Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Από το “Πιστόλι” στον “Human Highlight Reel” και από το “Μωρό του ελαφίου” στον “X-Man”, οι Small Forwards που κόσμησαν τα παρκέ του Ελληνικού πρωταθλήματος, ήταν σίγουρα κάποια αρκετά επιβλητικά ονόματα! Πάμε να δούμε λοιπόν κάποια εξ αυτών, ξεχωρίζοντας έξι τριάρια που σημάδεψαν τα παρκέ της Α1 και μας έκαναν να τα μνημονεύουμε μεχρι σήμερα.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Μάρκ Πέτγουεϊ

Ένας από τους παίκτες που το νήμα της ζωής του τελείωσε νωρίς. O Μαρκ Πέτγουεϊ είχε έρθει στη χώρα μας τη σεζόν 1987-88 σαν δεύτερος ξένος του ΠΑΟΚ, με στόχο να ενισχύσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης στους αγώνες του Κυπέλλου Κόρατς. “Εφόδιό” του, οι απίστευτες επιδόσεις του στη Βενεζουέλα και την Εστουδιάντες Ντε Καράκας, με την οποία είχε career high τους 56 πόντους. Στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ξεχώρισε για το δυναμικό του παιχνίδι και την σαρωτική δύναμη του, η οποία μάλιστα σε έναν αγώνα με τον Ερυρθό Αστέρα “γκρέμισε” και το καλάθι, με τον ίδιο να χρειάζεται ράμματα στο χέρι!

Την επόμενη χρονιά η μεταγραφή στον Απόλλωνα Πάτρας τον κάνει τον πρώτο ξένο στην ιστορία των Πελοποννήσιων και εκεί ο Μαρκ κάνει τα πάντα! Τελειώνει τη σεζόν με πάνω από 27 πόντους μ.ο, σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ σταματάει στους 45 και με εκείνον οδηγό, οι Πατρινοί κερδίζουν την έξοδο για το Κύπελλο Κόρατς. Ο Πέτγουεϊ γίνεται ο απόλυτος μπασκετικός ήρωας της ομάδας της Πάτρας. Μετά το τέλος της σεζόν επιστρέφει στη πατρίδα του για το καλοκαίρι, όμως αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο ταξίδι του. Δολοφονείται από ληστή την ώρα που ο τελευταίος επιχειρούσε να του κλέψει το αυτοκίνητο, και μας αφήνει σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ένα βραχύ αλλά σαρωτικό πέρασμα, βάζει τον Μαρκ δικαιωματικά στη λίστα μας με τους πιο μεγάλους σκόρερ και τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες που πάτησαν τα Ελληνικά παρκέ.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Μάικ Τζόουνς

Tη μπακετική σεζόν 1988-89, ο ΠΑΟΚ με προπονητή το μεγάλο Τζόνι Νιούμαν θα ρισκάρει, επιλέγοντας για ξένο παίκτη έναν 21χρόνο απόφοιτο του Auburn university της Αλαμπάμα. Ήταν ο Μάικ Τζόουνς ή αλλιώς το «μωρό του ελαφιού» όπως του χάρισαν το παρατσούκλι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Από την αρχή της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο Τζόουνς θα λάμψει. Θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πρόκριση επί της Βιλερμπάν, και θα γράψει 37 πόντους, στον πρώτο αγώνα του 2ου γύρου με τον Ερυρθρό Αστέρα. Η σεζόν του θα συνεχίσει έτσι στους ίδιους ρυθμούς, με τις τριαντάρες να διαδέχονται η μία την άλλη, και τον κόσμο του ΠΑΟΚ να παραμιλάει για το διαμάντι που ανακάλυψε η ομάδα τους. Χάιλαιτ του, οι 30 πόντοι και 14 ριμπάουντ απέναντι στον αήττητο για 80 αγώνες και 3.5 χρόνια Άρη.

