Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Αν οι Small Forwards έφεραν στην Ελλάδα μία μεγάλη λάμψη, λόγω της παρουσίας τους στο NBA, οι Power Forwards που ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αυτοί που έγραψαν ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία στο πρωτάθλημα της χώρας μας, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη θέση. Παίκτες που μακροημέρευσαν στα Ελληνικά γήπεδα και που έφεραν λάμψη και ουσία, περνώντας από μικρότερες και μεγαλύτερες ομάδες, έχουν μία θέση στη λίστα μας!

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Ερλ Χάρισον

Το 1989 το Παγκράτι του Μάκη Δενδρινού έπαιρνε την άνοδο για τα μεγάλα σαλόνια της Α1. Με τον Τζόνι Νιούμαν να διαδέχεται τον Δενδρινό στον πάγκο για την πρόκληση της Α1, ήρθε και η πρώτη εισήγηση του Αμερικανού κόουτς για τον συμπατριώτη του που θα ανεβάσει επίπεδο το ρόστερ των “ροσονέρι”. Το όνομά του; Ερλ Χάρισον. Ερχόμενος με φόρα από τη Γαλλία και Ρεν, ο Χάρισον θα γράψει ιστορία αμά τη εμφανίσει του!

Στο Παγκράτι θα κάτσει τρία χρόνια και θα είναι ένας από τους καλύτερους PFs που θα δει το πρωτάθλημά μας εκείνα τα χρόνια. Το Μετς θα γνωρίσει έναν παίκτη που μέχρι λίγους μήνες κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να δει στα παρκέ του. Ο Χάρισον θα γράψει “τέρατα” στα παρκέ, και θα βγει τρεις σερί σεζόν πρώτος ριμπάουντερ της λίγκας, γράφοντας διαδοχικά 15.3, 12.8 και 13.4 ριμπάουντ μέσο όρο! Φυσικά θα φορτώνει και τα αντίπαλα καλάθια, με 22.8 πόντους την πρώτη χρονιά, 25.7 τη δεύτερη (4ος στην Α1) και 25.4 πόντους την τρίτη. Το Παγκράτι θα έσωζε την κατηγορία και τις τρεις χρονιές και ο 30χρονος Χάρισον θα αφήσει με το στόμα ανοιχτό υποστηρικτές και αντιπάλους, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Τελικά, μετά από μία ανανέωση συμβολαίου με το Παγκράτι το 1991, την επόμενη σεζόν ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ να βγάλει 300.000 δολάρια και να τον αποκτήσει. Δυστυχώς, ο Χάρισον θα διαλύσει το γόνατό του στο πρώτο φιλικό, με αντίπαλους το UCLA και η παρουσία του στην ομαδάρα τότε του ΠΑΟΚ θα τελειώσει πριν καν αρχίσει…

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Κεν Μπάρλοου

Ο Κεν Μπάρλου φτάνει στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1990 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Έρχεται στη χώρα μας σαν ένα αδιαμφησβήτητο αστέρι των ευρωπαϊκών γηπέδων καθώς είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του με τη φανέλα της Τρέισερ αλλά και της μεγάλης Μακάμπι Τελ Αβιβ. Με τον ΠΑΟΚσυνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει, βοηθάει τα μέγιστα με τις εμφανίσεις του την ομάδα της Θεσσαλονίκης να κατακτήσει το κύπελλο Σαπόρτα όσο και το τελευταίο πρωτάθλημα του Πάοκ το 1992.

Ο Μπάρλοου θα βρεθεί ίσως στην καλύτερη ομάδα που έχει να επιδείξει ο “Δικέφαλος του Βορρά”. Ο ύψους 2.08 φόργουορντ θα μείνει στη Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια και φυσικά εκεί θα τον συναντήσει και ένας άλλος θρυλικός PF του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Κλιφ Λέβινγκστον, και μαζί θα δημιουργήσουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα ξένων παικτών που είχε ποτέ μία ελληνική ομάδα.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Ουόλτερ Μπέρι

Αυτό το κάτι σαν σουτ ,ο The Truth  αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ τη «χρυσή» δεκαετία του ’90. Πρώτη του ομάδα ο Άρης του Τζόρτζ Φίσερ, με ένα σύντομο πέρασμα έξι μηνών, όμως ακόμα κι έτσι, αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μία παρουσία περίπου δέκα ετών σε Ολυμπιακό (92-93 και 95-96), ΠΑΟΚ(93-94 και 98-99), Ηρακλή (94-95) ξανά Αρη (1997) και στα 38 του χρόνια Μακεδονικό (2000).

Στην παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα φόρτωσε αμέτρητους πόντους τα καλάθια των αντίπαλων ομάδων κατέκτησε πρωταθλήματα, συμμετοχές σε  final4 αλλά και το κύπελλο Κόρατς με τον ΠΑΟΚ. Αμέτρητες ιστορίες για τον απίθανο Μπέρι όπως τα κασόνια με τις μπύρες πριν από τους αγώνες, η τσιγγουνιά του αλλά βέβαια πανω από όλα οι αμέτρητοι τρόποι του να φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια, τα οποία θα του χαρίσουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Α1 κατά την παρουσία του με την ομάδα του Ηρακλή, το 1995!

