Πρόσφυγες και αστυνομικοί βάζουν γκολ στην ομοφοβία

Πρόσφυγες και αστυνομικοί βάζουν γκολ στην ομοφοβία

Εάν ένα αθλητικό γεγονός είναι οι στιγμές που προσφέρει στο κοινό του, είναι και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του. Είναι οι συντελεστές των ομάδων που συμμετέχουν, ο τρόπος που η διαιτησία και η διοργάνωση αντιλαμβάνονται το παιχνίδι. Τέτοιο παιχνίδι όμως διοργανώνεται για πρώτη φορά και τα δεδομένα βάσει των οποίων προέκυψε αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα.

 Όταν άλλωστε μιλάμε για παιχνίδι, αυτόματα συμπεριλαμβάνονται νοήματα που ο σύγχρονος αθλητισμός δεν έχει καταφέρει να εξαγοράσει. Γίνεται λόγος δηλαδή για όνειρα που χωράνε με αξιοπρέπεια εντός των τεσσάρων γραμμών κι αφήνουν μηνύματα συμπερίληψης που σπάνε κάθε στερεοτυπική αντίληψη της μη εκσυγχρονισμένης πραγματικότητας, που με σιγουριά θα αποτελεί μειοψηφία ακόμα και στα ακριβότερα αθλητικά δρόμενα των επόμενων ετών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσοφοβίας στις 17 Μαΐου η ομάδα της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επιμένει να περνά τα δικά της μηνύματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας σε κάθε επίπεδο, καλώντας σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, την ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων , αποδεικνύοντας ότι η αξία του αθλητισμού είναι μονάχα να ενώνει.

Δεδομένου του ήδη υπάρχοντος ζοφερού τοπίου, των εξω- γηπεδικών εγκληματικών συμπεριφορών και της αυθαιρεσίας, εντός της ίδιας κοινωνίας που δεν προλαβαίνει την καταμέτρηση γυναικοκτονιώντρανσοφοβικών επιθέσεων και κάθε είδους οχετών προς οτιδήποτε διαφορετικό, που οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών αυξάνουν σε βαθμό κακουργήματος την ώρα που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να χωρέσει ποικιλόμορφες αλλαγές, στην καρδιά της πρωτεύουσας, διοργανώνεται μια αναμέτρηση ενάντια στα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό. Μια αναμέτρηση πολύχρωμη, διαφορετική.

Πρόκειται για δύο ομάδες άλλωστε, που αντιλαμβάνονται σε βάθος τι σημαίνει ανάγκη για αλληλεγγύη, για κατανόηση, για να επιτρέπεται να ονειρευόμαστε ένα κόσμο που καταλαβαίνει αντί να κρίνει, λειτουργεί υπέρ των ευάλωτων πληθυσμών που οι διαρκείς απαγορεύσεις των τελευταίων ετών μετέτρεψαν σε θύματα ενδοοικογενειακής ή άλλου είδους βίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος σκοπός των αστυνομικών που ενώ παίζουν ποδόσφαιρο για την ομάδα των υπηρεσιών τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ομοφοβίας.

Η  ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων από την άλλη, μετρά μόλις λίγα χρόνια ζωής, και διαρκείς αγωνιστικές πρωτιές από το 2018 που συστάθηκε. Από το 2019 μάλιστα, όταν και διεκόπη η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ERASMUS PLUS, αντλεί έσοδα μονάχα από δωρεές, ενώ απαρτίζεται από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που αναζήτησαν έναν πιο ειρηνικό τρόπο ζωής ερχόμενοι από τη Νιγηρία, το Κονγκό, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, τη Λιβερία, τη Συρία, το Ιράκ και χώρες που συνολικά το μέλλον τους δεν προβλεπόταν ευοίωνο.

Συνεπώς, αποτέλεσε ως ομάδα με κάθε έννοια, την διέξοδο από τα κέντρα συγκέντρωσης και τα hotspot ολόκληρης της Αττικής και τη μόνη λύση να κυνηγήσουν τα όνειρά τους βάζοντας τις διαφορές τους στην άκρη, άνθρωποι που ταξίδευαν από τη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα για να συντηρήσουν τις προσδοκίες τους, να μοιραστούν τους φόβους και τις αγωνίες τους, μπολιάζοντας κάθε νέο μέλος με ιδέες διαφορετικής θρησκείας, καταγωγής και κουλτούρας που έμοιαζαν ασυγκέραστες, ιδίως τα πρώτα χρόνια της έξαρσης του Προσφυγικού ζητήματος.  

Σημειώνεται δε ότι συμμετέχει σε θεσμούς, όπως Πρωταθλήματα και Κύπελλα ερασιτεχνικού χαρακτήρα και με ηγέτη τον κόουτς Κένεντυ και τους 3 βοηθούς του, διακλαδίζεται σε τέσσερα γκρουπ, με κριτήριο ασφαλώς την δυναμικότητα των παικτών που δύνανται να συμμετέχουν σε κάθε τμήμα, λειτουργώντας ως εργαλείο ένταξης ακόμα και κοριτσιών που προπονούνται στα ίδια πλαίσια.

Το γήπεδο της Αλεπότρυπας, στην Κυψέλη πρόκειται να φορέσει λοιπόν τα καλά του στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 17 του Μάη σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου Αστυνομικών και Προσφύγων για τη Διεθνή Μέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, που μόλις μερικά χρόνια πριν ορισμένοι δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν, ώστε να μας φέρουν ένα βήμα εγγύτερα στον κόσμο που φανταζόμαστε, παρά τις δυσκολίες που υφίστανται σε ζητήματα καθημερινότητας και για τις δύο πλευρές.

Κεντρική φώτο: Αγγελική Σταματάκη / Instagram @gfr_fc_athens