Προφίλ: FC Dnipro

Dnipro_Dnipropetrovsk_2012

Ο Ολυμπιακός για 4η συνεχόμενη χρονιά θα φορέσει τα «κοντομάνικα» του (κλισέ από τα ωραία) συμμετέχοντας στα νοκ- άουτ παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και συγκεκριμένα στη φάση των 32 του UEFA Europa League! Αντίπαλος του είναι η ουκρανική ομάδα, της οποίας το όνομα αποτελεί δοκιμασία για την γλώσσα, Ντνίπρο (ή Ντνιέπρ) Ντνιπροπετρόφσκ. Το Rabona συγκέντρωσε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε πριν παρακολουθήσετε τις ευρωπαϊκές μάχες των ερυθρόλευκων με τους Ουκρανούς.

 

Τελικά Ντνιέπρ ή Ντνίπρο;

Απάντηση: και οι δύο ονομασίες είναι σωστές. Η προέλευση του ονόματος σχετίζεται φυσικά με τον ποταμό Δνείπερο που διασχίζει την πόλη του Ντνιπροπετρόφσκ. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του σοβιετικού καθεστώτος η ομάδα ονομαζόταν (όπως και ο ποταμός) Ντνιέπρ, με την ρώσικη δηλαδή προφορά, μιας και τα ρώσικα αποτελούσαν την επίσημη γλώσσα του κράτους. Με την πτώση όμως της Σοβιετικής Ένωσης, η ομάδα μετονομάστηκε σε Ντνίπρο, η οποία είναι η ουκρανική εκδοχή. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα ισχύουν και οι δύο ονομασίες καθώς στο Ντνιπροπετρόφσκ διαμένουν πολλοί ρωσόφωνοι, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν δυναμικά στις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

 

Ονομάτων… συνέχεια

Γενικά, η ουκρανική ομάδα πέρασε πολλές περιπέτειες με το όνομα της μέχρι να καταλήξει στο Ντνίπρο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1918 υπό την αντιποδοσφαιρική επωνυμία BRIT. Τι ήταν το BRIT; Τα αρχικά του εργοστασίου κατασκευαστικής εταιρείας ατσαλιού στο Ντνιπροπετρόφσκ γνωστό κι ως εργοστάσιο Petrovsky. Η ομάδα απαρτιζόταν από ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους δούλευαν στο εργοστάσιο το πρωί και προπονούνταν το απόγευμα. Η ομάδα αυτή διαλύθηκε εξαιτίας της εμπλοκής της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επανασυστάθηκε το 1925 υπό την ονομασία Πετρόβετς. Στην πρώτη της συμμετοχή στο σοβιετικό πρωτάθλημα (1936) όμως δηλώθηκε ως  Stal ( η ρωσική λέξη για το ατσάλι). Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ομάδα του εργοστασίου συνενώθηκε με την Ντιναμό Ντνιπροπετρόφσκ και έλαβε την ονομασία Μέταλουργκ ( μεταλλεργάτης στα ρώσικα). Αυτό το όνομα άντεξε 12 χρόνια (1949-1961) προτού ο νέος χορηγός του συλλόγου, η  Yugmash, μια εταιρεία που ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες κατασκεύαζε και διαστημικούς πυραύλους, δώσει στον σύλλογο την τελική του ονομασία: Ντνιέπρ. Η ομάδα του Ντνιπροπετρόφσκ δεν «εκτοξεύτηκε» από αυτήν την χορηγία παραμένοντας στην μετριότητα, η πόλη όμως απέκτησε από τους δυτικούς το προσωνύμιο Rocket City λόγω της εγκατάστασης της Yugmash σε αυτή.

