Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Αυτή είναι η ιστορία της Σίλκεμποργκ, της ουραγού του φετινού πρωταθλήματος Δανίας.

Πως γίνεται να μπορείς να σκοράρεις σχεδόν σε κάθε αγώνα έχοντας 1,25 γκολ μέσο όρο σε 20 ματς, να δημιουργείς διψήφιο αριθμό ευκαιριών για γκολ στους περισσότερους αγώνες σου και να έχεις στο ρόστερ σου τον δεύτερο σκόρερ της κατηγορίας αλλά να είσαι στην τελευταία θέση; Σε 20 αγωνιστικές η ομάδα από τη Γιουτλάνδη (το δυτικό νησί της Δανίας) μετράει μόλις 2 νίκες, 4 ισοπαλίες, 14 ήττες και μόλις 10 βαθμούς. Μάλιστα, πέτυχε την πρώτη της νίκη την 13η αγωνιστική  Αυτά είναι τα απίθανα “κατορθώματα” της Σίλκεμποργκ στο φετινό πρωτάθλημα της δανικής Σούπερλιγκα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να καταλάβει πως είναι οι αμυντικές αδυναμίες που φέρνουν τις ήττες. H Σίλκεμποργκ έχει δεχτεί 46 γκολ σε 20 αγώνες κι είναι μία από τις χειρότερες άμυνες στην Ευρώπη, δεχόμενη 2,3 γκολ ανά παιχνίδι. Τα αμυντικά της χάλια ανάγκασαν μάλιστα τον sportcaster του αγώνα της με την Έσμπιεργκ για την 17η αγωνιστική να πει τα εξής στον “αέρα”: «η αμυντική ανικανότητα και γενικά η ύπαρξη αυτής της ομάδας στη Σούπερλιγκα, είναι προσβολή για την κατηγορία». Η δήλωση αυτή έγινε γρήγορα viral σε όλη τη Δανία και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αρκετοί συμφώνησαν αλλά υπήρξαν και φίλαθλοι που επαίνεσαν τις επιθετικές αρετές της ομάδας και το μαχητικό πνεύμα της. Η πλάκα είναι ότι η Σίλκεμποργκ πιάνει πάντα υψηλή απόδοση κόντρα στις καλές ομάδες της κατηγορίας (Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ, Μπρόντμπι, Άαρχους), όπου μπροστά σκοράρει και δημιουργεί ευκαιρίες αλλά πίσω …μπάζει. Χαρακτηριστικά αποτελέσματα ήταν οι ήττες με 4-2 απέναντι στην Κοπεγχάγη και 2-1 κόντρα στη Μίντιλαντ, που επιθετικά δεν είχε πρόβλημα να απειλήσει τα μεγαθήρια του πρωταθλήματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όταν η ήττα γίνεται συνήθεια

H Σίλκεμποργκ την περσινή σεζόν τερμάτισε στην πρώτη θέση της δεύτερης κατηγορίας κάτι που δεν μπορεί ακριβώς να θεωρηθεί επιτυχία για μια ομάδα που έχει καταντήσει ασανσέρ τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον όμως επέστρεψε στα “σαλόνια”. Όχι για πολύ όμως, από ότι φαίνεται.

Οι άνθρωποι της ομάδας πάντως ξεκίνησαν τη χρονιά προσγειωμένα. Μοναδικός στόχος ήταν η παραμονή. Η καλή μέρα φάνηκε όμως από το πρωί. Πρεμιέρα στην ζόρικη έδρα της  Μπρόντμπι κι ήττα με κάτω τα χέρια με 3-0. “Δεν βαριέσαι θα αντιδράσουμε στο εντός έδρας ματς” θα είπαν στη Σίλκεμποργκ. Μπουμ! Ήττα με 0-3 από τη Χόρσενς ομάδα που έχει επίσης στόχο την παραμονή. Μέχρι την 4η αγωνιστική η “ταρίφα” δεν έπεφτε κάτω από τα 3 γκολ (Άαλμποργκ 3-1, Χόμπρο 3-2). Ακολούθησαν τρεις ισοπαλίες με πολλά γκολ με Νόρντζελαντ (2-2), Σοντερίσκε (3-3) και Έσμπιεργκ (2-2) αλλά η συνέχεια ήταν εφιαλτική με 5 σερί ήττες στο κεφάλι. Μέχρι που φτάσαμε στην 13η αγωνιστική, όταν κι η Σίλκεμποργκ ταξίδεψε στο Άαρχους.

Το κόμπλεξ της Άαρχους

Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Η Άαρχους φέτος είναι εξαιρετική στο Πρωτάθλημα Δανίας. Η ομάδα του βορρά βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο κι έχει στις τάξεις της ένα σούπερ ταλέντο τον 22χρονο Μουσταφά Μπούντου από τη Σιέρα Λεόνε, ο οποίος δύσκολα θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στη Δανία. Την τελευταία αγωνιστική πριν τη χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος πέρασε με 3-1 από την έδρα της πρωτοπόρου και αδιαφιλονικητου φαβορί για το πρωτάθλημα, Μίντιλαντ. Κι όμως η ομάδα αυτή πρόσφερε στη Σίλκεμποργκ την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, πίσω από αυτό το αποτέλεσμα κρυβόταν μια ιστορία: τη σεζόν 2016-17 η Σίλκεμποργκ είχε κάνει ένα εξίσου “μαγικό” ξεκίνημα χωρίς να έχει νίκη στις 8 πρώτες αγωνιστικές. Την 9η αγωνιστική υποδεχόταν την Άαρχους και έσπασε τη γκίνια με ένα γκολ λίγο πριν την λήξη του αγώνα παίρνοντας το πρώτο της τρίποντο. 

“Δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία του 2016, είμαστε καλύτεροι από την Σίλκεμποργκ” έλεγε πριν την αναμέτρηση της 13ης αγωνιστικής ο προπονητής της Άαρχους, Ντέιβιντ Νίλσεν. Έλα όμως που η παράδοση έπαιξε μπάλα εκείνη την ημέρα. Η Άαρχους πήρε το μήνυμα από νωρίς όταν έμεινε πίσω στο σκορ στο 26’ αλλά είχε άμεση αντίδραση: μέχρι το 30’ το σκορ είχε γυρίσει σε 2-1 με τον Μπούντου μάλιστα να σκοράρει το ένα από τα δύο τέρματα. Όμως, ο Ρόνι Σβαρτς, ο επιθετικός της Σίλκεμποργκ για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, δεν θα το παρατούσε αυτό το ματς. Ισοφάρισε στο 42’ και δεν πτοήθηκε ούτε στο 3-2, σκοράροντας από τα 11 βήματα για να φέρει ξανά σε ισορροπία (3-3) το ματς. Αν έβλεπες τον αγώνα, το ένιωθες. Η Άαρχους απλά περίμενε το μοιραίο, το οποίο συνέβει στο 88’ με τον αμυντικό Χάγκελσκερ να υπογράφει το τελικό 3-4. “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” αλλά δεν ισχύει, φαίνεται, όταν η παράδοση παίζει μπάλα!

Η Σίλκεμποργκ κέρδισε ξανά μετά από 6 αγωνιστικές τη Ράντερς με 2-1, σε ένα ματς που αποχαιρέτησε τον αρχηγό της, Ντένις Φλίντα, που σταμάτησε το ποδόαφαιρο! Σημείωσε έτσι, τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα όμως η σωτηρία απέχει 12 ολόκληρους βαθμούς και μοιάζει άπιαστη. 

Ο ιδιαίτερος κύριος Ρόνι Σβαρτς

Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Ή αλλιώς η όαση αυτής της ομάδας, ο λόγος που η Σίλκεμποργκ επέστρεψε στη Σουπερλίγκα κι ο λόγος που ελπίζει στην μεγάλη ανατροπή μετά την χειμερινή διακοπή. Ο εκ των αρχηγών της ομάδας, Ρόνι Σβαρτς, αποκτήθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2019 όταν η ομάδα αγωνιζόταν ακόμα στην δεύτερη κατηγορία και μέσα σε 5 μήνες πέτυχε 17 γκολ σε 15 ματς! Η μεταγραφή αυτή κατά τα λεγόμενα του ιδίου, έσωσε την καριέρα του καθώς είχε γίνει ένας γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων. 

Ο Σβαρτς ξεκίνησε την καριέρα του στην Άαλμποργκ από την οποία μεταπήδησε στη Ράντερς. Με τα “Μπλε Άλογα” όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας είχε δύο φανταστικές χρονιές, με 14 και 15 γκολ ανά σεζόν στο πρωτάθλημα Δανίας και κέρδισε την μεταγραφή του στην γαλλική Γκενκάν. Ο Σβαρτς δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του γαλλικού πρωταθλήματος κι έτσι επέστρεψε δανεικός στη Δανία και τη Μπρόντμπι. Ούτε εκεί όμως κατάφερε να στεριώσει ενώ κι η Έσμπιεργκ που ήταν η επόμενη ομάδα του δεν πείστηκε για να τον αποκτήσει. Έψαξε τη τύχη του σε Βέλγιο (Μπέβερεν) και Νορβηγία (Σάρπσμποργκ) και παρόλο που δεν τα πήγε άσχημα, η επιστροφή στη Δανία έμοιαζε μονόδρομος. Στη Σίλκεμποργκ έκανε μια νέα αρχή και φέτος συνεχίζει από εκεί που έμεινε με 12 γκολ σε 20 αγώνες πίσω μόνο από τον “Λεβαντόφκσι της Δανίας”, τον Πολωνό Καμίλ Βίλτσεκ, που μετράει 17 γκολ σε 18 αγώνες!

Τα μαντάτα πάντως δεν είναι καλά για τους οπαδούς της ομάδας που μπορεί να δουν τον αρχηγό τους να αποχωρεί άμεσα. Ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξη του έκανε κάποιες δηλώσεις που μοιάζουν ενοχλητικές για τον ρομαντικό ποδοσφαιρόφιλο αλλά δυστυχώς αντικατοπτρίζουν την αλήθεια: “Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ποδοσφαιριστής θεωρείται εμπόρευμα κι εγώ είμαι εντάξει με αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι και βιομηχανία χρήματος. Δεν με ενδιαφέρει αν με αποκαλούν εμπόρευμα ή μισθοφόρο, εμένα με νοιάζει να υπάρχουν πάντα κλαμπ που να ενδιαφέρονται για τις ικανότητες μου” Σε προηγούμενη συνέντευξη του ο Σβαρτς ήταν εξίσου κυνικός: “Αν πέσει κατηγορία η Σίλκεμποργκ το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να μείνω. Πρέπει να κοιτάξω το μέλλον μου, είμαι πια 30 ετών και ξέρω ότι βαδίζω στη Δύση της καριέρας μου. Αν για παράδειγμα έρθει κάποια πρόταση από την Κίνα δεν βρίσκω το λόγο να μην πάω”. Ο ηγέτης που κάθε φίλαθλος θα ήθελε στην ομάδα του, έτσι;

Τα προβλήματα τραυματισμών

Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Ο προπονητής της ομάδας, Κεντ Νίλσεν, εκτός από την αμυντική ανεπάρκεια της ομάδα του είχε να αντιμετωπίσει και τρομαχτικά προβλήματα τραυματισμών. Παίκτες που θεωρούνταν βασικά στελέχη της ομάδας έχουν χάσει πάρα πολλά παιχνίδια της φετινής σεζόν. Ο Ολλανδός αμυντικός Μίλαν Μάσοπ ήταν μια σημαντική μεταγραφή του καλοκαιριού. Προερχόμενος από γεμάτες χρονιές σε Ολλανδία και Βέλγιο, προοριζόταν για βασικός στη Σίλκεμποργκ όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αγωνιστεί καθόλου. Ο Μάγκνους Μάτσον ήταν το βασικό “δεκάρι” της ομάδας της περσινής σεζόν αλλά το καλοκαίρι διέλυσε τον πρόσθιο χιαστό του και μάλλον χάνει όλη τη σεζόν. O ενδεκαδάτος Σουηδός επιθετικός Σχόντραν Μαχόλι έχασε 6 παιχνίδια φέτος λόγω δύο διαφορετικών τραυματισμών ενώ άλλα τόσα έχασε κι ο χρήσιμος μέσος Μαντς Κααλούντ. Συνολικά 9 ποδοσφαιριστές της Σίλκεμποργκ αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός αποστολής για παραπάνω από ένα αγώνα λόγω τραυματισμών. 

Από την κορυφή στον πάτο

Ιστορίες των Βίκινγκς: Να χάνεις αλλά να χάνεις με στυλ!

Η πρωταθλήτρια ομάδα του 1994!

Ήταν, όμως, πάντα έτσι τα πράγματα; Ήταν πάντα η Σίλκεμποργκ μια ομάδα που την ανέφερε κάποιος μόνο για τα προβλήματα της και την δυσκολία της να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο; Η απάντηση είναι όχι. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1917 και μέχρι το 1962 βολόδερνε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από το 1962 μέχρι και το 1987 έπαιζε στην τρίτη και στη δεύτερη εθνική κατηγορία και το 1987 έκανε το μεγάλο άλμα στην Σούπερλιγκα καθώς ένα γκρουπ επενδυτών ανέλαβε τις τύχες της. Η ομάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου κάθε χρονιά και το 1994 έφτασε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος Δανίας κι αγωνίστηκε μάλιστα στα προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου χάνοντας την πρόκριση στους ομίλους από την ισχυρή τότε Ντιναμό Κιέβου. Η δεκαετία του 1990 ήταν πολύ επιτυχημένη για τη Σίλκεμποργκ που τερμάτισε άλλες δύο φορές στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος και με την εξαίρεση του 1992 έπαιζε στην Ευρώπη κάθε χρονιά από το 1991 μέχρι το 2001! Μάλιστα το 1996 ήταν μία από τις 3 νικήτριες του Ιντερτότο ενώ το 2001 θα έπαιρνε και το Κυπέλλου Δανίας! Στο διάστημα αυτό αγωνίστηκε με την ομάδα ο Μόρτεν Μπρούουν ή αλλιώς ο “Κύριος Σίλκεμποργκ” όπως τον ονόμασαν οι φίλαθλοι της ομάδας για τη σημαντική του προσφορά στο σύλλογο.  Η Σίλκεμποργκ έχει ακόμα και σήμερα ένα πολύ παθιασμένο κοινό που παρόλες τις αποτυχίες της δεν σταματάει να την στηρίζει παρά τις αποτυχίες, τα 46 γκολ παθητικό, τα περίπου 2 γκολ που δέχεται ανά αγώνα, έναν “ηγέτη” που ανυπομονεί να φύγει . Οι φανατικοί της οπαδοί ονομάζονται SIFosis από τα αρχικά της ομάδας (SIF) και την ιταλική λέξη για τους οπαδούς, tifosi. Δυστυχώς, θα πρέπει σιγά σιγά να προετοιμαστούν για το “πικρό ποτήρι” του υποβιβασμού. Τουλάχιστον η ομάδα θα έχει πέσει με στυλ!