Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ξάνθης

καλυτερος ξενος ξανθη

Διαχρονικά η Ξάνθη έφερνε στην Ελλάδα σπουδαίους ξένους ποδοσφαιριστές. Ο πρώην ιδιοκτήτης, Χρήστος Πανόπουλος, ήταν ειδικός στο… “ξετρύπωμα” ποδοσφαιριστών κυρίως από την Λατινική Αμερική και την Κεντροανατολική Ευρώπη, οι οποίοι έρχονταν στη Θράκη κι “έφτιαχναν” την καριέρα τους συνεχίζοντας στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου ή παίρνοντας καλές μεταγραφές στο εξωτερικό. Ο τρόπος λειτουργίας του συλλόγου, που ήταν πάντα τυπικός στις πληρωμές και παρείχε τα πάντα στους ποδοσφαιριστές του, τον ανέδειξε σε “λιμάνι” πολλών ξένων που είχαν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις από τη Ξάνθη κι επειδίωκαν την επιστροφη τους στον ΑΟΞ από άλλα πόστα μετά το τέλος της καριέρας τους! Τα ονόματα που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα ήταν πάρα πολλά, τελικά όμως καταλήξαμε στους ακόλουθους επτά:

Μαρτσέλο Βεριντιάνο

Ο Μαρτσέλο Βεριντιάνο δεν ήταν απλά ο πρώτος τοπ ξένος, αλλά ο πρώτος ξένος γενικότερα που πάτησε το πόδι του στην ακριτική Ξάνθη, ερχόμενος το καλοκαίρι της ανόδου της ομάδας στην τότε Α’ Εθνική. Ο Βραζιλιάνος όχι απλώς “έδεσε” με την νεοφώτιστη ομάδα, αλλά κατάφερε να βρει το ποδοσφαιρικό του σπίτι για 7 ολόκληρα χρόνια, στα οποία θα σκοράρει 75 γκολ και θα εξελιχθεί σε ένα σύμβολο για τον σύλλογο, βοηθώντας τον να βρει τα πατήματά του στην κατηγορία των “μεγάλων” και να εξελιχθεί σε έναν αντίπαλο που όλοι σέβονταν. Ο Μαρτσέλο θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα γράψει καρέ τερμάτων στην ιστορία της επαγγελματικής Α’ Εθνικής ενώ τα γκολ του στην απίστευτη πεντάρα της Ξάνθης επί του Ολυμπιακού το 1992 έχουν μείνει αξέχαστα! Με αυτές του τις εμφανίσεις θα κερδίσει δικαιωματικά την μεταγραφή στην ΑΕΚ, το 1998. Φυσικά, ο επιθετικός από το Σάο Πάολο δεν τελείωσε εκεί την σχέση του με την Ξάνθη, καθώς το 2004 βρέθηκε στο επιτελείο του Γιάννη Ματζουράκη και παρέμεινε άλλη μια τριετία στην ομάδα.

