Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Οι σέντερ είναι μία κατηγορία παικτών που πάντα έπαιζαν μεγάλο ρόλο στο μπάσκετ. Από “δεινόσαυρους” ψηλούς μέχρι κινητικά και undersized πεντάρια, η παρουσία του παίκτη ρακέτας ήταν καταλυτική για την επιτυχία ή όχι μίας ομάδας. Έτσι λοιπόν, οι έξι Αμερικανοί της λίστας μας μπορεί να μην ήταν απαραίτητα τα μεγαλύτερα ονόματα που πάτησαν τα ελληνικά παρκέ, όμως κατάφεραν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στα γήπεδα της Α1 και να γράψουν ιστορία!

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Μαρκ Λάντσμπεργκερ

Πολλοί θα θυμούνται το κορυφαίο ίσως καλάθι του Julius Erving με τη φανέλα των Φιλαδέλφεια κόντρα στους Λέικερς κρατώντας τη μπάλα σαν μπαλάκι του τένις και περνώντας την κάτω από τη μπασκέτα. Η φάση που αψήφισε την βαρύτητα και πέτυχε ένα από τα θεαματικότερα καλάθια του. Ποιος όμως τον μάρκαρε στη συγκεκριμένη φάση; Ήταν ο… Ντένις Ρόντμαν των ευρωπαϊκών και ελληνικών γηπέδων, ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ!

Ο ΑΜερικανός σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμού του Πανιωνίου, τη σεζόν 1989, με προπονητή το Βλαντο Τζούροβιτς. Ο ερχομός του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με ρεκόρ και μάλιστα, ρεκόρ που κρατούν ακόμη και σήμερα και που φαντάζουν αδύνατον να σπάσουν! Ο μόλις 2.03 ύψους Λάντσμπεργκερ, τελείωσε τη σεζόν της παρουσίας του στην Ελλάδα με τον μυθικό μέσο όρο των 17,9 ριμπάουντ ανά αγώνα! Ο δαιμόνιος αυτός ριμπάουντερ, που στο NBA είχε ρεκόρ τα 29 ριμπάουντ σε έναν αγώνα, με τον Πανιώνιο κατάφερε να το σπάσει, μαζεύοντας 31 (!) ριμπάουντ απέναντι στον Ολυμπιακό, επίδοση που φυσικά μέχρι και σήμερα παραμένει απλησίαστη. Ο ίδιος πάντως, λίγο καιρό αργότερα, ως παίκτης της Μοντεκατίνι της Ιταλίας φρόντισε να ανεβάσει το προσωπικό του ρεκόρ στα 34 ριμπάουντ!

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Τζον Χάντσον

Σε αντίθεση με την “τάση” των ημερών εκείνων, το φθινόπωρο του 1990 ο Πανιώνιος εμπιστευόταν την πολύτιμη θέση του ξένου του όχι σε κάποιον παίκτη με εμπειρία από το NBA, αλλά στον σχετικά άγνωστο σέντερ από τη Νότια Καρολίνα, Τζον Χάντσον. Ο Χάντσον ήρθε και κέρδισε κατευθείαν με την επιβλητική και εντυπωσιακή παρουσία του το απαιτητικό ελληνικό κοινό. Έδεσε κατευθείαν με τον Φάνη και την παρέα του, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1991, ενώ ακόμα και σήμερα, μνημονεύεται η εμφάνισή του στον διαγωνισμό καρφωμάτων της επόμενης χρονιάς, στον οποίο έσπασε το ταμπλό!

Ο Χάντσον, με όπλο του τα αθλητικά του προσόντα κέρδισε τις εντυπώσεις στον “Ιστορικό” και μαζί το εισιτήριο για να συνεχίσει την παρουσία του στην Ελλάδα. Στα μέρη μας έμεινε για άλλα 4 χρόνια, αγωνιζόμενος σε Παγκράτι, Σπόρτιγκ και Πειραϊκό και αν και υστερούσε στο ταλέντο σε σχέση με άλλους συμπατριώτες του, έχει μείνει στη συλλογική γνώμη ως ένας από τους πλέον αγαπημένους ξένους παίκτες των 90s!

 

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Τόνι Κόστνερ

 

Ο Σπόρτιγκ ξεκινάει τη σεζόν 1992-93 με προπονητή τον 32χρόνο τότε Μάκη Ζευγώλη. Ο κόουτς ψάχνοντας για ψηλό φέρνει για δοκιμή τον Τόνι Κόστνερ και τελικά του δίνει μία θέση στο ρόστερ της ομάδας των Πατησίων. O “παππούς”. όπως φωνάζουν τον Κόστνερ εξαιτίας του παρουσιαστικού του, έρχεται με πλούσιο βιογραφικό και δείχνει άμεσα τις περγαμηνές του.