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Ρόι Τάρπλεϊ

Ο αείμνηστος Ρόι Τάρπλεϊ, που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 50 του χρόνια, υπήρξε ένα κορυφαίο τεσσαροπεντάρι. Επιλέχθηκε το 1986 στο νο.7 των Draft από τους Dallas Mavericks και στο τέλος της σεζόν βρέθηκε στην NBA All Rookie First Team ενώ την επόμενη σεζόν ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος 6ος παίκτης του NBA έχοντας μέσο όρο 13.5 πόντους και 11.8 rebounds!!!Και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα… Συλλαμβάνεται νο οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, αντιστέκεται στη σύλληψη και αποβάλλεται από το NBA. Λίγα χρόνια αργότερα διασχίζει τον Ατλαντικό για να υπογράψει στον Άρη – το καλοκαίρι που ο μεγάλος Νίκος Γκάλης μετακόμιζε στην Αθήνα για χάρη του Παναθηναϊκού.

Με τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης διαπρέπει αφού προσαρμόζεται άμεσα, βγαίνει πρώτος rebounder του Πρωταθλήματος με 17.2 και πρώτος «κλέφτης» με 2.2. Πάνω απ’ όλα όμως κατακτά το Κύπελλο Saporta της σεζόν 1992-93 όντας ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης! Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει στον Πειραιά με τον Ολυμπιακό να χτίζει μία εξωπραγματική γραμμή ψηλών αφού πέρα από τον Τάρπλεϊ στο 4 υπήρχαν και οι Φασούλας-Τάρλατς στο 5! Με τους Πειραιώτες κατακτά το double στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι τον Τελικό της Ευρωλίγκας όντας ο πρώτος rebounder της διοργάνωσης με 12.8 ανά αγώνα. Το ’94 επιστρέφει στο NBA και τους Mavs αλλά ξανά έχει προβλήματα με τα ναρκωτικά και αποκλείεται για άλλη μία φορά από τη Λίγκα. Ακολουθεί ο Ηρακλής με τον οποίο φτάνει ως τον τελικό Κυπέλλου το ’96 ενώ το ’99 κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα από τον Έσπερο Καλλιθέας. 

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Μέλβιν Τσίτουμ

Ο Μέλβιν Τσίτουμ μπορεί για κάποιον ανεξήγητο λόγο να μην αγωνίστηκε στους μεγάλους του Ελληνικού Μπάσκετ όμως υπήρξε ένα εξαιρετικά αθλητικό τριαροτεσσάρι που τίμησε τρεις ομάδες της Α1. Η αρχή έγινε τη σεζόν 1991-92 όταν με τη φανέλα της Δάφνης κατέγραψε 26.5 πόντους και 12.5 rebounds μέσο όρο! Θα ακολουθήσει μία σεζόν στην Ισπανία και τη Murcia πριν επιστρέψει στην Α1 και τη Λάρισα για τις σεζόν 1993-94 και ’94-’95. Με τον Γυμναστικό Σύλλογο έχει πάνω από 22 πόντους και 12 rebounds ανά αγώνα! 

Μετά το πέρασμά από τη Γαλλία και τη Nancy θα επιστρέψει για άλλη μία φορά στην Α1, αυτή τη φορά για το Περιστέρι. Στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας θα παίξει σε 67 αγώνες πετυχαίνοντας πάνω από 1000 πόντους και μαζεύοντας περισσότερα από 500 rebounds.Θα ακολουθήσουν Γαλλία (Paris) και Τουρκία (Ulker) πριν αγωνιστεί σε χαμηλότερης δυναμικότητας Λίγκες.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Power Forwards

Κλιφ Λέβινγκστον

Ο προπονητής των Kokomo BobKats, ομάδας της TBL, στα νιάτα του υπήρξε ένας εκρηκτικός Power Forward που μάγευε τα πλήθη στο NBA ενώ έχει μείνει αξέχαστος στους απανταχού φίλους του ΠΑΟΚ αλλά και στους αγνούς λάτρεις του αθλήματος γενικότερα.Το 1982 επιλέχθηκε στο νο.9 των Draft από τους Detroit Pistons. Από το ’84 ως το ’90 αγωνίστηκε στους Atlanta Hawks ενώ ακολούθησε μια διετία στους Chicago Bulls που του χάρισε δύο δαχτυλίδια Πρωταθλητή!Στη συνολική του καριέρα στο NBA πέτυχε 5.888 πόντους, μάζεψε 4.307 rebounds και μοίρασε 752 assists. 

Το Καλοκαίρι του ’92 υπογράφει στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατακτά την 3η θέση του Πρωταθλήματος καταγράφοντας 14 πόντους και 10.7 rebounds ανά αγώνα. Στην «Ευρωλίγκα» ο ΠΑΟΚ παίζει σπουδαίο μπάσκετ, φτάνει ως το Final Four της Αθήνας αλλά η μέτρια εμφάνιση στον ημιτελικό κόντρα στη Benetton Treviso του τεράστιου Τόνι Κούκοτς, αφήνει πικρή γεύση. Ο Κλιφ βεβαίως είχε κάνει μεγάλο ματς με 18 πόντους και 12 rebounds αλλά δεν ήταν αρκετά…Ακολούθησε μία σεζόν με την Buckler (Virtus) Bologna του Ντανίλοβιτς για να κλείσει εν τέλει την καριέρα του το ’94-’95 στο NBA και τους Denver Nuggets.

*Ευχαριστούμε τον Στέλιο Κάμαρη για τη συνεισφορά του στο κείμενο / Επιμέλεια: Σταύρος Μπέκας – Γιώργος Κουκούλης

Ποιον θεωρείτε τον καλύτερο Αμερικανό Power Forward στην ιστορία της Α1;

View Results

Loading ... Loading ...