Αυτό είναι το ποδόσφαιρο

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο

423044198
30 Αυγούστου 2014. Εσπανιόλ εναντίον Σεβίλλης στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ισπανίας. Η Σεβίλλη κέρδισε την Εσπανιόλ 2-1 με γκολ των Μπάκα και Ιμπόρα, όμως αυτό που θα μείνει από το παιχνίδι δεν είναι ούτε τα γκολ, ούτε το αν είχε η όχι καταπληκτικό ρυθμό, ευκαιρίες και λοιπά. Το highlight της αναμέτρησης έγινε όταν το χρονόμετρο έδειξε αρχικά το 16ο και στη συνέχεια το 21ο λεπτό παιχνιδιού στο στάδιο Κορνέγια-Ελ Πρατ.

Τα μάτριξ του γηπέδου και στις δύο περιπτώσεις, φωτίστηκε από τις φωτογραφίες δύο αδικοχαμένων ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, του Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης και του Ντάνι Χάρκε της Εσπανιόλ, με τα νούμερα 16 και 21 να αναγράφονται κάτω απ’το μήνυμα “Nunca te olvidaremos” και “Mai t’ oblidarem” . “Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ” γραμμένο σε δύο γλώσσες, Καστιγιάνικα για τον Πουέρτα και Καταλανικά για τον Καταλανό Ντάνι Χάρκε. Όλο αυτό συνοδευόμενο με μονόλεπτο standing ovation σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

Τόσο ο Αντόνιο Πουέρτα όσο και ο Ντάνι Χάρκε έχασαν την ζωή τους από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση αυτό ήταν λόγω χρόνιων προβλημάτων καρδιάς που δεν είχαν ανακαλυφθεί στις διάφορες εξετάσεις που έκαναν ανά καιρούς οι δύο ποδοσφαιριστές. Αν ισχύει αυτό ή κάτι χειρότερο (όλοι καταλαβαίνετε τι), λίγη σημασία έχει πια για τους δύο ποδοσφαιριστές και θα ήταν άδικο για τη μνήμη τους να ασχοληθούμε τώρα. Ο Αντόνιο Πουέρτα κατέρρευσε στις 25 Αυγούστου του 2007 σε αγώνα για την πρεμιέρα του Ισπανικού Πρωταθλήματος, αφότου υπέστη καρδιακή προσβολή. Μετά από 4 μέρες σε κώμα, κατέληξε στις 29 Αυγούστου σε ηλικία μόλις 22 ετών.
2 χρόνια αργότερα, ο Ντάνι Χάρκε βρίσκεται στην Ιταλία με την Εσπανιόλ στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν. Την ώρα που μιλάει με την κοπέλα του στο ξενοδοχείο της ομάδας του, παθαίνει καρδιακή προσβολή και καταλήγει. Ο Χάρκε πέθανε στις 9 Αυγούστου του 2009, λίγες εβδομάδες απ’ όταν ορίστηκε πρώτος αρχηγός των Καταλανών, μιας ομάδας στην οποία, όπως και ο Πουέρτα με τη Σεβίλλη, αγωνιζόταν από μικρό παιδί. Ο Χάρκε άφησε πίσω του και ένα αγέννητο παιδί, μιας και η κοπέλα του ήταν 7 μηνών έγκυος την περίοδο που ο παίκτης πέθανε.

“Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει” λέει η παροιμία, και γι’αυτό τον λόγο όλοι καταλαβαίνουμε πως όσα χρόνια και να περάσουν τόσο στη Σεβίλλη όσο και στην Εσπανιόλ οι δύο αυτοί παίκτες θα είναι αθάνατοι. Ακόμα κι αν έχουν φύγει έτσι άδικα. Για να μην ξαναζήσει το ισπανικό ποδόσφαιρο άλλη παρόμοια τραγωδία.