Δώρα Γκουντούρα: «Στην Ελλάδα στα ατομικά αθλήματα αν δεν φέρεις αποτελέσματα, αύριο ξεχνιέσαι»

dora goudoura

Στο τέταρτο επεισόδιο του PODBALL: the sports journey talk φιλοξενούμε την ξιφομάχο της εθνικής ομάδας και Νο6 στον κόσμο στην σπάθη, Δώρα Γκουντούρα!

Η Δώρα μας μυεί στα μυστικά του αθλήματος της ξιφασκίας το οποίο «κάποιοι νομίζουν ότι παίζεται με τα χέρια αλλά είναι κυρίως με τα πόδια»!

Οι συνθήκες προπόνησης της είναι αρκετά δύσκολες, το προπονητήριο μπορεί να μην έχει ούτε πόσιμο νερό ή θέρμανση αλλά η ίδια δηλώνει πως εστιάζει σε αυτά που έχει!

Η Δώρα κάνει λόγο και για την κατάσταση με τους χορηγούς στην Ελλάδα που συνήθως δεν στηρίζουν τους αθλητές ατομικών αγωνισμάτων αν δεν φέρουν κάποια επιτυχία. Ταυτόχρονα, ανήκει στις εξαιρέσεις που έχουν την στήριξη από εταιρείες που την πλησίασαν για όλα όσα πρεσβεύει.

Δώρα Γκουντούρα: «Στην Ελλάδα στα ατομικά αθλήματα αν δεν φέρεις αποτελέσματα, αύριο ξεχνιέσαι»

Το ιδιαίτερο άθλημα της ξιφασκίας που περιλαμβάνει πολλή τακτική και mind games! Η σύντομη παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και πως ξεπέρασε πνευματικά τον γρήγορο αποκλεισμό της. Η απορία της για το πως αθλητές σαν την Ντρισμπιώτη ή την Κορακάκη δεν απολαμβάνουν της εκτίμησης που τους αναλογεί στην Ελλάδα. Τα ταλέντα της ελληνικής ξιφασκίας που αν εντάσσονταν σε κάποιο προγραμματισμό θα απογειώνονταν!

Διαβάστε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις της:

Τι ικανότητες χρειάζεται να αναπτύξει κάποιος στην ξιφασκία;

«Πολλοί νομίζουν ότι η ξιφασκία παίζεται με τα χέρια, επειδή σκέφτονται ξιφασκία=σπαθί! Αντίθετα! Η ξιφασκία είναι άθλημα απόστασης και παίζεται κυρίως με τα πόδια! Οπότε χρειαζόμαστε πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, κάνουμε ενδυνάμωση με βάρη και πολλά σπριντάκια. Ένας αγώνας μας μπορεί να διαρκεί 10 λεπτά αλλά κάθε 5-10 δευτερόλεπτα πρέπει να δίνεις το μέγιστο σου για να παίρνεις τον πόντο. Ακόμα, δίνουμε έμφαση στην τακτική, την τεχνική των «χτυπημάτων» και το scouting του αντιπάλου! Ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων, λοιπόν!»

Δώρα Γκουντούρα: «Στην Ελλάδα στα ατομικά αθλήματα αν δεν φέρεις αποτελέσματα, αύριο ξεχνιέσαι»

Για τις συνθήκες προπόνησης της:

«To πρόγραμμα προπόνησης μου είναι 6/7 την εβδομάδα και ανάλογα τον κύκλο προπονήσεων μπορεί να έχω διπλές κάποιοες μέρες. Αλλά τα προβλήματα μου είναι άλλα και αφορούν τις παροχές που έχω. Βρίσκομαι σε ένα στάδιο χωρίς θέρμανση, το χειμώνα κρυώνω και το καλοκαίρι ζεσταίνομαι! Βρίσκομαι σε ένα χώρο που δεν έχω αποδυτήρια να αλλάξω ή πόσιμο νερό! Είμαι σε ένα χώρο που τα φώτα ανάβουν μετά τις 4-5 το μεσημέρι, οπότε εάν το πρωί έχει συνεφιά δεν βλέπω!

Αλλά έμαθα να εστιάζω σε αυτά που έχω και όχι σε αυτά που δεν έχω. Δεν μπορώ κάθε μέρα να ξυπνάω και να γκρινιάζω γι’ αυτά. Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά, αυτό κάνουν».

Για τις χορηγίες και τη χρηματοδότηση στον ελληνικό αθλητισμό:

«Είναι καλύτερα πλέον τα πράγματα για εμένα από τότε που ήρθαν οι επιτυχίες. Δεν θα πω ότι είναι ιδανικά ή καταπληκτικά, απλώς καλύτερα από άλλα χρόνια. Οι χορηγοί που επιλέγω να συνεργάζομαι δεν είναι αυτοί που θα απαιτήσουν τη διάκριση ή το μετάλλιο. Ούτε είναι άνθρωποι που περιμένουν από εμένα να πάρουν το άμεσο κέρδος της διαφήμισης. Κατανοούν ότι είμαι μια αθλήτρια με μακροπρόθεσμους στόχους που εκπροσωπεί ένα αθλητικό ιδεώδες, δεν θα συνεργαστώ απλά με κάποιον γιατί μου έδωσε χρήματα.

Δώρα Γκουντούρα: «Στην Ελλάδα στα ατομικά αθλήματα αν δεν φέρεις αποτελέσματα, αύριο ξεχνιέσαι»

Θεωρώ πως οι χορηγοί έρχονται ανάλογα με τις επιτυχίες με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που πήρε πόσες διακρίσεις με ρεκόρ και δεν είχε ούτε έναν χορηγό! Κι ασφαλώς μετά τις επιτυχίες εμφανίστηκαν! Δυστυχώς στην χώρα μας στα ατομικά αθλήματα έτσι είναι! Κάνεις αποτελέσματα; Θα έχεις στήριξη! Δεν κάνεις αποτελέσματα; Αύριο ξεχνιέσαι! Με λυπεί που το λέω και παρά το γεγονός ότι προσωπικά έχω πολύ καλή εμπειρία από τους δικούς μου χορηγούς!»

Για τη σχέση της με τα social media:

«Ευτυχώς ή δυστυχώς παίζουν τεράστιο ρόλο στην εύρεση χορηγών. Μέσω των social έχουμε την δυνατότητα να προβάλλουμε τα αποτελέσματα μας, την προπονησή μας, κάτι που δεν υπήρχε παλιότερα! Δυστυχώς, όμως εξαρτιόμαστε από αυτό! Με ενοχλεί σαν Δώρα να ξέρω πως σήμερα «πρέπει» να ανεβάσω μια ανάρτηση, πρέπει να κάνω ένα βιντεάκι γιατί αν δεν το κάνω μένει πίσω η προώθηση και συνεπώς η εύρεση χορηγών!

Δώρα Γκουντούρα: «Στην Ελλάδα στα ατομικά αθλήματα αν δεν φέρεις αποτελέσματα, αύριο ξεχνιέσαι»

Θέλει ένα μέτρο! Όταν προωθείς κάτι συνέχεια δεν ξέρω κατά πόσο οι followers σου αντιλαμβάνονται αν είναι η αληθινή σου πλευρά ή όχι! Εγώ προσπαθώ να βγάζω την πραγματική πλευρά του εαυτού μου στα social media, δεν πάω να πιάσω μεγάλο ποσοστό χορηγών αλλά αυτούς που όντως ενδιαφέρονται, θαυμάζουν, στηρίζουν, κατανοούν!»

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είχε την ατυχία να αποκλειστεί στον πρώτο γύρο:

«Δεν πιστεύω στην τύχη. Ήταν όλη η περίοδος γεμάτη άγχος. Τελικά, όμως το θέμα δεν είναι αν θα βρεθείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά όλη η διαδικασία για να πας εκεί. Τα δέκα λεπτά του μοναδικού γύρου που έπαιξα ήταν μόνο μια μέρα από την ζωή μου, είχαν προηγηθεί 15 χρόνια προετοιμασίας! Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, να μην σε τρώει και να το κάνεις καταναγκαστικά για τις διακρίσεις! Το μετάλλιο ακόμα κι αν έρθει θα είναι μια διάκριση στην βιτρίνα σου, το υπόλοιπο είναι η ζωή σου. Σίγουρα είχα προσδοκίες για να κερδίσω ένα μετάλλιο στο Τόκιο και πιστεύω ότι είχα τις πιθανότητες μου».

Για τους φιλάθλους που έχουν άγνοια για τις επιτυχίες των αθλητών των ατομικών αθλημάτων:

«Ο Πετρούνιας πριν τα Ολυμπιακά μετάλλια, είχε μια σειρά από διακρίσεις, το ίδιο και η Κορακάκη! Με την Άννα είχαμε γνωριστεί στην Ολυμπιάδα Νεότητας, την ακολουθώ στα social media και ενημερώνομαι για τις επιτυχίες της. Ακόμη και σήμερα, με λυπεί που θα το πω, μπορεί να ακουστεί το όνομα της σε συζητήσεις σε παρέες και δεν την ξέρουν! Την Άννα Κορακάκη με τα ολυμπιακά μετάλλια! Μου φαίνεται αδιανόητο! Δεν ξέρω αν ένα δωμάτιο χωράει τις διακρίσεις της!»

Παρακολουθήστε όλη την κουβέντα μας με την Δώρα Γκουντούρα στο YouTube:

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Δώρα Γκουντούρα στο Spotify: