Euro 2021 Αφιέρωμα: 4ος όμιλος

euro 2021 4ος όμιλος

Αγγλία

“It’s coming home?” Ακόμα μια φορά που οι Άγγλοι πάνε με μεγάλες προσδοκίες σε κάποιο τουρνουά αλλά φέτος πως να τους αδικήσεις; Με αυτό το ρόστερ και με τα τελευταία νοκ-άουτ να διεξάγονται εντός έδρας, όπου παραδοσιακά η Αγγλία τα πάει καλά (κατάκτηση Μουντιάλ 1966, ημιτελικά Euro 1996), ίσως ήρθε η ώρα για την κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει η “έξωθεν καλή μαρτυρία” του Μουντιάλ 2018 όταν οι Άγγλοι με ένα χειρότερο και πιο άπειρο ρόστερ έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο κόουτς Southgate αν και αμφισβητήθηκε έντονα έχει “βουλώσει στόματα” με την άνοδο της εθνικής ομάδας και μπορεί επίσημα να έχει δηλώσει πως περιμένει η πορεία να κορυφωθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, όμως η φετινή ευκαιρία είναι τεράστια τόσο γι’ αυτόν όσο και για ολόκληρο το έθνος.

Αγγλία-Euro-2021

Αν υπήρχε μια ομάδα για την οποία έγινε μεγάλος ντόρος για την αποστολή που θα έπαιρνε ο προπονητής της στο Euro, αυτή ήταν σίγουρα η Αγγλία! Το debate γύρω από την επιλογή ή όχι του Trent Alexander-Arnold καλά κρατούσε τις τελευταίες μέρες πριν την ανακοίνωση της αποστολής. Τελικά, ενώ ο Gareth Southgate τον κάλεσε στην 26αδα, ο TAA είχε την απίστευτη ατυχία να τραυματιστεί στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας και αντικαταστάθηκε από τον Ben White της Brighton.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Αγγλία πηγαίνει σε μια διοργάνωση με δέκα αμυντικούς εκ των οποίων οι τρεις είναι δεξιά μπακ! Το σύστημα με 3 αμυντικούς πίσω και τον Kyle Walker σε ρόλο δεξιού στόπερ μοιάζει μια αρκετά πιθανή επιλογή για την εθνική Αγγλίας.
Τα “Τρία Λιοντάρια” θα εμφανιστούν εξαιρετικά ανανεωμένα ακόμα και σε σχέση με τη νεανική ομάδα του Μουντιάλ 2018 καθώς οι 16 από τους 26 του ρόστερ δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση κάποιας διοργάνωσης!
Οι τελικές επιλογές του Southgate δεν είχαν πολλές εκπλήξεις αν εξαιρέσουμε τον Bukayo Saka που ίσως να μπήκε από το “παράθυρο” λόγω του τραυματισμού της τελευταίας στιγμής του Mason Greenwood.
Αναλυτικά η αποστολή της Αγγλίας για το Euro:
Τερματοφύλακες: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Brom), Jordan Pickford (Everton)

Αμυντικοί: Ben White (Brighton), Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolves), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atletico Madrid), Kyle Walker (Manchester City)

Μέσοι: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool),, Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham)

Επιθετικοί: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Man City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Raheem Sterling (Man City)

Μόλις τρεις παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό, ο Trippier και οι δύο της Dortmund, όμως υπάρχει πολυφωνία καθώς εκπροσωπούνται 12 διαφορετικά clubs της Premier League!

Εξ αρχής οι Άγγλοι θα κληθούν να ξεπεράσουν δύσκολα tests (Κροατία, το βρετανικό ντέρμπι με τη Σκωτία) ενώ αν βγουν πρώτοι θα πέσουν πάνω στον 6ο όμιλο-φωτιά στους 16! “It’s coming home”? Τα σημάδια θα δωθούν νωρίς στη διοργάνωση.

Τσεχία

Η ποιότητα του παρελθόντος δεν υπάρχει πια στην Τσεχία, κανείς από τους παίκτες της τελικής επιλογής της εθνικής δεν πλησιάζει το επίπεδο ποδοσφαιριστών όπως οι Nedved, Cech, Rosicky, Baros, Koller ή Poborsky. Όμως, όπως έδειξε η πρόσφατη πορεία της Σλάβια Πράγας στο Europa League, όταν το σύνολο είναι δυνατό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Τσεχία Euro 2021
Ο κόουτς Jaroslav Šilhavý, παλιός παίκτης αλλά και προπονητής της Σλάβια πήρε πέντε ποδοσφαιριστές από τους ερυθρόλευκους, άλλους δύο από την Σπάρτα, δύο από τη Σλόβαν Λίμπερετς και έναν από την Όλομουτς. Συνολικά δηλαδή μόλις 10 από τους 26, αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα. Επίσης, περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή τον Ondřej Kúdela, τον παίκτη της Σλάβια που προκάλεσε την οργή ολόκληρης της Ευρώπης λόγω των ρατσιστικών προσβολών που εξαπέλυσε κατά του Γκλεν Καμάρα της Ρεϊντζερς σε ματς για το Europa League. Η UEFA απέκλεισε τον Kudela για 10 διεθνείς αγώνες συνεπώς δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Euro.
Από την αποστολή ξεχωρίζουν οι Vladimír Coufal και Tomáš Souček της Γουέστ Χαμ, ο Jakub Jankto της Σαμπντόρια, ο αρχηγός Vladimir Darida της Χέρτα και ο Patrick Schick της Λεβερκούζεν. Μεγάλη ατυχία για τους Τσέχους ήταν ο τραυματισμός του βασικού δεξιού εξτρεμ τους, Lukas Provod, που χάνει το Euro. Ακόμα, στην αποστολή είναι δύο γνώριμοι μας από τα ελληνικά γήπεδα, οι Michael Krmenčík και Tomáš Pekhart!
Αναλυτικά η λίστα της Τσεχίας:
Τερματοφύλακες: Tomas Vaclik, Jiri Pavlenka, Ales Mandous

Αμυντικοί: Vladimir Coufal, Pavel Kaderabek, Ondrej Celustka, Tomas Kalas, David Zima, Jan Boril, Ales Mateju , Jakub Brabec

Μέσοι: Lukas Masopust, Vladimir Darida, Tomas Soucek, Antonin Barak, Alex Kral, Tomas Holes, Petr Sevcik, Jakub Jankto, Adam Hlozek, Jakub Pesek, Michal Sadilek

Επιθετικοί: Patrik Schick, Michael Krmencik, Matej Vydra, Tomas Pekhart

Σε έναν δύσκολο όμιλο, με Αγγλία, Κροατία και Σκωτία, οι Τσέχοι μπορεί να μην καταφέρουν πολλά αλλά όπως μας δίδαξε η Σλάβια φέτος, όποιος τους υποτιμήσει, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως!

Σκωτία

Επιστροφή σε μια μεγάλη διοργάνωση μετά από 23 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ του 1998 για τους Highlanders. Τελευταία φορά που αγωνίστηκαν σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το μακρινό 1996 όπου είχαν κληρωθεί πάλι στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία.Το όνομα του Andy Robertson της Liverpool φυσικά είναι αυτό που ξεχωρίζει από την αποστολή στην οποία βλέπουμε επίσης τον Scott McTominay της Man United και τον Kieran Tierney της Arsenal. Από εκεί και πέρα έκπληξη προκαλεί πως οι φετινοί αήττητοι πρωταθλητές της χώρας, Rangers, έχουν μόλις 2 παίκτες στην τελική επιλογή κι αυτοί μάλιστα δεν είναι βασικοί στην ομάδα του Gerrard! Αντίθετα, η Celtic μετράει 5 διεθνείς ποδοσφαιριστές!

Ατού της Σκωτίας θα είναι η υποστήριξη του κόσμου της καθώς θα δώσει 2/3 παιχνίδια της στο Hampden Park της Γλασκώβης!

Μεγάλος στόχος των Σκωτσέζων; Φυσικά, να… σκοτίσουν (see what we did there?) τους Άγγλους κόβοντας τους βαθμούς στον αγώνα του ομίλου αλλά και γιατί όχι, μια πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης. Κροατία και Τσεχία είναι ομάδες που δεν τρομάζουν τους μαχητικούς Highlanders που πρώτα από όλα θα κοιτάξουν να διασκεδάσουν την επιστροφή τους, όντες μάλιστα και συνδιοργανωτές του φετινού Euro!

Κροατία

Οι δευτεραθλητές κόσμου Κροάτες δεν είναι και στα καλύτερα τους τα τελευταία δύο χρόνια όπως μαρτυρά και η πορεία τους στο πρόσφατο Nations League, όπου συγκέντρωσαν μόλις 3 βαθμούς σε 6 αγώνες. Μοιάζει σαν να κλέινει ένας κύκλος μιας πολύ επιτυχημένης φουρνιάς.

Φυσικά η Hrvatska έχει πολύ ταλέντο (ειδικά στη μεσαία γραμμή) για να αγνοηθεί ή για να υποτιμηθεί από τον οποιονδήποτε αλλά μοιάζει δύσκολο να επαναλάβει το θαύμα του Μουντιάλ. Οπωσδήποτε είναι πλήγμα η απόσυρση του Ivan Rakitic, όμως, οι υπόλοιποι της επιλογής ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να έχει στη διάθεση του ο Zlatko Dalic.

Κροατία-Euro-2021

Αναμενόμενα, οι παίκτες της Dinamo Zagreb ανταμείφθηκαν για την εξαιρετική πορεία της ομάδας τους στους 8 του Europa League με 5 εξ αυτών να βρίσκονται στα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή. Ηγέτης φυσικά ο Luka Modric, έχοντας δίπλα του σπουδαία αστέρια όπως οι Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic, Nikola Vlasic, Ante Rebic και Dejan Lovren.
Αν ρίξετε μια ματιά στην stand-by list θα δείτε να φιγουράρει το όνομα του πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Marko Livaja που δεν τα κατάφερε να μπεί στην τελική επιλογή και πλέον περιμένει μήπως επιλεχθεί από το… παράθυρο.
Πόσο μακριά βλέπετε να πηγαίνει η Κροατία στο Euro 2020;

Ποιες από τις ομάδες του ομίλου θα συνεχίσουν στα νοκ άουτ; (επιλέξτε μέχρι 3 επιλογές)

View Results

Loading ... Loading ...