Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Ο γνωστός YouTuber έδωσε συνέντευξη στο Rabona και μας μίλησε για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία καναλιού και πως κατέληξε να βιοπορίζεται από αυτό.

Η αλήθεια είναι πως πλέον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Αιμίλιος (Αιμίλιος Οικονομίδης, το πλήρες όνομα του) είναι ένας sports content creator που αν είσαι ποδοσφαιροφίλος στην Ελλάδα μάλλον έχεις παρακολουθήσει στο YouTube, αφού το περιεχόμενο του καθώς και οι καλεσμένοι του ξεχωρίζουν. Και μπορεί το κανάλι του να ξεκίνησε με gaming content, όμως ο ίδιος ξεπέρασε τη ντροπή του να βγεί μπροστά από τον φακό και εν τέλει ανταμείφθηκε από αυτό.

Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Ντέμης Νικολαΐδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιώργος Καραγκούνης είναι κάποια από τα πολλά ονόματα που είχε την τιμή να υποδεχθεί στο κανάλι του, με αφορμή την πιο διάσημη σειρά περιεχομένου του, το Quizball. Kάπως έτσι, από εκεί που δεν εμφανιζόταν καθόλου στην κάμερα, σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους YouTubers στην Ελλάδα, χάρη στα ευρηματικά του projects.

Δεν είναι ψέμα να πούμε πως ο Αιμίλιος ενέπνευσε και εμάς εδώ στο Rabona να δούμε το YouTube περιεχόμενο πιο σοβάρά και να τρέξουμε με μεγαλύτερη συνέπεια το κανάλι μας με κύριο περιεχόμενο τις συνεντεύξεις του side-project Podball: the sports journey talk αλλά και πιο απαιτητικά projects όπως το vlog από το Final Four του Βελιγραδίου!

Η αρχή του καναλιού, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, η σχέση του με το συνοδοιπόρο του, Χρήστο και η δυνατότητα να κάνεις το YouTube «επάγγελμα», ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Αιμίλιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε ευγενικά και άμεσα στις ερωτήσεις του Rabona παρά το διαρκές τρέξιμο στο οποίο βρίσκεται.

Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Αιμίλιε, ποια είναι η σχέση σου με το ποδόσφαιρο; Σπούδασες κάτι σχετικό και ασχολήθηκες με το YouΤube ή ήρθε στο «ξεκάρφωτο»;

Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα αυτή του απλού φιλάθλου μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Αγαπούσα πολύ το άθλημα και από μικρός σε ηλικία παρακολουθούσα μανιωδώς.

Πάντα ονειρευόμουν τον εαυτό μου να κάνει μια δουλειά που να έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και όσο μεγάλωνα συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να διαμορφώσω ένα ακαδημαϊκό background για τον εαυτό μου ώστε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

Έτσι, τελείωσα τη σχολή της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό το 2020, πάνω στον τομέα του Football Business, το οποίο και ολοκλήρωσα το 2021.

Πως ξεκίνησε το κανάλι στο YouΤube; Υπήρχαν ενδοιασμοί στην αρχή (π.χ. να ντρέπεσαι) ή είπες πάμε και ό,τι γίνει;

To YouΤube το ξεκίνησα ως χόμπι το 2014. Τότε, το περιεχόμενο ήταν αποκλειστικά gaming και αποκλειστικά Football Manager! Έκανα videos και livestreams παριστάνοντας τον προπονητή. Εννοείται πως υπήρχαν ενδοιασμοί, η δημόσια έκθεση δεν είναι κάτι εύκολο και φυσικά έχει τα αρνητικά της.

Για περίπου 2 χρόνια δεν έδειχνα καν το πρόσωπό μου, ενώ πέρασε μια τριετία μέχρι να εξωτερικεύσω σε κοντινά μου άτομα το γεγονός ότι αυτό είναι το χόμπι μου. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι από την αρχή μου άρεσε πολύ και πίστευα πολύ στον εαυτό μου, πίστευα ότι θα υπάρχει κόσμος που θα ενδιαφέρεται να δει περιεχόμενο στο ίντερνετ από μένα.

Ποιος αποτέλεσε έμπνευση για το κανάλι και γιατί;

Δε θα έλεγα ότι υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που να με ενέπνευσε να ξεκινήσω. Τότε το sports content του YouΤube ήταν σε πολύ άγουρο στάδιο, μόνο οι Βρετανοί είχαν επιτυχημένα κανάλια αθλητικού περιεχομένου. Μου φαινόταν πολύ δημιουργικό σαν χόμπι και είχα πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου, γι’ αυτό και μπήκα στη διαδικασία να το ξεκινήσω.

Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Πως ένιωσες όταν έφτιαχνες το πρώτο σου βίντεο; Πίστευες ότι θα φτάσεις μία μέρα να αριθμείς τόσες προβολές και τόσους συνδρομητές;

Πάντα όταν ξεκινάς μια ασχολία που σου αρέσει, ονειρεύεσαι τον εαυτό σου πετυχημένο σε αυτό στο μέλλον. Ή τουλάχιστον αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι το mindset ώστε να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Προσωπικά μου πήρε αρκετά χρόνια, περίπου 6, ώστε να μπορέσω να βιοποριστώ από τα βίντεο στο YouTube, αλλά θεωρώ ότι σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεσαι το κλειδί είναι ένα, να αγαπάς αυτό που κάνεις. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Ο Χρήστος Κόντος πως προέκυψε ως συνεργάτης στο κανάλι;

Με τον Χρήστο ήμασταν συμπαίκτες στον Κεραυνό, την ομάδα μας στο τοπικό, το 2013. Τότε αυτός έφευγε από την ομάδα και ερχόμουν εγώ να τον αντικαταστήσω. Εφτά χρόνια μετά, το 2020, με πήρε τηλέφωνο έχοντας δει το κανάλι μου και θέλοντας να συνεργαστούμε με αφορμή δικές του επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αρχίσαμε να κάνουμε γυρίσματα, ταιριάξαμε, τον έφερα πίσω στον Κεραυνό και τα πράγματα έχουν φτάσει στο σήμερα, όπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καναλιού και του περιεχομένου του, ενώ είναι και ένας εξαιρετικά ικανός συνεργάτης και φίλος.

Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Πως προέκυψε η ιδέα του Quizball; Ποιες ήταν οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές που θυμάσαι από αυτό;

Η ιδέα ήρθε την περίοδο της καραντίνας στα τέλη του 2020, όταν έψαχνα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω στο κανάλι μέσα σε τέσσερις τοίχους, μιας και τότε είχαμε περιορισμούς μετακινήσεων. Είχα ήδη κάνει κάποια βίντεο σχετικά με κουίζ ποδοσφαιρικών γνώσεων και σκέφτηκα να τα αναβαθμίσω και να δώσω σε αυτά ένα χαρακτήρα τηλεπαιχνιδιού.

Δε θέλω να είμαι ψεύτης, δεν ήταν στρατηγικά χτισμένο εξ αρχής όλο αυτό και σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Αλλά αυτή είναι και η μαγεία του ίντερνετ, το ταβάνι είναι τόσο ψηλό όσο το ορίζεις εσύ.

Από το Quizball έχουν περάσει διάφορες προσωπικότητες που σχετίζονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος, ο πιο εύκολος και ο πιο ευχάριστος;

Πρώτα απ’ όλα, αισθάνομαι τυχερός που μέσα από το κανάλι μου και τη δουλειά που έχουμε ρίξει όλοι σε αυτό, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους που θαύμαζα από μικρός.

Σχετικά με την ερώτηση, θα έλεγα ότι ο πιο δύσκολος αντίπαλος ήταν σίγουρα ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ενώ ο πιο εύκολος ήταν ο Χρήστος (Κόντος) με τον οποίο κάναμε παρέα το πρώτο επεισόδιο, γι’ αυτό άλλωστε τον έκανα και παρουσιαστή!

Όσον αφορά το πιο ευχάριστο γύρισμα, θα έλεγα ότι σχεδόν σε όλα περάσαμε εξαιρετικά. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους, θα ήταν ο Σωτήρης Κωσταβάρας, ο Τσάρλι και ο Πέτρος Πολυχρονίδης.

Ο Αιμίλιος ξεπέρασε τη ντροπή του και ανταμείφθηκε!

Αν μπορούσες να βάλεις ένα βίντεο ως αγαπημένο σου, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Το πρώτο επεισόδιο από τη σειρά «Ταξίδια στα τοπικά» όπου πήγαμε στα Ιωάννινα είναι το αγαπημένο μου, με διαφορά. Δεύτερο θα έβαζα το βίντεο όπου γυρίσαμε όλα τα γήπεδα της Σούπερλιγκ σε 24 ώρες.

Αν σου ερχόταν μία πρόταση όλο αυτό να το μεταφέρεις τηλεοπτικά, θα το έκανες ή θα προτιμούσες να συνεχίσεις στο YouΤube;

Δε θα είχα πρόβλημα κάποιο από τα πρότζεκτ του καναλιού να μεταφερθεί στην τηλεόραση, αρκεί να είναι κάτι που μου ταιριάζει και να θεωρώ ότι δεν αλλοιώνει σημαντικά το περιεχόμενο. Από την άλλη, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να δημιουργώ βίντεο για το YouTube, καθώς από τη μία είναι κάτι που αγαπώ πολύ, από την άλλη μου δίνει και μια ελευθερία την οποία η τηλεόραση δε θα δώσει ποτέ.

Μπορεί κάποιος να βιοποριστεί μέσα από το Youtube ή χρειάζεται να κάνει και άλλα πράγματα;

Εννοείται ότι μπορεί να βιοποριστεί. Για την ακρίβεια, το ίντερνετ γενικότερα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βιοποριστείς και μάλιστα σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό για τα τωρινά ελληνικά δεδομένα.

Εδώ που έχουμε φτάσει και έχοντας άπειρα παραδείγματα στο εξωτερικό, αλλά και εκατοντάδες πλέον στην Ελλάδα, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι αν κάποιος λειτουργεί στρατηγικά, συστηματικά και έχει συνέπεια και υπομονή, μπορεί να κάνει το content creation επάγγελμα.

Η μεγάλη δυσκολία, όμως, είναι το για πόσα χρόνια μπορεί να το κάνει, μιας και πρόκειται για ένα επάγγελμα που έχει ημερομηνία λήξης. Το πότε θα είναι αυτή, το καθορίζει η εργατικότητα και ο επαγγελματισμός του καθενός.

Μπορείτε να επισκεπτείτε το κανάλι του πιο διάσημου Έλληνα sports content creator στο YouTube αλλά μάλλον αν γουστάρετε το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να ζείτε κάτω από πέτρα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην το έχετε ανακαλύψει ήδη!