Marek Hamsik: Ο τελευταίος των Μοϊκανών!

Marek Hamsik: Ο τελευταίος των Μοϊκανών!

Μερικές μόνο ώρες πριν την είσοδο του 2018 και ένας μάγκας με το “17” στην πλάτη, σημειώνει στο 17ο λεπτό της συνάντησης της Napoli με την Crotone το 117ο προσωπικό του τέρμα και παράλληλα το τελευταίο του για το 2017.

Ως γνωστόν, Άγγλοι και Ιταλοί περνούν ακόμα και τις γιορτές στα γήπεδα. Η λεγεώνα από τη Νάπολη, με αρχηγό έναν ρομαντικό Σλοβάκο, ξεπερνά ακόμα και την Juventus στη βαθμολογία του Ιταλικού πρωταθλήματος, ανοίγοντας την ψαλίδα στους 4 βαθμούς πλέον. Το διαβολικό όμως στις συμπτώσεις δεν είναι μόνο το νούμερο 17 στην περίπτωση του Marek Hamsik. Στο συγκεκριμένο ματς, ο Ιταλικός σύλλογος τον τιμούσε με συλλεκτική εμφάνιση, αναδεικνύοντας τον ως τον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των Partenopei. Όπως καταλαβαίνετε, κάποιος τόλμησε να εκθρονήσει με περίσσιο θράσος από την κορυφή στον συγκεκριμένο κατάλογο τον μεγάλο μάγο και ιστορικό αρχηγό των Ναπολιτάνων, Diego Armando Maradona.

hamsik

Oι οπαδοί όμως των Ναπολιτάνων μόνο έτσι δεν το είδαν. Ο σεβασμός στο πρόσωπο του Σλοβάκου καπιτάνο ξεχειλίζει, η αγάπη τους για αυτόν απεικονίζεται σε πανό και κορεό με την πρώτη ευκαιρία, το όνομα του για αυτούς είναι το πιο ρυθμικό τους σύνθημα. Και ξέρετε, δεν είναι εύκολο ένας αλλοδαπός να εδραιώνεται σε μία τέτοια πόλη και σε τέτοια αντίληψη φίλαθλου κοινού, καθώς εκεί το καθεστώς που επικρατεί – με κυριότερο αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο – είναι πολύ ξεχωριστό, διαφορετικό από την υπόλοιπη Ιταλία.

Και ο ίδιος όμως αυτήν την πόλη την λατρεύει. Έχει γίνει πλέον ένας από αυτούς. Έμεινε από εκείνους τους τελευταίους που μας θυμίζουν ακόμα τι σημαίνει να παίζεις για τη φανέλα, αν και μη γηγενής, και όχι για τα χρήματα. Ο μοϊκανός Hamsik, έχοντας αναδειχθεί ο κορυφαίος Σλοβάκος επί 3 συναπτά έτη, τις χρονιες 2013, 2014 και 2015, απέρριπτε προτάσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών κλαμπ, με στόχο να ανανεώσει στη Napoli και να συνεχίσει να σκοράρει για μια ομάδα που τον αγάπησε απο την είσοδό του πριν 10 χρόνια, ακριβώς το 2007! Σε εκείνη τη μεταγραφή των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να φύγει από τη Brescia και να μετακομίσει οριστικά στην πόλη της Σειρήνας Παρθενόπης, στον “Τόπο των Ελλήνων”, όπως αρέσκονται να λένε οι οργανωμένοι του συλλόγου, φαίνεται πως κάτι ήταν μοιραίο.

Προφανώς δεν είναι ο ποδοσφαιριστής των διαφημίσεων, των Media, ή κάποιος εκ των διεκδικητών της Χρυσής Μπάλας, είναι όμως εκείνος που παίρνει εδώ και χρόνια τη Napoli από το χέρι, απορρίπτοντας τα μεγαλεπήβολα όνειρα του Berlusconi ή της Juventus, για να μείνει εκεί και να παλέψει για την ομάδα του. Να σημειωθεί δε ότι ο λεγεωνάριος μέσος, αρνήθηκε πριν μερικά χρόνια να συζητήσει για την μετακίνησή του ακόμα και στο ίδιο του το είδωλο. Ο Τσέχος (και μέχρι το 1993, που διαλύθηκε η ενιαία Τσεχοσλοβακία, συμπατριώτης του) μέσος Pavel Nedved, έπλεξε το εγκώμιο του Marek, παραδεχόμενος ότι είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής της επόμενης γενιάς που μοιάζει τόσο πολύ σε εκείνος, σε ό,τι έχει να κάνει με το στυλ παιχνιδιού. Ο ίδιος ο Hamsik τότε, βράχος για την απόφασή του, με αρχές που όπως ο ίδιος δήλωνε ότι πηγάζουν από τις αντιλήψεις της οικογένειάς του, είχε αποφασίσει ότι μόνο τα γαλάζια του πάνε. Και πέτυχε! Ρίσκαρε σε μία ομάδα που τον ανέδειξε, θυσίασε χρήματα, έκλεισε το τηλέφωνο στους μεγάλους μάνατζερ και χωρίς τελικά να το επιδιώξει, ανάγκασε τον μεγάλο Maradona να τον τιμήσει με ένα πολύ ξεχωριστό δώρο.

hamsik

Σαφώς δεν μας το αποκάλυψε, γεγονός που κατά τη γνώμη μου υποθάλπτει και δόσεις σεβασμού, αρχών και αξιών για αυτόν τον 30άρη από την Μπρατισλάβα που κάνει πλέον το San Paolo να βρυχάται κυριολεκτικά μόλις ο ίδιος πατήσει το γρασίδι, θυμίζοντάς του το δέος που ένιωθε στην πρώτη του ξενάγηση εκεί, απέναντι στους τιφόζι των Ναπολιτάνων και στους εικονιζόμενους – στον τοίχο του San Paolo – θρύλους της ομάδας, όπως φυσικά ο Diegito, αλλά και οι Careca και Giuseppe Bruscolotti.

Ο ίδιος ο Hamsik πάντως, έτσι για τα Χρόνια Πολλά, υποσχέθηκε (ως επόμενο και βασικότερο στόχο) την αφαίρεση του περίτεχνου λοφίου που κοσμεί την κεφαλή του, εάν η σεζόν βρει την ομάδα του Πρωταθλήτρια Ιταλίας. Μας άγγιξε και γι’αυτό του το ευχόμαστε.