Euro 2021 Αφιέρωμα: 2ος όμιλος

Euro 2021 Αφιέρωμα: 2ος όμιλος

Ο 2ος όμιλος του Euro 2020 διεξάγεται σε Κοπεγχάγη και Αγία Πετρούπολη, διαθέτοντας ένα ξεκάθαρο φαβορί (Βέλγιο), δύο ομάδες που θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση (Ρωσία, Δανία) αλλά και ένα αουτσάιντερ που θα ήθελε πολύ να γίνει η φετινή μας… σταχτοπούτα (Φινλανδία)! Πάμε να γνωρίσουμε τις ομάδες του δεύτερου ομίλου λοιπόν:

Βέλγιο

Euro 2021 Αφιέρωμα: 2ος όμιλος

Ξεκινάμε με το Βέλγιο, με τον Roberto Martinez να επιλέγει σχεδόν αποκλειστικά τους παίκτες της γενιάς που “κουβάλησαν” τους Belgian Red Devils την τελευταία δεκαετία και πλέον έχουν 30ρισει. Ακόμα και ο 35χρονος Thomas Vermaelen που πλέον αγωνίζεται στην Ιαπωνία συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Έχουμε ίσως μίνι ενστάσεις για τους αποκλεισμούς των Adnan Januzaj και Alexis Saelemakers, οι οποίοι πάντως βρίσκονται στην stand-by λίστα.

Οι Βέλγοι δεν κρύβουν πως ο στόχος είναι να πάνε μέχρι το τέλος της διαδρομής και νιώθουν πιο ώριμοι από ποτέ για να τα καταφέρουν έχοντας πάρει αυτοπεποίθηση από την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ του 2018. Το πρότζεκτ της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης δείχνει πως πλέον έχει ωριμάσει αρκετά, όμως φυσικά, δεν μπορούμε να βρίσκουμε σε αυτό κάποιους αστερίσκους. Ο Eden Hazard, ένας παίκτης βαρόμετρο για τους Βέλγους, δείχνει να διανύει μία πολύ κακή περίοδο στην καριέρα του, ενώ ο “μαέστρος” Kevin De Bruyne, θα αγωνιστεί μάλλονα από το δεύτερο παιχνίδι του ομίλου, λόγω του τραυματισμού του στο ζυγωματικό. Από την άλλη βέβαια, ο Romelu Lukaku βρίσκεται σε μία φοβερή χρονιά, και είναι ίσως ο πιο φορμαρισμένος target man στην Ευρώπη, μαζί με τον Karim Benzema.

Πάμε να δούμε την αποστολή των Βέλγων

Τερματοφύλακες: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Strasbourg)

Αμυντικοί: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Jason Denayer (Lyon), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica)

Μέσοι: Timothy Castagne (Leicester), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Leander Dendoncker (Wolves), Thorgan Hazard (Dortmund), Thomas Meunier (Dortmund), Dennis Praet (Leicester), Youri Tielemans (Leicester), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Dortmund)

Επιθετικοί: Michy Batshuayi (Crystal Palace), Christian Benteke (Crystal Palace), Jeremy Doku (Rennes), Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter Milan), Dries Mertens (Napoli), Leandro Trossard (Brighton)

Ρωσία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 2ος όμιλος

Η εθνική Ρωσίας είναι ένα “μυστήριο τρένο”, ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Στο Μουντιάλ της πατρίδας τους πριν 3 χρόνια, οι Ρώσοι εντυπωσίασαν καθώς για ένα πέναλτι κόντρα στην Κροατία δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά. Ωστόσο, η εύκολη τότε κλήρωση στον όμιλο και η τραγική Ισπανία στη φάση των 16 εν τέλει δεν αποτελούν ασφαλή κριτήρια όπως φάνηκε και στα δύο Nations League που ακολούθησαν όπου η Ρωσία είχε τρελά σκαμπανεβάσματα και κλασικά δεν πέτυχε τίποτα.
Οι Ρώσοι στηρίζονται σε αρκετούς 30+ παίκτες με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ομάδες του τουρνουά με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Αποκορύφωμα η κλήση του Yuri Zhirkov, ο οποίος στα 37 του εξακολουθεί να παραμένει πολύτιμος. Η πλειοψηφία του ρόστερ αγωνίζεται εντός συνόρων και πως να φύγουν άλλωστε με τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν από τα εγχώρια κλαμπ. Μόλις 4 από τους 26 παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό (Cherishev-Valencia, Miranchuk-Atalanta, Kudryashov-Antalyaspor, Golovin-Monaco). Μεγάλος ηγέτης της ομάδας είναι ο Artem Dzyuba της Zenit, ένας σπουδαίος σκόρερ με 29 γκολ σε 52 εμφανίσεις με το εθνόσημο.

Αναλυτικά η αποστολή της εθνικής Ρωσίας:

Τερματοφύλακες: Yuri Dyupin (Rubin), Matvei Safonov (Krasnodar), Anton Shunin (Dinamo Moskva)

Αμυντικοί: Georgi Dzhikiya (Spartak Moskva), Igor Diveev (CSKA Moskva), Yuri Zhirkov (Zenit), Vyacheslav Karavaev (Zenit), Fedor Kudryashov (Antalyaspor), Andrei Semenov (Akhmat), Mario Fernandes (CSKA Moskva)

Μέσοι: Dmitri Barinov (Lokomotiv Moskva), Rifat Zhemaletdinov (Lokomotiv Moskva), Maksim Mukhin (CSKA Moskva), Aleksandr Golovin (Monaco), Daniil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Alexei Ionov (Krasnodar), Daler Kuzyayev (Zenit), Andrei Mostovoy (Zenit), Magomed Ozdoev (Zenit), Denis Makarov (Rubin), Aleksei Miranchuk (Atalanta), Denis Cheryshev (Valencia)

Επιθετικοί: Artem Dzyuba (Zenit), Anton Zabolotny (CSKA Moskva), Aleksandr Sobolev (Spartak Moskva)

Με εξαίρεση την πρόκριση στα ημιτελικά το 2008, οι Ρώσοι στα Euro συνήθως πατώνουν (από τότε που αγωνίζονται σαν Ρωσική Ομοσπονδία κι όχι ως Σοβιετική Ένωση). Θα αποτελέσει το Euro 2020 εξαίρεση;

Φινλανδία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 2ος όμιλος

Με ένα υπέροχο βίντεο ο φινλανδικός λαός συνόδεψε την ανακοίνωση της αποστολής της εθνικής του ομάδας για το Euro 2020. Όσοι από εσάς είστε μπασκετικοί θα θυμάστε το ενθουσιώδες κοινό της Φινλανδίας στα Eurobasket που συμμετείχε. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στο φετινό Euro, το πρώτο στην ιστορία της χώρας. Η παρουσία στη διοργάνωση έχει αναχθεί σε εθνική υπόθεση και πολλοί Φινλανδοί θα κάνουν τα κοντινά ταξίδια για Κοπεγχάγη και Αγία Πετρούπολη, τις πόλεις δηλαδή που διεξάγεται ο 2ος όμιλος!

Πάμε και στο αγωνιστικό σκέλος. Η Φινλανδία είναι μια “σκληρή” ομάδα που δεν παραδίδεται εύκολα σε κανένα αντίπαλο. Ο προπονητής της ομάδας, Markku Kanerva, βρίσκεται μια ολόκληρη δεκαετία στο πάγκο της (τα μισά χρόνια ως βοηθός προπονητή) και προσπαθεί να ισοσκελίσει την έλλειψη ταλέντου με την σκληρή δουλειά μέσα στο γήπεδο και την ομοιογένεια των παικτών.

Για τους Φινλανδούς ο Teemu Pukki είναι ο Cristiano Ronaldo και ο Messi μαζί! Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Huuhkajat, όπως λέγεται η εθνική ομάδα στα φινλανδικά, δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της και σύντομα, λογικά θα ξεπεράσει και τον Jari Litmanen του οποίου υπολείπεται 2 γκολ. Η πρόοδος του Pukki τα τελευταία χρόνια στη Norwich είναι τρομακτική έχοντας περίπου 1 τέρμα ανά 2 αγώνες!

Αρχηγός της ομάδας είναι ο Tim Sparv, που φέτος αγωνίστηκε στα μέρη μας με τη φανέλα της ΑΕΛ. Οι Κύπριοι φίλοι του Rabona θα γνωρίζουν σίγουρα τους Paulus Arajuuri και Onni Valakari από τη θητεία τους στην Πάφο. Ειδικά ο δεύτερος, τρέλανε κόσμο φέτος με τις επιδόσεις του σκοράροντας 13 γκολ στο Πρωτάθλημα Κύπρου χωρίς να είναι επιθετικός!

Αναλυτικά η αποστολή της Φινλανδίας:

Τερματοφύλακες: Lukas Hradecky (Leverkusen), Jesse Joronen (Brescia), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers)

Αμυντικοί: Paulus Arajuuri (Pafos), Leo Vaisanen (Elfsborg), Sauli Vaisanen (Chievo), Daniel O’Shaugnessy (HJK Helsinki), Robert Ivanov (Warta Poznan), Jere Uronen (Genk), Nikolai Alho (MTK Budapest), Jukka Raitala (Minnesota United), Joona Toivio (Hacken), Robin Lod (Minnesota United), Pyry Soiri (Esbjerg fB)

Μέσοι: Joni Kauko (Esbjerg), Onni Valakari (Pafos), Rasmus Schuller (Djurgarden), Thomas Lam (Zwolle), Tim Sparv (Larissa), Fredrik Jensen (Augsburg), Robert Taylor (Brann), Glen Kamara (Rangers)

Επιθετικοί: Lassi Lappalainen (Montreal), Teemu Pukki (Norwich), Joel Pohjanpalo (Bayer Leverkusen), Marcus Forss (Brentford)

Αναμένουμε μια συναρπαστική πορεία για τους Φινλανδούς ανεξαρτήτως αποτελέσματος κι αν τυχόν προκριθούν στους 16 θα πανηγυρίσουμε μαζί τους!

Υ.Γ.: Δεν γίνεται να δεις αυτό το βίντεο και να μην τους συμπαθήσεις αυτόματα!

Δανία

Η εθνική ομάδα της Δανίας πηγαίνει στο Euro με όνειρα διάκρισης και vibes 1992 καθώς βρίσκονται σε καλό φεγγάρι.. Οι Δανοί έχουν μια πολύ καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών ενώ έχουν κάνει πολύ καλές πορείες τα τελευταία χρόνια τόσο στο Μουντιάλ του 2018 όπου έφθασαν μέχρι τους 16 όσο και στο τελευταίο Nations League που κόντραραν στα ίσα τους Βέλγους για την πρωτιά του ομίλου τους. Αν ένα αποτέλεσμα σφράγισε την πρόοδο τους, ήταν αδιαμφισβήτητα το διπλό τους μέσα στο Wembley επί της Αγγλίας!

Οι Δανοί είναι στην 10η θέση της κατάταξης της FIFA κι είναι αισιόδοξοι για μια αξιόλογη πορεία και στο Euro. Και πως να μην είναι; Με τον εξαιρετικό Kasper Schmeichel στο τέρμα που πια δεν είναι μόνο “ο γιος του Schmeichel” αλλά ένας ολοκληρωμένος, σπουδαίος τερματοφύλακας. Με μια σκληροτράχηλη άμυνα με παίκτες όπως ο Andreas Christensen της Τσέλσι και ο Simon Kjær της Μίλαν. Με τον μαέστρο της Ίντερ, Cristian Eriksen στο κέντρο. Με μια νεανική επίθεση που ξεχωρίζουν ο Yussuf Poulsen της Λειψίας και ο Martin Braithwaite της Μπαρτσελόνα.

Αναλυτικά η αποστολή των Δανών:

Τερματοφύλακες: Kasper Schmeichel (Leicester), Jonas Lossl (Everton), Frederik Ronnow (Schalke)

Αμυντικοί: Simon Kjaer (AC Milan), Andreas Christensen (Chelsea), Jannik Vestergaard (Southampton), Joachim Andersen (Fulham), Mathias Jorgensen (Copenhagen), Daniel Wass (Valencia), Jens Stryger Larsen (Udinese), Joakim Maehle (Atalanta), Nicolai Boilesen (Copenhagen)

Μέσοι: Christian Eriksen (Inter Milan), Thomas Delaney (Borussia Dortmund), Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham), Mathias Jensen, Christian Norgaard (both Brentford), Anders Christiansen (Malmo)

Επιθετικοί: Kasper Dolberg (Nice), Jonas Wind (Copenhagen), Andreas Cornelius (Parma), Martin Braithwaite (Barcelona), Robert Skov (Hoffenheim), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Yussuf Poulsen (Leipzig), Andreas Skov Olsen (Bologna)

Μπορεί η Δανία να επαναλάβει το θαύμα του 1992;

Ποιες από τις ομάδες του ομίλου θα συνεχίσουν στα νοκ άουτ; (επιλέξτε μέχρι 3 επιλογές)

View Results

Loading ... Loading ...