Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ

καλύτερος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ

Άλλη μια δύσκολη επιλογή επτάδας μιας και στην ΑΕΚ χρειαζόταν μεγαλύτερη ανασκόπηση στο παρελθόν κι ιδιαίτερα στα χρυσά για την ομάδα 90s. Η επιστροφή του Ντούσκο στην ομάδα ώς προπονητή συνέπεσε με ένα σπουδαίο σύνολο ποδοσφαιριστών το οποίο εκπροσωπούν στην ψηφοφορία οι Σαβέβσκι, Σαμπανάτζοβιτς και Κετσπάγια. Ο νέος αιώνας είναι πιο λάτιν με τον Βραζιλιάνο Ριβάλντο και τους Αργεντίνους Μπλάνκο και Σκόκο.

*Διευκρίνηση για την απουσία του Ντάνιελ Μπατίστα: ο ταλαντούχος επιθετικός με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της χώρας μας. Επειδή στη ψηφοφορία του Ολυμπιακού είχε γίνει λόγος για “ποδοσφαιρική υπηκοότητα” ανάλογα με την εθνική ομάδα του κάθε ποδοσφαιριστή, ο Μπατίστα θεωρήθηκε ως Έλληνας αν και πήρε την υπηκοότητα αρκετά χρόνια μετά την έλευση του στην Ελλάδα (ίδια περίπτωση με Κάρλος Ζέκα).

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ο “Ντούσκο” έχει μία ιστορία δεκαετιών στην χώρα μας, τόσο ως παίκτης, αλλά πολύ περισσότερο ως προπονητής. Όμως όλα, αρχίζουν και τελειώνουν με την σχέση του με την ΑΕΚ. Ο “Πρίγκιπας” από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πριν γίνει ένας εξαιρετικός προπονητής ήταν και ένας αξιόλογος επιθετικός. Ως τέτοιος ήρθε στην ΑΕΚ το 1977 από την ομάδα της Βελέζ του Μόσταρ, και κατάφερε στα 4 χρόνια που έμεινε στους κιτρινόμαυρους να κερδίσει 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Ελλάδος, να δεθεί με τον αρχισκόρερ Θωμά Μαύρο και να κερδίσει και τη διάκριση του πρώτου σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1979/80. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έγραψε 106 συμμετοχές και 65 γκολ, πριν φύγει από την Ελληνική ομάδα, στην οποία θα ξαναγύριζε μόλις 7 χρόνια αργότερα ως προπονητής, κάτι που θα επαναλάμβανε άλλες δύο φορές σε μία από τις χαρακτηριστικότερες σχέσεις αγάπης/μίσους στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Από το restart της ΑΕΚ το 2013 κι ύστερα είχε αναλάβει διοικητικό πόστο στο σύλλογο αλλά αποχώρησε το 2019 για να αναλάβει προσωρινά την εθνική ομάδα της Βοσνίας.

Τόνι Σαβέβσκι

Σε δύο ομάδες έπαιξε σε όλη την καριέρα του ο Τόνι Σαβέβσκι. Τη Βαρντάρ Σκοπίων της χώρας του, Βόρειας Μακεδονίας, και την ΑΕΚ. Ήρθε σαν μια low profile μεταγραφή το 1989 κι εν τέλει έμεινε για πάντα! Για την ακρίβεια ο εμβληματικός αριστερός χαφ φόρεσε τα κιτρινόμαυρα για 13 ολόκληρα χρόνια όντας ένας από τους παίκτες-βαρόμετρα της θρυλικής εποχής Μπάγεβιτς. Με το δικέφαλο κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα ενώ είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί και στο Champions League. Είναι ο recordman συμμετοχών στην ιστορία του συλλόγου γενικά μετρώντας 434 εμφανίσεις και 58 γκολ. Άνθρωπος χαμηλών τόνων που απέφευγε να εκθέσει την προσωπική του ζωή στον Τύπο, ο Σαβέβσκι μιλούσε μόνο μέσα στο γήπεδο. Το αθλητικό του ήθος τον έκανε αγαπητό στους Ενωσίτες και σεβαστό στους αντιπάλους. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2001 κι αμέσως ανέλαβε την προπονητική ηγεσία του συλλόγου χωρίς όμως να εντυπωσιάσει με τα αποτελέσματα του. Είχε πολύ καλύτερη τύχη ως scouter ποδοσφαιριστών καθώς εισηγήθηκε την απόκτηση σημαντικών ελληνικών ταλέντων όπως οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Βίκτωρας Κλωναρίδης, Μιχάλης Παυλής κλπ. Εάν μιλάμε για τον ξένο-σημαία της ΑΕΚ, αυτός είναι σίγουρα ο Τόνι Σαβέβσκι. Ήταν ό,τι ο Τζόρτζεβιτς για τον Ολυμπιακό και ο Βαζέχα για τον Παναθηναϊκό. Έχει μείνει όμως στο μυαλό των φιλάθλων και ως ο κορυφαίος στην ιστορία του συλλόγου; Αυτό θα το δείξει η ψήφος σας!