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Ο ορισμός του “μάγου της μπάλας”. Ο ερχομός του στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε μια καρμική σχέση ζωής για τον Λουτσιάνο που χωρίς υπερβολή έπαιξε μπάλα για την μισή Superleague! Η ομάδα που τον έφερε στην Ελλάδα,όμως, η Ξάνθη, ήταν κι αυτή που συνέδεσε περισσότερο το όνομα του έχοντας τρεις διαφορετικές θητείες σε αυτήν. Όταν πρωτοήρθε στα 23 του στη χώρα μας δεν μπόρεσε να πείσει για την αξία του άμεσα και δόθηκε δανεικός στην Καστοριά. Στην επιστροφή του ήταν πολύ καλύτερος με αποτέλεσμα να κινήσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού που τον απέκτησε για τα επόμενα τρία χρόνια. Στους ερυθρόλευκους ο “Λούτσι” ήταν μέλος μιας πολύ ταλαντούχας βραζιλιάνικης παροικίας (Ζιοβάνι, Ζε Ελίας) και το highlight του ήταν ασφαλώς το φάουλ α λα Ρομπέρτο Κάρλος μέσα στη Λεωφόρο. Μετά από τρία χρόνια στον Πειραιά φεύγει ελεύθερος για τον ΠΑΟΚ, μια περίεργη επιλογή που δεν έπιασε ποτέ. Ύστερα από μία άθλια σεζόν ο Λουτσιάνο αποχωρεί ως ξοφλημένος από τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2002, όχι όμως για πολύ. Το 2004 η αγαπημένη του Ξάνθη του κάνει πρόταση επιστροφής, ο Βραζιλιάνος την αποδέχεται και τα επόμενα δύο χρόνια θα κάνει πράγματα και θαύματα. Αυτή ήταν η πιο σπουδαία περίοδος του στο ποδοσφαιρο συνολικά καθώς την πρώτη χρονιά αναδεικνύεται καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος ενώ την δεύτερη, που αποχώρησε στη μέση της αιφνιδιαστικά για τον Πανιώνιο, πραγματοποιεί ένα μυθικό δεύτερο γύρο με 10 γκολ σε 14 ματς. Ο Λουτσιάνο δεν ήθελε να δώσει τέλος στη σχέση του με τους “Ακρίτες” με άσχημο τρόπο κι έτσι το 2009 γύρισε στα 37 του για να κλείσει ο κύκλος όπως αρμόζει. Συνολικά, ο Λουτσιάνο μέτρησε 133 συμμετοχές, 46 γκολ και… 2-3 χαμένα διαβατήρια (τα έχανε καθώς το γλεντούσε… λίγο παραπάνω όταν έβγαινε τα βράδια στο “Κυβερνείο”) στη θητεία του στον ΑΟΞ!

Γιράι Μπούτσεκ

Εκτός από Λατινοαμερικάνους – μπαλαδορους και Ευρωπαίους – “εργαλεία”, η Ξάνθη πάντα έφερνε πολύ σπουδαίους τερματοφύλακες από την Ανατολική Ευρώπη που ήταν στους κορυφαίους του πρωταθλήματος. Κίρμπιτσεκ, Μπούτσεκ, Πιζανόφσκι, Μάλαρζ, Γκσπούρνινγκ, και Λοντίγκιν έχουν καθίσει κάτω από τα δοκάρια της ακριτικής ομάδας. Η θητείας τους στη Ξάνθη όχι απλά τους άνοιξε το δρόμο για μεταγραφές αργότερα στους μεγάλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά τους οδήγησε μέχρι και στην πόρτα της εθνικής τους ομάδας! Γιατί όμως Μπούτσεκ κι όχι κάποιος από τους υπόλοιπους; Γιατί ο Σλοβάκος πορτιέρο έγινε “Ξανθιώτης” με όλη τη σημασία της λέξης. Όχι απλά επέστρεψε στην περιοχή μετά τη λήξη της καριέρας του αλλά ζει εκεί μέχρι σήμερα διατηρώντας φροντιστήριο ξένων γλωσσών και προσφέροντας στο τοπικό ποδόσφαιρο! Ο Μπούτσεκ ήρθε στην Ελλάδα το 1998 και δεν βγήκε ποτέ από την ενδεκάδα του ΑΟΞ! Σε 5 χρόνια φόρεσε τη φανέλα της ομάδας 165 φορές έχοντας την χαρά να είναι ο τερματοφύλακας στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς με τη Λάτσιο! Η αξιοπιστία του κάτω από τα γκολπόστ δεν πέρασε απαρατήρητη και το 2003 πήρε μια σπουδαία μεταγραφή για τον Ολυμπιακό για να καλύψει τη θέση του Νο2. Το 2005 μετακινήθηκε στον Άρη της Β’ Εθνικής κάνοντας μια γεμάτη σεζόν και μετά από ένα πέρασμα κι από τη Χαλκίδα κρέμασε τα γάντια του. Έκτοτε δηλώνει βέρος “Ξανθιώτης”!

