Όταν οι τερματοφύλακες σκοράρουν…

Όταν οι τερματοφύλακες σκοράρουν...

Το πρόσφατο γκολ του Άλισον της Λίβερπουλ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα της Premier League κόντρα στην Γουέστ Μπρομ είναι το απόλυτο δείγμα των συναισθημάτων που μπορεί να γεννήσει μόνο το ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι λατρεύουν τέτοιες ιστορίες του απρόσμενου. Και στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κάτι πιο απρόσμενο από να σκοράρει ο τερματοφύλακας. Το γιατί είναι πολύ απλό. Ο ρόλος του είναι να σταματάει τα γκολ όχι να τα πετυχαίνει, ενώ η περιοχή ευθύνης του βρίσκεται πολύ μακριά από την περιοχή του αντιπάλου. Όμως, οι τερματοφύλακες είναι κι αυτοί ποδοσφαιριστές και κάποιοι από αυτούς αμφισβήτησαν τα όρια της θέσης τους πολύ προτού ο Μάνουελ Νόιερ εμφανιστεί στο προσκήνιο. Το Rabona θυμάται ιστορικά γκολ τερματοφυλάκων και μεγάλες μορφές με το Νο1 στην πλάτη που ήξεραν να βάζουν την μπάλα στο πλεκτό.

Οι λατινοαμερικάνοι που σκόραραν κατά ριπάς

rogerio-ceni

Όταν μιλάμε για τερματοφύλακες που σκοράρουν, μιλάμε για τον Ροτζέριο Σένι! Ο Βραζιλιάνος κατέχει το ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος για την θέση με (κρατηθείτε) 131 γκολ. Από αυτά 70 προήλθαν από εκτελέσεις πέναλτι και 61 από εκτελέσεις φάουλ. Όλα με ένα μόνο σύλλογο, την Σάο Πάολο, με την οποία συμπλήρωσε τον εξωφρενικό αριθμό των 1257 συμμετοχών σε 25 χρόνια καριέρας (1990-2015)! Μεταξύ 2005 και 2007 ο Σένι πέτυχε τον αδιανόητο αριθμό των 47 γκολ, νούμερα που δεν έχουν ούτε εξαιρετικοί επιθετικοί! Εκτός ότι είναι ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, έχει καταφέρει να βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ όλων των εποχών για τη Σάο Πάολο. Μάλιστα, ο Σένι δεν καταλάβαινε από δυσκολία διοργανώσεων: είχε σκοράρει 14 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες κι είχε μεταβληθεί στο φόβο και τον τρόμο όλων των τερματοφυλάκων της Λατινικής Αμερικής. Η σιγουριά που είχε να εκτελεί και τα φάουλ κοντά στην περιοχή εκτός από τα πέναλτι ήταν αμίμητη.

Ο μόνος που μπόρεσε να τον πλησιάσει ήταν ένας άλλος Λατινοαμερικάνος, ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, ο οποίος πέτυχε δύο κατορθώματα που ο Σένι δεν πλησίασε. Σκόραρε με την εθνική της χώρας του κι όχι μία αλλά 8 (!) φορές κι είναι ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία που έχει πετύχει χατ-τρικ φορώντας την φανέλα της Βέλεζ Σάρσφιλντ τον Νοέμβριο του 1999.

Σένι και Τσιλαβέρτ δεν ήταν οι μόνοι! Ο Περουβιανός Φερνάντεζ, ο Βραζιλιάνος Μάρσιο και ο cult Κολομβιανός, Ρενέ Χιγκίτα είχαν περισσότερα από 30 γκολ καριέρας και έκαναν κατά κάποιον τρόπο “μόδα” να χτυπάνε στημένες φάσεις οι τερματοφύλακες της Λατινικής Αμερικής. Οι Έλληνες φίλαθλοι θα θυμούνται τον Σεμπάστιαν Σάχα της ΑΕΚ που τελείωσε την καριέρα του με 25 γκολ, όλα από εκτελέσεις πέναλτι.

 

Ο Πάλοπ καθόρισε την ποδοσφαιρική κληρονομιά της Σεβίλλης

andres-palop

Νοκ άουτ Κυπέλλου UEFA, σεζόν 2006-07. Η υπερασπιζόμενη τροπαιούχος της προηγούμενης σεζόν, Σεβίλλη έχει κληρωθεί κόντρα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ για την φάση των 16 της διοργάνωσης. Το πρώτο ματς στην Ανδαλουσία είχε έρθει ισόπαλο 2-2 και οι Ουκρανοί είχαν αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς που έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν προηγήθηκαν με 2-1 στο 83’! Όμως ο Αντρές Πάλοπ, ο τερματοφύλακας των Ανδαλουσιανων δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Αφού ζήτησε από τον Ντάνι Άλβες να τον περιμένει να ανέβει, πήρε θέση στην καρδιά της περιοχής. Ο Βραζιλιάνος εκτέλεσε αριστοτεχνικά το κόρνερ βρίσκοντας τον ανενόχλητο στο πέναλτι και ο Πάλοπ δεν λάθεψε. Στην παράταση ο Σεβαντόν ολοκλήρωσε την ολική ανατροπή για τη Σεβίλλη που προκρίθηκε στα προημιτελικά και εν τέλει πέτυχε το repeat. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει εάν εκείνο το βράδυ στο Ντόνετσκ ο Πάλοπ δεν αποφάσιζε να ξεπεράσει τα όρια της θέσης του τερματοφύλακα!

