Martin Smith: O… Kούδας της Καραϊβικής

Martin Smith

Πριν 24 χρόνια, ένα ζεστό βράδυ του Σεπτεμβρίου, ο μεγάλος σκόρερ και τεχνίτης της μπάλας ή αλλιώς ο Μεγάλεξανδρος της μικρής περιοχής, Γιώργος Κούδας, αποχαιρετούσε μια για πάντα το ποδόσφαιρο στην κατάμεστη Τούμπα, δίπλα στην οικογένεια του, που παρακολουθούσε συγκινημένη από τις εξέδρες.

Ο 49χρονος υδραυλικός, Martin Smith όταν μετανάστευε για δουλειά από την πατρίδα του, την Αγγλία, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν θα περίμενε την συνέχεια. Μια κανονική μέρα, συμμετείχε σ’ έναν ερασιτεχνικό φιλανθρωπικό αγώνα και έπειτα δέχτηκε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον προπονητή της χώρας, John Reilly.  Ο Reilly τον ρώτησε αν ήθελε να αντικαταστήσει ως αναπληρωματικός έναν τραυματισμένο τερματοφύλακα της ομάδας και αν μπορούσε παράλληλα να προπονεί και τους υπόλοιπους τερματοφύλακες. Ο Smith δεν το σκέφτηκε καθόλου. Η θετική του απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο ήρθε μέσα σε 12’’, παρόλο που ο πρώτος αγώνας του Concacaf Nations League, θα πραγματοποιούνταν μέσα σε μια εβδομάδα.

Για την ιστορία, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι στην κατάταξη της FIFA βρισκόνται στην θέση 207, δηλαδή 4 θέσεις πιο πάνω από τον κοντινό μας  Άγιο Μαρίνο.

Μέχρι στιγμής βέβαια, ο 49χρονος Βρετανός δεν έχει κάνει το ντεμπούτο του σε επίσημο ματς. Αλλά αν το κάνει, θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία διεθνής μετά τον σπουδαίο, George Weah και θα «ισοφαρίσει» τον δικό μας θρύλο, Γιώργο Κούδα, που αποχαιρέτησε τα γήπεδα το 1995, στην ίδια ηλικία.

Μπορεί ο Smith να έχει ζήσει πολλές περιπέτειες στην ζωή του και να έχει περάσει μαγικές στιγμές σε διαφορετικά μέρη της γης- Mallorca,Tenerife,Η.Π.Α και Γαλλία-, όμως η εγκατάσταση του στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ήταν εκείνη που του άλλαξε την ζωή, ολοκληρωτικά. Aδυνατεί ακόμη να πιστέψει, πως στα 49 του αποτελεί κομμάτι του έμψυχου δυναμικού μιας εθνικής ομάδας. Η πρώτη του εμπειρία στις προπονήσεις ήταν εκτός από ιδιαίτερα ευχάριστη και απρόσμενη. Αφού έπρεπε να τρέχει στην καυτή άμμο για να προλάβει τους κατά 15-20 χρόνια, μικρότερους  συμπαίκτες του. Το επόμενο 24ωρο, όπως ανέφερε στο BBC, ήταν πολύ δύσκολο και επίπονο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Martin από το να ονειρεύεται ότι το Σεπτέμβριο θα καταφέρει να πάρει μέρος στις αναμετρήσεις του Γ’ Ομίλου για το Concacaf Nations League. Μάλιστα, επιθυμεί να παραμείνει στην ομάδα παραπάνω από όσο χρειάζεται προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του: «Εάν ο ώμος του νεότερου τερματοφύλακα θεραπευθεί, θα δούμε μήπως παραμείνω προπονητής τερματοφυλάκων και αναπληρωματικός, αν βέβαια δεν τους πειράζει».

Μπορεί οι δυο ιστορίες να είναι φαινομενικά ασύνδετες και οι αφετηρίες τους εντελώς διαφορετικές αλλά ο πιο σημαντικός «κρίκος της αλυσίδας» είναι κοινός: η αγάπη για το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει τι θα πει ηλικία. Δεν υπάρχει στο λεξικό της!

 

*Με πληροφορίες από BBC