Bradford City: Επιστροφή στις ρίζες της

bradford city

Ο σπουδαίος νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, έλεγε πως όταν σβήνεις ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.  Η αγγλική Bradford City έμελε να το καταλάβει με τον πιο σκληρό τρόπο και απόφασισε να στραφεί στο «χρυσό» παρελθόν της, προκειμένου να βρει την χαμένη της ταυτότητα.

Πριν δυο χρόνια, η Bradford ήταν μόνο ένα ματς μακριά από την Championship. Σήμερα, μετά τον πρόσφατο υποβιβασμό της στην League Two, έχει να αντιμετώπισει νέες προκλήσεις. Όμως τα πρόβληματα της ομάδας είχαν ξεκινήσει καιρό πριν. Οι όποιες εμφανίσεις της, καλές ή κακές επισκιάστηκαν από τις ηγεμονικές τάσεις του πρώην διεύθυνοντα συμβούλου της, Edin Rahic. Ο Rahic, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε να έχει λόγο για οτιδήποτε συνέβαινε στους «Bantams», από τις προσλήψεις ποδοσφαιριστών μέχρι την επιλογή ενδέκαδας. Γι’αυτό και οι οπαδοί του συλλόγου, εδώ και χρόνια, ττου ζητούσαν επιτακτικά να αποχωρήσει από την διοίκηση. Κάτι που τελικά έγινε πράξη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το νέο καθεστώς στην Bradford, με ηγετή τον προπονητή της, Gary Bowyer, δεν αποτελεί απλά μια ελπιδοφόρα αλλαγή, που εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά δίνει και το έναυσμα στην  ίδια την ομάδα, να επιστρέψει στις ρίζες της. Και αυτό θέλουν να το αποδείξουν μ’έναν ουσιαστικό και συμβολικό τρόπο, παράλληλα.

Η εμφάνιση της για τη σεζόν 2019-20, δεν είναι μια συνηθισμένη ποδοσφαιρική εμφάνιση. Ενώ κρατά στην φανέλα της, το χαρακτηριστικό αστέρι- για την μεγάλη της επιτυχία στο FA Cup του 1911-, σ’αυτή προστίθεται ένα μοναδικό νούμερο για κάθε παίκτη, το οποίο αντιστοιχεί στη χρονολογική σειρά απόκτησης του από τους «Bantams», με ορόσημο το 1903 -έτος ίδρυσης του κλαμπ-. Για παράδειγμα, εάν ο Jacob Butterfield παρέμενε στην Bradford City, θα ήταν ο 1.278 ποδοσφαιριστής της από την ημέρα που ιδρύθηκε, οπότε θα είχε και τον συγκεκρίμενο αριθμό στην φανέλα του.

Bradford City: Επιστροφή στις ρίζες της

Ο τεχνικός της, Gary Bower, δίνει ιδιαίτερη εμφάση στο project: «Επιστροφή στο μέλλον», έχοντας μεγάλη πίστη σε αυτό. Μάλιστα, ζήτησε να «καλυφθεί» το τερέν του αγωνιστικού χώρου με φωτογραφίες σπουδαίων αθλητών, που πέρασαν από την ομάδα και άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα.  Για τον Bower είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχαστούν, όπως λέει στον Guardian: Μερικοί απίστευτοι ποδοσφαιριστές έχουν παίξει γι’αυτόν το σύλλογο και είναι κρίσιμο να μην τους ξεχάσουμε. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ομάδας και μέρος αυτής αποτελεί η σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν.  Οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει αυτός ο σύλλογος».

Η ιστορία είναι οξυγόνο για την Bradford και τους φιλάθλους της. Κάθε Μάιο, οπαδοί κάθε ηλικίας, συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης, ωστέ να αποτίσουν φόρο τιμής στις 56 ψυχές που χάθηκαν το 1985, στην πυρκαγία που ξέσπασε στο γήπεδο της, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Lincoln City.

Το ζήτημα όμως είναι, αν οι «Bantams» θα «αναγεννήθουν από τις στάχτες τους», παίρνοντας παράδειγμα από το λαμπρό παρελθόν τους ή θα μείνουν προσκολλημένοι σε αυτό και δεν θα προχωρήσουν μπροστά για να «γράψουν καινούριες σελίδες στην ιστορία τους».

*Mε πληροφορίες από Guardian.com