 

Ο τερματοφύλακας που όταν έβλεπε Γιουβέντους αφιονιζόταν

butt-vs-juventus

Οι φίλοι του γερμανικού πρωταθλήματος θα θυμούνται σίγουρα το όνομα του Χανς-Γεργκ Μπουτ. Πρόκειται για τον έβδομο στον κόσμο και δεύτερο Ευρωπαίο τερματοφύλακα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Ο Μπουτ ήταν φανταστικός στις εκτελέσεις πέναλτι ολοκληρώνοντας την καριέρα του με ρεκόρ 37/45 εύστοχες εκτελέσεις! Τρία όμως πέναλτι έχουν μείνει στην ιστορία κι είναι όλα κόντρα στην ίδια ομάδα. Το 2000 ο Μπουτ αγωνιζόταν στο Αμβούργο που είχε κληρωθεί στον ίδιο όμιλο του Champions League με τη Γιουβέντους. Σε ένα εκπληκτικό ματς που έληξε ισόπαλο 4-4 ο Μπουτ ήταν αυτό που σκόραρε το τρίτο τέρμα της ομάδας του με εκτέλεση πέναλτι. Ένα χρόνο αργότερα ο Μπουτ έχει μετακινηθεί στη Λεβερκούζεν, η οποία κληρώνεται με την Γιουβέντους για τη Β’ φάση ομίλων του Champions League. Στο 24ο λεπτό η Μπάγερ κερδίζει πέναλτι και ο Μπουτ έχει δύσκολο έργο κόντρα στον Μπουφόν όμως σκοράρει ανοίγοντας το σκορ.

Μετά από 6 χρονια στη Λεβερκούζεν ο Μπουτ μετακινείται στην Μπάγερν Μονάχου για να βοηθήσει με την εμπειρία του στην μετάβαση στην μετά Όλιβερ Καν εποχή. Η Μπάγερν εμπιστεύεται για τη σεζόν 2008-09 τον Μίχαελ Ρένσινγκ, ο οποίος όμως δεν πείθει καθόλου ότι μπορεί να είναι ο βασικός τερματοφύλακας των Βαυαρών. Έτσι την επόμενη χρονιά και μετά από ένα τραγικό ξεκίνημα του Ρένσινγκ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, η Μπάγερν αποφασίζει να αφεθεί στην εμπειρία του 35χρονου Μπουτ. Οι Βαυαροί κληρώνονται στο Champions League της σεζόν 2009-10 στον ίδιο όμιλο με την… Γιουβέντους! Οι δύο υπερδυνάμεις τα βρίσκουν σκούρα από την απίθανη Μπορντώ που τους διαλύει εντός κι εκτός με αποτέλεσμα να παίζουν την ύπαρξη τους στη διοργάνωση την τελευταία αγωνιστική. Η Γιούβε ανοίγει το σκορ μέσα στο Μόναχο με τον Τρεζεγκέ, όμως στο 30’ ο Όλιτς κερδίζει πέναλτι. Έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια από τον Μάρτιο του 2002 όταν ο Μπουτ βρέθηκε ξανά απέναντι στον Μπουφόν και προς τεράστια έκπληξη όλων ο Γερμανός είναι αυτός που θα εκτελέσει το πέναλτι. Fun fact: η Μπάγερν είχε κόψει χούι του Μπουτ με τα πέναλτι, τα οποία τα εκτελούσαν οι επιθετικοί της ομάδας. Αυτό ήταν και το μοναδικό που εκτέλεσε στην τετραετή παραμονή του στο Μόναχο. Φυσικά και ευστόχησε! Η Μπάγερν ισοφάρισε και τελικά διέσυρε τη Γιουβέντους με 4-1 παίρνοντας την πρόκριση!

 

Ο μοναδικός που σκόραρε στο Champions League

bolat-goal-champions-league

Τώρα μόλις δεν μας είπες ρε Rabona ότι ο Μπουτ σκόραρε όχι μία αλλά τρεις φορές για το Champions League από το σημείο του πέναλτι; Ναι, σωστά κι ακόμα μία έχει σκοράρει ο Ενιεάμα για την Χάποελ Τελ Αβίβ από τα 11 βήματα το 2010. Μόνο ένας όμως, keeper μπόρεσε να σκοράρει σε open play στα σχεδόν 20 χρόνια της διοργάνωσης κι αυτός ήταν ο Σινάν Μπολάτ της Σταντάρ Λιέγης!

Την σεζόν 2009-10 οι πρωταθλητές Βελγίου έχουν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Αρσεναλ, την Αλκμααρ και τον… Ολυμπιακό! Οι Άγγλοι και οι Πειραιώτες είναι αυτοί που παίρνουν την πρόκριση στους 16, με αποτέλεσμα Βέλγοι και Ολλανδοί να παλεύουν την τελευταία αγωνιστική για την 3η θέση που οδηγούσε στο νεοσύστατο τότε Europa League! Ο Μπολάτ κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση στον αγώνα όμως δεν θα μπορέσει να σταματήσει τον Λενς στο 42’. Οι πρωταθλητές Ολλανδίας κρατάνε το σκορ μέχρι την τελευταία φάση. Τότε είναι που ο Μπολάτ αποφασίζει να προωθηθεί σε εκτέλεση φάουλ. Ο Τούρκος τερματοφύλακας πιάνει μια υπέροχη, καρφωτή κεφαλιά και ισοφαρίζει από το πουθενά για την Σταντάρ! Η ομάδα της Λιέγης μάλιστα πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στη συνέχεια φθάνοντας στα προημιτελικά του Europa αφού είχε πετάξει εκτός τον Παναθηναϊκό στους 16! Αυτό ήταν το ένα και μοναδικό τέρμα στην καριέρα του Σινάν Μπολάτ.

Όταν ο Μπέγκοβιτς κρέμασε τον Μπόρουτς από το… σπίτι του

begovic-goal

Στις 2 Νοεμβρίου του 2013 ο επί σειρά ετών βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Βοσνίας, Άσμιρ Μπέγκοβιτς έμελλε να γράψει άθελα του το όνομα του με χρυσά γράμματα στην “Βίβλο του ποδοσφαίρου”. Η ομάδα του, Στόουκ υποδεχόταν την Σαουθάμπτον για την Premier League και μόλις στα 13 δευτερόλεπτα η μπάλα γυρίζει σε αυτόν. O Μπέγκοβιτς ετοιμάζεται για ένα γέμισμα ρουτίνας το οποίο φαίνεται ότι λογικά θα καταλήξει στα χέρια του Μπόρουτς, του τερματοφύλακα των “Αγίων”. Ο Πολωνός όμως, υπολογίζει χωρίς τον τρομερό αέρα που του παίζει παιχνίδια με αποτέλεσμα η μπάλα να τον “κρεμάσει” και να καταλήξει στα δίχτυα. Οι παίκτες της Στόουκ ξεσπούν σε έξαλλα πανηγύρια αγκαλιάζοντας τον έκπληκτο Μπέγκοβιτς! Ο Βόσνιος εκείνη την στιγμή δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι μόλις σκόραρε το γκολ από την πιο μακρινή απόσταση στην ιστορία του σπορ, το οποίο θα καταχωρηθεί στο ρεκόρ Γκίνες! Πόσο μακριά βρισκόταν ο Μπέγκοβιτς από την αντίπαλη εστία; Ούτε λίγο ούτε πολύ 91.9 μέτρα!

Φυσικά, για ένα τέτοιο ρεκόρ οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα έπαιρνε όρκο πως δεν θα σπάσει ποτέ! Στον αθλητισμό όμως και στο ποδόσφαιρο το ποτέ είναι η χειρότερη εκτίμηση που μπορείς να κάνεις. Στις 19 Ιανουαρίου της χρονιάς που διανύουμε η Νιούπορτ ταξιδεύει στο Τσέλτεναμ για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα για την League 2 Αγγλίας. Στο 12ο λεπτό, Τομ Κινγκ, τερματοφύλακας της Νιούπορτ, εκτελεί το ελεύθερο τόσο δυνατά που η μπάλα φτάνει στην αντίπαλη περιοχή και με το “σκάσιμο” “κρεμάει” τον άμοιρο Γκρίφιθς! Μια εβδομάδα αργότερα το Γκίνες επιβεβαιώνει το νέο ρεκόρ: 96 μέτρα!

Προς τιμήν τους τόσο ο Μπέγκοβιτς όσο και ο Κινγκ υπερασπίστηκαν τους αντίπαλους τερματοφύλακες λέγοντας ότι απλά στάθηκαν άτυχοι ενώ κανείς από τους δυο τους δεν το πανηγύρισε! Συναδελφική αλληλεγγύη τερματοφυλακων στα καλύτερα της, ακόμα και όταν σκοράρουν!