Με ποιά albums θα…. ναυαγούσες σε ένα νησί;

castaway albums

Ξέρετε τη γνωστή συζήτηση: ”Ποια είναι τα 10 albums που θα θέλατε να είχατε μαζί σας αν θα ήσασταν ναυαγοί σε ένα ερημικό νησί;’‘. Είπα να πιαστώ από αυτό και να το κάνω λίγο πιο πλήρες. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 24 albums (και αρκετά αναπληρωματικά) που θα έπαιρνα μαζί μου, χωρίς να είναι απαραιτήτως αυτά που θεωρώ ως ”τα καλύτερα” – προσπαθώντας όμως να καλύψω όσο το δυνατό περισσότερα είδη και moods ώστε να μην βαρεθούμε ποτέ! Η λίστα έχει χρονολογική σειρά. Ας ξεκινήσουμε…

Ludvig Van Beethoven – Piano Sonatas (1795-1822)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Το αγαπημένο μου έργο κλασικής μουσικής είναι οι Cello Σουίτες του Bach αλλά αυτό το mood θα το καλύψουμε διαφορετικά. Κλέβω λιγάκι λοιπόν και επιλέγω το κουτί με όλες τις Piano Σονάτες του Beethoven παιγμένες στο διάστημα 1932-35 από τον Artur Schnabel. Ο ακατέργαστος ήχος της παλιάς ηχογράφησης όχι μόνο δεν αφαιρεί κάτι αλλά θα έλεγα πως προσθέτει έξτρα μαγεία στο ούτως ή άλλως σπουδαίο έργο. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να πάρουμε εκατοντάδες άλλα έργα όπως ας πούμε τα Piano Trios του Schubert ή τις Piano Σονάτες του Schumann.

Howlin’ Wolf – His Best (1951-1964)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Μπορεί να μην έγινε τόσο διάσημος στο ευρύ κοινό όσο ο BB King ή ο John Lee Hooker αλλά ο Howlin’ Wolf με το βρώμικο ακατέργαστο στυλ του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο όχι μόνο για τα ηλεκτρικά Blues αλλά και για το Rock. Άλλωστε όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σκας στη σκηνή με μοτοσυκλέτα μάλλον είσαι πιο Rock από τους ροκάδες του μέλλοντος…

John Coltrane – A Love Supreme (1965)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Μουσική για λίγους κι εκλεκτούς… Δεν είναι απλώς ο σπουδαιότερος Jazz δίσκος, ούτε απλώς ο σπουδαιότερος δίσκος στη μουσική γενικότερα, είναι το σημαντικότερο δημιούργημα της ανθρωπότητας! Οκ, σταματάω εδώ…

Nina Simone – Sings the Blues (1967)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Η αγαπημένη μου τραγουδίστρια όλων των εποχών, στο πιο ισορροπημένο της album. Λίγο Jazz, λίγο Blues, λίγο Rhythm & Blues, λίγο Soul, μερικές μπαλάντες – και όλα αυτά με απίστευτη αρτιότητα. Διαμάντι.

Στη θέση του στη λίστα μας θα μπορούσε να είναι το World is a Ghetto των War – ακόμη και κάποιος δίσκος του Tom Waits.

Love – Forever Changes (1967)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου δίσκου έπιασε ταβάνι η ισορροπία μεταξύ ενορχήστρωσης, δομής και σύνθεσης. Όλο μα όλο το album ρέει υπέροχα, δεν υπάρχει ούτε ένα περιττό δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να παίζει στο repeat για όλη μου τη ζωή! Αν θα έπρεπε να επιλέξω έναν δίσκο – και όχι 24 – θα ήταν αυτός! Εναλλακτικά ψυχεδελικά Pop αριστουργήματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα μας είναι σαφώς το Pet Sounds των Beach Boys, το Revolver των Beatles ή το Bryter Layter του Nick Drake.

