Συνέντευξη Ιορδάνη Πασχαλίδη: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει να μπορεί να αρμενίζει με πανί»

Συνέντευξη Ιορδάνη Πασχαλίδη: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει να μπορεί να αρμενίζει με πανί»

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες πρωταθλητές έχουν …τρομακτικές επιτυχίες. Πρωταθλητές όπως ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο της κατηγορίας tornado από το 2011. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία τους δεν είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού φίλαθλου κοινού. Σε ποιο άλλο άθλημα μπορεί να υπερηφανευτεί η Ελλάδα πως διαθέτει πέντε φορές (και μάλιστα συνεχόμενες) Παγκόσμιο Πρωταθλητή; Το ΑΠΕ μίλησε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Ιορδάνη Πασχαλίδη (ή ‘Ντάνι’ όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά), ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε το αυτονόητο που όμως τείνουμε να ξεχάσουμε και που πηγάζει από την ελληνική ναυτική παράδοση: « Είναι απαραίτητη γνώση για κάθε Έλληνα να ξέρει πώς να κουμαντάρει ένα σκάφος με πανί».

Από ποια ηλικία είστε ιστιοπλόος; Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε; Ποιες δεξιότητες και ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του οξύνει κάποιος που ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα;

Ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα από το 1978 και την ηλικία των 11 ετών όταν και εγγράφηκα στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς. Μια σχολική επίσκεψη στον όμιλο στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσω. Σίγουρα μαθαίνει κανείς να έχει αυτοπεποίθηση, πειθαρχία, αυταπάρνηση και οργάνωση ενώ πολύ σημαντικό είναι πως εξερευνά τα προσωπικά του όρια.

Τα τελευταία 5 χρόνια μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη κατακτάτε συνεχώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ποια χρονιά ήταν η πιο δύσκολη από πλευράς ανταγωνισμού ή/και καιρικών συνθηκών;

Το 2013 ήταν νομίζω η πιο δύσκολη χρονιά γιατί προερχόμουν από εγχείρηση ώμου, είχαμε χάσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και χρειάστηκε να υπερβάλουμε εαυτούς για να τα καταφέρουμε.

Να φθάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο, να διατηρηθείς όμως ακόμη δυσκολότερο. Πως καταφέρνει το πλήρωμα Πασχαλίδη- Τριγκώνη να διατηρείται στην κορυφή του κόσμου εδώ και 5 χρόνια;

Το βασικότερο στην ομάδα είναι να υπάρχει χημεία, να συνεννοείσαι με τα μάτια που λέμε, σε όλους τους τομείς από την οργάνωση, την προετοιμασία και την προπόνηση μέχρι βέβαια τον αγώνα. Άλλωστε, αυτό είναι και το μυστικό μας. Στοχευμένη προπόνηση μέσα στην αγωνιστική περίοδο, προσεκτική επιλογή των υλικών μας και φυσικά να είμαστε πάντα σωματικά και ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τον αγώνα.

 

Συνέντευξη Ιορδάνη Πασχαλίδη: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει να μπορεί να αρμενίζει με πανί»

O Ιορδάνης Πασχαλίδης και ο Κώστας Τριγκώνης

Το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών δείχνει να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια καθώς εκτός από τις δικές σας πολύ σπουδαίες επιτυχίες, μετάλλια έχουν κατακτήσει και οι Μαντης – Καγιάλης, Μαύρος – Ταγαροπουλος αλλά και ο Βύρων Κoκκαλάνης στην κατηγορία RSX. Πιστοποιούν οι επιτυχίες αυτές την άνοδο του αθλήματος σε εθνικό επίπεδο;

Η ιστιοπλοΐα ήταν και είναι το κορυφαίο άθλημα στην Ελλάδα από πλευράς επιτυχιών. Καθαρό με μεγάλες διακρίσεις και μετάλλια σε όλα τα επίπεδα. Οι αθλητές μας συνεχίζουν αυτή την παράδοση κι ας αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.

Είναι ουτοπικό να μιλάς με σιγουριά για μετάλλια στην ιστιοπλοΐα μιας και υπάρχει ο παράγων τύχη, αλλά τα παιδιά που προανέφερες μαζί βέβαια με τον Γιάννη Μιττάκη στην κατηγορία φιν αλλά και τον Κώστα (Τριγκώνη)  και την Σοφία (Μπεκατώρου) στο καταμαράν έχουν πολλές πιθανότητες για μετάλλια στους ερχομένους Ολυμπιακούς αγώνες.  

Θεωρείτε πως το άθλημα της ιστιοπλοΐας λαμβάνει την αντίστοιχη προβολή και αναγνώριση από τα ελληνικά ΜΜΕ σε σχέση με τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η προβολή του αθλήματος μέσω του ίντερνετ. Ωστόσο, εάν δεν βάλουν το χεράκι τους οι ίδιοι οι αθλητές δεν υπάρχει περίπτωση να δεις νέα ιστιοπλόων. Κι όταν βέβαια μας θυμούνται είναι πάντα μετά από μεγάλες επιτυχίες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις για ένα σωματείο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ερασιτεχνικής κατηγορίας παρά για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του windsurf, Βύρων Κοκκαλάνη.

Είστε ικανοποιημένος από την υποστήριξη της ελληνικής ομοσπονδίας αλλά και από τις χορηγίες ιδιωτών; Γενικά οι αθλητές αυτού του χώρου λαμβάνουν την απαραίτητη χρηματοδότηση και υποστήριξη που χρειάζονται ;

Στην ιστιοπλοΐα ποτέ δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος. Υπάρχει εξάρτηση από το υλικό, το οποίο είναι πανάκριβο και πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε, η ομοσπονδία κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να μπορούν οι αθλητές να συνεχίζουν την προσπάθεια τους αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η ΕΟΕ και ο κύριος Καπράλος με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν Αθλητή», προσκάλεσε σημαντικές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πλέον χρηματοδοτούν τις ανάγκες των επίλεκτων αθλητών και έτσι έχουν λυθεί τα χέρια τους σε μεγάλο βαθμό. Αξίζουν ένα  μπράβο και ένα ευχαριστώ γι’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

 

 Συνέντευξη Ιορδάνη Πασχαλίδη: «Όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει να μπορεί να αρμενίζει με πανί»

Εισερχόμαστε σε ολυμπιακή χρονιά. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το Ρίο για την ελληνική αποστολή;

Οι προσδοκίες μου είναι τέσσερα πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα με προοπτική διεκδίκησης τεσσάρων μεταλλίων.

Σε τόσα χρόνια πορείας σίγουρα θα βρεθήκατε πολλές φορές αντιμέτωπος με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε σε αγώνα; Υπήρξε φορά που να νιώσατε φόβο;

 Φόβο σε αγώνα ιστιοπλοΐας δεν έχω νιώσει γιατί πάντα υπάρχει ασφάλεια. σε προπόνηση, όμως έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ δυνατούς ανέμους και μπουρίνια πολλές φορές. Βέβαια, δέος και φόβο ένιωσα στον αγώνα διάπλου του Ατλαντικού το 1992, όπου συναντήσαμε πολύ μεγάλα κύματα και ανέμους μακριά από στεριές χωρίς καμία βοήθεια. Ναι, εκεί μπορώ να σου πω ότι φοβήθηκα. 

Το 2011 μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη πραγματοποιήσατε τον διάπλου του Αιγαίου, έναν άθλο 72 ωρών. Είναι αυτή η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει στην ιστιοπλοΐα μέχρι σήμερα;

 Ναι, 72  ώρες συνέχεια σε ένα σκάφος έξι μέτρων σχεδόν μέσα στο νερό ,με ελάχιστο ύπνο, με συνθήκες εξοντωτικές: ήλιο και μπουνάτσα την μέρα και κρύο το βραδύ. Το Αιγαίο αν και γενικά αποτελεί «φιλόξενο» πέλαγος, μερικές φορές είναι από τις δυσκολότερες θάλασσες για να αρμενίζει κάποιος.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο αθλητή που σκέφτεται να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα; Πως θα πρέπει να κάνει τα πρώτα του βήματα;

 Αρχικά, είτε προχωρήσει επαγγελματικά στο άθλημα είτε όχι πρέπει να το γνωρίσει, να μάθει τα στοιχειώδη ώστε να μπορεί να αρμενίσει με ένα σκαφάκι με πανί. Είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης στη θάλασσα: όπως κάθε Έλληνας πρέπει να γνωρίζει να κολυμπάει έτσι πρέπει να μπορεί να αρμενίζει με πανί. Τα πρώτα βήματα γίνονται σε ένα οποιοδήποτε ναυτικό σωματείο με μια επίσκεψη. Εκεί, με τις συμβουλές των εκπαιδευτών ξεκινάς και μετά αναλόγως τις δυνατότητες σου προχωράς ή απλώς  έχεις αποκτήσει κάποιες βασικές γνώσεις ιστιοπλοΐας. Το επίπεδο των Ελλήνων εκπαιδευτών είναι πολύ υψηλό γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και τόσες πολλές επιτυχίες διεθνώς στις κατηγορίες εκμάθησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