Aυτός ο κόσμος που αλλάζει… σε ποιον θα μοιάζει;

Γαλλίας

Με φόντο στο νου τις μισαλλόδοξες κατηγορίες προς την εθνική ομάδα της Γαλλίας που έτυχε φιναλίστ και τροπαιούχος στο εφετινό κύπελλο,συλλογιζόμουν πόσες ακόμα ανακατατάξεις θα υπάρχουν μελλοντικά και σε ποιες Χώρες, παρατηρώντας τον τρόπο χειρισμού της σκακιέρας από τους «ισχυρούς».

Την ώρα που οι πρώτες πτήσεις του Ισραήλ ήδη ξεκίνησαν στο εναπομείναν γαλάζιο ταβάνι της Συρίας, η κρατική ηγεσία του,δηλώνει την σαφή ουδετερότητα της χωρίς καμία ανάμειξη στα τεκταινόμενα. Η Δαμασκός κατηγορεί την Τεχεράνη για στοιχεία που όχι μόνο δήθεν η δεύτερη αγνοεί, αλλά δηλώνει παράλληλα πως ανθρωπιστικοί καθαρά λόγοι οδήγησαν στην εξαίρεση που κάνει να δεχθεί πρόσφυγες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το βασίλειο της Ιορδανίας που με μανδύα τον ανθρωπισμό , τουλάχιστον θα αποτελέσει την δεύτερη χώρα, που εκτός από το Ισραήλ θα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός των ανθρώπων αυτών πριν την Ευρώπη και τον Καναδά. Άλλωστε ύστερα από αίτημα των ηγετών Αγγλίας,Γερμανίας και Καναδά έκαναν τέτοια παραχώρηση…

Η δε μεγίστη παραχώρηση που συζητάμε ότι κάνουν ,δεν ανοίγει απλώς το δρόμο στον εκτοπισμό ψυχών τις οποίες θα αντικαταστήσουν οι μελλοντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμφερόντων τους, αλλά όπως μας έκαναν αποτυχημένα γνωστό , είναι και θέμα αλληλεγγύης βλέπεις(!)

Κοινώς, ο αιώνιος φόβος των Σύρων , σε περίπτωση ξεσηκωμού τους, έχει πάρει σάρκα και οστά και οσονούπω δεν θα εκδικείται μόνο με την στολή των Η.Π.Α. ,αλλά πιθανότατα αυτοτελώς. Στο κατώφλι τους άλλωστε δεν παραμόνευε ποτέ μόνο του το Ισραήλ, η θέση των Ιορδανών βασιλέων ξεπουλιόταν ακριβά κάθε που κάποιος τους θύμιζε ότι δεν είναι ,παρά μαριονέτες στα χέρια άλλων!

Παράλληλα, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ,2 χρόνια από την “κατάσταση πολιορκίας’’, έρχεται να αντικαταστήσει με νέο δήθεν αντιτρομοκρατικό νόμο την κατάσταση ,φιμώνοντας τους πάντες και απαγορεύοντας συνάμα τα θεμελιωδέστερα κοινωνικά και αμυντικά δικαιώματα των γειτόνων Τούρκων , συγκεντρώνοντας κάθε έλεγχο της Διοίκησης στα χέρια του.

Kαι ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα νομίζει οτι θίχτηκε το «κύρος της Τουρκίας»,  επειδή δεν αποφασίζει την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών στις μανάδες τους.

Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η επίθεση στο Εκμπίλ των Κούρδων, μέσα από το ίδιο το αρχηγείο τους! Η εθνικότητα των δραστών , πιθανότατα δυσεύρετη, μα τι σημασία έχει πλέον η ταυτότητα τους όντας συμμέτοχοι στο περίπλοκο τούτο μέρος του παγκόσμιου χάρτη.

Κάποτε λοιπόν, τότε παλιά που τα λόμπι στην Μεσοποταμία άνθιζαν ακόμα και έχτιζαν τη φούσκα που σκάει τώρα, είχαμε τα γνωστά και μη εξαιρετέα ρεύματα μεταναστών από τις Χώρες τις Αφρικής. Έτσι, ή 2η γενιά μεταναστών  από το Κονγκό και το Μαρόκο, έγιναν Βέλγοι,  απ΄την Αλγερία και την Τυνησία , Γάλλοι, ενώ οι εντός Ηπείρου μετακινήσεις έκαναν την 2η γενιά Κοσοβάρων, Αλβανών ή πρώην Σοβιετικών να έχουν Ελβετικά διαβατήρια.

Όλη αυτή την πολύ χοντρικά παρουσιασμένη έκφανση της πραγματικότητας που ενώ στήθηκε μετά το 1991 ,τώρα χαζεύουμε τους καρπούς της, μας την πέρασε με τον δικό του τρόπο και το φετινό Μουντιάλ. Δίδαξε Κοινωνιολογία και Ιστορία μαζί και τόνισε τις σκληρές αντιθέσεις που κρύβει το συμφέρον στον βαθμό αποδοχής της πολυπολιτισμικότητας.

Πώς να φανταστεί κανείς τις Εθνικές ομάδες της Δανίας ή της Φινλανδίας σε δεκαπέντε, είκοσι χρόνια από τώρα; Ειδικά αν μπει στην διαδικασία να κατανοήσει ότι δεν μιλάμε για κρατικές υποδομές με τα βαλκανικά δεδομένα και ότι τα μωρά που γεννιούνται εκεί αποκτούν αυτομάτως και την υπηκοότητα. Όχι πως ήδη τώρα δε παρατηρείται, με χαρακτηριστικότερη την Σουηδία, αλλά μου φαίνεται πρακτικά αδύνατο όλη αυτή η τεράστια μετακίνηση πληθυσμού να έχει αντίκτυπο μόνο στους Σκανδιναβούς.

Ο Καναδάς που πιθανά δεχθεί πρόσφυγες αλλά σε μικρότερο αριθμό θα είναι μια ακόμα περίπτωση ιδίως όταν οι γηγενείς ως εθνικό άθλημα έχουν το χόκεϊ επί πάγου.

Έτσι, ίσως οι εκάστοτε υπεύθυνοι της περιγραφής θα αναγκαστούν να εξασκηθούν βέλτιστα στα επίθετα των Αράβων αθλητών και να μας εξηγούν πιθανά το «μίνι στόρι» περιπτώσεων των οικογενειών όλων εκείνων που μας αποδεικνύουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.