Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν

Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν

Κάτι περισσότερο από δυόμισι ώρες αγώνα χρειάστηκε ο Μαξ Φερστάπεν για να πετύχει τη δεύτερη φετινή του νίκη στην Αυστραλία, σε έναν αγώνα που σίγουρα θα συζητείται για πολύ καιρό. Ας τα πάρουμε με τη σειρά και ας δούμε πώς φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα στο σιρκουί του Άλμπερτ Παρκ.

Βγάζει κόκκινες σημαίες χωρίς λόγο ο Νίκος Αρβανίτης

Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν

Limit Up

  • Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα, όμως ο Μαξ Φερστάπεν κατόρθωσε να επιστρέψει στις νίκες μετά το διάλειμμα ενός αγώνα και να πάρει πολύ σημαντική ώθηση για τη συνέχεια. Αν και έχασε την πρωτοπορία σε δύο από τις συνολικά 4 (!) εκκινήσεις του αγώνα, ο Ολλανδός δε μάσησε και σε συνδυασμό με την απίστευτη ταχύτητα της φετινής Ρεντ Μπουλ, άφησε πίσω του τις Μερσέντες και πανηγύρισε τη δεύτερη φετινή του νίκη και 37η συνολικά.
  • Εμφανώς βελτιωμένη έδειξε στους δρόμους του Άλμπερτ Παρκ η Μερσέντες, καθώς Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον κατάφεραν να βρεθούν πιο κοντά στην κορυφή σε σχέση με τους πρώτους δύο αγώνες της σεζόν. Στην εκκίνηση αμφότεροι κατάφεραν να περάσουν τον Φερστάπεν και βρίσκονταν στις πρώτες δύο θέσεις με σχετική άνεση, μέχρι την πρώτη διακοπή του αγώνα (περισσότερα παρακάτω). Αν και ο Ράσελ εν τέλει αντιμετώπισε πρόβλημα αξιοπιστίας, o team-mate του επέστρεψε στο βάθρο και τη 2η θέση, ελπίζοντας σε ακόμα καλύτερη συνέχεια.
  • Στους θετικούς πρωταγωνιστές του τριημέρου συγκαταλέγεται και η ΜακΛάρεν, μιας και αμφότεροι οι πιλότοι της… τρύπωσαν στους βαθμούς. Μπορεί το Σάββατο η εικόνα των πορτοκαλί να ήταν… η συνηθισμένη για φέτος, όμως τόσο ο Λάντο Νόρις όσο και ο τοπικός ήρωας Όσκαρ Πιάστρι (στον πρώτο αγώνα της καριέρας του μπροστά τους συμπατριώτες του) κατάφεραν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις συνθήκες του αγώνα όπως αυτές διαμορφώθηκαν και τερματίζοντας στην 6η και 8η θέση αντίστοιχα, πήραν τους πρώτους τους βαθμούς για φέτος και ξεκόλλησαν την ομάδα τους από τον πάτο της βαθμολογίας.
  • Οι πολλές εγκαταλείψεις στο Γκραν Πρι (συνολικά 12 οδηγοί είδαν την καρώ σημαία) έφεραν τους πρώτους βαθμούς και σε άλλους πιλότους πέρα από αυτούς της ΜακΛάρεν. Τόσο ο Νίκο Χούλκενμπεργκ (7ος, έδωσε όμορφη μάχη με τον Νόρις στους τελευταίους γύρους), όσο και οι Γκουανγιού Ζου (9ος) και Γιούκι Τσουνόντα (10ος) έχουν λόγο να φύγουν χαρούμενοι από τη Μελβούρνη.

No Power

  • Σε μία πίστα όπου πέρσι πανηγύρισε άνετη νίκη, ο αγώνας φέτος για τον Σαρλ Λεκλέρ διήρκησε 3 στροφές. Ξεκινώντας από την 7η θέση, ο Μονεγάσκος προσπάθησε να κερδίσει θέσεις στον πρώτο γύρο, όμως δεν υπήρχε αρκετός χώρος για τον ίδιο και τον Λανς Στρολ, ο οποίος είχε γίνει “σάντουιτς” ανάμεσα σε Λεκλέρ και Αλόνσο. Η σύγκρουση των δύο ήταν αναπόφευκτη, με τον πιλότο της Φεράρι να παρκάρει στην αμμοπαγίδα, μη μπορώντας να συνεχίσει.
  • Ένας ακόμη πιλότος που τα πήγε εξαιρετικά πέρσι στην Αυστραλία και είχε όλα τα φόντα να το επαναλάβει και φέτος, ήταν ο Άλεξ Άλμπον. Στα δοκιμαστικά του Σαββάτου ήταν απίθανος, κάνοντας τον 8ο ταχύτερο χρόνο, ενώ στο ξεκίνημα του αγώνα, είχε καταφέρει να αναρριχηθεί ως την 6η θέση. Παρόλα αυτά, ένα λάθος στον 7ο γύρο τον έστειλε με πολλά χιλιόμετρα στον τοίχο, διακόπτοντας προσωρινά τον αγώνα.
  • Την πρώτη εγκατάλειψη που οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα της Μερσέντες είχε την ατυχία να ζήσει ο Τζορτζ Ράσελ. Σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα (είχε προσπεράσει τον Φερστάπεν στην εκκίνηση και είχε άνετο προβάδισμα, μέχρι και την πρώτη διακοπή), ο Βρετανός είδε τη μονάδα ισχύος να παίρνει φωτιά και να καίει τις όποιες ελπίδες είχε για κάτι καλό στο Άλμπερτ Παρκ.
  • Στην τρίτη από τις 4 εκκινήσεις του αγώνα (λίγη υπομονή ακόμα, θα φτάσουμε και εκεί), οι πιλότοι της Αλπίν αποφάσισαν να σπείρουν το χάος. Αρχικά ο Πιέρ Γκασλί (5ος ως εκείνο το σημείο) βούτηξε για… το σταυρό, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ότι μπορεί. Εν τέλει αυτά που έχασε ήταν πολύ περισσότερα, καθώς στην επιστροφή του στην πίστα, ο Εστεμπάν Οκόν αποφάσισε να χαλάσει τις σχέσεις του με έναν ακόμα team-mate (μετά από τις απείρως επιτυχημένες συνυπάρξεις με Σέρχιο Πέρες και Φερνάντο Αλόνσο). Η σύγκρουση τους έθεσε εκτός μάχης και το αποτέλεσμα ήταν (τι άλλο;) κόκκινη σημαία. Τα συμβάντα όμως δεν περιορίστηκαν στους δύο, μίας και η επανεκκίνηση θύμισε έντονα 2002.
Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν

Game Changer

Ενώ όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα έληγε χωρίς άλλα δράματα, ένα λάθος του Κέβιν Μάγκνουσεν στον 52ο γύρο (χτύπησε στον τοίχο χάνοντας το πίσω δεξί ελαστικό) τον οδήγησε σε εγκατάλειψη που έφερε αρχικά την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας, για να καταλήξουμε δύο γύρους αργότερα σε… (σωστά μαντέψατε) κόκκινη σημαία και διακοπή. Εκείνη τη στιγμή όμως, ούτε που ξέραμε τι μας περιμένει…

Race Control

Πραγματικά, από πού να το πιάσεις όλο αυτό που συνέβη στους τελευταίους γύρους; Από ότι φαίνεται, το αμφιλεγόμενο φινάλε του Άμπου Ντάμπι το 2021 θα συνεχίσει να μας στοιχειώνει για πολύ καιρό ακόμα, αφού δημιούργησε δεδικασμένο για το πώς να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η σημερινή, με εγκατάλειψη πιλότου στους τελευταίους γύρους.

Παρόμοια κατάσταση είχαμε βιώσει και πέρσι στην Μόντσα, με τον Μαξ Φερστάπεν να πανηγυρίζει τη νίκη με κίτρινες σημαίες. Επιστρέφουμε όμως στην περίπτωση Μάγκνουσεν. Οι πιλότοι διαμαρτυρήθηκαν για θραύσματα στην πίστα τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη σύγκρουση του Δανού με τον τοίχο (επίσης έκοβε βόλτες το κλαταρισμένο του ελαστικό), οπότε η διακοπή του αγώνα κρίθηκε επιβεβλημένη, αν και ήρθε με καθυστέρηση μερικών γύρων. Σε αντίθεση φυσικά με την περίπτωση Άλμπον στον 7ο γύρο, όπου ο αγώνας διεκόπη για να… σκουπιστούν τα χαλίκια που είχαν έρθει στην πίστα από τη σύγκρουση του Ταϊλανδού.

