Εuroleague: Ανασκόπηση – Week 3 (Round 3 & 4)

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Double the action, double the fun! Δύο αγώνες για τους 16 μονομάχους της φετινής Ευρωλίγκας, σε μία διοργάνωση που έχει ξεκινήσει με φόρα και πολύ θέαμα, δείχνοντας ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον μεγάλο αντίζηλό της, τον “μαγικό κόσμο” του ΝΒΑ, που (σε χαρά όλων των μπασκετικών) επιτέλους ξεκίνησε.

 

#1 Με Καταλανική αύρα

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Νέα εποχή στον Παναθηναϊκό, ο οποίος με τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο ξεκίνησε με 2/2 στους αγώνες της εβδομάδας που πέρασε. Αφού αγκομάχησε στην Γερμανία για να κερδίσει την – εξαιρετική – Μπάμπεργκ, πίσω από μια εμφάνιση του Νικ Καλάθη που θύμισε κάτι από Westbrook, αφού για μία ασίστ δεν έκανε το triple double, ενώ είχε και το game winner καλάθι, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην Αθήνα οπού κέρδισε με σχετική ευκολία και τον Ερυθρό Αστέρα. Έτσι, η ομάδα του Πασκουάλ είναι στο 2ο γκρουπ ομάδων (μαζί με Ρεάλ και Ολυμπιακό) και με 3-1 ρεκόρ παραμένουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Συν τοις άλλοις, για τον ΠΑΟ έφυγαν 2 παιχνίδια τα οποία ΕΠΡΕΠΕ να κερδίσει πάσει θυσία, καθώς στραβοπατήματα τέτοια (ειδικά εντός έδρας) δεν επιτρέπονται για ομάδα που θέλει να περάσει στα νοκ άουτ.

Ώρες ώρες μάλιστα ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποδώσει αρκετά καλό μπάσκετ, κάτι που δεν αποδίδεται αποκλειστικά στην δουλειά του Πασκουάλ στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι (είναι νωρίς ακόμα, έστω κι αν είδαμε δείγματα του πιο “ελεύθερου” μπάσκετ που θέλει να παίζει ο Καταλανός), αλλά κυρίως στο ψυχολογικό, με τους Ρίβερς και Καλάθη να δείχνουν άλλοι άνθρωποι στα δύο τελευταία παιχνίδια. Τώρα, με την απαραίτητη ηρεμία αυτών των δύο νικών, ο Πασκουάλ μπορεί να δουλέψει περισσότερο την ομάδα του για τη συνέχεια.

 

#2 Mε τα φρένα σπασμένα

 

Έχει πάρει φωτιά επιθετικά και δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς! Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παίζει μπάσκετ που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ επί εποχής Σφαιρόπουλου και να κάνει την 5η σερί νίκη σε όλες τις διοργανώσεις (ΠΑΟ, Δόξα, Εφές, Αρμάνι, Μπασκόνια) με 88 ή παραπάνω πόντους επιθετική παραγωγή (αν βγάλουμε το παιχνίδι με τον ΠΑΟ, μιλάμε για 4 σερί 90+ παιχνίδια). Η ομάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετική κατάσταση. Μετά από καιρό είναι σχετικά υγιής (ακόμα περιμένουν όλοι το πότε ο Γιάνγκ θα είναι και ψυχολογικά έτοιμος) και αυτό φαίνεται στο γήπεδο.

Τελευταίο θύμα λοιπόν η Μπασκόνια, στο καλύτερο παιχνίδι που έχουμε δει ως τώρα στην διοργάνωση. Υψηλό σκορ, φρενήρης ρυθμός, αλλαγές προβαδισμάτων, μεγάλο σουτ μετά από μεγάλο σουτ. Ένα ματς-διαφήμιση του μπάσκετ, που πραγματικά δεν ζήλεψε τίποτα απ’την “χρυσόσκονη” του ΝΒΑ.  Πραγματικά ένα ματς που το βλέπεις άλλες δύο ή τρεις φορές για να το χορτάσεις.

Ο Σπανούλης, ξεκούραστος για πρώτο καλοκαίρι μετά από καιρό, έχει μπει σε δαιμονιώδη κατάσταση, να σκοράρει και (κυρίως) να δημιουργεί με τρόπους που είχαμε καιρό να δούμε απ’ αυτόν, ο Γκριν και ο Λοτζέσκι έχουν επομιστεί το σκοράρισμα και “καίνε”, ο Μάντζαρης δείχνει πως βάζει πίσω την πολύ κακή περσινή χρονιά και γενικά, για να μην πολυλογούμε, κάτι καλό θα βρει να πει κανείς για όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες του ερυθρόλευκου ρόστερ. Οι – απαραίτητες – νίκες μαζεύονται, και ενόψει ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για μία τέτοια πρόκληση.

#3 Born to assist

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

 

Την τιμιτική τους στην κατηγορία των ασσίστ έχουν και με την βούλα οι Έλληνες! Ο Βασίλης Σπανούλης, μετά την εξαιρετική εμφάνιση του απέναντι στην Μπασκόνια, πέρασε τον Θοδωρή Παπαλουκα (που έχει 977), και με 984 ασσίστ είναι δεύτερος στην σχετική all-time λίστα. Πρώτος; Μα φυσικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 1255! Συν τοις άλλοις, ο Νίκος Ζήσης μπήκε και αυτός με τη σειρά του στην πρώτη 10άδα, καθώς στο τελευταίο παιχνίδι της Μπάμπεργκ πέρασε τις 700 ασίστ, ενώ με φόρα έρχονται και οι Καλάθης και Σλούκας, με τον τελευταίο μάλιστα να κάνει και career-high, με τις 11 ασίστ απέναντι στην Ζαλγκίρις, στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής. Στις 2 τελευταίες αγωνιστικές, Σπανούλης, Καλάθης, Ζήσης και Σλούκας έχουν μοιράσει συνολικά 69 ασίστ, δείγμα του εξαιρετικού δημιουργικού οίστρου που βρίσκονται αυτήν την περίοδο.

#4 (Erick) Green Day

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Τι έλειπε τα τελευταία χρόνια απ’τον Ολυμπιακό; Ένα κόμπο γκαρντ, που θα έχει ένα ικανοποιητικό έλεγχο της μπάλας και έφεση στο σκοράρισμα. Δηλαδή ένας απ’τους χαρισματικούς αμερικανούς που κυκλοφορούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και που ποτέ δεν έκανε κίνηση να πάρει ο Ολυμπιακός. Φέτος, επιτέλους το έκανε, και απ’ ό,τι φαίνεται πέτυχε διάνα! Ο Έρικ Γκριν δείχνει να κατέχει όλα όσα έλειπαν από την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Ένα δεύτερο βιολί δίπλα στον Σπανούλη. Πέρα όμως από την έφεση του στο σκοράρισμα, , ο Γκριν μας έδειξε ότι και στο θέμα του “κλεισίματος” παιχνιδιών μπορεί να βρεθεί επάξια ως δεύτερο βιολί δίπλα στον Σπανούλη. Buzzer beater απέναντι στη Δόξα Λευκάδας, τρίποντο και φάουλ που “κλείδωσε” το παιχνίδι απέναντι στη Μπασκόνια. Ο Ολυμπιακός βρήκε έναν δεύτερο “closer” στην περιφέρεια και αυτό είναι μια μεγάλη πολυτέλεια για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

 

#5 Ο Σλούκι Λουκ είναι εδώ

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Στο 4-0 βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε μετά το μεγάλο διπλό στην έδρα της “συμπολίτισσας”, Γαλατασαράι. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση στις νίκες της Φενέρ απέναντι σε Ζαλγκίρις και Γαλατά, είναι η δυναμική επιστροφή του Κώστα Σλούκα. Ο Έλληνας γκαρντ δείχνει πως πέρασε τη περσινή φάση προσαρμογής και φέτος ήρθε για να πάρει την μπαγκέτα του “μαέστρου” της Τουρκικής ομάδας. Ο Ζελικό Ομπράντοβιτς τον εμπιστεύεται απόλυτα και ο Σλούκας στις δύο τελευταίες αγωνιστικές έκανε ισάριθμα career-highs, σε ασίστ (11 με την Ζαλγκίρις) και πόντους (24 με τη Γαλατά)! Ο “Σλούκι Λουκ”, ο “άνθρωπος που πασάρει και σκοράρει πιο γρήγορα απ’την σκιά” του, επέστρεψε!

#6 Kι αυτές τον χαβά τους

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Πλην της Φενέρμπαχτσε, και η ΤΣΣΚΑ συνεχίζει αήττητη. Η ομάδα του Ιτούδη, παρά τη δυσκολία απέναντι στον Παναθηναϊκό την προηγούμενη εβδομάδα, συνέχισε να δουλεύει στον αυτόματο πιλότο και να μαζεύει νίκες. Τα τελευταία θύματά της, η Εφές και η Ούνιξ Καζάν. Oι Ρώσοι, με πλουραλισμό στο παιχνίδι τους καταφέρνουν να περνάνε εύκολα ή δύσκολα τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλον και δείχνουν να είναι η “team to beat” της φετινής περιόδου, στοχεύοντας ξεκάθαρα στο να είναι, μετά την Μακάμπι και τον Ολυμπιακό, οι επόμενοι back-to-back πρωταθλητές. Ο Ντε Κολό έχει τις 20άρες για πρωινό (μόνο στο χθεσινό παιχνίδι με την Ούνιξ έμεινε κάτω απ’τους 20) και οδηγεί, μαζί με τον έτερο Καππαδόκη, Μίλος Τεόντοσιτς, εκ του ασφαλούς την ΤΣΣΚΑ από την αρχή στο πλεονέκτημα έδρας. Ο οποίος Τεόντοσιτς κάνει κάτι τέτοια:

 

 

#7 Καζάν(ι) που βράζει

Στο 0-4 έπεσαν οι Ουνιξ Καζάν και η Γαλατασαράι, μετά από τις ήττες από ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα, την 4η αγωνιστική. Και αν για την Γαλατά ίσως να το περίμενε κανείς ότι θα αγκομαχήσει λίγο ή πολύ απέναντι σε καλύτερες απ’αυτήν ομάδες (χωρίς να είναι δικαιολογία για την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα αυτό), για την Ούνιξ τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η ομάδα του Καζάν βρίσκεται στο 0-4 με ήττες από την Νταρουσάφακα και Μπάμπεργκ, ομάδες που βρίσκονται στο ίδιο – θεωρητικά – γκρουπ δυναμικής.

Σαν να μην έφταναν οι ήττες, ο Πονκρασόφ θα μείνει εκτός 2-3 μήνες λόγω τραυματισμού, ενώ και ο Κότι Κλαρκ θα χάσει 1μιση μήνα το λιγότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Κιθ Λανγκφορντ να είναι το Α και το Ω στην επίθεση της Ούνιξ (must buy για το fantasy, όσο η τιμή του είναι προσιτή), η οποία πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μία νίκη, αν και με επόμενο αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε, το 0-5 είναι πιο πιθανό από το 1-4.

