Πρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona

Euroleague

Η Euroleague άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της κι από φέτος έγινε ένα μίνι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με ντέρμπι σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ο συντάκτης του Rabona Μιχάλης Ψιμίτης παρακολούθησε με ενδιαφέρον το νέο αυτό εγχείρημα, κατέληξε στα συμπεράσματα του πρώτου γύρου και δίνει τις προβλέψεις του για το πώς θα εξελιχθεί η κανονική περίοδος.

  

O καλύτερος

Πρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona

Έχοντας φόρα από πέρυσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας προπορεύεται και μάλιστα με άνεση. Το δίδυμο Τεόντοσιτς- Ντε Κολό κάνει σπουδαία πράγματα και φέτος ενώ ο Ιτούδης έχει την πολυτέλεια να τους ξεκουράζει ( α λα NBA) όταν κρίνει πως το ματς που ακολουθεί στη VTB είναι πιο σημαντικό. Οι Ρώσοι έχουν κάνει μόλις τρεις ήττες ( Νταρουσάφακα, Φενέρμπαχτσε, Ερυθρός Αστέρας) σε 15 αγώνες με τις δύο τελευταίες πάντως να είναι συνεχόμενες ενώ ξεκινάει το δεύτερο γύρο στην έδρα της Ρεάλ! Η « Αρκούδα » στοχεύει φυσικά στο repeat και έχει δείξει πως όταν έχει μια σειρά αγώνων μπροστά της δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυριαρχήσει. Το πρόβλημα της είναι οι μονοί αγώνες του F4 όπου συνήθως «τα κάνει θάλασσα» ( ειδικά αν απέναντι της είναι ο Ολυμπιακός) ενώ ακόμα και πέρυσι που στέφθηκε πρωταθλήτρια, «ίδρωσε» κόντρα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν και πήγε να πάθει κάζο ανάλογο του 2012 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε όταν έχασε προβάδισμα 17 πόντων! Παρ’ όλα αυτά παραμένει το πρώτο φαβορί και για τη φετινή κούπα.

 

Ο χειρότερος

Η βαθμολογία δεν λέει ψέματα ούτε εδώ με τις Αρμάνι Μιλάνο και Γαλατάσαραϊ να μοιράζονται την τελευταία θέση του πίνακα με ρεκόρ 4-11. Για τους Ιταλούς ειλικρινά τι να πει κανείς; Τόσα λεφτά δίνει ο Αρμάνι για μεταγραφές και βαριά συμβόλαια κάθε χρόνο και κάθε χρόνο κάνουν μια τρύπα στο νερό. Έχοντας για προπονητή τον αποδεδειγμένα περιορισμένων δυνατοτήτων, Γιάσμιν Ρέπεσα, αποφάσισαν φέτος να τον στηρίξουν στην κόντρα του με το αστέρι της ομάδας Αλεσάντρο Τζεντίλε, θέτοντας τον τελευταίο εκτός ομάδας. Ο Παναθηναϊκός είπε ευχαριστώ πολύ και πλέον ο Ιταλός φοράει τα πράσινα. Η Αρμάνι έχει και φέτος κάποιους ποιοτικούς παίκτες ( Χίκμαν, Ραντούλιτσα, Καλνιέτις, Μακλίν) αλλά το σύνολο που παρουσιάζεται μέσα στο γήπεδο είναι σχεδόν πάντα «νερόβραστο».

Η Γαλατά βρίσκεται στην Euroleague  ως η περσινη πρωταθλήτρια του Eurocup. Η ομάδα στηρίζεται οικονομικά πολύ στις χορηγίες γι’ αυτό κι αλλάζει κάθε χρόνο το όνομα της ανάλογα τον χορηγό. Η Γαλατασαράι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού πριν τρία χρόνια όταν την εγκατέλειψε ο προηγούμενος χορηγός της με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην μπορεί να πληρώσει τα συμβόλαια των παικτών και σε κάποια παιχνίδια του Τουρκικού πρωταθλήματος να χρησιμοποιεί μόλις 6-7 παίκτες! Πέρυσι, ήρθε η κατάκτηση του Eurocup και η ομάδα φαίνεται να έχει ορθοποδήσει αλλά στην Euroleague δεν μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται για τα καλά στην σκιά της Φενέρ. Ρεκόρ 4-11 και για τη Γαλατά που πάντως έχει κάνει τη ζημιά στον Ολυμπιακό.