Ο Άρης θα είναι η ομάδα που θα κερδίσει τον ΠΑΟΚ στα Τελικά εκείνης της σεζόν, αλλά και που το καλοκαίρι θα εκμεταλλευτεί την οικονομική διαφορά μεταξύ ΠΑΟΚ και Τζόουνς και θα “κλέψει” τον 22χρονο παίκτη! Στον Αρη ο Τζόουνς θα αγωνιστέι μόνο στην Ευρώπη, κάνοντας επίσης φοβερές εμφανίσεις με τη κίτρινη φανέλα. Θα πάει με τους “Κίτρινους” μέχρι και το Final 4 της Σαραγόσα, όπου θα σημειώσει 21 πόντους στον ημιτελικό και 29 στον μικρό τελικό. Η παρουσία του στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί άδοξα, λόγω απέλασης εξαιτίας ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν στο σπίτι του. Ακόμα κι έτσι βέβαια, το «μωρό του ελαφιού» έχει διακαίως μία θέση στη μπασκετική καρδιά μας.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Έντι Τζόνσον

Όταν το καλοκαίρι του ’94 ο Ζάρκο Πάσπαλι(ε) αποφάσιζε να μετακομίσει από τον Πειραιά στην Αθήνα για χάρη του Παναθηναϊκού, έμοιαζε θεωρητικά δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης που θα μπει στα παπούτσια του Σέρβου (γεννημένου στο Μαυροβούνιο) σκόρερ. Όλα αυτά μέχρι να ανακοινωθεί ένας σπουδαίος σουτέρ από το NBA! Ο Έντι Τζόνσον, που λανθασμένα πολλοί τον μπερδεύουν με τον ”Fast” Eddie (Johnson), υπήρξε ένα Small Forward με ύψος μόλις 2.01 και με κύριο χαρακτηριστικό του το σουτ. Πριν περάσει από τα μέρη μας είχε ήδη γράψει μία 9ετία με Kings, Suns, Sonics και Hornets έχοντας μέσους όρους λίγο κάτω από τους 20 πόντους ανά παιχνίδι.

Οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία του (έφτασε στα 35 στην Ελλάδα) πήγαν σύντομα περίπατο αφού μέσα στο γήπεδο ο Έντι έδειχνε πως μπορούσε να ανταπεξέλθει μια χαρά σε Α1 και Ευρωλίγκα. Ο Έντι γρήγορα πήρε το “πιστόλι” του και ξεχώρισε. Με 21 πόντους μέσο όρο ηγήθηκε των Πειραιωτών στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος όμως το παιχνίδι που τον έκανε θρύλο του Ολυμπιακού δεν είναι άλλο από τον ημιτελικό της Ευρωλίγκα απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Έχοντας 0/4 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, πήρε φωτιά στο δεύτερο, πέτυχε 4/4 τρίποντα, τρία εκ των οποίων στα τελευταία λεπτά, σημείωσε συνολικά 27 πόντους και έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό – εκεί που δεν θα μπορούσε να έχει ελπίδες κόντρα σε μία υπερομάδα, τη Ρεάλ των Ομπράντοβιτς, Αρλάουκας και Σαμπόνις! Μετά την Ελλάδα και παρ’ ότι είχε ήδη κλείσει τα 36 του χρόνια, επέστρεψε στο NBA όπου πέρασε άλλα 4 χρόνια σε Pacers και Rockets! Στο Houston μάλιστα τον θυμούνται έντονα αφού στον 4ο τελικό της Δύσης το ’97, ο 38χρονος Eddie είχε πετύχει ένα buzzer beater τρίποντο που είχε δώσει τη νίκη στην ομάδα του κόντρα στους Jazz.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Αλφόνσο “Μπακ” Τζόνσον

Αν ο Έντι Τζόνσον υπήρξε ο πιο λαμπερός από όλους τους Τζόνσον που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ο Μπακ Τζόνσον ήταν αυτός που κάθισε περισσότερους από όλους. Ήρθε το 1995 στα 31 του χρόνια στον Απόλλωνα Πάτρας και κατάφερε τη πρώτη σεζόν να έχει μέσο όρο πόντων 22.68. Ακολούθησε ένα πέρασμα από τη Μακάμπι και ξανά στην αγαπημένη του Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή για δύο σεζόν,άλλα δύο χρόνια στη Δάφνη και μισή σεζόν στο Περιστέρι.

Ο χαρισματικός φόργουορντ είναι ακόμη και σήμερα ο 7ος ξένος σκόρερ στην ιστορία του ΕΣΑΚΕ (από το 1992) έχοντας τον 5ο μεγαλύτερο μέσο όρο μεταξύ  των αυτών που ξεπέρασαν τους 2.200 πόντους (19,2 μ.ό.).