Can – Monster Movie (1969)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Από τα μέσα του ’60 μέχρι τις αρχές του ’70 κυκλοφόρησαν μερικές εκατοντάδες υπέροχων ψυχεδελικών Rock δίσκων! Τα αλάνια από την Κολονία όμως ήταν οι πιο ιδιαίτεροι αφού ταυτόχρονα είχαν το μυαλό τους στο μέλλον – φάνηκε άλλωστε από τις ηχογραφήσεις τους τη δεκαετία του ’70. Αν δεν σε ταξιδέψει το 20λεπτο Avant-Garde έπος Yoo Doo Right, τότε δεν είναι για σένα οι πειραματισμοί…

Townes Van Zandt – Townes Van Zandt (1969)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Κατανοώ και σέβομαι όσους θεωρούν σπουδαιότερο τραγουδιστή της Country τον Johnny Cash ή σπουδαιότερο τραγουδοποιό όλων των εποχών τον Dylan, όσους προτιμούν τον Cohen ή όσους αγαπούν τις κιθάρες του Neil Young – υπέροχοι όλοι τους. Ο TVZ όμως μου ”μιλάει” πιο άμεσα. Και η αμεσότητα είναι σπουδαίο underrated στοιχείο στις ζωές μας…

Marvin Gaye – What’s Going On (1971)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Ο δίσκος στον οποίο η Soul άγγιξε την τελειότητα. Σύνθεση, φωνητικά, παραγωγή, ενορχήστρωση, στίχοι, όλα 10! Στη θέση του θα μπορούσε ίσως να είναι το Pieces of a Man του Gil Scott-Heron ή το Superfly του Curtis Mayfield.

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Τι κι αν σου έλεγα ότι το 1973 κυκλοφόρησε ένας δίσκος που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 1983, το 1993, το 2073, το 3073, το 9073! Ο Roger Waters και η παρέα του δημιούργησαν τον απόλυτο Space δίσκο μιλώντας για τα νοήματα της ζωής καλύτερα από κάθε άλλον. Η απαράμιλλη ισορροπία του, ο τρόπος που το ένα κομμάτι εισβάλει στο άλλο, οι θεϊκές συνθέσεις, σε κάνουν να θέλεις να το ακούς ολόκληρο ξανά και ξανά.

Fabrizio De Andre – Storia di un Impiegato (1973)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Λατρεύω την ιταλική γλώσσα (και την κουζίνα – αλλά αυτό δεν μας αφορά)! Επειδή όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσω Ιταλούς και Ιταλίδες στο νησί για να τους ακούω να μιλάνε, θα αρκεστώ σε έναν δίσκο! Ο De Andre υπήρξε ο σημαντικότερος τραγουδοποιός της Ιταλίας και τη δεκαετία του ’70 έπιασε ταβάνι με εκπληκτικά concept albums όπως το La Buona Novella και το Non Al Denaro Non All’ Amore Ne Al Cielo. Στο Storia μιλά για έναν αγωνιστή στον Μάη του ’68, ο οποίος πέφτει σε λήθαργο και ξυπνά μετά από 5 χρόνια ανακαλύπτοντας ότι οι πρώην σύντροφοί του είχαν βολευτεί έχοντας πιάσει θέσεις στο δημόσιο. Πάντα επίκαιρο ζήτημα…

https://www.youtube.com/watch?v=TklpVzeFhgo

Motorhead – Ace of Spades (1980)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Είναι στιγμές που θες να ξεδώσεις, να τα σπάσεις όλα – ακόμη κι αν βρίσκεσαι σε εξωτικό νησί! Και κανείς δεν θα σε βοηθήσει καλύτερα από τον θείο Lemmy! Αγνό ατόφιο ”Rock ‘n Roll” όπως θα έπρεπε να είναι.

Στη θέση του θα μπορούσα να πάρω έναν Hardcore Punk δίσκο, το Fresh Fruit for Rotting Vegetables των Dead Kennedys.

https://www.youtube.com/watch?v=vcf7DnHi54g

Husker Du – Warehouse (1987)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Δεν ξέρω αν ο τελευταίος δίσκος των Husker Du είναι και ο καλύτερός τους, είναι όμως σίγουρα ο πιο ισορροπημένος. Μπορείς να έχεις αγριάδα και ακατέργαστο ήχο να θυμίζει το Hardcore παρελθόν σου και ταυτόχρονα catchy μελωδικές γραμμές. Και κάπως έτσι να προετοιμάζουν το μέλλον της μουσικής – την εναλλακτική γενιά των ’90s.

Στη θέση του στη λίστα μας θα μπορούσε να βρίσκεται το Surfer Rosa ή το Doolittle των Pixies.