#8 Ένα ευχέλαιο ρε παιδιά

Εuroleague: Ανασκόπηση - Week 3 (Round 3 & 4)

Η κακοδαιμονία της Μπαρτσελόνα δεν έχει προηγούμενο. Ο Γιώργος Μπαρτσώκας έχει κακοτυχία που μόνο αν είναι κάποιος φίλος των Μπουλς, τα χρόνια του Τομ Θιμποντό (σαν τον γραφόντα, καλή ώρα), ξέρει. Εγχείρηση ο Ρίμπας, 9 μήνες εκτός, επιστρέφει ο Κόπονεν, και στο τελευταίο παιχνίδι ο Τόμιτς χτυπάει το γόνατο του και δεν παίζει για το υπόλοιπο του αγώνα. Ο Μπαρτζώκας τώρα θα κοιτάξει προς τους κομμένους του ΝΒΑ για παίκτη με κοινοτικό διαβατήριο (Πριχιόνι;) για να καλύψει το κενό του Ρίμπας και μάλλον να κάνει τις προσευχές του για να μην συνεχιστεί η κακοτυχία της Μπαρτσελόνα και στην υπόλοιπη σεζόν.

#9 Oι MVP: Νάντο Ντε Κολο – Έκπε Ούντο

 

Δύο ομάδες παραμένουν αήττητες στη διοργάνωση, επομένως λογικό να έχουν η καθεμία από έναν MVP να προσφέρουν, στις δύο αγωνιστικές που πέρασαν. Η αρχή έγινε με τον Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος έκανε ένα στατιστικά τέλειο παιχνίδι, με 26 πόντους (7/12 2ποντα, 12/13 βολές) – 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ και index 32, το υψηλότερο της αγωνιστικής.

 

Στην επόμενη αγωνιστική ήταν η σειρά του Έκπε Ούντο να ξεχωρίσει. Ο σέντερ της Φενέρ τελείωσε με 21 πόντους (ισοφάρισε το career-high του) και 13 ριμπάουντ (career-high) και το καλύτερο index rating από “νικητές” παίκτες, με 31, όντας καταλυτικός στην εκτός έδρα νίκη στο ντέρμπι του Βοσπόρου, μεταξύ Γαλατά και Φενέρ.

#10: Οι πεντάδες

PG: Nικ Καλάθης – Βασίλης Σπανούλης: 13 πόντοι – 11 Ριμπάουντ – 9 ασίστ ο ένας, 15 πόντοι – 15 ασίστ (τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Ευρωλίγκας), ο δεύτερος. Enough said.

SG: Νάντο Ντε Κολό – Κιθ Λάνγκφορντ: MVP της 3ης αγωνιστικής ο Ντε Κολό, με 26 π. – 6 α. – 4 ρ. Από την άλλη, ο Λανγκφορντ έκανε την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης με τους 36 πόντους του απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από κοντά ο Κώστας Σλούκας.

SF: Μάρκο Γκούντουριτς – Ντέβιν Σμιθ: Στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, ο Σέρβος τελείωσε με 21 π., 4 ρ. και 5 α. και index 30, οδηγώντας τον Ερυθρό Αστέρα στη νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Την επόμενη αγωνιστική, ο Ντέβιν Σμιθ ήταν καταλυτικός.

PF: Κόλτον Άιβερσον – Άντονι Ράντολφ: 17 πόντοι και 5 ριμπάουντ για τον Κόλτον Άιβερσον στη νίκη της Μακάμπι απέναντι στην Γαλατά – 20 πόντοι και 14 ριμπάουντ για τον Ράντολφ στη νίκη της Ρεάλ μέσα στο Μιλάνο. 

C:  Γιοάνες Βόιτμαν – Έκπε Ούντο: Εξαιρετικός ο Γερμανός στην τεράστια νίκη της Μπασκόνια μέσα στην έδρα της Ρεάλ, καθώς έκανε double double με 18 πόντους και 11 ριμπάουντ, εκμεταλλευόμενος απόλυτα την απουσία του Αντρέα Μπαρνιάνι και τα έξτρα λεπτά που αυτή συνεπάγεται. Τα λόγια από την άλλη περιττεύουν για τον MVP της 4ης αγωνιστικής, Έκπε Ούντο, ο οποίος έκανε 21 – 13 και οδήγησε την Φενέρ στη νίκη απέναντι στη Γαλατά, όπως είπαμε παραπάνω.