Boca Juniors – River Plate : Το Ντέρμπι Του Πλανήτη

Boca Juniors - River Plate : Το Ντέρμπι Του Πλανήτη

Αν σου ζητήσει κανείς να του κατονομάσεις κάποια ντέρμπι κι ειδικά σπουδαία ντέρμπι, αρχίζεις να σκέφτεσαι, Real – Barcelona, Manchester – Liverpool, Inter – Milan. Όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού υπάρχει ακόμη ένα σπουδαίο ντέρμπι, που ακόμη κι οι Ευρωπαίοι καταλήγουν πως αυτό είναι το σπουδαιότερο του πλανήτη. Φυσικά η αναφορά γίνεται για το Boca – River. Ένα γεγονός που η Βρετανική εφημερίδα ”The Observer”  το 2004 το έβαλε πρώτο στην λίστα των 50 πραγμάτων που πρέπει να κάνει κανείς πριν πεθάνει. Με τη σειρά του το Βρετανικό περιοδικό ”FourFourTwo” το 2016 το ονομάζει ως το μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο ακολουθώντας στην συνέχεια η Βρετανική ”The Daily” την ίδια χρονιά που το έβαλε στην πρώτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων ανταγωνισμών μεταξύ συλλόγων παγκοσμίως. Ένα χρόνο αργότερα ακόμη μια Βρετανική εφημερίδα, η ”Daily Mirror” το τοποθέτησε στην πρώτη θέση και πάλι στα κορυφαία 50 ντέρμπι του κόσμου.

Ντέρμπι δημιουργούνται είτε για λόγους ιδεολογίας, είτε για ταξικούς, για την κυριαρχία στην περιοχή ή ακόμη και στην χώρα, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Το συγκεκριμένο ντέρμπι υπάρχει για τους περισσότερους από αυτούς τους λόγους κι όπως παραδέχονται κι οι ίδιοι οι Αργεντίνοι, το πάθος των οπαδών είναι κυρίως αυτό που κατάφερε να κάνει αυτό το ντέρμπι το σπουδαιότερο όλων και να υπάρχει διαφορά δυναμικότητας από όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ονομασία του, Superclásico, έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή.

Το πρώτο επίσημο Superclásico πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1913 στο γήπεδο της Racing όπου η River κέρδισε 2-1 και σφραγίστηκε για πάντα το ”αδελφικό μίσος” όπως το αποκαλούν στην Αργεντινή. Και μόνο αυτό το παιχνίδι φτάνει για να καταλάβουμε για την αντιπαλότητα των δύο ομάδων. Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για να γίνει στις 2.30 μ.μ. όμως λόγω της απουσίας του διαιτητή ξεκίνησε στις 3.10 μ.μ.. Σαν να μην έφτανε αυτό κι αφού το παιχνίδι ξεκίνησε, στο 25ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν το γρονθοκόπημα με τον Amoral της River να αποβάλλεται και τα γεγονότα να παίρνουν συνέχεια εκτός αγωνιστικών χώρων, σε μπαρ και μαγαζιά.
Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων είχε ήδη ξεκινήσει.

Οι δύο τους εδρεύουν στην ίδια πόλη ενώ τα πρώτα χρόνια, από όταν και ιδρύθηκαν (River 1901, Boca 1905), μοιράζονταν την ίδια γειτονιά, μέχρι που η River το 1925 μετακόμισε στην άλλη μεριά, στην πλούσια γειτονιά Nuñez. Αυτόματα, η μεταξύ τους αντιπαλότητα επεκτάθηκε και σε ταξικό επίπεδο. Η River επέλεξε την πλευρά των πλουσίων ενώ η Boca παρέμεινε στην φτωχογειτονιά της La Boca. Μια γειτονιά που αντιπροσωπεύει την φτωχή κι εργατική τάξη, γειτονιά μεταναστών. Σε ένα ντοκιμαντέρ, το ”Football Rivalries”, αναφέρεται πως η παραμονή στην γειτονιά παίχτηκε σε αγώνα τον οποίο και κέρδισε η Boca. Με την μετακόμιση της στην πλούσια γειτονιά αλλά και με κάποιες ακριβές για την εποχή μεταγραφές, η River απέκτησε το παρατσούκλι ”Millonarios” (Εκατομμυριούχοι) ενώ την εποχή του 1940 όπου κυριάρχησε απέκτησε το παρατσούκλι ”La Maquinita” (Η Μικρή Μηχανή).

Boca Juniors - River Plate : Το Ντέρμπι Του Πλανήτη

Η κόντρα των δύο ομάδων με τα χρόνια μεγάλωνε τόσο που οι ίδιοι οι Αργεντίνοι αποκαλύπτουν πως ολόκληρη η χώρα ζει την κόντρα του Superclásico ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν κάποια από τις δύο ομάδες κι είναι αυτό που κρατάει ζωντανό το αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Το πάθος των οπαδών γέννησε και τα παρατσούκλια των δύο ομάδων. Οι οπαδοί της Boca αποκαλούν αντίστοιχα τους οπαδούς της River ‘‘Papá Noel” (Άγιος Βασίλης) και ”Gallinas” (Κοτόπουλα). Το πρώτο προέρχεται από τον λόγο πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει άρα και τα χρώματα του, κόκκινο και άσπρο. Χρώματα που είναι ίδια με της River και με την λογική αυτή δεν υπάρχουν εξίσου. Το Gallinas εμπνεύστηκε από έναν αγώνα του 1966, τον τελικό του Copa Libertadores ενάντια στην Peñarol. Η River προηγήθηκε με 2-0 αλλά έχασε τον αγώνα στην παράταση με τελικό σκορ 2-4. Από την πλευρά τους οι οπαδοί της River αποκαλούν τους οπαδούς της Boca ”Bosteros” (Χειριστές Κοπριάς) και ”Chanchitos” (Μικρά Γουρούνια). Η πραγματική προέλευση του Bosteros είναι από την λέξη ‘‘Boteros” (Καραβοκύρηδες) λόγω της χρήσης βαρκών για τις πλημμύρες. Η παραλλαγή σε Bosteros έχει να κάνει με την ύπαρξη ενός εργοστασίου δίπλα στο La Bombonera που χρησιμοποιούσε την κοπριά αλόγων για να κατασκευάζει τούβλα. Αν και το παρατσούκλι αυτό δημιουργήθηκε από τους αντιπάλους για πικάρισμα, οι οπαδοί της Boca είναι υπερήφανοι και αποκαλούν μόνοι τους τον εαυτό τους Bostero. Όσο για το ”Chanchitos” προέρχεται από μια ιστορία στις αρχές του αιώνα. Οι οπαδοί της Boca ”σοβάτιζαν” στο Buenos Aires αφίσες με λίστες μουσικών γεγονότων που θα πραγματοποιούνταν στο Monumental σημειώνοντας ότι όσο οι οπαδοί της River παρακολουθούσαν μουσική η Boca κέρδιζε τρόπαια. Οι οπαδοί της River που δεν θα το άφηναν έτσι, εμπνεύστηκαν από τους Pink Floyd και σχεδίασαν ένα φουσκωτό γουρούνι με ρουχισμό της Boca.

Boca Juniors - River Plate : Το Ντέρμπι Του Πλανήτη

Το φουσκωτό γουρούνι που “πέταξε” μπροστά από τον κόσμο της Boca

Και οι δύο ομάδες έχουν αναδείξει κι έχουν ”γεννήσει” τεράστιους ποδοσφαιριστές όπως ο Alfredo Di Stéfano για την River και ο Diego Armando Maradona για την Boca. Παράλληλα με τα χρόνια η καθεμία είχε τις δικές της χρονικές περιόδους κυριαρχίας κι αυτό ήταν κάτι που ενίσχυσε αυτήν την κόντρα αλλά και το πάθος, πράγμα που πέρασε ακόμη και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ενέργειες του Carlos Alberto Tévez και του Matías Jesús Almeyda. Ο πρώτος στον ημιτελικό του Copa Libertadores το 2004 στο Monumental, όταν και πανηγύρισε κάνοντας την κότα μετά από γκολ που σκόραρε ο ίδιος, ενώ ο δεύτερος όταν αποβλήθηκε σε παιχνίδι του πρωταθλήματος το 2011 και φίλησε το σήμα της River μπροστά στους οπαδούς της Boca στο Bombonera. Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Juan Román Riquelme που είχε πει πως όταν ξυπνάει το πρωί δεν μπορεί να φορέσει τίποτα κόκκινο ή άσπρο.