 

Οι εκπλήξεις

Πρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona

Η Μπασκόνια για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύει σε όσους την βλέπουν με μισό μάτι ότι είναι … for real! Τι κι αν το πετυχημένο δίδυμο Τζέιμς- Μπουρούση μετακόμισε πακέτο το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό, τι κι αν ο πρώην αρχηγός Κοζέρ προτίμησε την Μπάμπεργκ, οι Βάσκοι βρήκαν και πάλι τον τρόπο να διατηρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Φέρνοντας 4 παίκτες κατευθείαν από το ΝΒΑ ( Μπαρνιάνι, Μπάντιντζερ, Λάρκιν και Πριχιόνι με τους δύο πρώτους να μην έχουν αγωνιστεί ακόμα λόγω τραυματισμών) και έναν που είχε αγωνιστεί στους Μάβερικς πριν επιστρέψει στην Ευρώπη ( Μπουμπουά) η Μπασκόνια έδειξε πως θέλει να πρωταγωνιστήσει και φέτος κι ότι η περσινή χρονιά και η συμμετοχή στο F4 δεν ήταν πυροτέχνημα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο δηλαδή η ομάδα με τα χίλια πρόσωπα και ονόματα ( αλλάζει συχνά το όνομα της για λόγους χορηγίας από Ταουγκρές και Ταού Κεράμικα σε Κάχα Λαμποράλ και Λαμποραλ Κούτσα και πλέον Σάσκι Μπασκόνια που είναι και το κανονικό όνομα του συλλόγου) να αλλάζει και σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της. Φέτος, έχει ρεκόρ 10-5, ισοβαθμεί με Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση και περιμένει την επιστροφή των τραυματιών για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Όσο αφορά τα αποτελέσματα – εκπλήξεις; Κάθε ήττα της ΤΣΣΚΑ μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μίνι έκπληξη. Εκπλήξεις ήταν και η νίκη της Γαλατάσαραϊ επί του Ολυμπιακού, το εκκωφαντικό διπλό της Ρεάλ στην Βαρκελώνη με 39 (!) πόντους διαφορά έστω κι αν οι Καταλανοί είχαν πολλούς τραυματίες, το διπλό της Μπάμπεργκ στο Τελ Αβίβ με 15 πόντους. Το πιο «κουφό» όμως αποτέλεσμα ήταν το διπλό της Ούνιξ Καζάν στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε την 5η αγωνιστική. Οι Ρώσοι ως τότε ήταν στο 0-4 και οι Τούρκοι (περσινοί φιναλίστ για να μην ξεχνιόμαστε) στο 4-0. Η Ούνιξ προηγήθηκε σταθερά μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου και κάπου εκεί η Φενέρ γύρισε το ματς δείχνοντας πως εύκολα ή δύσκολα θα επιβληθεί. Αμ δε. Το κρεσέντο του Κιθ Λανγκφορντ σε συνδυασμό με την απίστευτη αστοχία της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην τελευταία περίοδο ( 2(!) πόντοι από το 35’ και μετά) έδωσε το σπουδαίο διπλό στην Ούνιξ, ένα αποτέλεσμα που μπορεί ακόμα και να στερήσει το πλεονέκτημα έδρας στην Φενέρ.