Sonic Youth – Daydream Nation (1988)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Και εγένετο Alternative Rock! Οι Sonic Youth ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη μου μπάντα για ένα εκατομμύριο λόγους. Έγραψαν μερικούς από τους σπουδαιότερους δίσκους (Evol, Sister, Goo, Dirty) και άνοιξαν τον δρόμο για όλους όσους διέπρεψαν ή απλώς έγιναν πλούσιοι στα ’90s! Στη θέση του δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, όμως αν είχα λίγο ακόμη χώρο στην τσάντα μου θα έπαιρνα δίσκους όπως το House of GvsB των Girls Against Boys και το Mellon Collie and the Infinite Sadness των Smashing Pumpkins.

Rabih Abou-Khalil – Blue Camel (1992)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Εκεί στο νησί μπορεί να παίζει κάνας λόφος. Θα ανέβαινα πάνω να ακούσω Oriental Jazz από τον Λιβανέζο master του είδους! Ο απόλυτος πρωτοπόρος βεβαίως υπήρξε ο Σουδανικής καταγωγής Αμερικάνος Ahmed Abdul-Malik που τα έκανε αυτά από τα τέλη του ’50! Υπέροχοι και ο Τυνήσιος Anouar Brahem αλλά και ο Τούρκος Kudsi Erguner. Ενώ παρόμοια ατμόσφαιρα δημιουργεί και ο δικός μας Ιρλανδός Ross Daly.

Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang – 36 Chambers (1993)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Οι Wu-Tang με το ντεμπούτο τους κατά κάποιον τρόπο άλλαξαν τη φιλοσοφία και περάσαμε από το Rap στο Hip-Hop. Στη θέση του 36 Chambers θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος άλλος σπουδαίος δίσκος της ”Golden Era” όπως το It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back των Public Enemy, το Straight Outta Compton των NWA, το AmeriKKKa’s Most Wanted του Ice Cube ή το ακόμη, το Illmatic του Nas ή κάποιος δίσκος των Beastie Boys, των Cypress Hill…

Paradise Lost – Draconian Times (1995)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Με το Metal δεν έχω πολύ καλές σχέσεις – λίγες ήταν οι φορές που πραγματικά με συγκίνησε. Μου άρεσαν οι Metallica των ’90s αλλά αυτό ήταν πιο πολύ Hard Rock για να πούμε την αλήθεια. Μου αρέσουν πολύ και οι Primordial τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το Draconian Times – την ηχογράφηση δηλαδή που οι Paradise Lost κατάφεραν να ισορροπήσουν τέλεια ανάμεσα στο Metal και το Gothic, προσφέροντάς μας απλόχερα 12 μουσικά διαμάντια. Το ”trick” τους με τα δυναμικά κουπλέ και τα μελωδικά ρεφρέν, η υπέροχη χρήση των keyboards, οι ουσιαστικοί στίχοι, όλα λειτουργούν στην εντέλεια σε ένα album που δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν ξανά.

Mogwai – Young Team (1997)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Το soundtrack για κάτι χειμωνιάτικα βράδια στο έρημο νησί. Το ντεμπούτο album των Σκωτσέζων masters της Post-Rock παραμένει αξεπέραστο και ο λόγος είναι αρκετά απλός – ΔΕΝ μοιάζει με τίποτα άλλο!

Στη θέση του θα μπορούσε να είναι φυσικά το Spiderland των Slint – δηλαδή ο δίσκος που άνοιξε τον δρόμο για όλους τους άλλους. Θα μπορούσε να είναι κάποιο από τα δύο πρώτα των Godspeed You Black Emperor ή το Agaetis Byrjyn των Sigur Ros.

Διάφανα Κρίνα – Κάτι Σαράβαλες Καρδιές (1998)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Κι αν νιώσω homesick θέλω μπουζούκια! #not

Αν νιώσω την ανάγκη για ελληνική γλώσσα, θα ήθελα φουλ ποιητική διάθεση σε συνδυασμό με μουσικάρες – τον gothic ρομαντισμό των Διάφανων Κρίνων στο απόλυτο αριστούργημά τους.
Εναλλακτικά θα επέλεγα πάλι ποίηση αλλά αυτή τη φορά με electronica – Στέρεο Νόβα ντε και Ασύρματο Κόσμο! Στην περίπτωση που θα επέλεγα κάτι πιο ”ελληνικό” θα ήταν μόνο για τον Βραχνό Προφήτη του Θανάση – αυτό το Παγκόσμιο Avant-Folk έπος…

https://www.youtube.com/watch?v=5aH2cgsZWEc

Underworld – Everything, Everything (2000)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Υπάρχουν αμέτρητοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες στην electronica, αυτοί όμως που με κέρδισαν περισσότερο είναι οι Underworld – και ο λόγος νομίζω ότι είναι ο τρόπος που κατορθώνουν να παίζουν γρήγορα beats παραμένοντας φουλ ατμοσφαιρικοί. Εκπληκτικά τα studio albums τους στα ’90s αλλά ακόμη καλύτερο αυτό το live album που σε βάζει 100% στο κλίμα και σε κάνει νιώθεις πως βρίσκεσαι κι εσύ στη συναυλία!

Εναλλακτικά στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται το Fat of the Land των Prodigy, το Dig Your Own Hole των Chemical Brothers ή το underrated έπος How to Operate With a Blown Mind των Lo Fidelity Allstars.

Groundation – We Free Again (2004)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Υπέροχη η Roots Reggae του ’70 – μου έχει προσφέρει ουκ ολίγους αριστουργηματικούς δίσκους. Όμως αυτά τα τυπάκια από την Καλιφόρνια κατάφεραν να πάνε το είδος παραπέρα – κατάφεραν να αγγίξουν ακατανόητα επίπεδα, παίζοντας ουσιαστικά Reggae με Jazz τρόπο.

Περισσότερα για τη Reggae/Dub στο 3ο τεύχος του Lung Fanzine που κυκλοφορεί ελεύθερο κάπου εκεί έξω!

Black Rebel Motorcycle Club – Baby 81 (2007)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των BRMC (το Howl είναι) – και δεν ξέρω αν είναι καν σπουδαίος δίσκος! Όμως για μένα είναι ο απόλυτος δίσκος για οδήγηση! Και θα μου πείτε που θα βρω αυτοκίνητο στο έρημο νησί και θα έχετε δίκιο… Δεν πειράζει – θα το ακούω και θα σκέφτομαι πως οδηγώ στην Αθηνών-Κορίνθου! Η εναλλακτική επιλογή ανήκει σε εσάς! Ο καθένας γνωρίζει τι του αρέσει περισσότερο να ακούει όταν οδηγάει.

Toumani Diabate – The Mande Variations (2008)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Ένα album από τη ”μουσική πρωτεύουσα” της Αφρικανικής Ηπείρου – το Mali. Πρόκειται για έναν δίσκο solo kora (αφρικανικό έγχορδο) γεμάτο πνευματικότητα που κουβαλά στις πλάτες του Αιώνες μουσικής παράδοσης, αφού η οικογένεια Diabate είναι μουσικοί εδώ και 70 γενεές!!!
Εναλλακτικά στη θέση του θα έπαιρνα κάποιο fusion με afro στοιχεία. Το Talking Timbuktu (Toure/Cooder) ή το Ocean Blues (Diawara/Brozman).

Vinicius Cantuaria – Samba Carioca (2009)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Σε νησί είμαστε, να μην ακούσουμε και κάτι τροπικό… Ποντάρω ότι αυτό το album θα είναι κάθε βδομάδα νο.1 στα charts του ναυαγού! Bossa Nova και Samba (κανονική – όχι για καρναβάλια) παιγμένες από τζαζίστες μουσικούς. Smooth ατμόσφαιρα και γλυκόπικρη μελαγχολία. Εύχομαι μόνο να υπάρχει αλκοόλ στο νησί…

Εάν δεν θα έπαιρνα αυτό, θα έπαιρνα το Cabo Verde της Cesaria Evora – εξίσου τροπικό και γλυκά μελαγχολικό!

Max Richter – Four Seasons Recomposed (2012)

Με ποιά albums θα.... ναυαγούσες σε ένα νησί;

Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, κατά κάποιον τρόπο φτάνοντας στο τέλος, επιστρέφουμε στην αρχή! Οι 4 Εποχές του Vivaldi αποδομημένες και αναδομημένες από την αρχή από τον Μέγα συνθέτη της νεοκλασικής, Max Richter. Με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν της τέχνης που μας βοήθησε να φτάσουμε ως εδώ και με διάθεση για νέους πειραματισμούς και καινούριες εξερευνήσεις, προχωράμε στο μέλλον…

Υ.Γ. Στείλ’τε με στο νησί τώρα – είμαι έτοιμος!