NBA 2014-2015 Season Preview: Pacific Division

NBA 2014-2015 Season Preview: Pacific Division

695937025
Σειρά στην προεπισκόπηση της νέας σεζόν του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στο πλανήτη με την Pacific Division, τον όμιλο του Kobe, του Curry, του Paul, του Hollywood και της λάμψης. Ο όμιλος που περιλαμβάνει τις δύο ομάδες του Los Angeles, Clippers και Lakers, τους Golden State Warrios και φυσικά τους Phoenix Suns και τους Sacramento Kings.

Los Angeles Clippers: Lob City για πρωτάθλημα!

PictureΓια τους Clippers του L.A., φέτος είναι η σεζόν. Με τον Doc Rivers στα ηνία για δεύτερη χρονιά, και επομένως απόλυτα συνηθισμένο στο κλίμα της Καλιφόρνια και του Λος Άντζελες, με τους Clippers πρωταθλητές του ομίλου για δεύτερη φορά στην ιστορία τους (και για δύο συναπτά έτη μάλιστα), ακόμα πληρέστερο ρόστερ και φυσικά με καινούργιο ιδιοκτήτη μετά το τεράστιο σκάνδαλο που έγινε με τον Donald Sterling. O Steve Ballmer, CEO στην Microsoft για 14 χρόνια, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 όταν και αποσύρθηκε, μπήκε στο Los Angeles με σκοπό να τα πάρει όλα, και με την προσωπική τρέλα που διαθέτει (κι όταν λέμε για τρέλα, το εννοούμε ),η οποία τον έκανε και αυτό που είναι σήμερα, λογικά θα τα δώσει όλα για να το πετύχει. Ο κύριο 20.7 δις (#38 πλουσιότερος σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με το Forbes) ήταν μέρος της ομάδας επενδυτών που προσπάθησε να αγοράσει προ διετίας τους Sacramento Kings και να τους μετακομίσει στο Seattle, όμως αυτό δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία στους φίλους των Clippers, μιας και δήλωσε οτι σκοπός του είναι η ομάδα να παραμείνει το νούμερο 1 του L.A. για χρόνια.Οι αναμνήσεις του Donald Sterling, έχουν περιοριστεί στα 10 εισιτήρια διαρκείας που έχουν δοθεί στην γυναίκα του (και επίτιμη πρόεδρο της ομάδας) Shelly Sterling, καθώς ο ιδιόρρυθμος πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας έχει αποκλειστεί δια παντώς απ’τα γήπεδα για το προ μηνών ρατσιστικό του παραλλήρημα.

Σε μια ομάδα με ένα πολύβουο καλοκαίρι εξωαγωνιστικά, υπήρχαν και σημαντικές κινήσεις και στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι Clippers διατήρησαν άθικτο τον κορμό τους, και όχι μόνο αυτό, αλλά πρόσθεσαν και τους C.J. Wilcox (μέσω του Draft),τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Μακάμπι Joe Ingles,ενώ μέσω free agency τους Chris Douglas-Roberts, Ekpe Udoh, Spencer Hawes και Jordan Farmar. Όλες οι προσθήκες είναι παίκτες με καλή φήμη στη λίγκα, που είναι σίγουρο οτι μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα την ομάδα του Λος Άντζελες. Ο Jordan Farmar με πολυετή παρουσία στους συμπολίτες Lakers (21ος παίκτης στην ιστορία που παίζει μετά τους Λιμνάνθρωπους και στην άλλη ομάδα της πόλης) σίγουρα έχει το know how του νικητή, ενώ ο Spencer Hawes είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ψηλός, καταλυτικός στην προπέρσινη σεζόν των Sixers, που φτάσαν μέχρι τα ημιτελικά της ανατολής. Μαζί με τους περσινούς, κάνουν ίσως και το πιο πλήρες ρόστερ σε ολόκληρο το ΝΒΑ, καθώς μιλάμε για μια ομάδα με δυο και τρεις λύσεις σε όλες τις θέσεις.

