“Kύριε Κρουζ, ποιος είναι ο βαθύτερος φόβος σας;”

"Kύριε Κρουζ, ποιος είναι ο βαθύτερος φόβος σας;"

“Ο βαθύτερος φόβος μας δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε δυνατότεροι από όσο μπορεί να μετρηθεί. Είναι το φως μας , όχι το σκοτάδι μας που μας φοβίζει περισσότερο. Το να είσαι λίγος σε κάτι δεν υπηρετεί τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα το πεφωτισμένο στο να μικραίνεις ούτως ώστε οι υπόλοιποι γύρω σου να μην νιώθουν ανασφαλείς. Όλοι πρέπει να λάμπουμε όπως λάμπουν τα παιδιά. Και αυτό δεν βρίσκεται σε κάποιους από εμας. Βρίσκεται σε όλους μας. Και όσο αφήνουμε το δικό μας φως να λάμψει, δίνουμε ανεπαίσθητα την άδεια σε άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Όσο απελευθερωνόμαστε από τους ίδιους μας τους φόβους, τόσο η παρουσία μας θα απελευθερώνει τους υπόλοιπους.”

Το 2005, ο Samuel L. Jackson έδινε ρεσιτάλ σε μία από τις ωραιότερες ταινίες με θέμα το μπάσκετ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Φυσικά δεν είναι άλλη από το “Coach Carter”. Σε αυτήν την ταινία [spoiler alert], ο Ken Carter, ένας παλιός θρύλος του Λυκείου Richmond έρχεται να προπονήσει μια ταλαντούχα όσο και θρασύτατη ομάδα νεαρών, η οποία έχει ανάγκη από πειθαρχεία εντός και εκτός παρκέ. Μετά από πολλή προσπάθεια, δράμα και διαξιφισμούς, και λειτουργώντας με βάση ένα “συμβόλαιο” συμπεριφοράς και ακαδημαϊκών στόχων που θα έπρεπε να σέβονται οι παίκτες του Carter, οι Richmond Oilers βρίσκουν τα πατήματά τους και “πετάνε” προς το πρωτάθλημα της περιφέρειας. Το καλό κλίμα ανατρέπεται όταν ο Carter συνειδητοποιεί πως αρκετοί από τους παίκτες της ομάδας έχουν πάρει ξανά την κάτω βόλτα σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Παρά την αήττητη πορεία τους στο πρωτάθλημα, ο Carter αποφασίζει να κλειδώσει το γυμναστήριο και να ακυρώσει προπονήσεις και αγώνες μέχρι οι αθλητές του να στρωθούν ξανά στο διάβασμα. Η πρωτοβουλία του αυτή σηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην σχολική κοινότητα, γίνεται είδηση σε όλες τις ΗΠΑ και τον φέρνει στο στόχαστρο. Το σχολείο αποφασίζει να “σπάσει” το lockout του Ken Carter, τον αναγκάζει να δηλώσει παραίτηση, όμως οι αθλητές του αποφασίζουν να κάνουν τα πάντα για να τον μεταπείσουν, να μπουν στον ίσιο δρόμο και μαζί του να “αγγίξουν” και τον τίτλο της περιφέρειας.

Η ιστορία αυτή του καθηγητή που βάζει τα ιδανικά του και τις αξίες του πάνω από την επιτυχία του και την εφήμερη αθλητική καταξίωση του σχολείου του μοιάζει ένα εξαιρετικά εμπνευσμένο σενάριο. Και όμως, είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το Hollywood δεν έχωσε την μύτη του με τρόπο παρά μόνο ελάχιστα σε μία αληθινή ιστορία!

Η ιστορία του προπονητή Carter μας έρχεται από το 1999 και την τρίτη σεζόν του στην ομάδα των Oilers. O Ken Carter πράγματι αποφάσισε το lock out της αήττητης ομάδας εκείνης τη σεζόν εξαιτίας της αθέτησης του “ακαδημαϊκού συμβολαίου” της, εξωθώντας έτσι στα άκρα το θέμα και αναγκάζοντας τα ΜΜΕ όλων των ΗΠΑ να ασχοληθούν μαζί του. Ο Carter πολεμήθηκε πολύ από όλη την κοινότητα του Richmond για αυτό, όμως στο τέλος, και επειδή (σε αντίθεση με τα όσα λέει η ταινία και στην μόνη σεναριάκή παρέμβαση του Hollywood) είχε την απόλυτη στήριξη του Σχολικού Συμβουλίου και του Διευθυντή του, κατάφερε να περάσει το μήνυμά του και να φέρει όλους τους μαθητές-αθλητές του ξανά στο σωστό μονοπάτι.

carter

Samuel Jackson και Ken Carter στα γυρίσματα της ταινίας. O Carter είχε θέσει ως ειδικό όρο ότι η ταινία θα ήταν όσο ρεαλιστική μπορούσε να γίνει και γι’αυτό ήταν σε παρών σε όλα τα γυρίσματα.