 

 

Οι απογοητεύσεις

Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα. Η «ομάδα του λαού» μετά το περσινό κάζο που έπαθε ( αποκλεισμός από την πρώτη φάση ομίλων, συνέχεια στο Eurocup κι αποκλεισμός ξανά σε φάση ομίλων) επανήλθε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι φέρνοντας τον Σόνι Ουίμς και τους Ζίρμπες – Μίλερ που είχαν κάνει θραύση πέρυσι με τον Ερυθρό Αστέρα. Θα περίμενε κανείςΠρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona να είναι τουλάχιστον στην πρώτη 8αδα όμως η Μακάμπι έκανε ένα κακό πρώτο γύρο (5-10
) και το μόνο που θα έχει να θυμάται είναι το διπλό στο ΣΕΦ.

 

Οι Καταλανοί από την άλλη έχουν το ελαφρυντικό των πολλών και σοβαρών τρυματισμών και των αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό που αυτοί επέφεραν. Λαουάλ και Ρίμπας θα λείψουν για μεγάλο μέρος της σεζόν ενώ κατά διαστήματα προβλήματα είχαν και οι Ναβάρο, Κοπόνεν, Κλαβέρ, Ντόελμαν και Περπέρογλου! Η Μπάρτσα δείχνει να συνέρχεται κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ευελπιστεί σε μια καλύτερη συγκομιδή από το 7-8 του πρώτου γύρου.

Η ατσάλινη έδρα

Το ΟΑΚΑ και το Fernando Buesa Arena αποδεικνύονται ως τώρα οι πιο «αφιλόξενες» έδρες της Euroleague. Παναθηναϊκός και Μπασκόνια έχουν ρεκόρ 7-1 σε 8 αγώνες ( από κοντά και οι Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ με 6-1 κι ένα παιχνίδι λιγότερο). Κοινό στοιχείο για Παναθηναϊκό και Μπασκόνια το γεγονός πως το ρόστερ τους άλλαξε εντυπωσιακά σε σχέση με πέρυσι ( τα είπαμε και παραπάνω για Τζέιμς- Μπουρούση) και αναμενόταν να μην έχουν σταθερή πορεία. Αν μην τι άλλο και ειδικά εντός έδρας οι δύο ομάδες έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Ακόμη ένα κοινό στοιχείο των δύο είναι πως αυτό το 1 στο ρεκόρ τους φέρνει την υπογραφή του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι έσπασαν τις δύο πιο σκληρές έδρες του πρώτου γύρου σε δύο συγκλονιστικά παιχνίδια. Η λογική λέει πως με το τέλος της κανονικής περιόδου η καλύτερη έδρα θα είναι αυτή της ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει ηττηθεί μόνο από την Φενέρ και πιθανόν να μην χάσει ξανά στην Megasport Arena. Για να δούμε όμως καθώς την Μόσχα δεν την έχει επισκεφθεί ακόμα ο… Ολυμπιακός.

 

 

Οι «καλοί ταξιδιώτες»

Φυσικά η ΤΣΣΚΑ είναι (και) η καλύτερη εκτός έδρας ομάδα της Euroleague. Με ρεκόρ 6-2 ( ήττες μόνο στο Βελιγράδι και στην Πόλη από τη Νταρουσάφακα) οι επισκέψεις της ΤΣΣΚΑ είναι “bad news” για κάθε έδρα. Η μόνη άλλη ομάδα με θετικό ρεκόρ (4-3) μακριά από το σπίτι της είναι ο Ολυμπιακός με διπλά σε Μπασκόνια, Παναθηναϊκό, Νταρουσάφακα και Ζαλγκίρις.

Ο MVP

 

Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν τρεις φορές ο καλύτερος παίκτης της αγωνιστικής ( ο μόνος που κέρδισε το βραβείο τρεις φορές) και η εν γένει παρουσία του είναι εντυπωσιακή με 23.8 πόντους μ.ο. και 25.7 μ.ο. πόντων στο index. Βέβαια, η Ούνιξ είναι αυτή τη στιγμή εκτός 8αδας συνεπώς οι συμπαίκτες του Κιθ θα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να μην μείνει η προσπάθεια του Αμερικανού χωρίς αντίκρισμα.

