Champions League 2017-18 Preview: Group E

Champions League 2017-18 Preview: Group E

Συνεχεία στο αφιέρωμά μας για τους ομίλους του Champions League που ξεκινούν σε λίγες ώρες από τώρα. Σε αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε με τον πέμπτο όμιλο της διοργάνωσης, ο οποίος έχει ως εξής : Σπαρτάκ Μόσχας, Σεβίλλη, Λίβερπουλ και Μάριμπορ. Ένας όμιλος που έχει τις πρωταθλήτριες ομάδες της Ρωσίας και της Σλοβενίας αλλά και τις ομάδες που κατέλαβαν τις τέταρτες θέσεις στα πρωταθλήματα της Primera Division και της Premier League. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει ένας όμιλος τριών ταχυτήτων. Από τη μία δύο πολύ καλές ομάδες από δύο κορυφαία πρωταθλήματα, από την άλλη η πρωταθλήτρια Ρωσίας και από την άλλη η πρωταθλήτρια Σλοβενίας που είναι σαφώς ένα πρωτάθλημα πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας σε σχέση ακόμη και με το πρωτάθλημα Ρωσίας.

Σπαρτάκ Μόσχας

Champions League 2017-18 Preview: Group E

Από το πρώτο γκρουπ έχουμε τη Σπαρτάκ Μόσχας. Μία ομάδα που πανηγύρισε το πρωτάθλημα στη χώρα της μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Η σχέση της με το Champions League δεν χαρακτηρίζεται και ως τακτική αλλά σίγουρα μπορεί να νιώσει πως βρίσκεται σε έναν όμιλο που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος. Oι πρωταθλητές Ρωσίας έχουν μείνει ήδη πολύ πίσω στο νέο πρωτάθλημα. Εννέα πόντοι σε 8 αγώνες και ένατη θέση δεν συνηγορούν υπέρ άμυνας του τίτλου. Πάντα όμως το Champions League είναι μία διαφορετική υπόθεση για τέτοιες ομάδες. Χωρίς ιδιαίτερες αποχωρήσεις και προσθήκες πλην του Pedro Rocha που ήρθε με 12 «χαρτιά» από τη Gremio, υπάρχει η ομοιογένεια του ρόστερ που κέρδισε τον τίτλο. Οι Μοσχοβίτες θα κοιτάξουν σίγουρα να εκμεταλλευτούν την έδρα τους και προβάλλουν το φαβορί για την 3η θέση. Ερωτηματικό μεγάλο η εμπειρία του ενεστώτος συνόλου από τέτοια παιχνίδια. Ένα σημείο που ενώνει και τις τέσσερις ομάδες του ομίλους. Δύσκολα θα χάσει την τρίτη θέση ενώ αν εκμεταλλευτεί την έδρα της, θα θέσει υποψηφιότητα και για την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Σεβίλλη

Champions League 2017-18 Preview: Group E

Η Σεβίλλη είναι μία νέα ομάδα σε σχέση με το περυσινό της σύνολο. Νέος προπονητής ο Berizzo,ο οποίος έδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί ευρωπαϊκά παιχνίδια πέρυσι με τη Celta, όπου έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League,  πολύ νέοι παίκτες και πολλές σημαντικές αποχωρήσεις. Οι Ανδαλουσιάνοι ακόμη ψάχνουν πατήματα και ομοιογένεια σαν ομάδα. Εξακολουθεί να έχει όμως ποιότητα σε όλες τις γραμμές και κυρίως πολύ δυνατή έδρα και ευρωπαικό αέρα σαν ομάδα. Σημείο κλειδί για τη Σεβίλλη πως το πλέον δύσκολό της παιχνίδι, αυτό στο Anfield δηλαδή, φεύγει από την πρώτη αγωνιστική ενώ επίσης σημαντικό πως έχει στα δύο κολλητά ματς την ομάδα που μπορεί να την απειλήσει για πρόκριση. Παρότι, η ομάδα του Berizzo θα είναι πολύ καλύτερη σε 2-3 μήνες από τώρα πιστεύουμε πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Λίβερπουλ 

Champions League 2017-18 Preview: Group E

H Λίβερπουλ στην επιστροφή της στη διοργάνωση είχε ευνοικότατη κλήρωση. Ο Klopp έδειξε από την πρώτη του χρονιά και την πορεία στο Europa League πως σέβεται απόλυτα το ευρωπαικό DNA της ομάδας και σίγουρα θα κυνηγήσει πάρα πολύ το Champions League. Μετά από 8-9 χρόνια, οι  «Κόκκινοι» έχουν πραγματικά ομοιογένεια σαν ομάδα και επιπλέον αρκετές λύσεις ειδικά μεσοεπιθετικά. Το Anfield ήταν και θα είναι σπουδαία έδρα για ευρωπαικά παιχνίδια ενώ στα δύο κολλητά παιχνίδια η Liverpool αντιμετωπίζει τον θεωρητικά αλλά και πρακτικά πιο αδύναμο αντίπαλο στον όμιλο. Υπάρχουν λόγοι που οιReds χαρακτηρίζονται ως ισχυρό φαβορί για την πρώτη θέση, λοιπόν. Παρότι η Liverpool τα θαλασσώνει πάντα όταν έχει την ταμπέλα του φαβορί θεωρούμε πως θα κάνει όσα χρειάζεται ώστε να πάρει την πρώτη θέση αξιοποιώντας τη θέση της σε αυτό τον όμιλο και δικαιώνοντας όσους χαρακτήρισαν εύκολη την κλήρωση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κληρώσεις αξιολογούνται πάντα στο γήπεδο και όχι όταν γίνονται.

Μάριμπορ 

Champions League 2017-18 Preview: Group E

Τελευταίο μέλος του χορού στον πέμπτο όμιλο, η Μάριμπορ. Οι πρωταθλητές Σλοβενίας είναι μία ομάδα που δεν μπορεί να πει κάποιος πως έχει φάει με το κουτάλι τη διοργάνωση. Ξεκάθαρα υστερεί σημαντικά και σε ποιότητα σε σχέση με τις άλλες τρεις αντιπάλους της. Κακό μαντάτο τα κολλητά ματς με τη Liverpool, ωστόσο ξέρει πως αν θέλει να έχει οποιαδήποτε αξίωση για διάκριση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το μικρό γενικά γήπεδό της. Δεν αναμένουμε να παίξει ποδόσφαιρο αλλά μαζική άμυνα και ό,τι βγει. Αν της έχει μείνει αστερόσκονη από στιγμές όπως η επέμβαση του τερματοφύλακα της στην τελευταία φάση της σειράς με την Χαποέλ Μπερ Σεβά, η οποία την έστειλε στη διοργάνωση, ίσως καταφέρει κάτι αλλά δεν θα ποντάραμε εκεί τα χρήματα μας.

Πρόβλεψη  

Εν ολίγοις, μιλάμε για έναν όμιλο που πιστεύουμε η πρώτη θέση θα κριθεί κάπου στους 12 με 14 πόντους και η δεύτερη κάπου στους 10-12.