Έβαλα μία αλυσίδα στην πόρτα του γυμναστηρίου και τους είπα να με συναντήσουν στην βιβλιοθήκη. Εκείνο το διάστημα της σεζόν και οι τρεις ομάδες του σχολείου μας, freshman, varsity και Junior Varsity, ήταν αήττητες και οι μαθητές νόμιζαν ότι ήθελα να τους συγχαρώ. Περίμεναν κάτι άλλο και είδαν κάτι εντελώς διαφορετικό” θα πει ο Carter για το περιστατικό στο περιοδικό του George Fox, του Πανεπιστημίου που αποφοίτησε.

O Ken Carter κατάφερε να “στρώσει” την ζωή πολλών μαθητών από το λύκειο του Richmond, έχοντας ένα εξ ορισμού δύσκολο έργο. Το λύκειο του Richmond βρίσκεται σε μία σχετικά “προβληματική” και δύσκολη κοινότητα. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του σχολείου, το δυναμικό των μαθητών απαρτίζεται κατά 74% από μαθητές με “κοινωνιοοικονομικές δυσκολίες”, το 54% μπαίνει στο λύκειο μαθαίνοντας ακόμα Αγγλικά, ενώ τέλος ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος (το 76,5%) είναι μέλος της Λατινικής μειονότητας, κάτι που σε γενικότερη βάση, σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ σημαίνει γκέτο, δυσκολίες ενσωμάτωσης και εξωσχολικά προβλήματα. Σαν νούμερα μάλιστα, το Λύκειο του Richmond ακόμα και σήμερα διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων στην περιφέρεια της Virginia, με το 75,39% των παιδιών να αποφοιτούν εγκαίρως, ενώ μάλιστα 19,53% των μαθητών του σταματάνε τις σπουδές τους εντελώς σε κάποιο σημείο τους.

Στην περίπτωση του lockout, 15 από τους 45 μαθητές που είχαν δεσμευτεί με αυτό το συμβόλαιο είχαν αποτύχει στους στόχους του Carter και αυτοί ήταν για τον προπονητή το Α και το Ω. Οι κανόνες είναι σκληροί και δεν ήθελαν να αγωνιστούν κάποιοι από τους καλύτερους αθλητές του σχολείου για αυτό το λόγο, όμως εγώ τους τήρησα μέχρι τέλους.” Η επιμονή του κόουτς οδήγησε την ομάδα σε δύο αγώνες χαμένους στα χαρτιά, άλλους δύο αγώνες στους οποίους η ομάδα αγωνίστηκε δίχως προπόνηση και μπόλικη κατακραυγή, όμως στο τέλος, ο αγώνας του να μάθουν την αξία της εκτός του παρκέ και εντός της τάξης πειθαρχίας και σοβαρότητας απέδωσε.

Τέσσερα βασικά πράγματα θέλαμε να περνάμε στους μαθητές” είχε δηλώσει ο Carter. “Ακεραιότητα, υπευθυνότητα, ότι πρέπει να είσαι ένας εξαιρετικός ακόλουθος πριν γίνεις ένας εξαιρετικός ηγέτης και τέλος ότι όλα έχουν να κάνουν με την ομάδα και την οικογένεια”.

Στις 6 σεζόν που ο Carter δούλεψε στο Λύκειο του Richmond, από το 1997 έως και το 2002, όλοι οι μαθητές του αποφοίτησαν επιτυχώς. Αρκετοί από αυτούς πήραν αθλητικές υποτροφίες σε κολλέγια, ενώ μάλιστα ο Courtney Anderson, μέλος της ομάδας του 1999 στην οποία βασίστηκε και η ταινία, έφτασε μέχρι το NFL, στο οποίο και αγωνίστηκε ως Tight End  για πέντε χρόνια, κυρίως με την φανέλα των Oakland Raiders. Άλλος ένας μαθητής που θα ξέφευγε από την επικίνδυνη γειτονιά του (η οποία του στέρησε μάλιστα και τον αδερφό του, ο οποίος δολοφονήθηκε μόλις στα 20 του) και θα ακολουθούσε καριέρα αθλητή χάρη στον Carter, o Wayne Oliver, αφού γύρισε τον… μισό πλανήτη παίζοντας μπάσκετ, πλέον επέστρεψε στις ΗΠΑ και βρίσκεται δίπλα στον μέντορά του, δίνοντας ομιλίες και γυρνώντας μαζί με τον Carter σχολεία και κολέγια μιλώντας για το νόημα της πειθαρχίας και της προσήλωσης στις αξίες που δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό το μήνυμα της πειθαρχίας, της αλλαγής και της προόδου παρά τις δυσκολίες, ήταν κάτι που δεν έπρεπε να μείνει μόνο στο λύκειο Richmond, ή να τελειώσει με το γύρισμα της ταινίας (στην οποία ο Ken Carter είχε την απόλυτη επίβλεψη σεναριακά), αλλά και να μεταδοθεί και σε όσο περισσότερα παιδιά, φοιτητές ή εργαζόμενους μπορούσαν να το λάβουν, στην νέα – εκτός των γυμναστηρίων – καρίερα του Carter.

“Χρειάζονται τρία πράγματα για να αλλάξεις έναν άνθρωπο. Να του βάλεις κάτι στο χέρι του (ένα συμβόλαιο), κάτι στο κεφάλι του (γνώση) και να τους αγγίξεις την καρδιά.”

– Ken Carter