Όπως και να χει, οι Chris Paul και Blake Griffin θα είναι ξανά οι ηγέτες της ομάδας. Ο δεύτερος πέρα απ’όλα τα όπλα του έχει πια και το τρίποντο απ’την γωνία (!) απ’ότι δείχνει στην pre season, κάνοντάς τον σχεδόν ασταμάτητο. Ο Chris Paul νιώθει όλο και καλύτερα που πλέον δεν χρειάζεται να κάνει τα πάντα όπως στην Νέα Ορλεάνη και θα επικεντρωθεί για άλλη μια σεζόν σε αυτό που ξέρει και ευχαριστιέται να κάνει καλύτερα απ’όλα, να ανεβάζει τους συμπαίκτες του ένα και δύο επίπεδα πάνω. H ομάδα του Doc Rivers βρίσκεται σε μια κατάσταση που όλα τα κομμάτια του παζλ δείχνουν οτι ενώνονται. Πέρσι το σκάνδαλο του Donald Sterling ίσως να τους αποσυντόνισε σε ένα κρίσιμο σημείο, μέσα στα play offs, κάνοντάς τους να χάσουν την πρόκριση στα τελικά της δύσης από τον Οκλαχόμα. Οι παίκτες και ο προπονητής της ομάδας μάλιστα είχαν απειλήσει λίγο πριν τη σειρά με τους Thunder να μην κατεβούν καν στη συνέχεια των play offs αν δεν βρισκόταν λύση στο θέμα του Sterling. Φέτος λοιπόν ο μόνος στόχος είναι το πρωτάθλημα, το οποίο έχουν όλα τα φόντα να κατακτήσουν. Αν δεν φτάσουν τουλάχιστον στα τελικά της Δύσης η χρονιά θα ναι αποτυχία, αλλά και πάλι το παράθυρο για τους Clippers δεν κλείνει σύντομα, καθώς η ομάδα έχει άφθονο ντεπόζιτο για τα επόμενα χρόνια.

Highlight της σεζόν: Τα κοντά, αλά 80s, παντελονάκια του Chris Douglas-Roberts. Το μίνι είναι ξανά στη μόδα.

Aποτέλεσμα σεζόν: Έχουν όλα τα φόντα να κερδίσουν τη Δυτική Περιφέρεια και να γίνουν ο ένας απ’τους δύο μνηστήρες του βαρύτιμου Larry O’Brien trophy.

Golden State Warriors: Shoot em’ up!Picture

Δεύτερη ομάδα απ’την pacific, άλλος ένας απ’τους πλέον σοβαρούς διεκδικητές τίτλου. Οι Warriors πέρασαν ένα καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων, όταν ο επιτυχημένος (αλλά χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω) Mark Jackson αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των Warriors. Την θέση του πήρε ένας νέος Mark Jackson, δηλαδή ένας πρώην τηλεσχολιαστής με μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, φημισμένος για το φονικό σουτ του από μακρινή απόσταση,ο Steve Kerr. O Kerr, για γνώση των νέων και για επίρρωση των παλιών, ήταν ίσως ο καλύτερος pure shooter της ομάδας-δυναστείας των Bulls κατά τη δεκαετία των 90s, με ποσοστά στα σουτ που ξεπερνούσαν ακόμα και το 50% σε κάποιες χρονιές. Αποκορύφωμα της καριέρας του, το νικηφόρο σουτ που χάρισε το τίτλο στο Σικάγο το 1997, απέναντι στους Utah Jazz. O Kerr λοιπόν, γνώστης για τα καλά της περίφημης τριγωνικής επίθεσης του Φιλ Τζάκσον, θα θελήσει πέρα απ’αυτή, να πάει και άλλον έναν τεράστιο σουτέρ, τον Stephen Curry, ένα βήμα παραπέρα ως παίκτη, εκμεταλλευόμενος τα κοινά σημεία επαφής τους.

Ο Curry μετά από μια υγιή σεζόν πέρσι (καιρός ήταν) και κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, δείχνει έτοιμος για μια σεζόν αποκάλυψη, γιατί όχι και για σεζόν επιπέδου MVP. Tον Curry συνοδεύει ο έτερος “Splash brother”,o Klay Thompson, ο οποίος και αυτός δείχνει έτοιμος να ανεβάσει ένα επίπεδο την προσωπική του απόδοση φέτος. Ίσως οι Splash Brothers να είναι έτοιμοι να γίνουν το καλύτερο δίδυμο περιφέρειας σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το δίδυμο συμπληρώνουν οι Andre Iguodala, David Lee και Andrew Bogut, τρεις παίκτες που χρόνια τώρα δείχνουν οτι είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλώς καλοί παίκτες. Ο Ηarrison Barnes, με μία μέτρια σεζόν πέρσι φέτος καλείται να κάνει αυτό που ο ερχομός του Iguodala στο Oakland έδειξε να καθυστερεί, δηλαδή να κάνει το αναμενόμενο μπαμ στην καριέρα του. Μιλάμε άλλωστε για τον επι σειρά ετών κορυφαίο παίκτη της ηλικίας του στα σχολικά/κολλεγιακά πρωταθλήματα. Η απώλεια του Steve Blake αντικαταστάθηκε απ’τον ,ωσάν φοίνικα ανεστημένο απ’τις στάχτες του, Shaun Livingston, ενώ προστέθηκαν επίσης δύο ακόμα εξαιρετικοί σουτέρ, ο Jason Kapono και ο Leandro Barbosa. Ως τρίτο ψηλό οι Warriors θα έχουν τον Σέρβο Olajuwon, τον Ognjen Kuzmic (ναι, ο Steve Kerr είπε όντως ότι ο Σέρβος του θύμισε τον Hakeem στο training camp των Warriors, δεν είναι ψέμα), ενώ άλλος ένας Σέρβος, ο Nemanja Nedovic, αναμένεται να κάνει το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ μετά από ένα χρόνο στην D-League.

Για το Golden State η αποστολή είναι απλή. Να κάνουν μια κανονική σεζόν στα ίδια ή καλύτερα επίπεδα από πέρσι και μετά να παλέψουν για να πάνε τη διαδρομή μέχρι το τέλος. Άλλωστε, αν ήθελαν τα ίδια με πέρσι, δεν θα άλλαζαν τον Mark Jackson με τον Steve Kerr. Ο Jackson πιστώνεται για την ολική επιστροφή των Warriors στα μεγάλα σαλόνια της λίγκας, όμως ο Steve Kerr θεωρούν πως θα ναι αυτός που μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Πέρσι, οι Πολεμιστές από το Oakland φτάσανε ένα βήμα πριν την πρόκριση στα ημιτελικά της δύσης, αλλά ηττήθηκαν με 4-3 απ’τους Clippers σε μία απ’τις καλύτερες σειρές όλων των play offs. Φέτος καλούνται να κερδίσουν ένα σχετικά καλύτερο πλασάρισμα για να αποφύγουν στον πρώτο γύρο κάποιο απ’τα μεγάλα φαβορί (San Antonio, Clippers ίσως και Oklahoma), ομάδες που σαφώς προτιμούν να αντιμετωπίσουν σε κάποιον επόμενο γύρο. Από κει και πέρα, το Portland είναι μια ομάδα σε κατάσταση σχεδόν παρόμοια με το Golden State, ενώ όλες οι άλλες ομάδες της Δύσης, στα χαρτιά πάντα, δείχνουν υποδεέστερες.

Highlight της σεζόν: Ο Steph Curry. Φέτος θα ναι καλύτερος από ποτέ.

Αποτέλεσμα της σεζόν: Σε οποιαδήποτε πρόβλεψη πούμε για τις δυτικές ομάδες θα πρέπει να βάζουμε και ένα “Ναι,αλλά είναι η απρόβλεπτη δύση και ποτέ δεν ξέρεις”. Επομένως, πρόκριση στον δεύτερο γύρο των play offs. Ναι, άλλα είναι η απρόβλεπτη δύση και ποτέ δεν ξέρεις, οι Warriors μπορούν να κάνουν το μπάμ και να φτάσουν τελικό περιφέρειας.

 

Phoenix Suns: Με τη δύναμη του Small Ball

Picture
To Small Ball (η τακτική του να χρησιμοποιεί μια ομάδα πεντάδες με μέσο όρο ύψους αρκετά κάτω απ’τα συνηθισμένα, είτε χρησιμοποιώντας περιφερειακούς παίκτες σε θέσεις των forwards, είτε χρησιμοποιώντας παίκτες που παίζουν κανονικά στην θέση τους, όμως θεωρούνται σχετικά κοντοί για αυτή) είναι μια τακτική που έχει συνοδεύσει το Phoenix σχεδόν μισό αιώνα τώρα με μεγάλη επιτυχία. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας συνοδεύονται από undersized ομάδες. Απ’τα 70s με τους Alvan Adams (2.06 Center) και Gar Heard (1.98 Power Forward) ως δίδυμο ψηλών ή τα 90s με τον ύψους 1.86 Kevin Johnson (Point Guard) , τον Jeff Hornacek (νυν προπονητή της ομάδας) του 1.93 (Shooting Guard), τον Dan Majerle (1.98 Small Forward), τον “δικό μας” Kurt Rambis (2.03 Power Forward) και φυσικά τον Charles Barkley (1.98 Power Forward), ακόμα και την ομάδα του Mike D’ Antoni με τον Steve Nash ως ηγέτη, το Phoenix κατάφερε να φτάσει σε αρκετά επιτυχημένες πορείες, χωρίς βέβαια να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Η κατάσταση του ρόστερ της ομάδας της Αριζόνα, με το ταλέντο να συγκεντρώνεται στις θέσεις της περιφέρειας και την ρακέτα να είναι σχετικά αδύναμη, αναγκάζει τον Hornacek να στραφεί στην δοκιμασμένη λύση.To Phoenix το καλοκαίρι βέβαια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον άπλετο χώρο στο salary cap για να κινηθεί για παίκτες μεγάλου διαμετρήματος, ακόμα και για τον LeBron James και τον Carmelo Anthony, χωρίς να καταφέρει να πείσει κανέναν απ’τους δύο να κάνει το ταξίδι στην άλλη πλευρά της χώρας για χάρη των Suns. Τελικά, στράφηκαν προς τον ύψους 1.75 Isaiah (και όχι Isiah, όπως λέγεται ο θρύλος των Pistons) Thomas, τον οποίο απέκτησαν ως ελεύθερο απ’το Sacramento, παρά το γεγονός οτι Dragic και Bledsoe υπήρχαν ήδη στην ομάδα.Ο Bledsoe έκανε τεράστιες προσπάθειες να πάρει τα λεφτά που πίστευε πως άξιζε, αλλιώς να φύγει απ’το Phoenix, με τις δύο πλευρές να τα βρίσκουν τελικά μετά από πολύ καιρό στην πρώτη λύση. Με την παρουσία τριών εκ των καλύτερων πλέι μέικερ σε όλοκληρο το ΝΒΑ είναι φυσικό πως ο Hornacek θα πειράξει λίγο το rotation έτσι ώστε οι Bledsoe και Dragic να πάρουν λεπτά και στο 2, και γιατί όχι να δούμε και τριάδα περιφέρειας με Thomas στον άσο, Dragic στο 2 και Bledsoe στο 3. Φυσικά, άξιοι αναφοράς είναι και ο Tyler Ennis, o Rookie απ’το Syracuse, o ιπτάμενος Gerald Green και ο έτερος της οικογενείας Dragic, o Zoran, ο οποίος υπέγραψε αυτό το καλοκαίρι στους Ήλιους απ’την Ουνικάχα Μάλαγα. Αυτοί οι τρείς συμπληρώνουν μία εξαιρετική 6άδα περιφερειακών στην οποία θα βασιστεί το Phoenix για τη συνέχεια.

Η ομάδα του Hornacek στην ρακέτα έχει ως σημείο αναφοράς τους Alex Len, τον Miles Plumlee (αδερφό του Mason Plumlee των Nets) και φυσικά τα αδέρφια Morris, τον Marcus και τον Markieff (Σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, οι δίδυμοι Morris είναι τόσο δεμένοι που ανανέωσαν με συμβόλαιο για 52 εκατομμύρια για 4 χρόνια. Ένα συμβόλαιο και για τους δύο μαζί.Το πως θα μοιραστούν τα λεφτά είναι δικιά τους υπόθεση ). Τεράστια απώλεια για την ομάδα είναι ο Channing Frye, ένα τεσσάρι με εκπληκτικό για τη θέση του σουτ, τόσο απο μεσαία όσο και μακρινή απόσταση, ο οποίος υπέγραψε το καλοκαίρι στο Ορλάντο. Επομένως είναι κατανοητό, πως με αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο έως αδύνατον να μην έχουμε περιπτώσεις με δύο και τρεις undersized για τη θέση που παίζουν παίκτες στην πεντάδα. Οι Suns σίγουρα έχουν ως βασικό στόχο την είσοδο στα play offs, ένα στόχο που σχεδόν πέτυχαν την περασμένη σεζόν, και σίγουρα μπορούν να πετύχουν φέτος.

Highlight της σεζόν: Το γεγονός οτι μπορούμε να δούμε πεντάδα Dragic,Dragic,Morris,Morris,[βάλτε οποιονδήποτε σέντερ]. Tα βλέπω όλα διπλά γιατρέ.

Αποτέλεσμα της σεζόν: Αποκλεισμός στον πρώτο γύρο των play offs.

Los Angeles Lakers: Black Mamba is back

Picture

(Γράφει ο Μιχάλης Ψιμίτης)Φυσικά και η επιστροφή του Kobe στην ενεργό δράση αποτελεί το talk of the town στο Λος Άντζελες. Ο ηγέτης των Lakers δεν μπόρεσε να ενισχύσει την ομάδα για ολόκληρη την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα οι « Λιμνάνθρωποι » να διανύσουν μία από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας του franchise τους με τραγελαφικές καταστάσεις, που με την παρουσία του Bryant πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί. Ο Kobe επιστρέφει αλλά για μια ακόμη φορά θα βρει ένα ρόστερ κατώτερο των περιστάσεων, που πολύ δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ορέξεις του αρχηγού για ένα ακόμη δαχτυλίδι. Σε αυτό βέβαια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Το μεγάλο συμβόλαιο του σε συνδυασμό με το ακόμη μεγαλύτερο εγώ του που δεν δέχεται να είναι Νο2 σε μια ομάδα, απέτρεψε τους Lakers από το να διεκδικήσουν με αξιώσεις την υπογραφή του Carmelo Anthony ή του Kevin Love  πόσο μάλλον του Lebron James. Αντίθετα, ο GM Mitch Kupchak επένδυσε σε νεαρούς παίκτες, οι οποίοι όμως αποτελούν στοιχήματα ,και είναι προφανές πως δεν μπορεί να τα κερδίσει όλα. Επίσης, είναι φανερό πως απουσιάζει ένας ψηλός που θα αναλάβει το σκοράρισμα όταν ο Kobe δεν τραβάει όπως ήταν ο Pau Gasol των 2 συνεχόμενων πρωταθλημάτων  (2009,2010). Εκτός, αν αυτός είναι ο Carlos Boozer ( εδώ γελάμε).

Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα στο στρατόπεδο των Lakers. Μαζί με τον Kobe επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Byron Scott, που ως παλιός παίκτης της, ξέρει πολύ καλά τι εστί η πίεση του να είσαι μέλος των Lakers. Το ρόστερ από την άλλη δεν είναι τόσο τραγικό αλλά περιλαμβάνει παίκτες που θα χρειαστεί να δώσουν κάτι παραπάνω από τις πραγματικές τους ικανότητες για να πάει μακριά στη σεζόν το L.A. Θα είναι αρκετό το κίνητρο να παίζουν συμπαίκτες με τον Kobe; Στον άσο οι Lakers φαίνεται να έχουν δύο καλές επιλογές: τον ανερχόμενο Jeremy Lin ο οποίος ψάχνει ένα franchise που θα τον εμπιστευτεί καθώς ούτε στους Knicks ούτε στους Rockets απολάμβανε την πλήρη στήριξη. Πολύτιμη βοήθεια θα προσφέρει και ο έμπειρος Steve Nash, ο οποίος όμως 40ρισε και κανείς δεν ξέρει τι αντοχές διαθέτει. O Kobe αναμένεται να πάρει ανάσες στο σκοράρισμα από τον …Swaggy P, κατά κόσμο Nick Young που καλείται φέτος να ωριμάσει και να αποδείξει αν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για το μέλλον της ομάδας. Στο L.A. περιμένουν πολλά και από τους Julius Randle και Ryan Kelly. Πρόκειται για τους 2 forwards που απέκτησαν οι Lakers μέσω του draft φέτος και πέρυσι αντίστοιχα. Ερωτηματικό αποτελεί ο Carlos Boozer, ο οποίος αν θυμηθεί τα καλά του χρόνια στην Utah τότε οι Lakers θα ανέβουν επίπεδο. Αν όχι ίσως και να προκαλέσει προβλήματα στην συνοχή της ομάδας με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Ακόμη μεγαλύτερο ερωτηματικό ο Ed Davis που στην αρχή της σεζόν θα καλύψει το κενό του Jordan Hill στη θέση του Center.

Οι δύο προηγούμενες χρονιές υπήρξαν άθλιες για το L.A. και σίγουρα μια τρίτη θα βυθίσει σε εσωστρέφεια τους Lakers. Ο Bryant είναι πλέον 36 ετών και τα χρόνια που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί πλησιάζουν επικίνδυνα προς το τέλος τους. Αν φέτος οι Lakers μείνουν εκτός Playoffs ίσως έχουμε ένα ντόμινο εξελίξεων, με πρώτη μεταβολή την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Black Mamba ώστε να δημιουργηθεί χώρος στο salary cup και να αποκτηθεί κάποιος παίκτης το καλοκαίρι που θα ενισχύσει τον Kobe στο κυνήγι του 6ου δαχτυλιδιού και την ισοφάριση του Michael Jordan σε πρωταθλήματα. Ο Bryant μετά από ένα χρόνο αποχή ίσως ανακαλύψει πως δεν είναι πλέον ο alpha dog στο NBA και ήδη οι Warriors των Splash Brothers τον προσγείωσαν ανώμαλα στα φιλικά της pre-season δίνοντας του να καταλάβει πως η Kobe Bryant Era: Part III ίσως να μην έρθει ποτέ!

Σε κάθε περίπτωση το πείσμα του Bryant για την διεκδίκηση της κορυφής και η πεποίθηση τους πως είναι ακόμη το Νο1 δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Μπορεί το supporting cast να μην είναι το καλύτερο αλλά ο Mamba έχει προκριθεί στα Playoffs με συμπαίκτες τους Smush Parker και Kwame Brown. Βέβαια, ο Kobe τότε ήταν και 7-8 χρόνια νεότερος και δεν είχε να τα βάλει με τα θηρία που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στην  Western Conference. Πιθανόν να είναι και δεύτερος στην πόλη πίσω από τους Clippers στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, δεν μπορούμε ποτέ να τον υποτιμήσουμε. Αν οι Lakers καταφέρουν να εξασφαλίσουν θέση στα Playoffs θα ανοίξουν την όρεξη του Bryant για μια τελευταία προσπάθεια για τον 6ο τίτλο, αν όχι οι fans των Lakers να προετοιμαστούν για rebuild mode.

Highlight της σεζόν: Επειδή σας έπρηξα λίγο με τον Kobe και την επιστροφή του ας ασχοληθούμε με τις πραγματικές σημαντικές φετινές attractions. Τι εννοώ; Μα φυσικά τον Carlos Boozer και τις κραυγές του. Το Staples Center θα υποδεχθεί τα ‘and one’ του τρελο-Boozer που αναμένεται όμως συγκρατημένος λόγω της συνύπαρξης με τον υπερεπαγγελματία Kobe. Α και μην χάσετε τις απίθανες ενδυματολογικές επιλογές του Nick Young.

Αποτέλεσμα σεζόν: Είσοδο στον πρώτο γύρο των Playoffs στην καλύτερη κι αυτό αν είναι υγιής ο αρχηγός.

[su_youtube_advanced url=”http://www.youtube.com/watch?v=mgm9tMk_0GU”]

 

Sacramento Kings: Βασιλιάδες δίχως θρόνο

Picture
Το Sacramento είναι μια απ’τις ομάδες που είναι πολύ καλές για να πατώσουν, αλλά όχι τόσο καλές για να κάνουν κάτι καλό στη σεζόν (λέγε με είσοδο στα play offs). Μια ομάδα που από τη σεζόν που της έκλεψαν στην κυριολεξία την είσοδο στους Τελικούς του ΝΒΑ (6ο παιχνίδι των τελικών δύσης του 2001 εναντίον των Lakers, κατά πολλούς η μεγαλύτερη σφαγή της μπασκετικής ιστορίας, τουλάχιστον σε συλλογικό επίπεδο), έχει περάσει τα πάντα. Παίκτες κάθε λογής έχουν έρθει και έχουν φύγει, ο κόσμος είναι μια ζέστη μία κρύο σχετικά με την ενασχόλησή του με την ομάδα, ενώ το μεγαλύτερο σίριαλ της περιόδου αυτής ήταν το ιδιοκτησιακό. Τα αδέρφια Maloof θέλοντας να εγκαταλείψουν τον σύλλογο καθώς δεν είχαν σχεδόν κανένα κέρδος από μια ομάδα καταδικασμένη στη μετριότητα, αποφάσισαν να πουλήσουν την ομάδα σε όποιον την ήθελε. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι το Σακραμέντο θα έμενε δίχως ομάδα. Άλλωστε, η παραμονή στην πόλη προϋπόθετε και την δημιουργία νέου σταδίου, καθώς η Sleep Train Arena είναι απ’τα παλιότερα στάδια σε όλο το ΝΒΑ. Η συμφωνία επήλθε με ομάδα επιχειρηματιών που ήθελαν να πάνε στο Seattle (o Steve Balmer των Clippers, όπως είπαμε και παραπάνω, ήταν μέλος αυτής της ομάδας), κάτι όμως που πυροδότησε μια τεράστια προσπάθεια για την παραμονή της ομάδας στην πόλη, με ηγέτη αυτού του κινήματος τον Kevin Johnson, πρώην παίχτη των Suns και νυν δήμαρχο του Sacramento. Μετά από ένα τεράστιο σίριαλ, ο Johnson όχι μόνο κατάφερε να βρει την κρατική χρηματοδότηση για την νέα arena των Kings, κάτι που έλυνε σε μεγάλο βαθμό το θέμα παραμονής τους, αλλά κατάφερε να βρει μια ομάδα Ινδών επιχειρηματιών που αγόρασε τους Kings και τους κράτησε οριστικά στην πόλη, προς απογοήτευση των κατοίκων του Seattle (έγκλημα που λείπει ομάδα ΝΒΑ απ’αυτήν την πόλη, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης).Νέα αρχή λοιπόν για τους Kings, oι οποίοι με την ασφάλεια πια της παραμονής στην πόλη τους, σχεδιάζουν με νέα βάση την αναδόμηση του ρόστερ τους. Ο Mike Malone έχει στη διάθεσή του ένα ρόστερ σχετικά νέο σε ηλικία και με καλό μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς το potential των βασικών του κομματιών. Ο DeMarcus “Boogie” Cousins είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας, ένας ψηλός με απίστευτη τεχνική κατάρτιση, ίσως μέσα στο τοπ 3 στον τομέα αυτό ανάμεσα στους σέντερ της λίγκας. Δεύτερος τη τάξει στο Sacramento είναι σίγουρα ο Rudy Gay, ένας παίχτης με πολλά χαρίσματα, όμως θεωρείται από πολλούς κακός για τη χημεία μιας ομάδας, καθώς το ταλέντο του μπορεί να φαίνεται, αλλά οι πολλές βεβιασμένες και λάθος επιλογές του μέσα στο παιχνίδι κοστίζουν στην υπόλοιπη ομάδα. Ίσως να ναι σατανική σύμπτωση οτι Memphis και Toronto κάνανε ένα μικρό αγωνιστικό μπαμ λίγο αφ’ότου έφυγε απ’αυτές ο Gay. Αν ο Malone καταφέρει και τον ελέγξει αγωνιστικά θα μιλάμε για μεγάλο κέρδος. Η απουσία του Isiah Thomas που πήγε στο Phoenix, είναι σημαντική, όμως στον άσο φέτος υπάρχουν δύο αξιολογότατες λύσεις, ο Darren Collison με επιτυχημένα περάσματα απο Indiana και Clippers, αλλά και ο Ramon Sessions, ένας απ’τους σταθερά καλούς 6ους παίκτες ομάδων μικρομεσαίας δυναμικής, όπως οι Bobcats, οι (μετά τον James) Cavaliers και οι Bucks. To μεγαλύτερο ταλέντο πάντως βρίσκεται στην θέση 2, οπου ο Ben McLemore και ο Nik Stauskas, είναι δύο εξαιρετικοί νέοι παίκτες. Θυμίζουμε οτι παρά τη περσινή μέτρια χρονιά του, ο McLemore προοριζόταν για σχεδόν σίγουρο #1 ή έστω τοπ 3, όταν μια σειρά απο ανεξήγητες επιλογές (Bennet στο 1, Cody Zeller στο 4, Αlex Len στο 5) τον έριξε στο 7 και τους Kings. Ο Stauskas είναι μαζί με τον McDermott των Bulls, μακράν των υπόλοιπων οι καλύτεροι σουτέρ του draft. Επίσης ο Derrick Williams, ο Jason Thomson και ο Reggie Evans αναμένεται να βοηθήσουν αρκετά. Τέλος, ειδικής μνείας αξίζει ο Sim Bhular, o Ινδός γίγαντας που πήραν φέτος οι Kings. Το ύψος δεν διδάσκεται (2.26 μ), και αν ο ίδιος δείξει στο γήπεδο τη θέληση που δείχνει στα λόγια (“Θέλω να γίνω ο Ινδός Yao Ming” δήλωσε προ διμήνου) ίσως και να αποτελέσει τεράστια έκπληξη.

Οι Kings σαφώς και πάνε για μια απ’τα ίδια, μια μέτρια σεζόν την ώρα που χτίζουν την ομάδα για το μέλλον. Δεν έχουν πολλές ελπίδες για κάτι καλό φέτος, αλλά το φως στον ορίζοντα υπάρχει. Νέο γήπεδο, νέα ιδιοκτησία, νέα όνειρα.

Highlight της σεζόν: Ο Βoogie είναι ένα κινούμενο highlight, εντός κι εκτός παρκέ, αλλά για φέτος ας δώσουμε το spotlight στον Stauskas και στην παράσταση τριπόντων που μπορεί να προσφέρει (χωρίς όμως να μπορεί να κάνει μόνο αυτό). Όπως λένε στην Αμερική: “He can make it rain threes”. Βέβαια “He can make it rain IN the rain” επίσης

Αποτέλεσμα της σεζόν: Kάπου στην 10η-11η θέση της δύσης θα τερματίσουν οι Kings, και φυσικά εκτός συνέχειας.