Ψηφοφορία: Καλύτερος Έλληνας αριστερός εξτρέμ (2000-2020)!

Έλληνας αριστερός εξτρέμ

Μια θέση που τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο “πονάει,” αυτή του αριστερού εξτρέμ και των πλάγιων επιθετικών γενικότερα. Αν υπήρξαν τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, που υπηρέτησαν με επιτυχία τον συγκεκριμένο ρόλο την προηγούμενη εικοσαετία (ακόμα κι αν δεν ήταν η βασική τους θέση), τότε αυτοί είναι ο Γιώργος Σαμαράς, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Γιάννης Αμανατίδης!

Γιώργος Σαμαράς

O Γιώργος Σαμαράς, γιος του επίσης διεθνή ποδοσφαιριστή Γιάννη Σαμαρά, μπορεί να γεννήθηκε στο Ηράκλειο και να έκανε τα πρώτα του βήματα στον ΟΦΗ, όμως είχε την ιδιαιτερότητα να μην αγωνιστεί ποτέ σε ελληνικό σύλλογο στην καριέρα του! Το επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε στην Ολλανδία και την Χέρενφεν μόλις στα 18 του! Ο Σαμαράς πέρασε τέσσερα πολύ χρήσιμα χρόνια στο ολλανδικό πρωτάθλημα όπου ανδρώθηκε πετυχαίνοντας μάλιστα 25 γκολ σε 88 εμφανίσεις. Σεβίλλη και Άρσεναλ πλησίασαν τον παίκτη ο οποίος όμως κατέληξε στην Μάντσεστερ Σίτι για 6 εκατομμύρια λίρες! Η Σίτι το 2006 ήταν μια mid-table ομάδα της Premier League που δεν είχε σχέση με το σημερινό δημιούργημα των Αράβων και του Γκουαρντιόλα. Ωστόσο, η πρώτη σεζόν του στην Αγγλία ήταν εφιαλτική βιώνοντας έντονη κριτική ακόμα και από το συμπαίκτη του, Ρίτσαρντ Νταν για την απόδοση του αλλά και για το κόστος της μεταγραφής του. Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν ιδιαίτερα ούτε με την έλευση του Σβεν Γκόραν Έρικσον την επόμενη σεζόν, ο οποίος δεν τον πίστευε και μέχρι το χειμερινό παράθυρο μεταγραφών είχε πάρει την απόφαση να τον πουλήσει. Πολλές ομάδες από το Νησί κι όχι μόνο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους ήταν όμως η Σέλτικ που απέσπασε την υπογραφή του. Στη Γλασκώβη ο Σαμαράς θα ξεδιπλωνε επιτέλους το ταλέντο του γράφοντας την δική του ιστορία στον σύλλογο. Ο “Big Sam” όπως ονομάστηκε από τους οπαδούς της ομάδας έμελλε να κατακτήσει τρόπαια, να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, να παίξει στο Champions League, να σκοράρει εναντίον της Μπαρτσελόνα δύο συνεχόμενες σεζόν αλλά και να αλλάξει θέση μετατοπιζόμενος από την κορυφή της επίθεσης στα άκρα, παίζοντας κυρίως ως αριστερός εξτρέμ. Μετά την Σέλτικ η καριέρα του πήρε την κατιούσα καθώς δεν μπόρεσε να την επανεκκινήσει σε υψηλό επίπεδο σε κανένα από τα πρωταθλήματα που αγωνιστηκε (Αγγλία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκια). Το 2018 μόλις στα 33 του ο Σαμαράς αποσύρθηκε και γύρισε στην Ελλάδα για να πρωτοστατήσει στη νέα διοικητική προσπάθεια που γινόταν στον αγαπημένο του ΟΦΗ!
Με την εθνική ομάδα ο Σαμαράς κλήθηκε για πρώτη φορά το 2006 και μαζί με τον Σαλπιγγίδη σημάδεψαν την επόμενη δεκαετία όντας πρωταγωνιστές στις μεγάλες στιγμές της. Ο “Σαμ” εβγαλε την ασίστ στον “Σάλπι” στα μπαράζ του Μουντιάλ του 2010 με την Ουκρανία, σκόραρε κρίσιμα τέρματα με Ισραήλ, Λετονία, Κροατία ενώ φυσικά πέτυχε το τέρμα που έστειλε την “Γαλανόλευκη” για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση Μουντιάλ! Σαν στυλ παιχνιδιού ο Σαμαράς παρά το ύψος του (1,93!) είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση γι’ αυτό και μπόρεσε να κάνει καριέρα σαν αριστερός εξτρεμ. Ο Ρεχάγκελ τον προτιμούσε στα άκρα ενώ επί Σάντος καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

O Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ποδοασφαιριστή όντας ο μοναδικός στην ιστορία που έχει αγωνιστεί σε όλες τις ομάδες του λεγόμενου big-4 (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Λάζαρος ξεκίνησε την πορεία του από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και στα 19 του έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Στα 20 του δοκιμάστηκε από την Λίβερπουλ όμως ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε αρνητικός σε ενδεχόμενο πώλησης του. Εξαιτίας αυτού ο Χριστοδουλόπουλος έγινε έξαλλος λέγοντας πως προτιμούσε να γίνει οικοδόμος από να παίξει ξανά για τον ΠΑΟΚ! Έμεινε στον πάγο τη σεζόν 2006-07 όμως επέστρεψε δριμύτερος την επόμενη. Το καλοκαίρι του 2008 ο Λάζαρος πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό για σχεδόν 4 εκ. €! Στα χρόνια του με τον “τριφύλλι” υπήρξε πάντοτε σημαντικός πόλος της επίθεσης της ομάδας έχοντας πάντα καλές σεζόν με εξαίρεση το 2011-12 που ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Οι φίλοι του ΠΑΟ θα θυμούνται τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη Ρόμα αλλά και την σούπερ απόδοση του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το 2010. Το 2013 είχε έρθει η ώρα για το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Μπολόνια! Στην Ιταλία ο Λάζαρος θα είχε έναν εξαιρετικό πρώτο 1,5 χρόνο ατομικά όχι όμως κι η Μπολόνια που υποβιβάστηκε! Η ομάδα δεν μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιο του κι έτσι με συνοπτικές διαδικασίες πωλήθηκε στην Ελλάς Βερόνα. Η περιπέτεια του στην Ιταλία ολοκληρώθηκε με ένα δανεισμό στην Σαμπντόρια. Το 2016 κάνει κίνηση με την επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ο Λάζαρος αναγεννιέται και είναι από τους στυλοβάτες του πρωταθλήματος της Ένωσης το 2017-18. Αξέχαστες μένουν οι γκολάρες του με Ολυμπιακό με φάουλ και Λάρισα με ψαλιδάκι! Στο τέλος του 2018 ο Λάζαρος αρνείται να ανανεώσει με τους κιτρινόμαυρους και διαπραγματεύεται την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Μετά από ένα επεισοδιακό trailer καταλήγει στους ερυθρόλευκους ολοκληρώνοντας το καρέ. Ο Χριστοδουλόπουλος δηλώνει πως ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα της καρδιάς του και πάντα ήθελε να παίξει εκεί όμως οι τραυματισμοί (ρήξη χιαστού) θα του καταστρέψουν το όνειρο. Μετά από μόλις 23 αγώνες στον Πειραιά θα αποχωρήσει κλείνοντας όχι στον… Άρη όπως πολλοί περίμεναν αλλά στον Ατρόμητο. Εκεί συνεχίζει μέχρι και σήμερα στα 33 του όντας βασικότατο στέλεχος.
Ο Χριστοδουλόπουλος κλήθηκε για πρώτη φορά με την εθνική το 2008 όμως δεν επιλέχθηκε στην τελική φάση κάποιου τουρνουά μέχρι το Μουντιάλ του 2014. Ο Σάντος τον είχε στον πάγκο στα δύο πρώτα ματς όμως κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού ήταν εκπληκτικός παίζοντας σε όλο τον αγώνα ενώ το ίδιο συνέβη και με την Κόστα Ρίκα, όπου ήταν μάλιστα ένας από τους εκτελεστές στην διαδικασία των πέναλτι. Από το 2018 και μετά δεν συμπεριλαμβάνεται στις κλήσεις μετά από 35 συμμετοχές και 1 γκολ.
Ο Χριστοδουλόπουλος είναι ένας από τους ελάχιστους εξτρέμ που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο τον 21ο αιώνα κι εκτός από τις ικανότητες του θα τον θυμόμαστε πάντα για την τρελή πορεία της καριέρας του καθώς αγωνίστηκε χωρίς κανένα κόμπλεξ σε όλους τους μεγάλους της Ελλάδας!

Γιάννης Αμανατίδης

Δεύτερος παίκτης της λίστας μας που δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στο ελληνικό πρωτάθλημα! Ο Γιάννης Αμανατίδης αν και γεννήθηκε στην Κοζάνη μετανάστευσε σε πολύ μικρή ηλικία στην Γερμανία και την Στουτγάρδη. Από την τοπική ομάδα ξεκίνησε την πορεία του στο γερμανικό ποδόσφαιρο, όπου τα πρώτα χρόνια δόθηκε δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ για να πάρει εμπειρίες. Μετά από δύο σεζόν στην δεύτερη κατηγορία ο Αμανατίδης επέστρεψε πιο δυνατός για να πάρει τις ευκαιρίες του στην Στουτγάρδη, έπεσε όμως πάνω στον ιδιότροπο Φέλιξ Μάγκατ που ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τους ξένους ποδοσφαιριστές και δόθηκε εκ νέου δανεικός, αυτή τη φορά στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τότε μπορεί να μην το ήξερε αλλά μια σχέση ζωής είχε μόλις ξεκινήσει με τον Αμανατίδη να αφήνει άριστες εντυπώσεις στους ανθρώπους της ομάδας της Φρανκφούρτης με 6 γκολ σε 15 ματς. Το τέλος του δανεισμού του τον έφερε πίσω στην Στουτγάρδη αλλά πουλήθηκε κατευθείαν στην Καϊζερσλάουτερν. Εκεί έμεινε μόλις για μια σεζόν καθώς η νεοφώτιστη Άιντραχτ τον απέκτησε με την πρώτη ευκαιρία δαπανώντας 1,8 εκ. €. Στην Φρανκφούρτη ο Αμανατίδης θα γινόταν μια εμβληματική φυσιογνωμία για τους “Αετούς”. Μια συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Γερμανίας, 140 εμφανίσεις, 42 γκολ και η μεγάλη τιμή, να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ξεκίνησε μεν ως κεντρικός επιθετικός όμως στη συνέχεια μετατοπίστηκε στα αριστερά τόσο στην Άιντραχτ όσο και στην εθνική ομάδα. Μετά από 6 σεζόν στην Φρανκφούρτη ο Αμανατίδης ανακοίνωσε την απόφαση-σοκ να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο μόλις στα 30 του χρόνια!
Στην εθνική ομάδα ξεκίνησε να καλειται ήδη από το 2002 καθώς ο Ότο λόγω εντοπιότητας τον είχε πάντα υπόψη του όμως τελικά δεν τον επέλεξε στην αποστολή του Euro 2004. Ο Αμανατίδης έπαιξε όμως στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 όντας σχεδόν άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Στο δρόμο για τα τελικά του Euro 2008 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με την σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του να έρχεται στην Κωνσταντινούπολη όπου σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα κόντρα στην Τουρκία υπογράφοντας ένα επικό διπλό! Το 2010 κι ενώ δεν είχε κληθεί για το Μουντιάλ ο Αμανατίδης εξέδωσε δήλωση αποχώρησης του από την εθνική ομάδα αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο επιλογής των κλήσεων.
Ο Αμανατίδης ήταν ένας επιθετικός με πολλά αξιόλογα χαρακτηριστικά καθώς ήταν ταχύς με καλά τρεξίματα αλλά και με δημιουργικές ικανότητες γ’ αυτό κι αργότερα έπαιξε και στα άκρα. Το πιο σημαντικό επίτευγμα της καριέρα του όμως ήταν πως βοήθησε σημαντικά να ανοίξει ο δρόμος προς την Γερμανία για πολλούς Έλληνες παίκτες ξεκινώντας να παίζει εκεί στα τέλη των 90s, μια εποχή που το προϊόν “Έλληνας ποδοσφαιριστής” βρισκόταν σε ανυποληψία στο εξωτερικό. Ειδικά δε στην Φρανκφούρτη δημιούργησε ελληνική παροικία καθώς από εκεί πέρασαν Κυργιάκος, Λυμπερόπουλος, Γκέκας, Μάντζιος και Τζαβέλλας!

Επιλογές που έμειναν εκτός τριάδας:

Γιάννης Φετφατζίδης: Είχε την προοπτική για μεγάλη καριέρα όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Προτίμησε δύο φορές τα πετροδόλαρα της Ασίας παρά να παλέψει λίγο περισσότερο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Αγνώριστος στην δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, βελτιώθηκε σημαντικά με τον Άρη όμως δεν θεωρούμε ότι θα μπορούσε να πετάξει κάποιον παίκτη εκτός τριάδας.

Γιώργος Μασούρας: Πολύ νωρίς για να κριθεί, έχει τα φόντα για καλή καριέρα