Ο Αμερικανός πραγματοποιεί εκπληκτική σεζόν με 17,5 πόντους και 14.1 ριμπάουντ μ.ο που όμως δεν φάνηκαν αρκετοί για να κρατηθεί η ομάδα στη κατηγορία. Επόμενος σταθμός ΑΕΚ και στη συνέχεια για δύο ακόμα σεζόν στον αγαπημένο του Σπόρτιγκ. Κλείνει τη καριέρα του στην Ελλάδα αγωνιζόμενος στην ομάδα του Παπάγου. Ένας ξένος αθλητής πραγματικό κόσμημα για το ελληνικό μπασκετ .

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Όντι Νόρις

Ένας από τους εμβληματικότερους ξένους της Μπαρτσελονα παίζοντας με τη φανέλα των Καταλανών για έξι συνεχόμενες σεζόν αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως μεταγραφή στην ιστορία του Περιστερίου. Ο ύψους 2.06 και βάρους 104 κιλων σέντερ, έρχεται για μία σεζόν στην ομάδα των δυτικών προαστίων με σκοπό να προσφέρει την γνώση και την εμπειρία του και πραγματοποιεί απίστευτες εμφανίσεις, κερδίζοντας όλες τις εντυπώσεις, παρά την ηλικία του, καθώς το 1993 που έφτασε στην Αθήνα, είχε πατήσει τα 33 του χρόνια .

Το Περιστέρι θα τον αγαπήσει, όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με τα γόνατα του βάζει δυστυχώς τέλος στη καριέρα του στα 34 του χρόνια. Ο Οντι Νόρις θα κλείσει στην Ελλάδα μία τεράστια και άκρως επιτυχημένη πορεία σε ΝΒΑ και Ευρώπη, ενώ η παρουσία του στη Γηραιά Ήπειρο τον έκανε να αναπτύξει έναν τεράστιο σεβασμό στο μυθικό Νίκο Γκάλη, που έβρισκε συχνά πυκνά αντίπαλο. Ο σεβασμός μάλιστα ήταν τέτοιος, που τον οδήγησε στο να βαφτίσει το γιο του “Νικ”, φυσικά από το όνομα του μεγάλου Έλληνα παίκτη.

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Μάικ Μπατίστ

Τι μπορεί να πει κανείς για τον Μάικ Μπατίστ; Ο Αμερικανός ήρθε στην Ελλάδα το 2003 ως ένας άγουρος και σχετικά μέτριων δυνατοτήτων σμολ φόργουορντ και χάρη στην διορατικότητα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετατράπηκε σε έναν εκ των καλύτερων σέντερ που είδαμε στη δεκαετία του 2000 στα γήπεδα της Ευρώπης!

Στον Παναθηναϊκό ο “οδοστρωτήρας” Μπατίστ θα κάτσει για 9+1 χρόνια, στα οποία θα κατακτήσει τα πάντα, ως βασικό στέλεχος της δυναστείας του “Τριφυλλιού”. Πρωταθλήματα και Κύπελλα Ελλάδος και φυσικά Ευρωλίγκες, θα δημιουργήσουν ένα παλμαρέ 19 τίτλων για τον ψηλό που δώσει άλλο νόημα στην έννοια του “undersized center”, σε μία εποχή που το μπάσκετ… δεινοσαύρων ήταν ο κανόνας! Στην Ελλάδα θα ψηφιστεί MVP το 2010 σε κανονική διάρκεια και τελικούς, θα βρεθεί πέντε φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος αλλά και μία φορά (2011) στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας, ενώ πλέον βγάζει το… ψωμί του από την προπονητική, ευρισκόμενος στο τεχνικό τιμ των Ορλάντο Μάτζικ.

 

Οι Αμερικανοί που σημάδεψαν την Α1: Centers

Κάιλ Χάινς

Αν ο Μάικ Μπατίστ ήταν αυτός που “άνοιξε” τον χορό των undersized centers στη δεκαετία του 2000, ο Κάιλ Χάινς τον… απογείωσε την επόμενη δεκαετία! Ο Αμερικανός σέντερ, ο οποίος ήταν προσωπική ανακάλυψη του Αντρέα Τρινκιέρι που τον έφερε στην Ιταλία το 2008, ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό σε μία πολύ δύσκολη σεζόν, το καλοκαίρι του 2011. Το βιογραφικό του φτωχό, το “σκάουτινγκ ριπόρτ” ελπιδοφόρο άλλα όχι κάτι φοβερό.

Τελικά, στα δύο χρόνια που έμεινε στον Πειραιά, ο Χάινς έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της καλύτερης διετίας στην ιστορία των ¨ερυθρόλευκων”! Ένας σέντερ που έκοβε και έραβε στην άμυνα και ήταν πολύ επικίνδυνος παρά το μικρό του, συγκριτικά με τους αντιπάλους του, κορμί (1.98μ), ο Χάινς θα πρωταγωνιστήσει στην κατάκτηση των δύο τροπαίων Ευρωλίγκας αλλά και του πρωταθλήματος Ελλάδας του 2012 και θα εξελιχθεί στον σημαντικότερο σέντερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για τη δεκαετία του 2010, κατακτώντας συνολικά 4 φορές την κορυφή της Ευρώπης!

 

Ποιος είναι ο κορυφαίος Αμερικανός σέντερ της Α1;

View Results

Loading ... Loading ...