Αστέρας Βύρωνα: Όταν το όραμα δείχνει τον τρόπο (video)

Αστέρας Βύρωνα

Η Πρωτεύουσα διαθέτει αναρίθμητους αθλητικούς συλλόγους πλέον, το Rabona.gr όμως βρέθηκε στην συντροφιά μιας σχετικά νέας ομάδας, η οποία επίσημα συστάθηκε το πρόσφατο 2014. Με γυμνό μάτι, αντιλαμβάνεται κανείς με πόσο μεράκι εργάζονται οι άνθρωποι στον «Αστέρα Βύρωνα» , γεγονός που  αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο  στη συμπεριφορά των νεαρών του αθλητών του, για αυτό και πρώτη φορά που βρεθήκαμε σε εκδήλωση της ομάδας, στήσαμε τότε ένα μικρό αφιέρωμα για τον τρόπο που επιλέγουν οι ιθύνοντες να κινείται και σε εξωαγωνιστικό πλαίσιο ο σύλλογος.

Μια ετερόκλητη ομάδα ιδρυτικών στελεχών, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν υπάρξει απλοί φίλαθλοι ή ενεργοί αθλητές λοιπόν, ίδρυσαν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο στα μεγέθη που το ονειρεύονταν, επιδιώκοντας να αποφύγουν τα κακώς κείμενα του επιπέδου που έχει δυστυχώς αγγίξει ο αθλητισμός στη χώρα μας. Έτσι, συστάθηκε ο ‘’Αστέρας Βύρωνα’, με κυριότερο γνώμονα να μπορέσει να βγάλει καλύτερους ανθρώπους στην κοινωνία. Να μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει δηλαδή σε αθώες ψυχές, από μικρή ήδη ηλικία, ότι το ποδόσφαιρο είναι χαρά, είναι φορέας αλληλεγγύης, είναι σεβασμός, τόσο προς το σύνολο, όσο ακόμα περισσότερο προς τον αντίπαλο.

Εμπνευστής του εγχειρήματος, υπήρξε ο Πέτρος Μήτρου, ένας άνθρωπος που εκτός από φίλαθλος και ποδοσφαιριστής σάλας, υπήρξε και προπονητής στο παρελθόν, για αυτό και η παρέα που θα στηνόταν δεν μπορούσε να μην βασίζεται στον παιδαγωγικό χαρακτήρα που έχουν τα σπορ, δεδομένου ότι ψάχνει διαρκώς τρόπους να παραμείνει πιστός στην ιδέα του : «Θα προτιμούσα να λέμε παιδαγωγικό και όχι αγωνιστικο» , επιμένει σε έντονο ύφος κατά την διάρκεια της συζήτησής μας.

Γύρω απ’ αυτόν, προπονητές και παλιοί του συμφοιτητές από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α. , ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, καθηγητές, διατροφολόγοι και απλοί άνθρωποι της γειτονιάς, με στόχο στην πραγματικότητα να μην ηγείται κανείς, αλλά να επιχειρούν ο καθένας απ΄ το ρόλο του να παρέχει τις γνώσεις που απαιτούνται, όπως ακριβώς δηλαδή θα θέλαμε να είναι πια και στη χώρα μας οι σύγχρονοι σύλλογοι, δεδομένου ότι ασχολούνται, όχι μόνο με μελλοντικούς αθλητές, αλλά και πολίτες.

Τον φακό του Rabona.gr επιμελήθηκε μαζί με την αρχισυνταξία, ως συνήθως, ο ιθύνων νους την δικής μας παρέας, Γιώργος Κουκούλης, μπροστά στον οποίο «εκτέθηκαν» τόσο η φιλοσοφία του Πέτρου και οι απόψεις του Γιάννη του Ρίζου, προπονητή επίσης στην ομάδα, όσο και του Νικόλα του Ζουρίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την γραμματειακή υποστήριξη στο σωματείο.

Έτσι, αρχικά, ο πρώτος μας ανέλυσε πως σκοπός παραμένει το να μπορέσει η παρέα αυτή να εμπνεύσει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ξηγημένος από την πρώτη στιγμή και  προς τους γονείς, ότι επιδιώκει τον υγιή τρόπο σκέψης των νέων, μακριά από συμφέροντα ή αλλου είδους σκοπιμότητες, ώστε όλοι μαζί να τους εντριφύσουν έννοιες όπως την ισότητα και το δικαίωμα όλων στη συμμετοχή.

«Όλα όσα ξέρω με σιγουριά περί ηθικής και υποχρεώσεων, τα οφείλω στο ποδόσφαιρο» σημείωνε ο σπουδαίος Αλμπέρ Καμύ και με αντίστοιχο τρόπο , αρχικά, αντιληφθήκαμε πως σκοπός παραμένει το να μπορέσει η παρέα αυτή να εμπνεύσει όλο και περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ξηγημένη από την πρώτη στιγμή και  προς τους γονείς, ότι επιδιώκεται ο υγιής τρόπος σκέψης των νέων, μακριά από συμφέροντα ή άλλου είδους σκοπιμότητες, ώστε όλοι μαζί να τους εντρυφήσουν έννοιες όπως το ήθος, την ισότητα και το δικαίωμα όλων στη συμμετοχή.

Αναλυτικότερα, μας εξήγησε τα μέσα και τους διαθέσιμους πόρους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στον ικανοποιητικότερο δυνατό βαθμό και εν συνεχεία παρέθεσε παραδείγματα, όπως η εκπόνηση ταξιδιών ή η παρακολούθηση αγώνων στο γήπεδο, ώστε να αντιληφθούν οι αθλητές την έννοια του οικογενειακού πλαισίου που έχει μία ομάδα και τις αρχές που καλλιεργούν τέτοιες πρωτοβουλίες, με στόχο η στασιμότητα που έχει αποκτήσει η «γηπεδική» μας κουλτούρα, στο μέλλον να μην είναι εξίσου θλιβερή.

Πρωτάθλημα άλλωστε για αυτό το σωματείο… είναι να «επηρεάσει θετικά την ζωή των παιδιών» όπως συμφώνησαν στη συνέχεια ο Γιάννης και ο Νικόλας σε αρκετά ενδιαφέρουσες ιδέες που μοιράστηκαν στο παρακάτω αφιέρωμα μαζί μας.

ENOTHTEΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

01:30 : Η ιδεολογία του Αστέρα για το ποδόσφαιρο

19:00 : Η προπονητική φιλοσοφία της ομάδας

27:00 : Η διδακτική αξία των ταξιδιών και των συλλογικών πρωτοβουλιών

40:00 : Γιάννης Ρίζος και Νικόλας Ζουρίδης