Ο Ανδρέας Τέτεϊ δεν είναι ο Τομ Χανκς…

Ο Ανδρέας Τέτεϊ δεν είναι ο Τομ Χανκς...

Ο Ανδρέας Τέτεϊ είχε την ατυχία να μην είναι διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ, πληρώνοντας έτσι το τίμημα του χρόνου...

Προ μερικών ημερών έγινε γνωστό πως ο ποδοσφαιριστής της Κηφισιάς, Ανδρέας Τέτεϊ, απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Παρά το γεγονός πως ο νεαρός είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει εδώ, χρειάστηκε πολύς καιρός ωστε να «πείσει» το ελληνικό κράτος πως ήταν Έλληνας.

Αφορμή συζήτησης για τα ΜΜΕ – και κατ’ επέκταση για τους φιλάθλους – ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε το ελληνικό κράτος ώστε να παραχωρήσει την υπηκοότητα στον νεαρό αθλητή, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της περασμένης σεζόν της Super League 2.

Όμως αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι θα συνέβαινε αν ο εν λόγω παίκτης δεν είχε την φετινή του επίδοση; Θα ήταν τόσο ευαίσθητα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή η κοινωνία για την υπόθεση του; Θα έδιναν οι αρμόδιοι φορείς την απαραίτητη προσοχή στον φάκελο του ή αυτός θα συνέχισε να γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών;

Η απάντηση είναι πως κατά πάσα πιθανότητα θα συνέβαινε το τελευταίο σενάριο, αφού ο Τέτεϊ θα είχε την «ατυχία» να μην είναι διάσημος. Βλέπετε, σε αυτή την χώρα για να λειτουργήσει σωστά ένας φορέας θα πρέπει τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα πάνω του. Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι πως ο επιθετικός με καταγωγή από την Γκάνα θα συνέχισε να περνά από σαράντα κύματα, αν η υπόθεση του δεν είχε γίνει γνωστή.

Για την ακρίβεια το σύνηθες σενάριο για κάποιον ο οποίος θέλει να αποκτήσει την ελληνική ταυτότητα έχει ως εξής. Η αρχή θα γινόταν από την αρμόδια αρχή μετανάστευσης της περιοχής του, οπού εκεί θα του έβρισκαν το παραμικρό λάθος στα χαρτιά του (π.χ. γιατί το Τέτεϊ είναι γραμμένο με -ε αντί για -αι) και επομένως να τον αναγκάζουν να πληρώνει φωτογραφίες, παράβολα, αντίτυπα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, συν ότι η όλη διαδικασία θα έπαιρνε πολύ καιρό από μόνη της.

Παράλληλα, επειδή σε άλλη αρχή κάνει κάποιος την αίτηση για την κτήση της ιθαγένειας και σε άλλη την ανανέωση της άδειας διαμονής, θα περίμενε κανείς πως αυτές οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται. Αμ δε! Που σημαίνει πως αν έληγε η άδεια διαμονής του 21χρονου όσο εκείνος κινούσε τις διαδικασίες ώστε να γίνει Έλληνας, τότε «Αντίο κύριε Υπουργέ». Θα έπρεπε ο ίδιος να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι να βγει η άδεια διαμονής και κατ’ επέκταση η ιθαγένεια.

Βέβαια το μαρτύριο δεν θα τέλειωνε εκεί αφού μόλις όλα τα χαρτιά του θα ήταν έτοιμα, εκείνος θα έπρεπε να κάνει υπομονή για λίγους επιπλέον μήνες. Γιατί; Διότι αρκετές από της υπηρεσίες μόλις συγκεντρώσουν τα έγγραφα που απαιτούνται, μεταφέρουν τον φάκελο κτήσης ιθαγένειας στα κεντρικά γραφεία. Από εκεί, ένας τεράστιος όγκος αιτήσεων θα πρέπει να ελεγχθεί από το προσωπικό, το οποίο – όπως είναι αναμενόμενο – είναι ανεπαρκές.

Θέλετε κι άλλο; Αφού τελείωναν όλα αυτά και ο Τέτεϊ γινόταν Έλληνας πολίτης, η αρμόδια αρχή δεν θα τον ειδοποιούσε καν ότι έγινε Έλληνας πολίτης. Θα πείτε που είναι το κακό; Το κακό λοιπόν είναι πως η υπηρεσία που ελέγχει τους φακέλους για την υπηκοότητα, δεν συνεργάζεται με το ληξιαρχείο. Τουτέστιν, ενώ ο ποδοσφαιριστής θα έπρεπε να ανανεώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το πιστοποιητικό γεννήσεως του, αυτό δεν θα ήταν εφικτό γιατί ο ίδιος δεν θα γνώριζε ότι είναι Έλληνας. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ένα όμορφο πρόστιμο ύψους 60€ γιατί… έτσι.

Οι περιπτώσεις «Τέτεϊ» δεν είναι λίγες στην Ελλάδα και είναι άξιο να απορεί κανείς πως ένα παιδί που γεννήθηκε εδώ, μεγάλωσε εδώ, διαπαιδαγωγήθηκε εδώ, έκανε φίλους εδώ, εργάζεται εδώ κλπ. πρέπει να μοχθήσει για να βαφτιστεί «Έλληνας».

Βλέπετε ο 21χρονος έχει την ατυχία να μην είναι ο Τομ Χανκς, ο οποίος χάρη στη δυνατότητα τιμητικής πολιτογράφησης έγινε πολίτης του έθνους μας εν μία νυκτί. Προσοχή! Δεν λέμε ότι λανθασμένα η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δώσει την ιθαγένεια στον διάσημο ηθοποιό. Ο Χολιγουντιανός αστέρας έχει αποδείξει στο παρελθόν (και συνεχίζει να αποδεικνύει μέχρι και σήμερα) πως τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι όπου δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κάποιος.

Δεν γίνεται όμως ένας άνθρωπος να παίρνει την υπηκοότητα μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ο συνδυασμός του ‘Greece is beautiful’ και της δόξας του κινηματογράφου, και άλλοι να περιμένουν για μήνες ή χρόνια. Καλώς η κακώς ο Τέτεϊ και ο κάθε Τέτεϊ αποτελεί πιο ουσιαστικό κομμάτι της Ελλάδας, απ’ ότι ένας Αμερικανός ηθοποιός ο οποίος απλά αγάπησε της χώρα μας και διακοπάρει σε αυτή κάποιες μέρες το χρόνο.

Επομένως, αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει τους ιθύνοντες είναι το ποιους θέλουν να έχουν ως πολίτες τους. Θέλουν να δίνουν πρώτα το δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μία φορά το χρόνο για ολιγοήμερες διακοπές, η σε εκείνους που ζουν την καθημερινότητα της χώρας στο «πετσί» τους;

YΓ: Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας η υπόθεσης, αλλά πραγματικά βιώματα του αρθρογράφου…