Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

Ο Ηλίας Μάστορας μιλάει στο Rabona για τις πτυχές του ποδοσφαίρου τυφλών, αναφέρεται στη καριέρα που ακολούθησε μέσα από το συγκεκριμένο σπορ, περιγράφει πως προέκυψε η ιδέα του για το πρότζεκτ «A Ball for All» και άλλα πολλά…

Οσοι θα θυμούνται τον εαυτό τους ως μικρά παιδιά να τριγυρίζουν με μία μπάλα ποδοσφαίρου έζησαν όμορφα παιδικά χρόνια! Σε κάποια αλάνα, σε κάποιο κοντινό γήπεδο, σε κάποιο λύκειο (στα μουλωχτά πηδώντας τα κάγκελα) η στρογγυλή θεά βρισκόταν για ώρες στα πόδια τους και συντηρούσε ένα απερίγραπτο συναίσθημα το οποίο προερχόταν από ένα αντικείμενο γεμάτο με αέρα κοπανιστό.

Όμως το προνόμιο αυτό δεν ανήκε σε όλους! Επί χρόνια τα μικρά παιδιά με οπτική αναπηρία δεν μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο , αφού η αντίστοιχη μπάλα για εκείνα ζύγιζε το διπλάσιο από την κανονική, εξαιτίας του μηχανισμού που είχε μέσα της. Όμως όλα αυτά άλλαξαν χάρη σε έναν άνθρωπο ο οποίος ακούει στο όνομα Ηλίας Μάστορας.

Ο ίδιος μίλησε στο Rabona για την δημιουργία της πρώτης παιδικής μπάλας ποδοσφαίρου τυφλών και μέσα από αυτή την αφορμή μας άνοιξε τις «πύλες» στον κόσμο του αθλήματος το οποίο αφορά τοτς ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Ο Η. Μάστορας μας περιέγραψε τις δυσκολίες που έχει το συγκεκριμένο σπορ, οι οποίες όμως όπως λέει δεν συγκρίνονται με τίποτα στην χαρά που προσφέρει σε όσους πρωταγωνιστούν μέσα από αυτό.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1986, όμως ο νεαρός τότε Ηλίας δεν γνώριζε πως ο Ιούνιος εκείνης της χρονιάς θα σταθεί αφορμή για να «πάρει μπρος» μία καινοτόμος ιδέα.

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

«Η ημέρα εκείνη ανήκει σε αυτές τις οποίες δεν συνειδητοποιείς το πόσο σημαντικές είναι την δεδομένη στιγμή, αλλά γυρνώντας πίσω τον χρόνο μετά από καιρό τις καταστάσεις στις σημαντικότερες.

Ξεκινώντας τα πρώτα μου βήματα στο σκάκι δήλωσα συμμετοχή σε ένα τουρνουά, το οποίο διεξαγόταν μία καλοκαιρινή μέρα σε εξωτερικό χώρο. Ξαφνικά άρχισε να βρέχει και ενώ όλοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το σημείο, ο τότε αντίπαλος μου και μετέπειτα φίλος μου, Στράτος, με ρώτησε αν θέλουμε να συνεχίσουμε. 

Ο ίδιος έπασχε από οπτική αναπηρία και βλέπετε δεν του είχα περάσει την πληροφορία πως όλοι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι είχαν φύγει, με αποτέλεσμα να τελειώσουμε κανονικά το παιχνίδι. Μάλιστα, το μοναδικό γήπεδο για ποδόσφαιρο τυφλών το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, έχει το όνομα «Στράτος Χατζηαποστολίδης» προς τιμήν του συγκεκριμένου ανθρώπου», περιγράφει ο Η. Μάστορας και εν συνεχεία μιλάει για τα πρώτα του βήματα στο εν λόγω σπορ.

