Κάπου σε έχω ξαναδεί, κάπου σε ξέρω…

riquelme-missed-pen

Τα ζευγάρια Manchester United – Roma και Villarreal – Arsenal του UEFA Europa League της φετινής σεζόν (2020-21) μας έφεραν έντονη νοσταλγία από το παρελθόν καθώς μας είχαν χαρίσει στιγμές που μένουν στη συλλογική μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων. Ο πρώτος αγώνας των ημιτελικών έφερε “επαναλήψη σαν φάρσα” για τους 4 συλλόγους που βίωσαν το απόλυτο deja vu.

Η αξέχαστη “ξεφτίλα” της Roma στο Old Trafford επί… δύο

Στο ματς της Manchester United με την Roma αναβίωσε ο εφιάλτης του προημιτελικού του Champions League 2007 για τους Ρωμαίους. Η Roma ταξίδευε στο Old Trafford για να υπερασπιστεί το υπέρ της 2-1 του πρώτου αγώνα. Η United της εποχής όμως είχε ένα τρομακτικό ρόστερ με Cristiano Ronaldo, Rooney, Scholes, Giggs, Ferdinand, Vidic, και Van der Sar μεταξύ άλλων, οι οποίοι ξέσπασαν πάνω στους δύσμοιρους Ρωμαίους με 7-1! Το σκορ ήταν ήδη 4-0 στο ημίχρονο με τους “Μπέμπηδες” να κάνουν πάρτι. O ιταλικός Τύπος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ματς ως την πιο “ιστορική ήττα του ιταλικού ποδοσφαίρου από το αγγλικό”, παρομοίασε τους παίκτες της Roma “με άγουρα παιδιά που έπαιζαν πρώτη φορά με άντρες” ενώ ο Σπαλέτι δέχθηκε σφοδρή κριτική γιατί δεν έπαιξε… αρκετά “ιταλικά”, δηλαδή κατενάτσιο! Οι δύο ομάδες τα ξαναείπαν την επόμενη χρονιά για την ίδια ακριβώς φάση και η United ήταν και πάλι η ομάδα που πήρε την πρόκριση με δύο νίκες, σε μια σεζόν που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.
Εχθές η Roma παρατάχθηκε στο Manchester με σκοπό να σπάσει την παράδοση και μέχρι το ημίχρονο ο ημιτελικός πήγαινε εξαιρετικά καθώς η Magica προηγούταν με 2-1 με ανατροπή! Στο δεύτερο μέρος όμως ήρθε η… καταιγίδα! Μπορεί να μην υπάρχει πια Cristiano όμως ένας άλλος Πορτογάλος, ο Bruno Fernandes, μαζί με τον Cavani έφεραν στους οπαδούς των giallorossi, πολύ δυσάρεστες αναμνήσεις με το σκορ να φτάνει στο 6-2! Η ρεβάνς πλέον γίνεται βουνό για τους Ρωμαίους και πλέον στο ρόστερ δεν υπάρχει και ο Κώστας Μανωλάς για να σκοράρει γκολ όπως αυτό κόντρα στην Barcelona.

Όταν η ιστορία γράφεται από το σημείο του πέναλτι…

Ήταν 25 Απριλίου του 2006 όταν η Villarreal υποδέχθηκε την Arsenal για τα ημιτελικά του Champions League στη ρεβάνς του 1-0 του Λονδίνου! Η απίθανη πορεία της Villarreal στα ημιτελικά μπορεί να θεωρήθηκε σούπερ έκπληξη εκείνη την εποχή όμως μια ματιά στο ρόστερ της μετά από χρόνια αποδεικνύει ότι μάλλον λογική ήταν. Παικταράδες όπως ο Juan Riquelme, Diego Forlan, Marcos Senna, Juan Sorin και Santi Cazorla είτε έκαναν τις πρώτες τους μεγάλες εμφανίσεις στο διεθνές στερέωμα είτε αναγεννήθηκαν με το “Κίτρινο Υποβρύχιο” (κυρίως οι Riquelme και Forlan). Fun fact: στο ρόστερ υπήρχε και ο νεανίας τότε David Fuster του Ολυμπιακού!

Η ομάδα της επαρχίας της Βαλένθια λοιπόν είχε αποκλείσει την Inter στα προημιτελικά και πήγαινε σε έναν πολύ ενδιαφέρον ζευγάρωμα με την Arsenal του Henry που εκείνη τη σεζόν πραγματικά πετούσε. Οι κανονιέρηδες πήραν το προβάδισμα στο πρώτο ματς στο Highbury, όμως, η ρεβάνς στο Madrigal ήταν δραματική με το 0-0 να διατηρείται μέχρι τις καθυστερήσεις όταν και οι κίτρινοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Juan Roman Riquelme ήλπιζε να στείλει το ματς στην παράταση αλλά ο Jens Lehmann απέκρουσε στη γωνία του όπως θα έκανε και λίγους μήνες αργότερα στο Μουντιάλ της Γερμανίας κόντρα στους συμπατριώτες του Riquelme, Ayala και Cambiasso αφήνοντας την Αργεντινή εκτός των ημιτελικών!

Εχθές η Villarreal ξεκίνησε το ματς εντυπωσιακά καθώς προηγήθηκε με 2-0 και σε συνδυασμό με την τραγική εμφάνιση των Gunners είχε αρχίσει να βλέπει τελικό! Όμως ήταν και πάλι ένα πέναλτι που έγραψε ιστορία. Ο Pepe σε αντίθεση με τον Riquelme πριν 15 χρόνια, βρήκε δίχτυα και πλέον τα δεδομένα της ρεβάνς αλλάζουν. Αν μπορεί όμως, κάποιος να δώσει επιτέλους στην Villarreal τον πρώτο τελικό της ιστορίας της (δεν έχει φτάσει ποτέ σε τελικό ούτε στο Copa del Rey) είναι ο Mr Europa League, Unay Emery, που κόντρα στην πρώην Arsenal έχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο! Ίδωμεν…