He Got Game: Η ιστορία πίσω από τον Jesus Shuttlesworth

He Got Game: Η ιστορία πίσω από τον Jesus Shuttlesworth

-Ξέρεις πολλοί παίκτες βγαίνουν από το Coney Island, αλλά οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν τίποτα.

– Ναι αλλά ο Stephon Marbury; Εκείνος τα κατάφερε. Αν μπορεί να το κάνει, τότε μπορώ κι εγώ.

“He got Game” (1998)

Το 1998, ο Spike Lee κυκλοφορούσε μία από τις πλέον γνωστές μπασκετικές ταινίες όλων των εποχών, το “He Got Game”. O Ray Allen και ο Denzel Washington, πρωταγωνιστούσαν στην ιστορία του περίφημου πλέον Jesus Shuttlesworth, του παίκτη που μεγαλουργούσε στο Abraham Lincoln High School, του Coney Island, και που έκανε πολλά κολλέγια αλλά και το ΝΒΑ να σφάζονται στα πόδια του για να κερδίσουν τις υπηρεσίες του. Tότε ήταν μία εποχή που ο κανόνας “one and done”, ο οποίος απαγόρευε την απευθείας μετακίνηση από το High School στο NBA δεν ίσχυε, με πολλούς αθλητές, όπως ο Kevin Garnett ή o Kobe Bryant να κάνουν το απευθείας άλμα στους επαγγελματίες με μεγάλη επιτυχία. Ο Jesus βρίσκεται λοιπόν στο μεγάλο δίλημμα της ζωής του, έχοντας μπροστά το ενδεχόμενο του NBA, την επιλογή του NCAA και φυσικά την απόφαση του ποιο κολλέγιο να διαλέξει σε τέτοια περίπτωση, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της ταινίας, μόλις ο Denzel, στο ρόλο του Jake Shuttlesworth, κάνει την εμφάνισή του στην ταινία:

O Ιησούς πίσω από τον Ιησού

Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια μπροστά το ρολόι, ο “Jesus” του Coney Island βρίσκεται πλέον στο Hall Of Fame, ως το real life alter ego του, ο Ray Allen. Ο “Ray Ray”, όπως και ο κινηματογραφικός άλλος του εαυτός (spoiler alert), πήγαν στο κολλέγιο και όχι απευθείας στο NBA

Η πορεία της καριέρας του “Ray Ray” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο, όμως αυτή τη φορά, έχουμε μία ευκαιρία να δούμε λίγο πίσω από την ιστορία του Jesus Shuttlesworth. Όχι ο Jesus δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, όμως πολύς κόσμος υποστηρίζει ότι το σενάριο έχει κάποια ψήγματα επαφής με μία πραγματική ιστορία, και αυτό γιατί το “He Got Game” παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με την καριέρα ενός άλλου άσου των 90s και 00s, και θρύλου του Λυκείου Abraham Lincoln. Φυσικά αυτός δεν είναι ο Ray Allen, ο οποίος τον υποδύθηκε, αλλά ο Stephon Marbury.

Μπορεί να μην είχε και εκείνος έναν πατέρα όπως ήταν ο Jake Shuttlesworth στην ταινία, όμως ο Starbury, το 6ο παιδί σε οικογένεια 7 παιδιών, έκανε μεγάλο όνομα στο λύκειο Abraham Lincoln, το ίδιο αυτό σχολείο που ο ήρωας που ενσάρκωσε ο “Ray Ray” έπαιζε. O Marbury θα οδηγήσει το σχολείο του στον τίτλο του Πρωταθλήματος Δημόσιων Σχολείων, το 1995 και θα πάρει το βραβείο του Mr. New York Basketball, που δίνεται στον καλύτερο νεαρό που προέρχεται από Λύκειο της Νέας Υόρκης.

Η πορεία του θα τον φέρει στο Virginia Tech, και ο Marbury θα θεωρείται, από πολλούς ως ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η πόλη της Νέας Υόρκης σε Point Guard και το 1996, θα βρεθεί στα “μεγάλα παιδιά”. Το NBA θα του ανοίξει τις πόρτες και θα επιλεγεί με το #4 πικ στο Draft από τους Bucks, στέλνοντάς τον με ανταλλαγή στους Timberwolves.