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Ντομινίκ Ουίλκινς

Βρισκόμαστε στο Καλοκαίρι του ’95, μία υπέροχη εποχή όπου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών (4η θέση) και το Παγκόσμιο Εφήβων (1η θέση) έχουν μόλις διοργανωθεί στο ΟΑΚΑ! Ο Παναθηναϊκός είχε αποτύχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά να αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά της Ευρωλίγκα και έψαχνε τον τρόπο να φτάσει επιτέλους σε έναν τελικό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος βάζει βαθιά – πολύ βαθιά – το χέρι στην τσέπη και δίνει το εξωπραγματικό για την εποχή συμβόλαιο των 3.5 εκατομμυρίων τον χρόνο σε έναν 35χρονο μεν, superstar του NBA δε! Για να κατανοήσει κάποιος νεότερος σε ηλικία το μέγεθος της αξίας του Ντομινίκ – The Human Highlight Reel – Ουίλκινς, θα αναφέρουμε απλώς πως υπήρξε πρώτος σκόρερ του NBA με 30.3 πόντους μέσο όρο και μέλος της All-NBA First Team το 1986! Επίσης κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό καρφωμάτων (1985, 1990) ενώ αγωνίστηκε και 9 φορές σε All Star Game!!! 

Στον Παναθηναϊκό αν και δυσκολεύτηκε στην αρχή να προσαρμοστεί στα φουλ αμυντικά πλάνα του «αδίστακτου» Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, σιγά-σιγά άρχισε να φορτσάρει καταγράφοντας εντέλει 21 πόντους και 8 rebounds μέσο όρο στην Α1. Μπορεί στην Ελλάδα να έχασε το Πρωτάθλημα όμως κατέκτησε το Κύπελλο και πάνω απ’όλα την Ευρωλίγκα – τον τίτλο που τόσο πολύ ήθελε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Στον ημιτελικό του Final Four που διεξήχθη στη γενέτειρά του (Παρίσι) έκανε «όργια» πετυχαίνοντας 35 πόντους κόντρα στην CSKA ενώ στον τελικό με τη Barcelona «αρκέστηκε» σε ένα ταπεινό double-double. Αυτές οι δύο εμφανίσεις, πέρα από τον τίτλο της Ευρωλίγκα, του χάρισαν και το βραβείο του MVP του Final Four.Η επόμενη σεζόν τον βρήκε πίσω στο NBA όπου κατέγραψε 18 πόντους μέσο όρο με τους Spurs. Ακολούθησε επιστροφή στην Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Ιταλίας με τη Fortitudo Bologna και μία τελευταία πτήση με τους Magic τη σεζόν 1998-99 όπου και αποσύρθηκε στα 39 του έχοντας διαπρέψει σε Αμερική και Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Small Forwards

Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ

Ο X-Man υπήρξε ένα απολύτως σκληρό και δυναμικό τριαροτεσσάρι κι ας ήταν μόλις 2.01! Επιλέχθηκε στο Nο.4 του draft το 1985 από τους Seattle Supersonics (#bringbackoursonics), έδειξε εξ αρχής πως είναι μέγας καβγατζής και εντέλει παρέμεινε στο Seattle για 5 χρόνια καταγράφοντας μέσους όρους πάνω από 20 πόντους και 6 rebounds. Στις αρχές της σεζόν 1990-91 έγινε ανταλλαγή στους Suns – μαντέψτε για ποιον – για τον Έντι Τζόνσον! Ακολουθούν Knicks και Celtics μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι του ’95…Όταν ο Ηρακλής ανακοίνωνε τον Εξέϊβιερ ΜακΝτάνιελ, ο τοπικός Τύπος το θεώρησε ως κάποιου είδους φάρσα! Και δεν πείστηκαν μέχρι που προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη!

Ο ΜακΝτάνιελ είχε βάλει έναν όρο στο συμβόλαιο που έλεγε ότι θα αποφάσιζε οριστικά για την παραμονή του ή όχι μετά το πέρας ενός μήνα! Και ενώ όλοι πίστευαν πως θα επιστρέψει στην Αμερική, ο ΜακΝτάνιελ όχι απλώς παρέμεινε στον Ηρακλή αλλά πραγματοποίησε και σπουδαίες εμφανίσεις με τον «Γηραιό». Έφτασε ως τον τελικό Κυπέλλου ενώ ατομικά είχε 19.5 πόντους και 9.4 rebounds μέσο όρο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επέστρεψε στο NBA και τους Nets μην καταφέρνοντας τελικά να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στους αγαπημένους του Sonics.

*Ευχαριστούμε τον Στέλιο Κάμαρη για τη συνεισφορά του στο κείμενο / Επιμέλεια: Σταύρος Μπέκας – Γιώργος Κουκούλης

Ποιον θεωρείτε τον καλύτερο Αμερικανό Small Forward στην ιστορία της Α1;

View Results

Loading ... Loading ...