Ελλάδα-Ιταλία: ‘Come back to Greece? Never malaka’!

Ελλάδα-Ιταλία: 'Come back to Greece? Never malaka'!

Μάλλον δεν είναι το πιο αξιομνημόνευτο Ελλάδα- Ιταλία αλλά η ήττα της εθνικής μας από τους azzurri στην πρώτη φάση ομίλων του Eurobasket 2013 μου δίνει μια ωραία ευκαιρία να ξετυλίξω το κουβάρι των ελληνικών αναμνήσεων της συγκεκριμένης διοργάνωσης, οι οποίες ασφαλώς περιστρέφονται γύρω από μια αμφιλεγόμενη παρουσία των ευρωπαϊκών πάγκων, τον Αντρέα Τρινκιέρι!

Από την ήττα αυτή ξεκίνησε δυστυχώς η κατρακύλα της Ελλάδας στο τουρνουά, όπου κατάφερε από τη μια να καταταγεί στη χειρότερη θέση (11η) που έχει λάβει στον 21ο αιώνα κι από την άλλη να πετύχει μια σπάνια νίκη επί του κακού (κι ελλιπή σε εκείνη τη διοργάνωση) δαίμονα της, της Ισπανίας.

Για όλα φταίνε… οι Ιταλοί, λοιπόν, κι όχι απαραίτητα η εθνική τους ομάδα! Εξηγούμαι. Στις αρχές του έτους (2013), η ΕΟΚ κατέληξε σε μια περίεργη επιλογή για τα δεδομένα της εποχής για τον πάγκο της εθνικής Ανδρών. Ένας άπειρος από το υψηλότερο επίπέδο προπονητής, χωρίς παραστάσεις από μπάσκετ εθνικών ομάδων πέρασε το κατώφλι του ΟΑΚΑ μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Είχε προηγηθεί η άκομψη απομάκρυνση του Ηλία Ζούρου που “πλήρωσε το μάρμαρο” για τον αποκλεισμό από τη Νιγηρία του… απίθανου Νταγκουντούρο στο προολυμπιακό του Καράκας ένα χρόνο νωρίτερα. Επικρατούσε η άποψη πως το ομοσπονδιακό συγκρότημα έπρεπε να συνεχίσει σε “ελληνικά χέρια” ή έστω να προσληφθεί ένας ξένος εγνωσμένης αξίας. Πράγματι, ο πρώτος που πλησιάστηκε ήταν ο Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος όμως είχε ήδη δώσει τα χέρια με την εθνική Ρωσίας χωρίς τελικά η συνεργασία τους να προχωρήσει ενώ ακουγόταν πως η ΕΟΚ είχε μιλήσει επίσης με τους Ντέιβιντ Μπλατ, Χόαν Πλάθα και Έτορε Μεσίνα! 

Τελικά, μετά απο τη συνάντηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου με τον Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος ενθουσίασε τον πρόεδρο της ΕΟΚ “με τις ιδέες του” μας προέκυψε ο Ιταλός κόουτς. “Επιλέξαμε έναν Ευρωπαίο προπονητή, που έχει τα ίδια δικαιώματα εργασίας. Είναι πολύ συντεχνιακό το επιχείρημα ‘γιατί να μην είναι Έλληνας;’. Γιατί δεν το άκουσα πέρυσι που δύο σπουδαίοι προπονητές ήταν στα δύο μεγάλα μας σωματεία. Είμαστε Ευρωπαίοι, έχουμε Ευρωπαίο προπονητή και πάμε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.Καλωσορίζω τον Αντρέα Τρινκιέρι, ελπίζω να τον στηρίξετε, είναι πολύ επικοινωνιακός”, ήταν οι αξιομνημόνευτες δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου την ημέρα της παρουσίασης του Τρινκιέρι. 

Ελλάδα-Ιταλία: 'Come back to Greece? Never malaka'!