Τα όσα συνέβησαν στην επανεκκίνηση του 57ου γύρου τα αναλύσαμε πιο πάνω, όμως ο Αλόνσο που έπεσε τελευταίος από τη σύγκρουση με τον Σάινθ, τράβηξε κατά μία έννοια το αυτί των αγωνοδικών, έχοντας την ψυχραιμία να ερμηνεύσει σωστά τους κανονισμούς, μιας και σε επανεκκίνηση οι πιλότοι παίρνουν τη θέση που είχαν πριν από αυτή (άρα 3ος ο πιλότος της Άστον Μάρτιν). Ο δε πιλότος της Φεράρι, δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων για έναν γύρο που εν τέλει δεν μέτρησε, μιας και η σύγκρουση των Αλπίν έφερε νέα διακοπή! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Εν κατακλείδι, οι κανονισμοί πέρα από το αυτοκίνητο ασφαλείας και την κόκκινη σημαία δίνουν τη δυνατότητα και για χρήση Virtual Safety Car, διπλής κίτρινης σημαίας κλπ. για αντιμετώπιση κινδύνων μέσα στην πίστα. Αλλά ακόμα και οι αποφάσεις που εν τέλει πάρθηκαν, ήρθαν μετά από ολιγωρία αρκετών γύρων που θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει διαφορετικά τις ισορροπίες. Επί της ουσίας, η 4η και τελευταία εκκίνηση του αγώνα ήταν και ο τερματισμός του, μιας και δεν υπήρχαν άλλοι γύροι.

Αφού το βλέπετε πως δε δουλεύει, φτιάξτε το το ρημάδι επιτέλους. Και όλα αυτά, στην πρώτη εμφάνιση του Μάικλ Μάσι σε αγώνα Φόρμουλα 1 μετά το σκιώδες Άμπου Ντάμπι 2021. Σύμπτωση;

You Are the Man

Θα λέγαμε πως αυτός ο τίτλος άλλαξε αρκετές φορές χέρια μέσα στον αγώνα. Την εξαιρετική πορεία του Άλμπον ήρθε να ανακόψει ένα λάθος που τον έβγαλε εκτός, ενώ ο Πιέρ Γκασλί κατέληξε στον τοίχο λίγο πριν το τέλος.

Όταν ξεκινάς τελευταίος, είναι πολύ εύκολο να μπλέξεις σε… φασαρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όχι όμως ο Σέρχιο Πέρεζ, ο οποίος αποδεικνύει πως η ανάκαμψη είναι… ακόμα μία σπεσιαλιτέ του. Το Σάββατο ένα πρόβλημα στα φρένα δεν του επέτρεψε να κάνει χρόνο στα δοκιμαστικά, αλλά ο αγώνας της Κυριακής είναι άλλη υπόθεση. Αφού κατάπιε όποιον βρήκε μπροστά του, πήρε ίσως το μάξιμουμ που θα μπορούσε. Η 5η θέση και ο βαθμός του ταχύτερου γύρου είναι περιορισμός της ζημιάς, την ώρα που ο αντίπαλός του στη μάχη του τίτλου πήρε τη νίκη.

Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν

Best Fans

Η μάχη μεταξύ μετάδοσης του ΑΝΤ1 και αποφάσεων των αγωνοδικών μονοπώλησαν το Twitter για ακόμα μία φορά. Η επιλογή ήταν δύσκολη, αλλά αποτελεί και πρόταση της στήλης.

“Εφιάλτης στο δωμάτιο των αγωνοδικών”, η νέα εκπομπή όπου ο Έκτορας Μποτρίνι θα προσπαθήσει να βάλει το μαγαζάκι σε τάξη και να το κάνει να μας σερβίρει καλύτερες αποφάσεις.

Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση και σίγουρα υπάρχει κάποιος που θα έχει να πει κάτι για αυτή.

Next (Bus) Stop

Η Φόρμουλα 1 πάει σε μία ασυνήθιστη διακοπή, καθώς το Κινέζικο Γκραν Πρι που ήταν προγραμματισμένο για το τριήμερο 14-16/4 δεν αντικαταστάθηκε και το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν που ακολουθεί, έρχεται σε τέσσερις εβδομάδες (28-30/4).

Στους δρόμους του Μπακού θα έχουμε για πρώτη φορά φέτος σαββατιάτικο αγώνα σπριντ. Έχει απάντηση ο Πέρεζ στον Φερστάπεν; Θα βρεθεί ψηλότερα ο Αλόνσο; Θα αλλάξουν οι ισορροπίες ή η Ρεντ Μπουλ θα κάνει το 4 στα 4; Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα σε περίπου ένα μήνα.

Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν
Γκραν Πρι Αυστραλίας: Μαραθώνιος, θρίλερ και νίκη Φερστάπεν