Λευτέρης Πετρούνιας: The Lord of the (Still) Rings

πετρούνιας

Το γεγονός ότι οι κρίκοι στα αγγλικά μεταφράζονται όπως και τα δαχτυλίδια δηλαδή rings δεν θα μπορούσε να κάνει πιο ταιριαστό έναν τίτλο από αυτόν για το Λευτέρη Πετρούνια. Ο Έλληνας υπερπρωταθλητής έχει ισοπεδώσει τα τελευταία τρία χρόνια τον ανταγωνισμό στο άθλημα του και αυτό “αναγκάσε” τον ΠΣΑΤ να τον ανακηρύξει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Έλληνα αθλητή της χρονιάς. Τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης το 2015 ( Μονπελιέ), το 2016 ( Βέρνη) και το 2017 ( Κλουζ- Ναπόκα), δύο φορές Πρωταθλητής Κόσμου το 2015 ( Γλασκώβη) και το 2017 ( Μόντρεαλ ), Χρυσός στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μπακού και φυσικά Χρυσός Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Πετρούνιας έχει επίσης άσκηση ανανωρισμένη στο όνομα του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής ήδη από τις αρχές του 2015. Οι διακρίσεις του τα τελευταία χρόνια τον κατατάσσουν στους κορυφαίους όλων των εποχών του αθλήματος.

Οι σούπερ αυτές επιτυχίες του δεν θα μπορούσαν να είχαν έρθει χωρίς τη συμβολή του προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη ( προπονητή της χρονιάς το 2015 και το 2017 στα βραβεία ΠΣΑΤ), όπως λέει κι ο ίδιος ο Πετρούνιας. Ο κ. Ράφτης είδε στο πρόσωπο του Λευτέρη ένα νέο Δημοσθένη Ταμπάκο κι έχοντας προπονήσει ήδη έναν κορυφαίο Έλληνα του αθλήματος, τον καλό φίλο του Πετρούνια, Βλάση Μάρα , ανέλαβε και τον πρωταθλητή των κρίκων. Οι δύο τους, όπως και ο Μάρας πριν αποσυρθεί, ανήκουν στο δυναμικό του συλλόγου “Ειρήνη Περιστερίου”. Ο κόουτς Ράφτης σε δήλωση του για τον Πετρούνια έχει αναφέρει πως “Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η ψυχραιμία, το γεγονός ότι αντέχει στην πίεση των αγώνων. Αυτό είναι και το στοιχείο που το διατηρεί στην κορυφή και πιστεύω ότι θα βρίσκεται σε αυτή για πολλά χρόνια”.

Ο Πετρούνιας ξεκίνησε τη γυμναστική σε ηλικία μόλις 5 ετών. Μια δεκαετία αργότερα όντας ψυχολογικά και σωματικά κουρασμένος σταμάτησε να προπονείται για μια τριετία μέχρι και τα 18 του. Έδωσε Πανελλήνιες και εισάχθηκε στο τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της ΑΣΟΕΕ από όπου έχει αποφοιτήσει. Στα 18 όμως αποφάσισε να επιστρέψει στο άθλημα που αγαπούσε. Αυτό ακριβώς τον έκανε και τόσο ξεχωριστό καθώς κανένας αθλητής πρωταθλητισμού δεν έχει εγκαταλείψει το άθλημα για τόσο καιρό και να επανέλθει σε τέτοιο επίπεδο. Και μάλιστα στην κρίσιμη ηλικία που γίνεται το βήμα από την κατηγορία εφήβων στην κατηγορία νέων εκεί δηλαδή που αρχίζει να φαίνεται αν ο αθλητής θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις. Κι όμως ο Λευτέρης όχι μόνο επέστρεψε αλλά θριάμβευσε. Η τεχνική του Πετρούνια είναι εξωπραγματικά άρτια. Παρ’ όλο που επιλέγει πάντα τους υψηλότερους συντελεστές δυσκολίας στα προγράμματα του, η χειρουργική ακρίβεια με την οποία πραγματοποιεί τις ασκήσεις του χαρίζουν πάντα βαθμό εκτέλεσης πάνω από 9.000/10.000. Ο ίδιος το αποδίδει στη σιγουριά που έχει για τη νίκη αλλά και στη χαλαρότητα που διαθέτει όταν βρισκεται επάνω στους κρίκους: “ Επάνω εκεί νιώθω τόσο χαλαρός σαν να πίνω καφέ“, όπως έχει αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξη του. Ο Πετρούνιας είναι ένας άνθρωπος των σπορ πάνω από όλα. Παρακολουθεί τα πάντα από αθλήματα και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους συναθλητές του στις Ολυμπιακές αποστολές καθώς προσπαθεί να τους παρακολουθεί όταν δεν έχει προπόνηση. Στα εφηβικά του χρόνια είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, όντας μάλιστα αριστεροπόδαρος, και το στίβο ενώ δεν κρύβει το θαυμασμό του για τους αθλητές του άλματος επί κοντώ, ένα άθλημα που όπως έχει ισχυριστεί θα είχε επιλέξει αν δεν υπήρχαν οι κρίκοι. Μόνο οι αιθέρες φαίνεται είναι αυτοί που μπορούν να ικανοποίησουν τις φιλοδοξίες αυτού του τεράστιου αθλητή! Κάτι που δεν γνωρίζουν πολύ είναι πως το χόμπι του Πετρούνια είναι το παρκουρ, το οποίο εξασκεί όποτε μπορεί!

Σαν χαρακτήρας ο Λευτέρης είναι φιλόδοξος αλλά παράλληλα προσγειωμένος καθώς θεωρεί πως οι επιτυχίες δεν τον έχουν αλλάξει ενώ έχει αναφέρει πως θέλει να βλέπει τους ανθρώπους να βρίσκονται κοντά του και να τον στηρίζουν εξαιτίας του χαρακτήρα του κι οχι απλά επειδή είναι επιτυχημένος, καθως πιστεύει ότι είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η πτώση από την κορυφή λόγω ηλικίας, κόπωσης ή κορεσμού. Έχει αναπτύξει κοινωνική δράση συμμετέχοντας κυρίως σε πρωτοβουλίες κατά του bullying, το οποίο είχε βιώσει κι ο ίδιος στα παιδικά κι εφηβικά χρόνια λόγω του γεγονότος ότι είναι μικρόσωμος.

Εμείς από το Rabona να ευχηθούμε στο Λευτέρη Πετρούνια να έχει μια καλή χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες στην προσωπικη κι αθλητική του ζωή και να συνεχίσει να κάνει την πατρίδα μας υπερήφανη!

Η πορεία του Λευτέρη Πετρούνια μέχρι σήμερα: (Credits: SPORT24)

πετρούνιας