Βλάντιμιρ Γιανότσκο

Είναι κάποιοι ξένοι παίκτες που δεν δεν μένουν στην ομάδα για χρόνια ούτε γυρνάνε ποτέ στο τέλος για να κλείσουν την καριέρα τους εκεί. Το πέρασμα τους όμως είναι τόσο έντονο και γεμάτο ποιότητα που μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη των φιλάθλων. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Σλοβάκου, Βλάντιμιρ Γιανότσκο. Ο Χρήστος Πανόπουλος “ξετρύπωσε” τον Γιανότσκο από την ομάδα της πατρίδας του Κόζιτσε (που είχε συμμετάσχει μια φορά και στο Champions League) και τον έφερε τον Ιανουάριο του 2000 στην Θράκη. O άσημος μεσοεπιθετικός έκανε πολλά κεφάλια να γυρίσουν προς το μέρος τους στο τελείωμα εκείνης της σεζόν. Εξαιρετικός τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση, ήταν πραγματικός “πονοκέφαλος” για τις αντίπαλες άμυνες. Η δεύτερη χρονιά του ήταν ακόμη καλύτερη καθώς με τα 7 γκολ που σημείωσε, αναδείχθηκε στον πρώτο σκόρερ της Ξάνθης. Αν έχει μείνει κάτι περισσότερο στη μνήμη του κόσμου όμως, ήταν το εντυπωσιακό του φινάλε. Ο Γιανότσκο πωλήθηκε στην Αούστρια Βιέννης για το αστρονομικό για την εποχή και το επίπεδο της Ξάνθης, ποσό των 2.500.000€ (σύμφωνα με το Transfermarkt). Η πώληση αυτή παραμένει ως σήμερα η ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου!

Έμερσον

Παρά το γεγονός ότι έμεινε λιγότερο από χρόνο στην Ξάνθη, ο Έμερσον κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του. Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη μεταγραφή που πραγματοποίησε ο Χρήστος Πανόπουλος στα 30 χρόνια παρουσίας του στο τιμόνι της ομάδας, με την καριέρα του Έμερσον να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, από την Πόρτο στη Μίντλεσμπρο και από την Λα Κορούνια στη Ρέιντζερς, μέχρι να έρθει το 2005 η Ξάνθη και η Σκόντα, σε ηλικία 33 ετών. Στην Ξάνθη ο Έμερσον θα αγωνιστεί μόλις 6 μήνες σε 16 παιχνίδια σκοράροντας κι ένα γκολ, όμως θα εντυπωσιάσει με την απίστευτη ποιότητά του, οδηγώντας την Ξάνθη, ακόμα και προσωρινά στο να πατήσει την πρώτη θέση της βαθμολογίας! Οι Ξανθιώτες οπαδοί πίνουν νερό στο όνομα του μέχρι και σήμερα, όμως, τότε δεν τον χάρηκαν πολύ καθώς η ποιότητά του τον οδηγησε πολύ σύντομα στο στόχαστρο της ΑΕΚ, η οποία τον Γενάρη του 2006 απέκτησε. Έτσι, ο Έμερσον έκλεισε πολύ γρήγορα ένα πέρασμα που ήταν σύντομο, αλλά πολύ όμορφο.

Ντιέγκο Κιντάνα

Ο βραχύσωμος μάγος από την Αργεντινή μπορεί να μην γέμιζε το μάτι λόγω του ύψους του, πρόκειται όμως για έναν από τους πιο ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που πέρασαν από την θρακιώτικη ομάδα. Μάλιστα, το ξεκίνημα του προμήνυε μια πολύ σπουδαία καριέρα καθώς ήταν ο άνθρωπος που σκόραρε για την Εθνική Αργεντινής Νέων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1997 χαρίζοντας της το τρόπαιο με συμπαίκτες όπως οι Ρικέλμε, Αϊμάρ, Σάμουελ, Καμπιάσο και Σκαλόνι! Μπορεί ο Ντιέγκο να μην έκανε ανάλογη καριέρα όπως οι παραπάνω κύριοι, όμως έγραψε κι αυτός τη δική του ιστορία στη χώρα μας με τα χρώματα της Ξάνθης. Στην πόλη ακόμα έχουν να λένε πέρα από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες για τον καλό του χαρακτήρα και τις δεξιότητες του στην… κιθάρα. Ο Κιντάνα προσγειώθηκε στη “Βασίλισσα της Θράκης” το 2005, αγκαζέ με τον Μάνσο, έναν παίκτη- φωτοτυπία αλλά έμελλε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτόν. Ο Αργεντίνος αγωνιζόταν ως δεκάρι κι ως εξτρέμ εκμεταλλευόμενος την τρομακτική του ταχύτητα! Ο Κιντάνα δεν σκόραρε συχνά είναι η αλήθεια (μόλις 8 γκολ σε 154 εμφανίσεις κατά τας γραφάς του Transfermarkt) πέτυχε όμως ένα γκολ έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου: το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του ΑΟΞ το 2006 κόντρα στη Ντιναμό Βουκουρεστίου! Το 2011 ο Κιντάνα αποτέλεσε παρελθόν για την Ξάνθη με τον Αργεντινό να αποφασίζει να δώσει τέλος στην καριέρα του γενικά, μόλις στα 33 του!

Τόμας Ραντζίνσκι

Ήταν μία κίνηση που γέμισε ποιότητα την επιθετική γραμμή των “Ακριτών”. Ο ερχομός του -μεγαλωμένου στον Καναδά- Πολωνού, Τόμας Ραντζίνσκι, το καλοκαίρι του 2007 ήταν μία κίνηση που ως σκοπό είχε να προσφέρει στο πάντα φιλόδοξο ρόστερ της Ξάνθης, εκείνη την εποχή, έναν επιθετικό που θα είχε το εύκολο γκολ στο τσεπάκι του. Ο Καναδός επιθετικός άλλωστε ερχόταν με τις περγαμηνές της παρουσίας του σε Έβερτον, Φούλαμ και Άντερλεχτ είχε γράψει αρκετά μίλια παρουσιών στο υψηλότερο επίπεδο. Στην Ξάνθη έδειξε ακριβώς αυτό. Στον ένα χρόνο, που έκατσε, έμεινε στην συνείδηση συμπαικτών και φιλάθλων ως ένας εξαιρετικός επαγγελματίας εκτός και εντός γηπέδου, ενώ το συνόδεψε με ένα εξαιρετικό scoring rate, πετυχαίνοντας σε 25 εμφανίσεις με την Ξάνθη 14 γκολ! Φυσικα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το κρεσέντο του με τον Παναθηναϊκό και το χατ τρικ που χάρισε την τεράστια νίκη στους Ξανθιώτες με 3-2. Δυστυχώς για την ομάδα της Ξάνθης, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ήθελαν την παραμονή, στο τέλος του Αυγούστου του 2008 ο Ραντζίνσκι επέστρεψε στο Βέλγιο, απ’ όπου κατάγεται και μένει η έγκυος γυναίκα του, με σκοπό να βρίσκεται εκεί στην γέννηση και την ανατροφή του παιδιού του, παίρνοντας μεταγραφή για τη Λιρς, ομάδα της Β’ κατηγορίας.

Τα υπόλοιπα ονόματα σημαντικών παικτών που “κόπηκαν” από την τελική επιλογή: Σάντρο, Ισμαήλ Μπα, Ζίφκο Ζίφκοβιτς, Μαρσελίνιο, Μίχαελ Γκσπούρνινγκ, Μάουρο Πόι, Αντριάν Λουσέρο, Σερζ Ντιέ, Τάνο Σολάρι, Έρικ Γέντρισεκ, Λέντιο Πάνο, Ολουμπάγιο Αντεφέμι, Κρίστοφερ Κατόνγκο, Τζορτζ Μπόατενγκ, Κέλβιν Σέμπουε, Αμπντεραχίμ Ουακίλι