Προφίλ: FC Dnipro

 

Οι πρώτες επιτυχίες και η χρυσή δεκαετία 1980-90

Η Ντνιέπρ ήταν μια μικρή Σοβιετική ομάδα που βολόδερνε στις μικρές εθνικές κατηγορίες μέχρι το 1968, όταν θα έδινε την ευκαιρία σε ένα 29χρονο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ντιναμό Κιέβου, να την προπονήσει. Το όνομα αυτού: Βαλερί Λομπανόφσκι ή αλλιώς ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της Ντιναμό Κιέβου και της ΕΣΣΔ αργότερα. Μέσα σε τρία χρόνια ο Λομπανόφσκι, εισάγοντας πρωτοποριακές προπονητικές μεθόδους και παίζοντας ποδόσφαιρο πολύ μπροστά από την εποχή του, θα οδηγούσε την Ντνιέπρ στην πρώτη εθνική κατηγορία της Σοβιετικής Ένωσης και το 1972 θα κατακτούσε το πρωτάθλημα με την Ντιναμό. Ο Λομπανόφσκι θα έδινε την απαραίτητη ώθηση στην Ντνιέπρ, η οποία θα έφθανε μέχρι τα ημιτελικά του σοβιετικού Κυπέλλου το 1973 και το 1976 δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες.

Το 1978 θα υποβιβαζόταν στην 2η κατηγορία και θα χρειαζόταν ξανά την σωτηρία μιας προπονητικής ιδιοφυΐας ή για την ακρίβεια δύο. Το δίδυμο Γιέμετς και Ζίζντικ στον πάγκο ήταν αυτό που οδήγησε την ομάδα του Ντνιπροπετρόφσκ στην καταξίωση. Το 1983 ο σύλλογος θα κατακτούσε το πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο πρώτος αυτός τίτλος αποτέλεσε το έναυσμα για να ακολουθήσουν μεγάλες επιτυχίες από την «χρυσή γενιά» του 1980 με παίκτες όπως οι Λιτοφτσένκο και Προτάσοφ. Πιο συγκεκριμένα: 1 ακόμη πρωτάθλημα ΕΣΣΔ (1988) με τον σπουδαίο Ουκρανό προπονητή, Ευγένιο Κουχερέφσκι, 2 δεύτερες θέσεις (1987 και 1989), 1 σοβιετικό Κύπελλο (1989), 2 σοβιετικά Λιγκ Καπ (1986,1989), 1 σοβιετικό Σούπερ Καπ (1989) αλλά και η μόνη ομάδα που κατέκτησε 2 φορές το Κύπελλο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της ΕΣΣΔ. Η ομάδα απέκτησε και φήμη στην Ευρώπη καθώς θα έφθανε 2 φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1985 και το 1990, αποκλειόμενη από Μπορντό και Μπενφίκα αντίστοιχα. Όμως, ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα της δεν ήταν κάποιος τίτλος από αυτούς που κατέκτησε αλλά το γεγονός πως το 1989 έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης που ανακηρύχθηκε επαγγελματική!

 

Η Ντνιέπρ γίνεται… Ντνίπρο ( τουλάχιστον επίσημα)

Η κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος το 1990 και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας σηματοδοτούν νέα εποχή και για την Ντνιέπρ, που μετονομάζεται κατά το «ουκρανικότερο» σε Ντνίπρο. Ο σύλλογος όμως δεν μπορεί να συνεχίσει τις επιτυχίες της προηγούμενης δεκαετίας παρά το γεγονός πως ο ανταγωνισμός είναι πλέον μειωμένος καθώς η Ντνίπρο συμμετέχει στο νεοσύστατο ουκρανικό Πρωτάθλημα. Κάποιες σκόρπιες δεύτερες και τρίτες θέσεις, κάποιοι χαμένοι τελικοί Κυπέλλου για να φθάσουμε στο 2014, όταν και η Ντνίπρο διεκδίκησε στα ίσα το πρωτάθλημα από την Σαχτάρ Ντόνετσκ, τερματίζοντας εν τέλει 2η και παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

 

Η σύνδεση με την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό

Προφίλ: FC Dnipro

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το Ντνιπροπετρόφσκ και η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένες πόλεις ενώ στην περιοχή του Δνείπερου διαμένει σημαντικός αριθμός ελλήνων ομογενών. Με τον Ολυμπιακό δεν έχει αναμετρηθεί ποτέ η Ντνίπρο ( όπως και με καμία άλλη ελληνική ομάδα) αλλά τους δύο συλλόγους συνδέουν δύο « υπερηχητικά Μινγκ» ( το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ από τα πολεμικά αεροσκάφη), ο Λιτοφτσένκο και ο Προτάσοφ που αναφέραμε ως μέλη της χρυσής γενιά του ‘80! Μάλιστα, ο δεύτερος έχει διατελέσει εκτός από ποδοσφαιριστής και προπονητής των δύο ομάδων.

 

Τι κάνει η Ντνίπρο φέτος;

Προφίλ: FC Dnipro

Ύστερα από την εξαιρετική περσινή σεζόν η Ντνίπρο βρίσκεται μετά και την χειμερινή διακοπή στην 3η θέση του ουκρανικού πρωταθλήματος πίσω από Σαχτάρ και Ντιναμό. Το ποδόσφαιρο της Ουκρανίας ασφαλώς και δεν έχει κατορθώσει να μείνει ανεπηρέαστο από την πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία και τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η ένταση Ουκρανών και ρωσόφωνων. Οι ομάδες που εκπροσωπούν πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, δηλαδή πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, αναγκάζονται να δίνουν τους εντός έδρας αγώνες του σε γήπεδα που βρίσκονται μακριά από την φυσική τους έδρα εξαιτίας της ασταθούς κατάστασης. Το ίδιο συμβαίνει και για τους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με την Ντνίπρο να έχει δηλώσει για έδρα της το νεότευκτο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου κι όχι την Dnipro-Arena.

Η Ντνίπρο ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της πορεία από τα προκριματικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Κοπεγχάγη. Έτσι, «υποβιβάστηκε» στα Playoffs του Europa League, όπου ξεπερνώντας το εμπόδιο της Χάιντουκ Σπλιτ κέρδισε την είσοδο της στους ομίλους με αντιπάλους την Ίντερ, την Σεντ Ετιέν και την Καραμπάχ. Μετά από ένα τραγικό πρώτο γύρο η Ντνίπρο είχε συγκεντρώσει μόλις 1 βαθμό ενώ είχε ηττηθεί δύο φορές εντός! Η πρόκριση έμοιαζε να έχει «πετάξει» αλλά το διπλό στην έδρα της Καραμπάχ και το χρυσό γκολ του αμυντικού Φεντέτσκι την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Σεντ Ετιέν ανέτρεψαν την κατάσταση για την Ντνίπρο που προκρίθηκε ως 2η πίσω από την Ίντερ. Για τους «Πολεμιστές του Φωτός» όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας του Δνείπερου, είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που προκρίνονται στις 32 καλύτερες ομάδες της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (αποκλεισμοί από την Βασιλεία το 2013 και από την Τότεναμ το 2014).

 

Προπονητής, ρόστερ, αστέρι

Το όνομα του Μίρον Μάρκεβιτς, του νυν προπονητή της Ντνίπρο ξυπνάει άσχημες αναμνήσεις στους οπαδούς του Ολυμπιακού καθώς ο Μάρκεβιτς ήταν ο τεχνικός της Μέταλιστ Χαρκόβου που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στη φάση των 16 της ίδιας διοργάνωσης πριν 3 χρόνια. Ο Μάρκεβιτς διετέλεσε για 9 συναπτά έτη προπονητής της Μέταλιστ, όμως τόσο η οικονομική δυσπραγία της ομάδας τα δύο τελευταία έτη όσο και ο εμφύλιος πόλεμος που έπληξε την ανατολική Ουκρανία, τον απομάκρυναν από το Χάρκοβο και τον οδήγησαν στον πάγκο της Ντνίπρο δηλαδή της μεγαλύτερης αντιπάλου της Μέταλιστ. Οι δυο τους συνθέτουν το λεγόμενο μικρό ντέρμπυ της Ουκρανίας ( το μεγάλο ντέρμπι είναι το Ντιναμό Κιέβου- Σαχτάρ Ντόνετσκ).