«Η πρώτη μου ιδιότητα στο ποδόσφαιρο τυφλών ήταν ως τερματοφύλακας στην ομάδα της σχολής τυφλών στη Θεσσαλονίκη. Στο πρώτο πρωτάθλημα, το 1996, το οποίο διεξήχθει στην Αθήνα δεν τα πήγαμε καλά. 

Οι υπόλοιποι συμπαίκτες στην ομάδα είπαν λοιπόν: «Εμείς να αλλάξουμε δεν γίνεται» και έτσι πρότειναν να αλλάξει γκολκίπερ ο σύλλογος. Στην αρχή μπορεί να πληγώθηκα από αυτό, όμως πράγματι ο αντικαταστάτης μου ήταν πολύ καλύτερος», αναφέρει σε πρώτο χρόνο ο Ηλίας Μάστορας και συνεχίζει μιλώντας για το κομμάτι της διαιτησίας:

«Το περιστατικό αυτό στάθηκε ως αφορμή να συνεχίσω την καριέρα μου στον χώρο του ποδοσφαίρου τυφλών, έχοντας όμως διαφορετική ιδιότητα, αυτή του διαιτητή, την οποία ακολούθησα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Αφού δεν τα κατάφερα από τη θέση του τερματοφύλακα αποφάσισα να βρεθώ στο γήπεδο με έναν διαφορετικό τρόπο. Παρακολούθησα κάποια σεμινάρια ως επίσημος διαιτητής και η εξέλιξη μου ήταν αντίστοιχη με του Κολίνα, όμως σε αντίθεση με εκείνον εγώ έχω μαλλιά».

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

Πράγματι η πορεία που ακολούθησε ο Ηλίας Μάστορας ήταν αντίστοιχη με αυτή του Πιερλουίτζι Κολίνα. Στο παλμαρέ του καταγράφονται δύο σημαντικές διακρίσεις: η πρώτη είναι ο ορισμός του στον τελικό των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 και η δεύτερη είναι στο αντίστοιχο παιχνίδι του Πεκίνου 2008.

«Η αλήθεια είναι πως ήμουν στα πρώτα βήματα της διαιτησία τυφλών, τότε όπου η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο είδους ποδοσφαίρου. 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να διαιτητεύεις τον τελικό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όταν αυτός μάλιστα διεξάγεται στην χώρα σου και ανάμεσα σε δύο τεράστιες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, όπως ήταν η Αργεντινή και η Βραζιλία  Για να καταλάβετε την δύναμη της δεύτερης, από το 2004 που μπήκε για πρώτη φορά το ποδόσφαιρο τυφλών στην διοργάνωση, η Βραζιλία έχει πάρει όλα τα χρυσά μετάλλια.»

Ερωτηθείς για το αν η ένταση στο ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα υπαρκτό στοιχείο, ο Η. Μάστορας απάντησε πως αυτό αφορά κυρίως τις εθνικές ομάδες ενώ  θυμήθηκε και μία αστεία ιστορία που του συνέβει όταν ο ίδιος ήταν διαιτητής.

«Σε επίπεδο εθνικών ομάδων είτε βλέπεις, είτε δεν βλέπεις θέλεις να κερδίσεις. Θα σου διηγηθώ και ένα ευτράπελο που μου είχε συμβεί στο Παγκόσμιο και είναι η πρώτη φορά κιόλας που το μοιράζομαι. Έπαιζε ένας αγώνας ανάμεσα σε Κολομβία και Αγγλία.

Εγώ γνώριζα αγγλικά οπότε σε μία διαμαρτυρία ενός Άγγλου, ο οποίος ήταν πολύ ευγενικός, πήρε μία κίτρινη κάρτα. Οι υπόλοιποι διαιτητές που παρακολουθούσαν τον αγώνα γέλασαν και δεν καταλάβαινα τον λόγο.

Όταν τελείωσε το παιχνίδι τους ρώτησα τι τους φάνηκε αστείο. Εκείνοι μου απάντησαν πως ένας από τους Κολομβιανούς είχε αρχίσει να μιλάει για την μητέρα μου, τον πατέρα μου δίχως εννοείται να το καταλάβω και εγώ έδωσα κάρτα στον καημένο τον Άγγλο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε σε ήρεμο ύφος. Αυτό με έκανε να μάθω και ισπανικά».

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

Όμως τα καλά του σφυρίγματα και η αγάπη που έτρεφε για το συγκεκριμένο σπορ του έδωσαν την θέση του υπεύθυνου διαιτησίας στο ποδόσφαιρο τυφλών, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν σκόπευε, όπως είπε, να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

«Όντας ένα άτομο με ηγετικές ικανότητες, ήθελα να αναπτύξω το κομμάτι της διαιτησίας και να το πάω ένα βήμα παραπέρα. Κάτι για το οποίο είμαι περήφανος είναι η καθιέρωση της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στους προπονητές και τους αξιωματούχους ενός ματς, 8 χρόνια πριν αυτή εφαρμοστεί στο ποδόσφαιρο 11×11. 

Μιλάμε επομένως για ένα δυναμικό είδος ποδοσφαίρου το οποίο είναι αρκετά δύσκολο για τους διαιτητές. Υπάρχει αρκετά η φυσική επαφή και ο εκάστοτε ρέφερι θα πρέπει να κρίνει την δυναμική της, με δεδομένο όμως ότι είναι ανέφικτο να μην βρίσκουν οι παίκτες ο ένας τον άλλον.

Σκεφτείτε ότι ένας τυφλός άνθρωπος στην καθημερινότητα του θα αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες έχοντας ένα μπαστούνι ή έναν σκύλο οδηγό κ.ο.κ. Μπαίνοντας στο γήπεδο λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους τρεις συμπαίκτες του οι οποίοι επίσης δεν βλέπουν. Όμως αυτή είναι η μαγεία αυτού του αθλήματος

Βέβαια, το συγκεκριμένο σπορ είναι στη νούμερο 1 θέση των Παραολυμπιακών, όσον αφορά τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών. Μπορεί να φορούν ειδικό εξοπλισμό όπως προστατευτικές μάσκες κλπ. όμως επειδή υπάρχει όπως προείπα η φυσική επαφή κάποιος θα τραυματιστεί σε ένα φρύδι, στο κεφάλι κ.ο.κ.»

«Λιθάρι το λιθάρι» στο μυαλό του Ηλία Μάστορα, κάποια στιγμή χτίστηκε η ιδέα της μπάλας ποδοσφαίρου τυφλών για μικρά παιδάκια. Αφορμή στάθηκε ο μικρός Λέανδρος ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο περασμένο ματς του ΠΑΟΚ με την Μαρσέιγ στην Τούμπα.

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

«Μία κλασική μπάλα ποδοσφαίρου σαν αυτή που κλωτσάνε ο Μέσι και ο Ρονάλντο ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια και είναι γεμάτη με αέρα. Όμως στο ποδόσφαιρο τυφλών, ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η στρογγυλή θεά είναι διαφορετικός και την κάνει να ζυγίζει περίπου 550. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως μέσα σε αυτή βρίσκονται μικρά κουδουνάκια, τα οποία κιόλας δεν της επιτρέπουν να αναπηδά.

Πάντα έλεγα στους νέους ως εκπαιδευτής να σκέφτονται έξω από το κουτί κλπ. Εμένα όμως μου πήρε 20 χρόνια να συνειδητοποιήσω αυτή την παγκόσμια ανάγκη. Αφορμή στάθηκε ο μικρός Λέανδρος, το παιδί το οποίο πρωταγωνιστεί σε όλη αυτή την καμπάνια.

Ένα καλοκαίρι πριν λίγα χρόνια,  η σχολή τυφλών ήθελε να μου κάνει ένα δώρο, για το γεγονός πως δημιούργησα ένα σκακιστικό παραμύθι σε γραφή Μπρέιγ. Το παραμύθι αυτό είχε έναν γρίφο, στον οποίο το μικρό αυτό παιδί βρήκε την απάντηση. Έτσι αποφάσισα να του κάνω δώρο μία συνηθισμένη μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών.