Tην ίδια ώρα, ο Spike Lee, βρισκόταν στην διαδικασία δημιουργίας της νέας ταινία της σκηνοθετικής του καριέρας. Πρωταγωνιστής ο “πολύς” Denzel Washington, ένας ηθοποιός που αυτόματα προσέδιδε άλλο “status” στην παραγωγή. Όπως είναι λογικό, στον ισότιμο, για την οικονομία της ταινίας, ρόλο του συμπρωταγωνιστή ο αμερικανός σκηνοθέτης ήθελε κάποιον που θα έκανε τον ρόλο του Jesus Shuttlesworth να φαίνεται “φυσικός”. Δηλαδή, κάποιον που να είναι καλός ηθοποιός, αλλά παράλληλα και καλός στο μπάσκετ. Για τον Spike Lee, στην ερώτηση τι έχει σημασία, το μπάσκετ ή υποκριτική ικανότητα, η απάντηση ήταν απλή: Δύσκολα βρίσκεις έναν ηθοποιό να έχει φυσική άνεση στο παρκέ (ο Washington ήταν τέτοιος), αλλά πιο πιθανό να βρεις έναν επαγγελματία αθλητή που να έχει καλές υποκριτικές δυνατότητες ώστε να “παίξει” έναν ρόλο που ουσιαστικά είναι η καθημερινότητά του.

Μάλιστα, ο Lee, στην προσπάθειά του να βρει τον ιδανικό ήρωα για αυτόν τον ρόλο, είχε δημιουργήσει μία εντυπωσιακή λίστα υποψηφίων. Αυτή η λίστα περιελάμβανε παίκτες όπως ο Ray Allen, o Kobe Bryant ακόμα και ο Kevin Garnett, καθώς για τον σκηνοθέτη, μόνο ένας NBAer μπορούσε να πιάσει το πακέτο που εκείνος ήθελε. Φυσικά, αρκετά ψηλά σε αυτή τη λίστα βρισκόταν ο Marbury.

Όμως ο Stephon δεν έβρισκε τον λόγο να δοκιμαστεί για τον ρόλο του… ίδιου του του εαυτού!“Ήμουν ένας από αυτούς που τους ζητήθηκε να κάνουν οντισιόν… για να παίξω εμένα! Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν, γιατί πολύ απλά εγώ ήμουν ο ρόλος.” θα πει αργότερα ο γκαρντ, με τον γνωστό… cocky, που λένε και στο Coney island, τρόπο.

Αν και ο Stephon, ο πατέρας του και τα αδέρφια του πιστεύουν ότι αυτή η ταινία είναι η ιστορία του Marbury, αυτό δεν ισχύει. Το Coney Island είναι τρελό για το μπάσκετ εδώ και πολύ καιρό και αυτή η ιστορία δεν είναι μοναδική, έχει συμβεί σε πολλά από τα παιδιά της περιοχής” θα ξεκαθαρίσει ο Spike Lee.

Τελικά, ο Ray Allen πήρε τον ρόλο, και ενσάρκωσε τον παίκτη που για πολλούς αποτελούσε το alter ego του φοβερού και τρομερού Stephon Marbury. Οι δύο παίκτες την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να χαράζουν την δικιά τους καριέρα στο NBA, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα. Είναι άλλωστε μέλη της ίδιας draft class. Ο Ray Allen θα επιλεχθεί στην πέμπτη θέση του draft, μία μόλις κάτω από τον Marbury, όμως η ομάδα που τον διάλεξε, οι Timberwolves, δεν θα τον κρατήσουν ούτε λεπτό. Θα τον στείλουν στο Milwaukee και τους Bucks, όπου θα ξεκινήσει εκεί η πορεία της καριέρας του.

Το αντάλλαγμα που έλαβε η Minnesota από τους Bucks για αυτό το trade; Το 4ο pick του draft, ο Stephon Marbury!

He Got Game: Η ιστορία πίσω από τον Jesus Shuttlesworth
Marbury και Allen τη βραδιά του NBA Draft