Mohamed Aboutrika : O Salah πριν τον Salah

aboutrika

Μια μέρα σαν τη σημερινή, 40 ολόκληρα χρόνια πριν, γεννιέται στην Γκίζα της Αιγύπτου ένας από τους Άραβες αθλητές που έκανε το όνομα του τόσο γνωστό όσο ελάχιστοι, δίχως ποτέ να αγωνιστεί στην Γηραιά Ήπειρο. Γίνεται λόγος για μια καριέρα, που δε συνοδεύτηκε μόνο από λατρεία, γκολ και χρήματα, αλλά και εμπλοκές σε δίκες και άλλα αντικυβερνητικά φαινόμενα που βάρυναν το πρόσωπό του.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1978, έρχεται στη ζωή λοιπόν, ο Mohamed Aboutrika, ο ποδοσφαιριστής που όχι απλά διακρίθηκε απ’ τους ακροατές του ΒΒC δύο διαδοχικές χρονιές, κατακτώντας και το ομώνυμο βραβείο για τον πιο επιτυχημένο Αφρικανό ποδοσφαιριστή, αλλά που κατόρθωσε να λατρευτεί και εντός και εκτός συνόρων όσο ελάχιστοι ποδοσφαιριστές που δεν χάνουν ευκαιρία σε τέτοια κράτη να κάνουν εμφανείς τις θρησκευτικοπολιτικές θέσεις τους.

Μια,δυο γενιές πριν τον γνωστό σε όλους μας Salah, ένας άλλος Mohamed κατείχε το στέμμα του “Amir El Qolob”, του “πρίγκιπα της καρδιάς” τους δηλαδή, όπως συνήθιζαν να τον φωνάζουν οι Αιγύπτιοι και οι λοιποί θαυμαστές του, μια και σημάδεψε μια καριέρα με δύο Κύπελλα Εθνών Αφρικής, πέντε Champions League της ηπείρου, επτά πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και έξι Σούπερ Κύπελλα με τη φανέλα της Al Ahly. Τη φανέλα των Φαραώ τη τίμησε 105 φορές με υπερηφάνεια, αναγκάζοντας μας σε κάθε διεθνή συνάντηση που μετείχε η Εθνική Αιγύπτου, να ταυτιζόμαστε και οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι με το παρατσούκλι «ο Ζιντάν των Αράβων», το οποίο κατείχε.

Επρόκειτο άλλωστε για έναν πράγματι χαρισματικό επιθετικό μέσο, ο οποίος αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία ότι, με περίσσια άνεση, έχει τις ικανότητες να αγωνισθεί και πίσω από τον επιθετικό. Μάλιστα, πρόκειται για στοιχείο που τον χαρακτήριζε από όταν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στον χώρο, από την ομάδα της Tersena, ομάδα της 2ης Εθνικής κατηγορίας της Αιγύπτου, πολύ κοντά στην περιοχή που γεννήθηκε. Αφού ανδρώθηκε εκεί ποδοσφαιρικά από το 1997 έως και το 2003, σημειώνοντας 27 τέρματα σε 34 εμφανίσεις, δεν έμεναν πολλά περιθώρια ώστε να μην αποφευχθεί μια καλή μεταγραφή. Το 2004, η Al Ahly του Καΐρου, θα τον εντάξει στο δυναμικό της και τα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας πλέον θα απολαμβάνουν τον Αιγύπτιο μάγο για τα επόμενα 9 χρόνια, έως το 2014. Η μόνη χρονιά που βρέθηκε εκτός συνόρων, αλλά όχι στην Ευρώπη ήταν το 2013, όταν ως δανεικός αγωνίστηκε με τα χρώματα της Baniyas Sports & Cultural Club, ομάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία μάλιστα είναι και σχετικά νεοσύστατη (ιδρύθηκε το 1981). Τους “Γαλάζιους Αιθέρες”, όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, ίσως να μην τους κατέκτησε μια και πραγματοποίησε 14 εμφανίσεις που συνοδεύτηκαν από μόνο 5 τέρματα, ήταν ήδη ωστόσο πολυαναμενόμενη η εμφάνισή του και σε κάποιο διαφορετικό πρωτάθλημα, ακόμα κι αν δεν συνοδεύτηκε από τις περγαμηνές που συνόδευσαν την άφιξή του κοντά στους εμίρηδες.

Δεν ήθελε και πολύ, ως γνωστός πατριώτης για να επιστρέψει στο Κάιρο, όπου και τελείωσε την καριέρα του. Το 2014, ο απολογισμός του με την Al Ahly, έγραφε 78 γκολ σε 161 εμφανίσεις εν συνόλω. Πώς όμως θα μπορούσε να μην έχει μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία των φιλάθλων ανά την Υφήλιο, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Ευρωπαικό σύλλογο , καθώς παρόλαυτα τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές για τον τρόπο που αγωνιζόταν!

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που φάνηκε να αμαυρώνει τον μύθο γύρω από το όνομά του έστω και πρόσκαιρα, κατεγράφη δημοσίως το 2017, όταν το Δικαστήριο του Καΐρου, του απηύθυνε κατηγορίες σχετικά με χρηματοδότηση,το 2013, των Αδερφών Μουσουλμάνων, την εκτός νόμου ισλαμιστική οργάνωση σύμφωνα με τον Νόμο που πέρασε το 2015 από τον Κυβερνήτη Fattah el-Sisi. Πρόκειται δε για σειρά νομοθετημάτων που έχουν δεχθεί έντονες αντιδράσεις από μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την επικράτεια και τους αφαιρείται το διαβατήριο. Πάντως, το μόνο σαφές είναι ότι ο πάλαι ποτέ σταρ της μπάλας είχε ηθελημένα αναμείξει το όνομά του στα πολιτικά τεκταινόμενα, στηρίζοντας ανοιχτά όσο ήταν εν δράσει, το 2012, την υποψηφιότητα του Mohamed Mursi, ο οποίος προέκυψε από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και ένα έτος αργότερα εκδιώχθηκε.

Δεύτερο στοιχείο που αποδείκνυε την ισχυρή προσωπικότητά του και την πάγια γνώμη που ειχε για τα κοινά, εκδηλώθηκε όταν τον Αύγουστο του 2014, προκάλεσε επίσης αντιδράσεις και σχόλια διότι αρνήθηκε την πρόσκληση του Πάπα σε φιλανθρωπικό παιχνίδι λόγω της συμμετοχής και του Yossi Benayoun, του γνωστού Ισραηλινού συναδέλφου του. Σαφώς, επρόκειτο για γεγονός που ίσως δυναμίτιζε τη χρόνια αντιπαράθεση Αράβων-Ισραηλινών και ο Αιγύπτιος το θεώρησε ασέβεια.

Η κόντρα του με τους κυβερνητικούς κύκλους και το Δικαστήριο της Πρωτεύουσας παρόλαυτα, δε γνωρίζουμε σε τι σημείο έφτασε, μιa και τότε ο συνήγορος του Aboutrika είχε καταθέσει έφεση ώστε να αποδείξει ότι ισχυρισμοί του πελάτη του περί άδικης ενοχοποίησης του ήταν πραγματικοί.