Για να μην είμαι άδικος, στην πάροδο του χρόνου ο Ιταλός αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός προπονητής. Τα κατορθώματα του κυρίως στα γερμανικά γήπεδα με ομάδες περιορισμένου μπάτζετ όπως η Μπάμπεργκ και η Μπάγερν Μονάχου μιλάνε από μόνα τους. Αλλά το 2013, με εφόδια του την παρουσία τους στους πάγκους της Βανόλι, της Καζέρτα, της Βερόλι και της Καντού ήταν μια κάκιστη επιλογή για να φέρει άμεση επιτυχία όπως αποδείχθηκε κι εντός παρκέ.

Ο Τρινκιέρι έγινε πάντως γρήγορα συμπαθής στα ελληνικά media καθώς τους έδινε κάθε φορά “ψωμάκι” με τις σπαρταριστές ατάκες του! Μια με τις προτάσεις του για συνταγές μουσακα (λάτρης της ελληνικής κουζίνας γαρ), την άλλη με τις “βουτιές” του στην ελληνική ιστορία και μυθολογία, την παράλλη για “το άγχος που έχει μόνο για σεισμούς και τσουνάμι κι όχι για το Eurobasket” και δεν είναι να απορεί κανείς πως έγινε “είδωλο” για τους έλληνες αθλητικογράφους. 

Βέβαια εκεί σταμάτησαν τα ωραία γιατί μετά ήρθε η επιλογή της της τελικής δωδεκάδας για τη διοργάνωση της Σλοβενίας. Η ακατανόητη κίνηση του συμπαθέστατου Αντρέα να πάρει μόλις τρεις περιφερειακούς (Σπανούλης, Ζήσης, Σλούκας), τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες είχαν πέντε έμελλε να γραφτεί στην ιστορία. Δικαιολογητικά εδώ, η μοναδική εώς σήμερα άρνηση του Νικ Καλαθή να συμμετάσχει στο τουρνουά και ο τραυματισμός του Βαγγέλη Μάντζαρη.  Ο Τρινκιέρι πήγε στη λογική ότι αφού δεν υπάρχει άλλος guard υψηλού επιπέδου που να του κάνει δεν θα πάρει κανένα! Ο Ιταλός επέλεξε, επίσης, τρεις (!) small forwards (Μπράμος, Παπανικολάου, Περπέρογλου), τρεις (!) power forwards (Φώτσης, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου) και τρεις centers (Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης, Καββαδας) εκ των οποίων πρακτικά μπορούσε να βασιστεί μόνο στον έναν (Μπουρούσης)!  Είδαμε επίσης τρελές εμπνεύσεις κατά τη διάρκεια του τουρνουά με τους Μάικ Μπράμο, Κώστα Παπανικολάου κι ακόμα και το Στράτο Περπέρογλου να κατεβάζουν την μπάλα ή να γίνονται κατά συνθήκη δυάρια ενώ οι τρεις centers βρήκαν παρέα στον Κώστα Καϊμακόγλου που για κάποιον λόγο που ήξερε μόνο ο Τρινκιέρι εμφανίστηκε αρκετά στο ‘5’! 

Η Ελλάδα κέρδιζε στην αρχή αλλά οι αντίπαλοι αποδείχθηκαν της πλάκας: η αδύναμη Σουηδία, η χειρότερη Τουρκία όλων των εποχών και η μετριότατη Ρωσία δεν θα έπαιζαν κάποιο ρόλο στη διοργάνωση. Κάπου εκεί συνέβη και ο τραυματισμός του Βασίλη Σπανούλη και το γλυκό ήρθε κι έδεσε. 

Φυσιολογικά, στην πρώτη σοβαρή ομάδα που βρήκε η εθνική απέναντι της εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Τραγική ειρωνεία; Ο Τρινκιέρι την πάτησε από τους συμπατριώτες του!

Ελλάδα-Ιταλία: 'Come back to Greece? Never malaka'!

Οι Ιταλοί έχοντας μετά από χρόνια μια ομάδα με φιλοδοξίες οχτάδας, καθοδηγούμενη από τον ικανότατο Σιμόνε Πιανιτζιάνι και τους τότε NBAers Μάρκο Μπελινέλι και Τζίτζι Ντατόμε έδωσαν ένα καλό μάθημα στην εθνική μας. Το καταστροφικό τρίτο δεκάλεπτο της γαλανόλευκης σε συνδυασμό με τη σπουδαία εμφάνιση του Μάρκο Μπελινέλι (23 πόντοι) που τα έβαζε από παντού οδήγησαν στην ήττα που θα γινόταν συνήθειο στους επόμενους αγώνες. Ο Νίκος Ζήσης (16 πόντοι) έπαιξε σε εκείνο τον αγώνα και για τον τραυματία κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη, όμως, η Ελλάδα ήταν ένα κλικ κάτω από τους Ιταλούς.”Ερχόμενος στο Ευρωμπάσκετ, δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα τελειώσω τη διοργάνωση με καθαρό μπλουζάκι. Περίμενα λίγο «αίμα». Περίμενα ότι θα λερωθεί λίγο…” είπε ο ατακαδόρος Ιταλός κόουτς που σε εκείνο το Ελλάδα-Ιταλία είχε (δικαιολογημένα) παράπονα από τη διαιτησία. Πάντως ο ίδιος αρχικά είχε υποτιμήσει τους συμπατριώτες του.  Μερικές ώρες πριν το ματς δήλωνε στα media πως δεν περίμενε οι Ιταλοί να έχουν τρεις νίκες στο ξεκίνημα της διοργάνωσης ενώ κάποιοι πάικτες των azzurri “παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους, χωρίς ίσως να καταλαβαίνουν το επίπεδο στο οποίο αγωνίζονται”! Πιθανώς, η εύκολη επικράτηση της Ελλάδας επί της Ιταλίας στο Ακρόπολις λίγες εβδομάδες νωρίτερα να είχε θολώσει τα νερά! 

Κι αν κόντρα στους Ιταλούς με την μπασκετική παράδοση μπορούσαμε να καταπιούμε την ήττα, τα όργανα άρχισαν για τα καλά μετά το στραπάτσο από τη Φινλανδία, το οποίο το ελληνικό μπασκετικό κοινό δεν μπορούσε να χωνέψει με τίποτα!  Ο αγώνας με τους απίθανους Φινλανδούς που είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση πριν καν πατήσουν παρκέ με την Ελλάδα η οποία αντιθέτως “καιγόταν” για το πλασάρισμα της στην επόμενη φάση, εξελίχθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κάζο και τα heroics των Ζήση (19π.) και Σπανούλη (17π.) δεν έφταναν. Κοινή συνισταμένη του ματς με την Ιταλία; Μια τραγική τρίτη περίοδος και το γεγονός ότι ο καλύτερος τους guard, Κοπόνεν έπιασε τρελή απόδοση με 29 πόντους!

Η Ελλάδα καταστράφηκε από αυτόν τον αγώνα με τη Φινλανδία υποθηκεύοντας το μέλλον της στη διοργάνωση καθώς κουβάλησε στη δεύτερη φάση ομίλων δύο ήττες και καμία νίκη. Να πετύχει το “τουρλουμπούκι” του Τρινκιέρι τρεις νίκες σερί επί Ισπανίας, διοργανώτριας Σλοβενίας και Κροατίας έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός όμως εκείνη η παράλογη έκδοση της εθνικής ομάδας παρ’ολίγον να μας τρελάνει. Κι αυτό γιατί ο Τρινκιέρι έγινε ο μόνος προπονητής από το 2006 και μετά που κατάφερε να επικρατήσει της Ισπανίας σε επίσημο αγώνα, τη στιγμή που Γιαννάκης, Καζλάουσκας και Κατσικάρης απέτυχαν! Τελικά αποδείχθηκε πως ο Ιταλός απλά κέρδισε χρόνο γι’ αυτόν και την ομάδα καθώς η Ελλάδα αν και πάλεψε μέχρι τέλους τα ματς με τους Βαλκάνιους, δεν είχε τύχη και τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη. Το μοτίβο με τις σούπερ εμφανίσεις των αντίπαλων guards συνεχίστηκε με το Γκόραν Ντράγκιτς να μας ρίχνει 28 στο κεφάλι ενώ ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς “φύλαγε” 22 ποντάκια για τη γαλανόλευκη! Ασφαλώς, δεν ήταν κάνενα μυστικό πως οι επιλογές του Ιταλού τεχνικού είχαν αφήσει γυμνή την περιφερειακή άμυνα. Σπανούλης, Ζήσης και Σλούκας ουδέποτε φημίζονταν για τις αμυντικές τους ικανότητες (ειδικά ο Σπαν με τον τραυματισμό που είχε ζοριζόταν ακόμη περισσότερο) αλλά σε τελική ανάλυση με τρεις guards δεν έβγαιναν ούτε τα νούμερα ούτε οι… ανάσες. 

Ελλάδα-Ιταλία: 'Come back to Greece? Never malaka'!

Η αποπομπή του Αντρέα Τρινκιέρι στην Ελλάδα της νοοτροπίας “της επιτυχίας του εδώ και τώρα” δεν προκάλεσε φοβερή εντύπωση όμως τόσο η ΕΟΚ όσο και οι Έλληνες δημοσιογράφοι χειρίστηκαν άκομψα την υπόθεση χλευάζοντας τον Ιταλό τεχνικό. Εν μια νυκτί οι ατάκες που χρησιμοποιούνταν για να φτιάχνουν ενδιαφέρουσες επικεφαλίδες επιστρατεύτηκαν για να λοιδωρήσουν τον 45χρονο τότε κόουτς. Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια που θα καθόριζε το τέλος της σχέσης Τρινκιέρι – ΕΟΚ: ο Ιταλός έχει υπογράψει κλειστό διετές συμβόλαιο και δεν θα απομακρυνόταν “αναίμακτα”. Τελικά δικαιώθηκε στις δικαστικές αίθουσες και είχε λαμβάνειν 135.000 ευρώ, μετά τη φυγή του αμέσως μετά το τέλος του Eurobasket. 

Η αντιμετώπιση που είχε ο Ιταλός προπονητής από την ελληνική μπασκετική κοινωνία δεν διέφυγε της προσοχής του κι αποχώρησε απογοητευμένος κρατώντας τη πικρία του για πολύ καιρό. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος υπήρξε “κύριος” και έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάστασης: “Η παρουσία μας στη Σλοβενία μπορεί να χαρακτηριστεί με μόνο μία λέξη: Αποτυχία. Την ίδια στιγμή, έκανα κι εγώ πολλά λάθη, τα οποία οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους παίκτες. Έκαναν ό,τι μπορούσαν” είχε δηλώσει ενω δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Νίκο Ζήση “αληθινό ήρωα” για τις εξαιρετικές εμφανίσεις του.

Μετά από δύομιση χρόνια είχα την τύχη να τον συναντήσω στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης ως αθλητικός ρεπόρτερ του ΑΠΕ.

Ελλάδα-Ιταλία: 'Come back to Greece? Never malaka'!

Καλύπτοντας τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μπάμπεργκ (μάλιστα, ο Τρινκιέρι είχε φύγει με το διπλό) για την Euroleague τον Ιανουάριο του 2016, τον “τσίμπησα” στους διαδρόμους του ΣΕΦ και πρόλαβα να του κάνω 2-3 ερωτήσεις.  Η απάντηση που μου έδωσε για το ενδεχόμενο επιστροφής του στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας κάποια στιγμή στο μέλλον παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο επικές που έχω λάβει σε συνέντευξη:

‘Come back to Greece? Never, malaka!’