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς

Ήταν βασικό μέλος της τελευταίας κιτρινόμαυρης “δυναστείας”, που κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήματα από το 1992 ως το 1994. Ο Βόσνιος, γεννημένος στο Μαυροβούνιο (μέρος φυσικά της τότε Γιουγκοσλαβίας) “Σάμπα” ήρθε το καλοκαίρι του 1991 από τη Σερβία και τον Ερυθρό Αστέρα ως Πρωταθλητής Ευρώπης και ανέβασε άμεσα επίπεδο το κιτρινόμαυρο κέντρο. Ένας σκληροτράχηλος αμυντικός χαφ αλλά και ικανός να καλύψει και την θέση του κεντρικού αμυντικού, ο Σαμπανάτζοβιτς θα γράψει 143 συμμετοχές με τους κιτρινόμαυρους και θα πετύχει 10 γκολ στα 5 χρόνια που έκατσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ πέρα από τα 3 πρωταθλήματα θα κατακτήσει και το κύπελλο Ελλάδος του 1996, πριν μετακομίσει το καλοκαίρι του 1996 στον Ολυμπιακό, ακολουθώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που λίγο καιρό πριν είχε κάνει το ίδιο δρομολόγιο.

Τιμούρ Κετσπάγια

Ήρθε στα 26 του ως ένας ποδοσφαιριστής που απλά είχε ξεχωρίσει στο κυπριακό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ανόρθωσης. Το ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκό ματς με τη Ρέιντζερς ήταν εφιαλτικό καθώς τραυματίστηκε σοβαρά κι έχασε τους επόμενους δύο μήνες της αγωνιστικής δράσης. Στην πρώτη του σεζόν, επηρεασμένος ίσως κι από αυτό το γεγονός κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά. Την δεύτερη όμως, ο Κετσπάγια ήταν άλλος παίκτης! Σημείωσε 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις όντας ένας από τους μόλις έξι ξένους που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο Γεωργιανός συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα και την επόμενη χρονιά προσθέτοντας ακόμα 11 γκολ! Με την κιτρινόμαυρη φανέλα κατέκτησε 2 Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα καθώς η ομαδάρα του Μπάγεβιτς είχε αρχίσει να υποχωρεί. Το αξιοσημείωτο με τον Κετσπάγια είναι ότι αμέσως μετά την ΑΕΚ μετακινήθηκε στην Premier League για λογαριασμό της Νιούκαστλ το 1997, δείγμα των εντυπωσιακών επιδόσεων του με την αθηναϊκή ομάδα, που ανάγκασαν τους scouters της Ευρώπης να τον παρακολοθήσουν. Μετά από μια αξιόλογη καριέρα στα αγγλικά γήπεδα κι αργότερα στην Ανόρθωση, ο Κετσπάγια ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή. Μάλιστα, ο δρόμος του τον έφερε και στην Ένωση το 2016 αλλά η παραμονή του ήταν βραχύβια, μόλις 7 ματς. Η βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την στήριξη της διοίκησης της ΑΕΚ και να αποχωρήσει.

Ίσμαελ Μπλάνκο

Ο Αργεντίνος, Ίσμαελ Μπλάνκο έφτασε στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες το καλοκαίρι του 2007, όμως έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς στην ιστορία του συλλόγου. Από την πρώτη σεζόν του ο… “Ζορό” όπως ονομάστηκε λόγω της συνήθειας του να πανηγυρίζει με τη μάσκα του γνωστού ήρωα, έδειξε ότι ήταν σκόρερ ολκής. Σημείωσε 19 γκολ στο πρωτάθλημα κι ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της Superleague. Ένα μάλιστα από τα τέρματα του σημειώθηκε στην ιστορική τεσσάρα της Ένωσης επί του Ολυμπιακού. Την επόμενη σεζόν ο… “μασκοφόρος εκδικητής” συνέχισε τους ίδιους ρυθμούς με 14 γκολ κι αναδείχθηκε εκ νέου το “πρώτο κανόνι” του πρωταθλήματος (μαζί με τον Λουτσιάνο Γκαλέτι). Η μεγαλύτερη παράσταση του εκείνη τη σεζόν είχε δοθεί στον επικό τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 2009 κόντρα στον Ολυμπιακό. Με δύο δικά του γκολ ο Μπλάνκο είχε βάλει τον Δικέφαλο μπροστά στο σκορ με 2-0 αλλά δεν κατάφερε στο τέλος να πανηγυρίσει τον τίτλο. Εν τέλει ο Μπλάνκο θα έπαιρνε το πρώτο και μοναδικό τρόπαιο με την ΑΕΚ το 2011 στην τελευταία του σεζόν με τον σύλλογο. Ο Αργεντίνος στο τέλος εκείνης της σεζόν δεν αποδέχθηκε το διετές συμβόλαιο που του πρότεινε η ΑΕΚ κι αποχώρησε για να βρει καλύτερες οικονομικές απολαβές, υποσχόμενος αν τυχόν επιστρέψει στην Ελλάδα να μην φορέσει άλλη φανέλα. Υπόσχεση που τελικά… δεν τήρησε καθώς στα 37 του μας επιφύλαξε μια επιστροφή-έκπληξη με τη φανέλα του Αιγάλεω! Μετά από μόλις 2 ματς αποχώρησε ενώ από πέρυσι ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του Παναρκαδικού, αν και παραμένει άγνωστο αν θα αγωνιστεί εκεί μετά την επανεκκίνηση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων!

Ριβάλντο

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει αγωνιστεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα κι όχι μόνο στον 21ο αιώνα. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που αναδείχθηκε ο καλύτερος στον κόσμο παίρνοντας την Χρυσή Μπάλα του 2001. Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που ήταν πρωταγωνιστής στην εθνική Βραζιλίας στην πορεία της προς την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2002. Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή που στη συλλογική του καριέρα αγωνίστηκε σε κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν. Όταν ο “Ρίμπο” έφτασε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2004 για λογαριασμό του Ολυμπιακού ήταν πραγματικά ο ορισμός της μεταγραφής που “ρίχνει τα τσιμέντα”. Μετά από τρία χρόνια στο Λιμάνι και ισάριθμα πρωταθλήματα, ο Ριβάλντο έφυγε από τον Πειραιά ύστερα από διαφωνία με το Σωκράτη Κόκκαλη σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θεωρούσε πως ήταν πια μεγάλος σε ηλικία και δεν μπορούσε να στηριχτεί πανω του για την επόμενη μέρα. Έτσι, ο Ριβάλντο κατέληξε στην ΑΕΚ, μια επιλογή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μέσο του “Ρίμπο” για να αποδείξει στον Ολυμπιακό ότι μόνο “ξοφλημένος” δεν ήταν! Με τους κιτρινόμαυρους ήταν εξίσου σπουδαίος παρά τα 35 του χρόνια και οδηγούσε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η στιγμή που υψωσε τα τέσσερα δάχτυλα του μετά την 4ρα στον Ολυμπιακό έχει μείνει στην ιστορία, όμως, το πρωτάθλημα δεν κατέληξε στην Ένωση λόγω της υπόθεσης Βάλνερ. Ο Ριβάλντο ξενέρωσε με την εξέλιξη και αφού δέχθηκε μια άκρως δελεαστική πρόταση που από ομάδα του Ουζμπεκιστάν, έγραψε τους τίτλους τέλους στην παραμονή του στην Ελλάδα.

Νάτσο Σκόκο

Ή αλλιώς ο υδραυλικός, το παρατσούκλι που απέκτησε στην Ελλάδα. Ήρθε στην ΑΕΚ ως ένας άγνωστος 23χρονος Αργεντίνος που έπαιζε στο μεξικάνικο πρωτάθλημα κι έφυγε ως μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές καψούρες των φίλων της Ένωσης! Ο Σκόκο ήταν ένας winger με ταχύτητα, έκρηξη και εξαιρετική τεχνική ενώ δοκίμαζε συχνά τα πόδια του από μακριά με επιτυχία σκοράροντας πολύ εντυπωσιακά τέρματα. Η πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ συνοψίζεται στον τελικό του Κυπέλλου του 2009 όταν σκόραρε 2 τέρματα κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά οι κιτρινόμαυροι έχασαν το τρόπαιο στα πέναλτι. Την επόμενη σεζόν ο Αργεντινός έλαμψε στα ευρωπαϊκά ματς της ΑΕΚ στο Europa League με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες από το εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2010 καθάρισε μόνος του το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 40 μέτρα. Όποτε σκόραρε ο Σκόκο, το γκολ ήταν συνήθως φαντασμαγορικό: στην έναρξη της επόμενης σεζόν η ΑΕΚ περνάει με μια εντυπωσιακή 4ρα από το Βικελίδης με τον Σκόκο να σκοράρει 2 γκολ, το πρώτο ένα απίστευτο σουτ πάλι από τα 40 μέτρα. Στο τέλος της σεζόν ο Σκόκο πανηγύρισε και τον μοναδικό του τίτλο στη χώρα μας το Κύπελλο Ελλάδα του 2011 όμως το καλοκαίρι τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Ακολούθησε μια σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της πατρίδας του με την Νιούελς Ολντ Μπόις και την Ρίβερ Πλέιτ με την οποία κατέκτησε το Copa Libertadores. Κάθε χρόνο ο υδραυλικός έπαιζε στα μεταγραφικά πρωτοσέλιδα της Ένωσης αλλά εν τέλει η επιστροφή του στον Δικέφαλο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Τα υπόλοιπα ονόματα μεγάλων παικτών που “κόπηκαν” από την τελική επιλογή: Ντάνιελ Μπατίστα (θεωρήθηκε ως Έλληνας), Μάρτον Εστερχάζι, Βάλτερ Βάγκνερ, Τάσος Κωνσταντίνου, Γιώργος Σαββίδης, Χένρικ Νίλσεν,  Μίροσλαβ Οκόνσκι, Κάρλος Γκαμάρα, Μπρούνο Άλβες, Στέφανο Σορεντίνο, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, Ραφίκ Τζιμπούρ, Αντρέ Σιμόες, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι