Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

Σειρά στην παρουσίαση των ομίλων της διοργάνωσης παίρνει ο πέμπτος και πρότελευταίος όμιλος. Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία αλλά και το αξιόλογο αουτσάιντερ της Σλοβακίας, κοντράρονται στα γήπεδα της Σεβίλλης και της Αγίας Πετρούπολης! Πάμε να δούμε τις τέσσερις ομάδες:

Ισπανία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

Η τελική επιλογή αποστολής του Luis Enrique για την ομάδα της Ισπανίας, μας άφησε να ξύνουμε το κεφάλι μας με απορία. Αρχικά, ο entrenador της Roja δήλωσε 24 παίκτες αντί για τους 26 που είχε δικαίωμα, πιθανώς για να διατηρήσει καλύτερα τις ισορροπίες, αλλά έμειναν εκτός παίκτες που είχαν ρόλο ως τώρα. Επίσης, η απουσία του Sergio Ramos, προκαλεί σοκ στους ποδοσφαιρόφιλους, όμως ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης είχε μια πολύ δύσκολη σεζόν με συνεχείς τραυματισμούς και ο Luis Enrique έκρινε πως δεν θα είναι στο απαραίτητο επίπεδο ετοιμότητας.

Αυτή θα είναι η πρώτη διοργάνωση στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που δεν συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή κάποιος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης! Ο αποκλεισμός των Ramos, Nacho και Asensio που ήταν οι πιο προφανείς επιλογές αφήνει τη “Βασίλισσα” χωρίς ούτε έναν δικό της στην squad list!

Από εκεί και πέρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η κλήση του Aymeric Laporte, που αποφάσισε να αλλάξει υπηκοότητα, απογοητευμένος από το γεγονός ότι η γαλλική εθνική ομάδα δεν τον είχε καλέσει ποτέ μέχρι σήμερα. Στην αποστολή και ο Adama Traore που πάντως δεν έκανε ιδιαίτερα καλή σεζόν αλλά όχι οι Iago Aspas, Ansu Fati, Jesus Navas, Sergio Canales, Kepa Arrizabalaga και Sergio Reguilón, που είχαν κληθεί στα τελευταία επίσημα!

Οπωσδήποτε εντυπωσιακό στατιστικό ότι από τους 24 πάικτες, μόλις οι 10 αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και 14 στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 10 στην Premier League!

Οι Ισπανοί φίλαθλοι πάντως δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την λίστα και αν κάνετε μια βόλτα από ισπανικά ΜΜΕ θα δείτε πολλά απαισόδοξα σχόλια για την πορεία της Roja στο Euro 2020.

Αναλυτικά το ρόστερ της Ισπανίας:

Τερματοφύλακες: Unai Simon (Athletic Bilbao), David de Gea (Manchester United), Robert Sanchez (Brighton)

Αμυντικοί: Jose Gaya (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Eric Garcia (Manchester City), Diego Llorente (Leeds), Cesar Azpilicueta (Chelsea)

Μέσοι: Marcos Llorente (Atletico Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Rodri (Manchester City), Pedri (Barcelona), Thiago (Liverpool), Koke (Atletico Madrid), Fabian (Napoli), Dani Olmo (RB Leipzig), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain)

Επιθετικοί: Gerard Moreno (Villarreal), Alvaro Morata (Atletico Madrid), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traore (Wolves), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)

Σουηδία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

Σίγουρα όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ξενερώσαμε με τον τραυματισμό του Zlatan που τον κρατάει εκτός Euro 2020. Ο Ibra στα 39 του επέστρεψε στην Svensk fotboll παίζοντας στα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, έχοντας φυσικά στόχο να συμμετέχει στο επερχόμενο Euro όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Πάντως στη Σουηδία υπάρχει αυτοπεποίθηση πως η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τον Zlatan, άλλωστε θα ήταν αστείο να στηρίζει τις ελπίδες της σε έναν ποδοσφαιριστή που βαδίζει στα 40 έστω κι αν είναι της ποιότητας του Ibrahimovic.

Και πως να μην έχουν σιγουριά οι Σουηδοί αφού στην πρώτη διοργάνωση της μετά-Zlatan εποχής, το Μουντιάλ του 2018, έφθασαν μέχρι τα προημιτελικά! Το “νέο αίμα” στην επίθεση (Jordan Larsson, Robin Quaison, Alexander Isak, Dejan Kulusevski) είναι πολλά υποσχόμενο κι ο κόουτς Janne Andersson θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Πάντως η τελική επιλογή συνοδεύτηκε από γκρίνια για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκαν ο 36χρονος Andreas Granqvist κι ο 34χρονος πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού, Marcus Berg ή αλλιώς ο αρχηγός κι ο υπαρχηγός της ομάδας! Πολλοί Σουηδοί φίλαθλοι θεωρούν ότι δεν μπορούν πια να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο! Για να δούμε αν οι δύο έμπειροι παίκτες θα τους διαψεύσουν μέσα στο γήπεδο!

Αναλυτικά το ρόστερ της Σουηδίας:

Τερματοφύλακες: Karl-Johan Johnsson (København), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)

Αμυντικοί: Emil Krafth (Newcastle United), Victor Lindelöf (Manchester United), Marcus Danielson (Dalian Yifang), Pierre Bengtsson (Vejle), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pontus Jansson (Brentford), Filip Helander (Rangers), Mikael Lustig (AIK), Andreas Granqvist (Helsingborg)

Μέσοι: Emil Forsberg (Leipzig), Ken Sema (Watford), Viktor Claesson (Krasnodar), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Jens-Lys Cajuste (Midtjylland), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Guangzhou)

Επιθετικοί: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Mainz), Jordan Larsson (Spartak Moskva)

Πολωνία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

Ο Πορτογάλος Paulo Sousa στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Πολωνίας έκανε μια συνειδητοποιημένη επιλογή χωρίς πολλά ρίσκα με την εξαίρεση του 17χρονου (!) Kacper Kozłowski που δεν αποκλείεται να είναι ο νεότερος παίκτης που θα αγωνιστεί στο Euro! Οι τύχες των Πολωνών κρέμονται φυσικά από τα κέφια του Robert Lewandowski, ο οποίος φέτος διανύει μια μυθική σεζόν με την Bayern ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 40 τερμάτων σε μία σεζόν του Gerd Muller.

H Πολωνία όμως, δεν είναι μόνο ο Lewa. Δίπλα του υπάρχουν σοβαροί παίκτες της Premier League και της Serie A όπως οι Szczęsny, Glik, Bednarek, Zieliński, Klich και Milik αλλά και ο Karol Swiderski του ΠΑΟΚ. Σύμφωνοι κανείς δεν είναι στο επίπεδο του κι αν οι αντίπαλοι βρουν τρόπο να τον βραχυκυκλώσουν η Πολωνία θα περάσει δύσκολα. Η πρόοδος όμως του πολωνικού ποδοσφαίρου την τελευταία πενταετία είναι αδιαμφισβήτητη (προημιτελικά το 2016, πήγαν ξανά σε Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια το 2018) κι ο όμιλος με Ισπανία, Σουηδία και Σλοβακία δεν είναι απροσπέλαστος. Τα πρώτα νοκ αούτ δεν μοιάζουν μακριά για τον Robert και την παρέα του.

Αναλυτικά το ρόστερ της Πολωνίας:

Τερματοφύλακες: Lukasz Fabianski (West Ham), Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna)

Αμυντικοί: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Pawel Dawidowicz (Verona), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley), Tomasz Kedziora (Dynamo Kyiv), Kamil Piatkowski (Rakow Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva)

Μέσοι: Przemysław Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jozwiak (Derby), Mateusz Klich (Leeds), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskva), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemyslaw Placheta (Norwich), Piotr Zielinski (Napoli)

Επιθετικοί: Dawid Kownacki (Fortuna Dusseldorf), Robert Lewandowski (Bayern Munich), Arkadiusz Milik (Marseille), Karol Swiderski (PAOK), Jakub Swierczok (Piast Gliwice)

Σλοβακία

Euro 2021 Αφιέρωμα: 5ος όμιλος

 

Τελευταία του ομίλου, είναι η Σλοβακία, από τις ομάδες που δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο ουδέτερο κοινό. Κι όμως η Σλοβακία δεν ήταν καθόλου αδιάφορη στις δύο συμμετοχές της σε διεθνείς διοργανώσεις, το Μουντιάλ 2010 και το Euro 2016, τις μόνες φορές που έχει προκριθεί σαν ανεξάρτητη χώρα μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Κι αυτό γιατί και τις δύο φορές προκρίθηκε στη φάση των 16!
Για να βρεθεί στο Euro 2020 χρειάστηκε να αποκλείσει τις δύο Ιρλανδίες, το Έϊρε στα πέναλτι και την Βόρεια Ιρλανδία στην παράταση στα Playoffs του Nations League. Αν μη τι άλλο είναι μια ομάδα που ξέρει να επιβιώνει στα δύσκολα. Τα αποτελέσματα της τους τελευταίους μήνες είναι βέβαια αποκαρδιωτικά. Η εντός έδρας ισοπαλία με Μάλτα για τα προκριματικά του Μουντιάλ και ο υποβιβασμός στο Nations League δείχνουν ότι η ομάδα δεν είναι στα καλύτερα της.

Από το ρόστερ ξεχωρίζει φυσικά ο αρχηγός Marek Hamsik! Αλήθεια είχατε πάρει χαμπάρι ότι άφησε την Κίνα και έχει γυρίσει στην Ευρώπη παίζοντας στο πρωτάθλημα Σουηδίας και την Γκέτεμποργκ; Μετά την έναρξη της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα στο κινεζικό πρωτάθλημα δεν είναι πλέον τόσο ειδυλλιακά κι ο “Ινδιάνος” μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας προτίμησε να εξοριστεί στη Σκανδιναβία για να βρει χρόνο συμμετοχής ώστε να είναι έτοιμος πριν το Euro. Στην αποστολή ξεχωρίζουν κάποια ονόματα του ιταλικού πρωταθλήματος (Skriniar, Kucka), ο τερματοφύλακας της Νιουκάσλ Dubravka και οι πρώην “Έλληνες”, Robert Mak και Vladimir Weiss! Μεγάλο ζήτημα της Σλοβακίας είναι ποιος θα βάζει την μπάλα στο πλεχτό καθώς κανένας από τους επιθετικούς της δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αναλυτικά οι παίκτες που επέλεξε ο Štefan Tarkovič, προπονητής της εθνικής Σλοβακίας:

Τερματοφύλακες: Martin Dubravka (Newcastle), Marek Rodak (Fulham), Dusan Kuciak (Lechia Gdansk)

Αμυντικοί: Peter Pekarik (Hertha), Ľubomir Satka (Lech Poznan), Denis Vavro (Huesca), Milan Skriniar (Inter Milan), Tomas Hubocan (Omonoia), Jakub Holubek (Gliwice)

Μέσοι: Marek Hamsik (IFK Goteborg), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrosovsky (Genk), Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (Koln), Robert Mak (Ferencvaros), Vladimir Weiss (Slovan Bratislava), Laszlo Benes (Augsburg), Lukas Haraslin (Sassuolo), Tomas Suslov (Groningen), Matus Bero (Arnhem), Erik Jirka (Mirandes)

Επιθετικοί: Michal Duris (Omonoia), Robert Bozenik (Feyenoord), David Strelec (Slovan Bratislava)

Ποιες από τις ομάδες του ομίλου θα συνεχίσουν στα νοκ άουτ; (επιλέξτε μέχρι 3 επιλογές)

View Results

Loading ... Loading ...