Προφίλ: FC Dnipro

Όσο αφορά τώρα το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του Ντνιπροπετρόφσκ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανώτερο του Ολυμπιακού. Στο τέρμα ξεκινάει σχεδόν πάντα ο Ντένις Μπόϊκο που πρόσφατα χρίστηκε και διεθνής με την Εθνική Ουκρανίας. Στην άμυνα ξεχωρίζουν ο άνθρωπος- πρόκριση Άρτεμ Φεντέτσκι επίσης διεθνής με την Ουκρανία και ο δυναμικός Βραζιλιάνος Ντάγκλας ενώ στα αριστερά το κενό του Ιβάν Στρίνιτς που αγωνίζεται πλέον στην Νάπολι, καλύπτει προσωρινά ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Βλαντ αλλά ίσως δούμε τον Βραζιλιάνο Εχίδιο που αποκτήθηκε με μεταγραφή από την Κρουζέιρο. Στην μεσαία γραμμή μεγάλη προσοχή χρειάζεται το αστέρι της ομάδας, ο Γέβγκεν Κονιοπλιάνκα ή «Ουκρανός Μέσι» όπως είναι το παρατσούκλι του. Βέβαια, ο «Ουκρανός Μέσι» είναι αισίως 25 κι όχι απλώς δεν έχει πάρει μεταγραφή σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα αλλά δεν παίζει καν σε έναν από τους δύο μεγάλους συλλόγους της χώρας, Ντιναμό και Σαχτάρ. Θα τα καταφέρει ο Κονιοπλιάνκα να κάνει το άλμα ή θα μείνει στάσιμος σαν τον αρχηγό της ομάδας, τον Ρούσλαν Ροτάν που κι αυτός είχε ξεκινήσει σαν ένα μεγάλο ταλέντο του ουκρανικού ποδοσφαίρου αντάξιο του Αντρέι Σεφτσένκο, το οποίο όμως ποτέ δεν επέδειξε εκτός συνόρων; Η πιο δυνατή γραμμή της Ντνίπρο είναι αδιαμφισβήτητα η επίθεση με τους διεθνείς Ουκρανούς Ζοζούλια και Ζελέζνιοφ, τον Κροάτη Κάλινιτς και τον ικανότατο Βραζιλιάνο σκόρερ Ματέους. Οι τέσσερις τους εναλλάσσονται στην αρχική ενδεκάδα και ενίοτε χρησιμοποιούνται και στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση ο Μάρκεβιτς έχει πολλές λύσεις στα χέρια του ώστε να δημιουργεί επιθετικό παιχνίδι ακόμη κι όταν οι Ροτάν και Κονιοπλιάνκα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε και κέρδισε φέτος ομάδες με πολύ πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές  από αυτούς της Ντνίπρο (βλ. Ατλέτικο και Γιουβέντους).

 

Εκτίμηση Rabona: Ο Ολυμπιακός είναι αδιαμφισβήτητα το φαβορί της κλήρωσης ως πιο έμπειρη και ποιοτικότερη ομάδα και αναμένουμε να περάσει σους 16. Ωστόσο, το παρελθόν ( Σεντ Ετιέν, Μέταλιστ, Λεβάντε) κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι αν θέλουν να προκριθούν πρέπει να παρουσιαστούν συγκεντρωμένοι και στους δύο αγώνες και να μην λυγίσουν από την πίεση του κόσμου τους, που είναι δεδομένο πως σε περίπτωση αποκλεισμού θα αντιδράσει άσχημα ειδικά αν έχει στραβώσει και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο» που τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες.