομάδα της ρουμανικής πρωτεύουσας, ο Ιορντανέσκου έπαιξε για μια και μοναδική φορά στο εξωτερικό με τον ΟΦΗ καθώς γι’ αυτόν ήταν δέλεαρ να συνεργαστεί με τον σπουδαίο Άγγλο προπονητή, Λες Σάνον. Ο 32χρονος, τότε, Ρουμάνος αναδείχθηκε άμεσα σε ηγέτη των Κρητικών και έμεινε στο Ηράκλειο για δύο χρόνια (1982-84) καταγράφωντας 54 συμμετοχές και 7 γκολ. Γύρισε στην αγαπημένη του Στεάουα, όπου ανέλαβε ρόλο παίκτη – βοηθού προπονητή και την τελευταία του σεζόν στο σύλλογο (1986) κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης! Η προπονητική καριέρα του Ιορντανέσκου ήταν εξίσου εντυπωσιακή αναλαμβάνοντας τις τύχες φυσικά της Στεάουα αλλά και της εθνικής Ρουμανίας σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με την σπουδαία ομάδα του 1994 που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ να ξεχωρίζει. Το 1998 ο Ιορντανέσκου ανέλαβε την εθνική μας ομάδα, με την οποία είχε μια μέτρια πορεία στα προκριματικά του Euro 2000 και απομακρύνθηκε μετά τον αποκλεισμό. Έχει ψηφιστεί από τους συμπατριώτες του ως ο κορυφαίος Ρουμάνος προπονητής του 20ου αιώνα!

Αλεχάντρο Ίσις

Ο Χιλιανός κεντρικός αμυντικός βρέθηκε το 1985 στην Κρήτη και τον ΟΦΗ, στην πρώτη και μοναδική απόπειρά του για να αγωνιστεί στην Ευρώπη, η οποία κατά πως φαίνεται στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο Ίσις έκανε το άλμα για την Ευρώπη στην ηλικία των 23 ετών και με τον ΟΦΗ κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα αμυντικά χαφ που είδε το Ελληνικό πρωτάθλημα κατά την δεκαετία των 80s. O Ίσις αποτελεί τον δεύτερο ξένο με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, πίσω μόνο από τον Άριαν Μπεκιάι, με 129, ενώ χάιλαιτ της καριέρας του στην Κρήτη φυσικά είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1987, του μοναδικού τίτλου στην ιστορία του ΟΦΗ! Ο Ίσις έμεινε στην ιστορία των Κρητικών και με αρνητικό πρόσημο βέβαια, καθώς η υποθεση ντοπαρίσματός του το 1986 (για την οποία τελικά δεν τιμωρήθηκε κανείς) αποτέλεσε ένα θέμα που δημιούργησε σάλο στην αθλητική επικαιρότητα! Ο Ίσις έφυγε από την Κρήτη το 1990, όμως έκανε ακόμα ένα πέρασμα από την ομάδα το 2019, αυτή τη φορά ως βοηθός προπονητή του συμπατριώτη και κουμπάρου του Χάιμε Βέρα.

Χάιμε Βέρα

Πέρα από την αγωνιστική του προσφορά, ο Ίσις έχει να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι χάρη σε αυτόν, ο ΟΦΗ είδε τον αδελφικό του φίλο, Χάιμε Βέρα, να φοράει και να αποθεώνει την φανέλα της ομάδας! Ο Βέρα ήρθε να βρει τον κουμπάρο του το 1987 και θα έμενε στην Κρήτη για 5 χρόνια, στα οποία θα έκλεβε τις καρδιές των Ομιλητών με το ταλέντο του και τον αέρινο τρόπο παιχνιδιού του. Στον ΟΦΗ ο Βέρα θα γράψει 111 παρουσίες και θα σκοράρει 22 γκολ και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο του 1987, θα πέσει πάνω σε κάποια από τα καλύτερα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του ΟΦΗ και φυσικά στην αρχή της χρυσής εποχής Γκέραρντ. Ο Βέρα θα αποχωρήσει από την Κρητική ομάδα το 1992 για να επιστρέψει στην πατρίδα του, όμως το 2019 θα επιστρέψει για ένα εξάμηνο στον ΟΦΗ παρέα με τον Ίσις για να προπονήσει τον σύλλογο του Ηρακλείου.

Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς

Το 1992 ο ΟΦΗ απέκτησε από την OFK Βελιγραδίου έναν 23χρονο Μαυροβούνιο, τον Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς που έμελλε να εξελιχθεί σε “λίρα εκατό” για τους Κρητικούς. Ο πανύψηλος (1,91μ.) επιθετικός είχε έφεση στο σκοράρισμα και δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής καθώς σημείωσε 13 γκολ την πρώτη του σεζόν! Οι οπαδοί του ΟΦΗ περίμεναν πως και πως τον παλαβό πανηγυρισμό του, καθώς έβαζε τη φανέλα στο κεφάλι του και χόρευε σαν τρελός! Ο Τζουγκάνοβιτς ήταν φυσικά παρών και στην μυθική ευρωπαϊκή επιτυχία της ομάδας του Γκέραρντ τη σεζόν 1993-94 όταν κατάφερε να αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, ο Μαυροβούνιος ισχυρίστηκε πως μετά από αυτά τα ματς, οι άνθρωποι της Ατλέτικο τον προσέγγισαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταγραφής ενώ και η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς είχε εξετάσει την περίπτωση του. Τότε όμως ήταν τα χρόνια της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον ΟΦΗ, που έστελνε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τους καλούς παίκτες μόνο στον Παναθηναϊκό. Ο Τζουγκάνοβιτς την τρίτη χρονιά του στο Ηράκλειο ήταν συνεχώς τραυματίας με αποτέλεσμα να παραγκωνιστεί και να ζητήσει να φύγει. Το 2002 έκανε μια επιστροφή-έκπληξη στη χώρα μας για τα χρώματα του Εθνικού Αστέρα χωρίς όμως να έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Στις συνεντεύξεις που δίνει κατά καιρούς δηλώνει “Κρητικός” και επισκέπτεται το Ηράκλειο σε κάθε ευκαιρία.

Αριάν Μπεκιάι

Ένας παίκτης που συνδέθηκε με την ομάδα του ΟΦΗ όσο ελάχιστοι είναι ο Αλβανός τερματοφύλακας, Άριαν Μπεκιάι. Ο Μπεκιάι ήρθε στα 21 του, το 1997 στην ομάδα του ΟΦΗ από την πατρίδα του, ενώ από το 1998 μέχρι το 2003 υπερασπίζεται αδιάλειπτα τα γκολπόστ των Κρητικών ως ο βασικός κίπερ. Ο Μπεκιάι έγραψε όλα αυτά τα χρόνια 132 συμμετοχές, οι οποίες τον κάνουν τον ξένο ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες εμφανίσεις με τα ασπρόμαυρα του ΟΦΗ ενω σε αυτές τις εμφανίσεις έχουμε να αναφέρουμε και ένα γκολ, το οποίο πέτυχε σε αγώνα του ΟΦΗ απέναντι στον Πανηλειακό! Το γκολ του εκείνο ισοφάρισε το παιχνίδι στο 95ο λεπτό και ήταν καταλυτικό για τη μάχη παραμονής, καθώς ο ΟΦΗ εν τέλει έσωσε την κατηγορία στην ισοβαθμία. Ο Μπεκιάι αποχώρησε από την ομάδα το 2003 για την ομάδα του Ιωνικού, ενώ το 2008 βρέθηκε με την Ανόρθωση στο Champions League, αποκλείοντας μάλιστα τον Ολυμπιακό. Έγραψε 45 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Αλβανίας.

Μαχαμαντού Ντιαρά

Σίγουρα όχι ο παίκτης που πρόσφερε για χρόνια στον ΟΦΗ ή αυτός που αναφέρει την Κρήτη όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Ωστόσο, ο Μαχαμαντού Ντιαρά αξίζει μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων ξένων παικτών που πέρασαν από τον Όμιλο λόγω της καριέρας που ακολούθησε. O μεγαλύτερος αδερφός του Μαχαμαντού, Αρούνα Ντιαρά είχε αποκτηθεί από τον ΟΦΗ τη σεζόν 1997-98 και η δική του εισήγηση είχε ως αποτέλεσμα ο Ευγένιος Γκέραρντ να δοκιμάσει τον 17χρονο και να ενθουσιαστεί! Ο Μαχαμαντού έγινε ουσιαστικά επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον ΟΦΗ και στην πρώτη του εμπειρία από υψηλό επίπεδο άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά! O αμυντικός χαφ από το Μάλι ξεκίνησε εκρηκτικά σκοράροντας στο ντεμπούτο του και κατέγραψε συνολικά 25 συμμετοχές και 4 τέρματα! Παραμένει μέχρι και σήμερα ο νεότερος (17 ετών, 3 μηνών και 5 ημερών) σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου! Το καλοκαίρι η Φίτεσε που είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΟΦΗ μετά τον Νίκο Μαχλά έκανε δικό της και τον Μαχαμαντού Ντιαρά… and the rest is history! Λιόν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μονακό και Φούλαμ ήταν οι επόμενοι σταθμοί του σε μια πολύ σπουδαία καριέρα, η οποία μοιάζει απίθανο ότι έχει τις ρίζες της στο Ηράκλειο!

Ρόναλντ Γκόμεζ

O ΟΦΗ ξετρύπωσε τον Κοσταρικανό το καλοκαίρι του 1999 από την Μουνισιπάλ, μια ομάδα της Γουατεμάλας (!) και έπεσε διάνα στη περίπτωση του. Η παρθενική σεζόν του Γκόμεζ ήταν ονειρική: 21 γκολ σε 32 ματς σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, 16 εκ των οποίων στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος! Μάλιστα είχε από δύο γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και ένα απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Γκόμεζ συμπαρέσυρε τον ΟΦΗ σε μια τρομερή σεζόν οδηγώντας τον στην 4η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια τα νούμερα του έπεσαν όμως παρέμενε πάντα μια σημαντική απειλή στην επίθεση. Δυνατός, εκρηκτικός και εκτελεστής με τα δύο πόδια ήταν ο τύπος παίκτη “που δεν ήξερες από που θα σου έρθει”! Το γεγονός ότι ξεκίνησε βασικός και σκόραρε κόντρα στη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 2002 όντας παίκτης του ΟΦΗ δείχνει και την μεγάλη του αξία! Ο “Πρίγκιπας της Κόστα Ρίκα” έφυγε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2003 μετρώντας 39 γκολ σε 87 εμφανίσεις! Σήμερα είναι προπονητής στη Γουατεμάλα σε μια ομάδα με το υπερκάλτ όνομα, Μαλακατέκο!