Όμως, με το μέγεθος που είχε η συγκεκριμένη ήταν αδύνατο ο Λέανδρος να παίξει ποδόσφαιρο και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα του να δημιουργήσω μία μπάλα η οποία να ενδείκνυται για παιδιά. Επειδή ωστόσο σε αυτό το χώρο βρίσκομαι ως επαγγελματίας, αυτή η μπάλα δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται.

Αυτό που δεν μπορούσα να πιστέψω ήταν η ανταπόκριση που υπήρξε μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κατάλαβα ότι το τρίπτυχο παιδί, ποδόσφαιρο, υγεία είναι ένα τρίπτυχο το οποίο θα έχει σίγουρα επιτυχία, αλλά δεν περίμενα να πάει τόσο καλά. Με αυτή την μπάλα έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και μας λείπουν μόνο 7 χώρες

Η χώρα στην οποία πρωτοπαρουσιάστηκε ήταν το Κατάρ, με αφορμή την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ο πρώτος άνθρωπος που άγγιξε αυτή την μπάλα ήταν ο Τσάβι Ερνάντες (σ.σ. τότε ήταν προπονητής της Αλ Σαάντ) κάτι το οποίο ήταν πολύ τιμητικό. Μάλιστα, επειδή ο ίδιος έχει ένα μικρό παιδί εν τέλει την κράτησε, αφού παρά το γεγονός πως προορίζεται για τυφλά παιδιά προκαλεί το ενδιαφέρον να την χρησιμοποιήσουν και μη τυφλοί άνθρωποι».

Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball for All, στο Rabona!

Στο μυαλό αρκετών βέβαια θα υπήρχε η απορία: «Μα καλά, έχει μία τόσο απίθανη πατέντα και αντί να την πουλήσει κάθεται και το κάνει δωρεάν;». Όμως μέσα από μία πολύ όμορφη παρομοίωση ο Ηλίας Μάστορας υποστήριξε πως αυτή η μπάλα είναι σαν το παιδί του.

«Θα σας πω μία πραγματική ιστορία που λέω στους νέους ως εκπαιδευτής. Ήταν κάποτε ένας άσημος ηθοποιός, ο οποίος δεν είχε χρήματα ούτε για να συντηρήσει τον σκύλο του. Ο ίδιος λοιπόν είχε γράψει ένα σενάριο για ταινία και πήγε με αυτό στο Χόλιγουντ.

Εκεί βρήκε ένα στούντιο, το οποίο του πρόσφερε 10.000 δολάρια για να αγοράσει την εν λόγω ιδέα. «Δέκα χιλιάδες δολάρια είναι μία χαρά για μένα όμως θέλω να είμαι ο πρωταγωνιστής» αποκρίθηκε εκείνος και τότε όλοι άρχισαν να γελούν. 

Έφυγε λοιπόν και πήγε στο επόμενο στούντιο όπου του προσφέρανε 50.000 δολάρια όμως το αίτημα του να είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής επαναλήφθηκε και το ίδιο έγινε με τα γέλια των παραγωγών.

Όταν έφτασε στο τρίτο το όνειρο του έγινε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να πάρει πίσω τον σκύλο του. Το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε με Όσκαρ και δεν ήταν άλλο από το «Rocky» του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Έτσι λοιπόν και γω θα μπορούσα να είχα πάρει κάποια χρήματα για αυτή την ιδέα μου και να ξεχνιόμουν. Όμως προτίμησα να στηρίξω αυτή την προσπάθεια γιατί την νιώθω ως δικό μου παιδί»

 

Όσοι θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνει ο Ηλίας Μάστορας, μπορείτε να το κάνετε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του «Α Βall for All»