Τασμανία Βερολίνου: H πιο καλτ ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου

τασμανία βερολίνου

Τι δουλειά έχει μια ομάδα της γερμανικής πρωτεύουσας να ονομάζεται Τασμανία και κυρίως τι δουλειά έχει η πατρίδα του συμπαθέστατου Ταζ των Looney Tunes στην Μπουντεσλίγκα; Την απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα την δώσουμε εμείς. Η Τασμανία Βερολίνου ιδρύθηκε το 1900 στο Ρίξεντορφ ( μετέπειτα Νόικελν), νοτιοανατολικό προάστιο του Βερολίνου. Ο μύθος λέει πως οι ιδρυτές της ομάδας σκέφτονταν σοβαρά να ακολουθήσουν πολλούς από τους συμπατριώτες τους που μετανάστευαν στην Αυστραλία κι είχαν ορίσει σαν ιδανικό προορισμό τους την Τασμανία. Θα ρωτήσετε για ποιο λόγο ίδρυσαν ομάδα ενώ σκόπευαν να φύγουν; Έλα ντε… Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Για το δεύτερο ερώτημα που θέσαμε σχετικά με την παρουσία στην Μπουντεσλίγκα, την απάντηση μπορείτε να την δώσετε κι εσείς: ΚΑΜΙΑ. Η Τασμανία πάντως παρά το καλτ όνομά της δεν ήταν ομάδα του πεταματού την δεκαετία του 60’ στη Γερμανία. Συμμετείχε στην περιφερειακή λίγκα του Βερολίνου κι ήταν σταθερά στις 4-5 καλύτερες ομάδες της. Τα πράγματα στην τότε ποδοσφαιρική Γερμανία ήταν κάπως διαφορετικά. Οι περιφερειακές λίγκες λειτουργούσαν σαν Β’ εθνική πριν τη Μπουντεσλίγκα με το νικητή κάθε περιφέρειας να προκρίνεται σε πλειόφ ανόδου.

Τη σεζόν 1965-66 θα παρουσιαζόταν στην Τασμανία μια ευκαιρία από το πουθενά για να πραγματοποιήσει την παρθενική της συμμετοχή στην μεγάλη κατηγορία. Η Χέρτα Βερολίνου «πιάστηκε» από τις αρχές της Μπουντεσλίγκα να πληρώνει παράνομα τους παίκτες της εκτός του μπάτζετ που είχε δηλώσει ( από τότε πειθαρχημένοι στα οικονομικά τους οι Γερμανοί) και μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος αποβάλλεται από τη λίγκα. Επειδή, όμως, όπως είπαμε τα πράγματα ήταν διαφορετικά τότε η Γερμανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήθελε απαραίτητα ο αντικαταστάτης της Χέρτα να προέρχεται επίσης από το Βερολίνο, καθώς δεν νοούταν πρωτάθλημα χωρίς ομάδα από την πρωτεύουσα. Η Ανατολική Γερμανία είχε ελάχιστη εκπροσώπηση στο πρωτάθλημα και η ύπαρξη ομάδας από το Βερολίνο ήταν ζήτημα εθνικής …ενότητας για το διοικητικό όργανο της Μπουντεσλίγκα. Έτσι, η Ομοσπονδία στράφηκε προς τις ομάδες της περιφερειακής λίγκας του Βερολίνου. Η πρωταθλήτρια Μπορούσια Βερολίνου είχε εμφανιστεί πολύ αδύναμη στα πλειόφ ανόδου κι απορρίφθηκε αμέσως. Η δευτεραθλήτρια Σπλαντάουερ αρνήθηκε την πρόσκληση διότι οι διοικούντες της θεωρούσαν πως δεν ήταν έτοιμη για ένα τόσο μεγάλο βήμα αγωνιστικά και οικονομικά. Έτσι, προέκυψε η Τασμανία. Οι ιθύνοντες της ομάδας θεώρησαν την πρόσκληση ως μια τεράστια ευκαιρία που θα έβγαζε την ομάδα από την αφάνεια. Έτσι, οι παίκτες της ομάδας που βρίσκονταν σε διακοπές σε Ισπανία και Ιταλία επέστρεψαν όπως όπως από τις παραλίες ενθουσιασμένοι για την εμπειρία της Μπουντελίγκα. Κι αν αυτή η πρόταση σας θύμισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1992, Δανία, προσδεθείτε γιατί η προσγείωση θα είναι ανώμαλη.

Η Τασμανία εκμεταλλεύτηκε τον υποβιβασμό της Χέρτα κι απέκτησε δύο από τους καλύτερους παίκτες της, οι οποίοι απλά άλλαξαν γειτονιά στο Βερολίνο. Στην ομάδα ήρθε κι ο Γερμανός διεθνής Χορστ Ζιμάνιακ, που ήταν σταρ στο ιταλικό πρωτάθλημα και για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενώς παρακάτω για τις ικανότητες του στο πάρτι και την κατάποση αλκοόλ. Η ποδοσφαιρική κι όχι μόνο κοινότητα του Βερολίνου αγκάλιασε την προσπάθεια της Τασμανίας με τις βερολινέζικες εφημερίδες να διοργανώνουν εκστρατεία στήριξης της ομάδας. Κάπως έτσι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στην Καρσλούη συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο 81.500 (!) φίλαθλοι που έσπρωξαν την Τασμανία στη νίκη με 2-0 με δύο γκολ του Ζιμάνιακ. Ο ενθουσιασμός, που σκόρπισε στις τάξεις της Τασμανίας, δυστυχώς δεν κράτησε πολύ καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο με αποτέλεσμα η ομάδα να ολοκληρώσει τη σεζόν με μόλις 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 28 ήττες σε σύνολο 34 αγώνων. Η Τασμανία έσπασε κάθε πιθανό αρνητικό ρεκόρ. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ή αφήστε το κάναμε εμείς για εσάς: μικρότερη συγκομιδή πόντων (8) με το σύστημα 2-1-0, λιγότερες νίκες (2), περισσότερες ήττες (28), περισσότερες συνεχόμενους αγώνες χωρίς νίκη (31), λιγότερα γκολ υπέρ (15), περισσότερα γκολ κατά (108), μεγαλύτερη αρνητική διαφορά τερμάτων (-93), μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία (0-9) από την Μαιντερίχερ (σημερινή Ντούισμπουργκ) αλλά και την μικρότερη προσέλευση θεατών σε εντός έδρας αγώνα της Μπουντεσλίγκα (827) κόντρα στην Γκλάντμπαχ στις 15 Ιανουαρίου 1966 καθώς οι Βερολινέζοι είχαν απογοητευτεί οικτρά. Φυσικά, η Τασμανία είναι και η χειρότερη ομάδα του all-time πίνακα της Μπουντεσλίγκα (54/54).

τασμανία

Η εικόνα που έγινε συνήθεια για την Τασμανία

Μια τέτοια χρονιά δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τραγελαφικά περιστατικά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Χορστ Ζιμάνιακ, του σταρ της ομάδας «Από τη μέση της χρονιάς και μετά απλά τα είχαμε παρατήσει γιατί καταλάβαμε ότι δεν θα αποφεύγαμε τον υποβιβασμό. Είχα φέρει από την Ιταλία κάποια εξαιρετικά κρασιά από τα οποία έπινα πριν τις προπονήσεις ενώ πολλές φορές μάζευα τους συμπαίκτες μου στο σπίτι για να πιούμε. Στα εκτός έδρας παιχνίδια πάντα θα βγαίναμε το βράδυ για να δούμε την νυχτερινή ζωή της εκάστοτε πόλης». Το χειρότερο πάντως ήταν αυτή εδώ η δήλωση – ΕΠΟΣ του τερματοφύλακα της ομάδας: «ο Ζιμάνιακ ερχόταν μεθυσμένος στις προπονήσεις και καμιά φορά και στους αγώνες παρ’ όλα αυτά ήταν συνήθως ο καλύτερος παίκτης μας»!

Η ιστορία της Τασμανίας είχε ξεχαστεί μέχρι τη σεζόν 1999-2000 όταν η Αρμίνια Μπίλεφελντ απείλησε σοβαρά τα ρεκόρ της. Η Αρμίνια ισοφάρισε την επίδοση των 10 συνεχόμενων ηττών της Τασμανίας με αποτέλεσμα οι οπαδοί της να αρχίσουν να φωνάζουν στους εντός έδρας αγώνες ‘Τασμανία Μπίλεφελντ’. Ενώ φέτος η Κολωνία των 2 βαθμών σε 11 αγώνες βάζει μέχρι στιγμής ισχυρή υποψηφιότητα να βρίσκεται σε αντίστοιχο άρθρο μας του χρόνου.

Η ιστορία της Τασμανίας Βερολίνου είναι η απόδειξη πως η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική στη ζωή και πως το μοντέλο «βλέποντας και κάνοντας» εμπεριέχει πολύ ρίσκο που τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο μπορεί να σε φέρει σε ιστορικά χαμηλά όπως αυτό της ομάδας της γερμανικής πρωτεύουσας.