Οι αποκαλύψεις – Top 5

  • Λούκα Ντόντσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης): Ο Σλοβένος γκαρντ είναι μόλις 17 ετών. Ναι καλά διαβάσατε 17 ετών και το νέο next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας all-around player in the making, ο οποίος μπορεί να κάνει ήδη τη διαφορά έχοντας δώσει δύο νίκες (Ζαλγκιρις(MVP της αγωνιστικής), Εφές) στη Ρεάλ με δικά του καλάθια όταν η μπάλα «έκαιγε». Ας τον απολαύσουμε προτού περάσει στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού, μιας και η προοπτική του ΝΒΑ φαντάζει σίγουρη για τον νεαρό.
  • Νικόλο Μέλι (Μπάμπεργκ): Ναι αυτόν τον ξέραμε αλλά φέτος έχει επανασυστηθεί για τα καλά. Οι επιδόσεις του στην Μπάμπεργκ και η βελτίωση του χρόνο με το χρόνο δεν θα αργήσουν να τον φέρουν μπροστά στην πόρτα του NBA. O MVP της Euroleague για τον μήνα Δεκέμβριο θα κάνει τους Ιταλούς να ξεχάσουν το χαμένο potential του Αντρέα Μπαρνιάνι.
  • Κεμ Μπερτς: Ο Καναδός ήταν επιθυμία του Σφαιρόπουλου και πέρυσι όταν ο Ολυμπιακός έψαχνε ενίσχυση στους ψηλούς πριν καταλήξει (με τον χρόνο να πιέζει) στον Χακίμ Ουόρικ. Η πρώην ομάδα του όμως, η Ουσάκ, είχε υπερβολικές απαιτήσεις και η περίπτωση του εγκαταλείφθηκε προσωρινά. Το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος, ο Σφαιρόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να τον αποκτήσει και ο Κεμ τον δικαιώνει κάθε μέρα. Πρώτος ριμπάουντερ του Ολυμπιακού ( 6.5 μ.ο.), χρήσιμος σκόρερ (7.9 μ.ο.) και το κυριότερο παθιασμένος σε επίπεδα … Κάιλ Χάινς.
  • Ουίλ Κλάιμπερν (Νταρουσάφακα) : Πρώτη χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο για τον 26χρονο Αμερικανό, που είναι ο παίκτης- κλειδί για την ομάδα του Μπλατ, σημειώνοντας 13.5 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 12.9 πόντους στο index. Παίζει κατά κύριο λόγο στο 3 αλλά καλύπτει όταν χρειαστεί και τις θέσεις 4,5. Απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε αγωνιστεί και για τα 40’ της αναμέτρησης.
  • Κίνο Κολόμ ( Ούνιξ Καζάν): Ο ορισμός του late bloomer. Αν ο Κιθ Λανγκφορντ είναι ο αργηχός της Ούνιξ, τότε ο γεννημένος στην «μπασκετομάνα» Ανδόρρα, Κίνο είναι ο υπαρχηγός της. Ο Κολόμ συστήθηκε πέρυσι στο ευρωπαϊκό κοινό στο Eurocup, όταν και σύλλεγε τα βραβεία MVP το ένα πίσω από το άλλο. Πλέον στα 28 του κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στην Euroleague και το… διασκεδάζει.

Ο καλύτερος προπονητής

Πρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona

Ο Σίτο Αλόνσο της Μπασκόνια. Ο νεαρός (41 ετών) κόουτς της ομάδας της Βιτόρια στην πρώτη του δουλειά στο κορυφαίο επίπεδο ανέλαβε μια ομάδα με μεγάλες βλέψεις μιας και πέρυσι έφτασε ένα σουτ από τον τελικό της διοργάνωσης και τα έχει πάει εξαιρετικά. Παρά τα πολλά νέα πρόσωπα, η «Σάσκι» δείχνει να έχει βρει χημεία, έχει την πιο δυνατή έδρα στη Euroleague κι είναι δεύτερη μαζί με Ολυμπιακό και Ρεάλ στο 10-5. Στην Ισπανία δεν τα έχει πάει ιδανικά όντας 5η μετά από κακό ξεκίνημα αλλά με νίκες όπως αυτή απέναντι στην Ρεάλ την περασμένη αγωνιστική δείχνει ότι επανέρχεται. Δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν ο Σίτο Αλόνσο αποτελέσει το μελλοντικό προπονητή της Εθνικής Ισπανίας. Άλλωστε έχει ήδη περάσει από τα κλιμάκια των μικρών εθνικών ομάδων κατακτώντας ένα χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα Κ20 στο Eurobasket του 2013.

 

Τα εγχώρια ντέρμπι

Το νέο φορμάτ της Euroleague σίγουρα έκανε πιο συναρπαστική την διοργάνωση και εξασφάλισε πως οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλες τις ομάδες από μία φορά. Κι αν οι μπασκετικοί «εμφύλιοι» ήταν πάντα συνηθισμένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλέον έγιναν υποχρεωτικοί. Έτσι, Ισπανία (3 εκπρόσωποι), Ελλάδα(2), Ρωσία(2) και Τουρκία(4) βλέπουν τις ομάδες τους να κοντράρονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Τουρκία να έχει την ιδιαιτερότητα πως οι 4 εκπρόσωποι της είναι και από την ίδια… Πόλη.

Στην Ισπανία Ρεάλ, Μπαρστελόνα και Μπασκόνια μοιράστηκαν από μία νίκη στα μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός πήρε τεράστιο διπλό στο ΟΑΚΑ επί του ΠΑΟ.

Στη Ρωσία η ΤΣΣΚΑ δεν είχε πρόβλημα εντός έδρας απέναντι στην Ούνιξ.

Τέλος, στην Τουρκία τα πράγματα είναι μοιρασμένα: Φενέρμπαχτσε (2-1), Εφές (2-1), Νταρουσάφακα (1-2, Γαλατασαράϊ (1-2)

Οι αιώνιοι

Πρώτος γύρος Euroleague: Τα συμπεράσματα του Rabona

Και οι αιώνιοι; Αρκετά καλά, αν λάβει κανείς υπόψιν τις ανακατατάξεις στο ρόστερ και την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό καθώς και τους (κλασικούς πια) τραυματισμούς στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το πρώτο γύρο στη δεύτερη θέση με ρεκορ 10-5 κάνοντας μόνο δύο κακές ήττες ( Μακάμπι εντός και Γαλατασαράϊ εκτός). Στην ίδια θέση μπορούσε να ήταν και ο Παναθηναϊκός (9-6) εάν δεν έκανε την ανόητη ήττα από την Ούνιξ την περασμένη αγωνιστική. Το ντέρμπι πήγε στον Ολυμπιακό, που έκανε τεράστιο διπλό στο ΟΑΚΑ με 77-79. Σε λίγες ώρες οι δύο ομάδες θα κοντραριστούν στο ΣΕΦ για το πρώτο παιχνίδι του δύτερου γύρου. Νέα στοιχεία; Ο season ending τραυματισμός του Χάκετ κι η έλευση του Ούοτερς για τον Ολυμπιακό και το ντεμπούτο του Αλεσάντρο Τζεντίλε για τους πράσινους. Γενικά, ο Ιανουάριος προβλέπεται καυτός με τους αιώνιους να αναμετριούνται συνολικά τρεις φορές! Η λογική λέει πως θα τους δούμε και τους δύο στα Playoffs και γιατί όχι και στο F4;

Προβλέψεις

Πρόκριση στα Playoffs με πλεονέκτημα έδρας: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε

Πρόκριση στα Playoffs με μειονέκτημα έδρας: Παναθηναϊκός, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Νταρουσάφακα ( ή Μπάμπεργκ)

ΜVP REGULAR SEASON: Μίλος Τεόντοσιτς