Euroleague Playoffs: Τα 4 ζευγάρια (Μέρος Α’ )

Euroleague Playoffs: Τα 4 ζευγάρια (Μέρος Α' )

H ώρα της αλήθειας έφτασε. Τα νοκ άουτ της Ευρωλίγκας είναι εδώ και τα πρώτα τζάμπολ γίνονται σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, όταν ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε υποδέχονται τον Παναθηναϊκό και την Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα. Χωρίς εκπλήξεις οι 8 συμμετέχοντες της φάσης, οι οποίοι “ερίζουν” για τα 4 πολύτιμα εισιτήρια για Μαδρίτη. Όμως από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Υπάρχουν φαβορί, υπάρχουν αουτσάιντερ, υπάρχουν όμως και σειρές που είναι τόσο αμφίρροπες που το πλεονέκτημα έδρας θα είναι ίσως το μοναδικό μεγάλο αβαντάζ της μίας ομάδας έναντι της άλλης. Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, ακολουθεί ένα σύντομο “πρελούδιο” για τα 4 ζευγάρια της φάσης του Τοπ 8, που θα ξεκινήσει με τα αποψινά ζευγάρια και θα συνεχίσει αύριο με τα ζευγάρια της Τετάρτης.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1) – Παναθηναϊκός (4)

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι ένα από τα δύο ζευγάρια στα οποία έχουμε να μιλάμε για ένα ξεκάθαρο φαβορί και ένα ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Η “ομάδα του στρατού” είναι όχι μόνο φαβορί για την επικράτηση στη σειρά, αλλά επίσης είναι και το μεγάλο φαβορί (μαζί με την Ρεάλ) για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Οι πολλές σερί αποτυχίες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να πιέζουν πάρα πολύ την ομάδα του Βατούτιν, ο οποίος ψάχνοντας να βρει επιτέλους προκοπή (και όπου προκοπή εννοούμε κάποιο “ασημικό” στην Ευρωλίγκα, γιατί εντός συνόρων παίζει μπάλα μόνη της) αποφάσισε με το τέλος της περσινής σεζόν να αντικαταστήσει τον Ετόρε Μεσίνα με τον δικό μας Δημήτρη Ιτούδη. Ο άλλοτε βοηθός του Ομπράντοβιτς στο “τριφύλλι” δείχνει να κάνει πολύ καλή δουλειά με τους Ρώσους, οι οποίοι έρχονται στην φάση των νοκ άουτ με παρακαταθήκη το 22-2 της μέχρι τώρα πορείας της στη διοργάνωση, την καλύτερη επίθεση (87.8 πόντοι μ.ο) και την 2η καλύτερη επίδοση στις ασίστ για φέτος (20.5 μ.ο). Τεόντοσιτς και Ντε Κολό είναι μάλλον οι καλύτεροι παίκτες της φετινής ΤΣΣΚΑ, ενώ από την άλλη, η επιστροφή του φύσικού αρχηγού της, Αντρέι Κιριλένκο, από το ΝΒΑ στις αρχές του 2015, έχει θεωρηθεί από όλους ως η κίνηση που βάζει ακόμα πιο γερά θεμέλια στις προσδοκίες των Ρώσων για κατάκτηση του τροπαίου.

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε άλλη μία απ’τις παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, που όμως περνάει ένα πολύ δύσκολο για τα δικά του δεδομένα 2015. Ο Παναθηναϊκός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπορεί να κατέκτησε δια περιπάτου το κύπελλο απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας, όμως εκτός των συνόρων χρειάστηκε την νίκη της Μακάμπι επί της Άλμπα Βερολίνου για να βρεθεί στους καλύτερους 8 της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ιβάνοβιτς παρουσιάζεται πάρα πολύ ασταθής σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, ενώ όταν καλείται να παίξει εκτός του κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι αγνώριστη. Για να γίνει ένα μικρό θαύμα ο Παναθηναϊκός πρέπει όχι μόνο να σταθεροποιήσει την απόδοσή του, αλλά να κάνει και μία εμφάνιση στη Μόσχα παρόμοια με αυτήν του εντός έδρας παιχνιδιού με την Ρεάλ στο Τοπ 16, όπου δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους Μαδριλένους. Για άλλη μια σεζόν, Α και Ω της ομάδας είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο πλέι μέικερ από την Καστοριά περιμένει συμπαράσταση και από την υπόλοιπη ομάδα, ειδικά όμως από την έτερη παλιοσειρά, Αντώνη Φώτση, τον Τζέιμς Γκιστ και τους πιο μικρούς Παππά-Γιάνκοβιτς, που δείχνουν να ανεβαίνουν όσο περνάει ο καιρός. Οι “μέτριες αστάθειες” των Σλότερ (δεν ταξίδεψε στη Μόσχα) – Νέλσον – Μπατίστα και Μπλουμς, καλούνται επιτέλους να κάνουν δύο-τρία καλά παιχνίδια στη σειρά, τώρα που κρίνονται πολλά. 75.66 πόντοι η φτωχή επιθετική παραγωγή του ΠΑΟ, ενώ ελάχιστα κάτω βρίσκονται οι αμυντικοί μ.ο. του, με 73.5 πόντους ανα αγώνα.

Στατιστικό του ζευγαριού: Μιλάμε για το σταύρωμα των τροπαιούχων, με 12 κατακτήσεις συνολικά, 6 για την κάθε ομάδα.

Εκτίμηση: Πρόκριση για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-1. Ο Παναθηναϊκός δεν θα πέσει χωρίς μάχη, αλλά η διαφορά δυναμικότητας είναι μάλλον τόσο μεγάλη που χρειάζονται 3 υπερβάσεις από τους πράσινους.

Φενέρμπαχτσε (2) – Μακάμπι Τελ Αβίβ (3)

Το έτερο ζευγάρι που ξεκινάει απόψει (22:00) είναι αυτό της Φενέρμπαχτσε, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και της περσινής πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Μακάμπι Τελ Αβίβ.Αυτό είναι ένα από τα δύο ζευγάρια στα οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι το φαβορί είναι απόλυτο. Η Φενέρ ήταν από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια του Τοπ 16, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή της σε σχέση με τον πρώτο γύρο και στηριζόμενη ειδικά σε ένα τελείως αλλαγμένο πρόσωπο μακριά από το “Ulker Sports Arena” (10 νίκες και 2 ήττες εκτός έδρας στην διοργάνωση, 9-3 το ρεκόρ εντός έδρας), κατάφερε να καταλάβει την 2η θέση στον όμιλό της και το πλεονέκτημα έδρας στα νοκ άουτ. Οι Τούρκοι έχουν ως βαρόμετρο τον Αμερικανό Άντριου Γκάουντλοκ, έναν χαρισματικό σκόρερ και αρκετά ικανό δημιουργό, ο οποίος με 16.7 πόντους είναι ο πρώτος της σκόρερ στη φετινή διοργάνωση, ενώ σημαντικά γρανάζια της μηχανής του πολυτροπαιούχου Σέρβου προπονητή είναι οι Βέσελι, Πρελτζιτς, Μπιέλιτσα, Μπογκντάνοβιτς και φυσικά το χειμερινό απόκτημα της ομάδας, ο Νίκος Ζήσης. Το μεγάλο όπλο των Τούρκων είναι οι πολλές λύσεις σε ένα ρόστερ το οποίο δεν έχει καταφέρει να δέσει απόλυτα ο Ομπράντοβιτς, αλλά που αδιαμφισβήτητα μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε όποτε παίζει κοντά στο 100% του.

Οι Ισραηλινοί από την άλλη καλούνται για δεύτερη σερί χρονιά να βρεθούν στο φάιναλ 4 ξεπερνώντας το μειονέκτημα έδρας. Πέρυσι το έκανε απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, φέτος καλείται να το ξανακάνει απέναντι στους Τούρκους. Το εκτός έδρας ρεκόρ των Ισραηλιτών είναι συμπαθητικό (7-5), όμως σε καμία σχέση δεν συγκρίνεται με την εκτός έδρα επίδοση της Φενέρ. Η Μακάμπι είναι αρκετά αποδυναμωμένη από πέρυσι. Έχασε τον Τάιρις Ράις, τον περσινό MVP του Φάιναλ Φορ της Ρώμης και βαρόμετρο της ομάδας, αλλά και τον Ντέιβιντ Μπλατ, τον προπονητή της επιτυχίας (που τώρα εκτελεί χρέη “βοηθού προπονητή” του Λεμπρόν Τζέιμς στους Κλήβελαντ Καβαλίερς, άσχετα που αν τυπικά είναι δηλωμένος ως πρώτος προπονητής της ομάδας του Οχάιο), ενώ η πρόκριση οριστικοποιήθηκε τελευταία αγωνιστική, μετά το διπλό της απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους περσινούς πρωταθλητές. Παίζει ένα μπάσκετ αρκετά γρήγορο, στηριζόμενη στις εξαιρετικές ικανότητες των Τζέρεμι Πάργκο και Άλεξ Τάιους να τρέξουν τον αιφνιδιασμό, ενώ το υπόλοιπο ρόστερ παρουσιάζει μικρές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, μιας και Σχορτσιανίτης, Λάντεσμπεργκ, Σμιθ και Οχαγιόν είναι απ’τους σημαντικότερους παίκτες του ρόστερ της. Οι μέσοι όροι της είναι σχεδόν ίδιοι σε επίθεση (77.83 π) και άμυνα (77.4 π) και δεν εντυπωσιάζουν, όμως μεγάλο όπλο είναι η διαφορά στα κλεψίματα και τις τάπες έναντι των Τούρκων (13.04 – 4.5 έναντι 6.12 και 3.5) που μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο.

Στατιστικό του ζευγαριού: Η Φενέρ μπαίνει στα νοκ άουτ για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Από την άλλη, η Μακάμπι βρίσκεται εκεί σχετικά τακτικά, καθώς είναι η 10η εμφάνισή της σε 12 σεζόν.

Εκτίμηση: Μάλλον δύσκολα παρά εύκολα,όμως ακόμα και έτσι η Φενέρμπαχτσε μπορεί να γίνει η πρώτη Τούρκικη ομάδα που παίρνει το εισιτήριο για το Φαιναλ Φορ. Το πλήρωμα του χρόνου για τους “καλοπληρωτές” της διοργάνωσης (και άπο θέμα μπάτζετ ομάδων και από θέμα χορηγιών στην Ευρωλίγκα –  βλ. Turkish Airlines) έχει έρθει και με έναν προπονητή μαέστρο σε αυτά, μπορεί να πάρει επιτέλους την πρόκριση. Η Μακάμπι όμως είναι πολύ σκληρό καρύδι. Αναμένεται ένα πολύ δύσκολο 3-1 ή 3-2.