Μια διαφορετική φιλική αναμέτρηση στον Βύρωνα

Μια διαφορετική φιλική αναμέτρηση στον Βύρωνα

Νευροβλάστωμα

Κατηγορία: Καρκίνος

Εμφανίζεται: Επινεφρίδιο, θώρακας, λαιμός, νωτιαίος μυελός

Πρόκειται για ασθένεια που εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, δηλαδή πριν τα 5 χρόνια ζωής ενός παιδιού, έχοντας καμιά φορά σχηματιστεί ακόμα και πριν τη γέννηση. Συνήθως, οι ειδικοί λένε πως όταν διαγνωσθεί έχει προλάβει να κάνει μεταστάσεις. Σημασία όμως δεν έχει μία επιστημονική ανάλυση από το βήμα τούτο. Εκείνο που αξίζει, είναι να επισημανδθεί ότι η πρόγνωση, όσο σημαντική και να είναι σε περιπτώσεις τέτοιες, εξαρτάται από πολλούς βιολογικούς και μορφολογικούς παράγοντες, αλλά ανάλογα με την ομάδα κινδύνου – χαμηλού, ενδιάμεσου, υψηλού – αυξάνει και η θεραπευτική ευκολία.

Εργάνη 4/12/2017

Το πολύπαθο γήπεδο του Βύρωνα της Αθήνας φιλοξένησε για μία φιλική αναμέτρηση οποιονδήποτε, είτε γείτονα είτε μη, διάσημο γνωρίζεται ότι ασχολείται με τον χώρο. Τι σχέση έχει ο Λούκας Γιώρκας, ο Ντάνος του Survivor και ο Κώστας Κατσουράνης; Έδωσαν και οι 3 το μήνυμα – και μάλιστα βροντερά από το “Δημήτρης Νικολαΐδης” (και όχι κάποιο άλλο, πιο “φανταχτερό” γήπεδο της πρωτεύουσας) γήπεδο μιας γειτονιάς που ξέρει πολύ καλά από ανθρωπιά, όπως και οι συνορεύουσές της – ότι όσο κι αν η πλασματική εικόνα της showbiz διαστρευλώνει τα σημερινά πρότυπα, μπροστά στην ανάγκη και την προσφορά έχουμε όλοι το ίδιο χρέος.

Μια διαφορετική φιλική αναμέτρηση στον Βύρωνα

Σημασία όμως έχει μία κοινωνική ανάλυση από τη βήμα αυτό. Εκείνο που είναι να επισημανθεί είναι ότι ο μικρός Παναγιώτης, ο οποίος πάσχει από Νευροβλάστωμα, χθες το βράδυ μάλλον θα ένιωθε λίγο πιο τυχερός. Απαιτούμενο ποσό για υποβολή στην κατάλληλη θεραπεία στις Η.Π.Α. είναι τα 350.000 ευρώ. Η ανταπόκριση του κόσμου όμως ήταν τεράστια και για αυτόν τον σκοπό συνδύασε παλαιμάχους που πατούσαν το άλλοτε χωμάτινο “Νικολαΐδης”, ξυπνώντας αναμνήσεις στους ντόπιους φιλάθλους του Αθηναϊκού, της Δόξας και του Α.Ο. Βύρωνα, με τα “χρυσά παιδιά” του 2004 (με ελαφρια σημάδια καραφλίτσας και κοιλιάς σε κάποιους) που όλοι αγάπησαν αλλά και – εκτός αυτόυ – με διασημότητες για την τωρινή γενιά πιτσιρίκων, όπως είναι οι Χανταμπάκης και Αγγελόπουλος.

Καθένας για τους δικούς του λόγους, συμφώνησε να συμμετέχει σε ένα τέτοιο γεγονός. Για τους πιο πολλούς, μιας και οι μεν έχουν χορτάσει και φήμη και αγάπη και οι δε δεν την επιδίωκαν κιόλας, αποτέλεσε ευχάριστη κίνηση προσφοράς. Ακόμα όμως και για εκείνους που ίσως τόλμησες να υποψιαστείς ότι επιδίωξαν να κερδίσουν λίγη ακόμα προβολή, παρ’ όλο που πιστεύω τόσο πολύ στην ευαισθησία που ο καθένας κρύβει με τον δικό του τρόπο μέσα του, εγώ θα απαντήσω πάλι καλά.

Μια διαφορετική φιλική αναμέτρηση στον Βύρωνα

Για τον απλούστατο λόγο ότι προσέλκυσε ακόμα περισσότερα πιτσιρίκια, αναγκάζοντας τα να διδαχθούν πως όσα χρήματα ή διασημότητα και ξεχωριστά χαρίσματα κι αν διαθέτει κανείς, δεν σημαίνει ότι τον κάνει να είναι κάτι ξεχωριστό. Έμαθαν, αποτύπωσαν σε εικόνα στον παιδικό τους νου και πήραν κάτι που ίσως το κουβαλήσουν αργότερα: Καμάρωσαν τα ποδοσφαιρικά – και όχι μόνο αυτά – είδωλα, όχι μόνο για τα εξωτερικά ή ποδοσφαιρικά τους χαρίσματα, αλλά κυρίως για τα ψυχικά.

Στόχος άλλωστε του αθλητισμού είναι να γαλουχεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες και αντίστοιχα ισορροπημένους χαρακτήρες, και το χθεσινοβραδινό συμβάν συνδύαζε τα πάντα. Εδώ δεν τίθενται ρομαντικα θέματα ουτοπίας της προσφοράς μέσα από τα αθλητικά δρώμενα αλλά πραγματικών γεγονότων συνεισφοράς προς μίμηση κ επανάληψη. Εντός της μεγαλούπολης της κρίσης των αξιών και μάλιστα δε σε μία από τις κοντινότερες στο κέντρο της συνοικίες!

Μια διαφορετική φιλική αναμέτρηση στον Βύρωνα