Ψηφοφορία Rabona: Καλύτερος Έλληνας επιτελικός μέσος 2000-20

Έλληνας επιτελικός μέσος

Γιώργος Καραγκούνης

Ο Γιώργος Καραγκούνης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας αλλά σε μικρή ηλικία (ήδη από τα 16 του) βρέθηκε στην Αθήνα για να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Στην αρχή ο σύλλογος τον έστειλε στον Απόλλωνα Σμύρνης για να κάνει το “αγροτικό” του για δύο σεζόν αλλά από την στιγμή που γύρισε στο “τριφύλλι” το 1998, ο “Κάρα” δεν κοίταξε ξανά πίσω στην καριέρα του. Με τον Παναθηναϊκό ο Καραγκούνης μπορεί να μην κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο σε αυτή του την θητεία αλλά έκανε τρομερές πορείες στην Ευρώπη. Τα γκολ του εναντίον των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ για το Champions League θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη του κόσμου των πρασίνων. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά ματς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Ίντερ και ο “Τυπάρας” κέρδισε με το σπαθί του μια τεράστια μεταγραφή. Στους “νερατζούρι” ο Καραγκούνης αγωνίστηκε 36 φορές σε δύο χρόνια παίζοντας κυρίως στο Κύπελλο Ιταλίας και στην Ευρώπη. Στο τέλος της δεύτερης σεζόν του έψαχνε περισσότερο αγωνιστικό χρόνο που ήξερε ότι δεν θα έβρισκε στο Μιλάνο. Μια μέρα πριν εκπνεύσει η θερινή μεταγραφική περίοδος του 2005, ο Καραγκούνης θα έκλεινε στην Μπενφίκα. Στην πρώτη σεζόν του δεν θα κατάφερνε να αποκτήσει status βασικού αλλά την δεύτερη χρονιά τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος με τον Καραγκούνη να προωθείται άμεσα στην ενδεκάδα πολλές φορές μαζί με τον Κώστα Κατσουράνη που επίσης αγωνιζόταν στους Αετούς της Λισαβόνας εκείνη την περίοδο. Το 2007 ο “Κάρα” τριαντάριζε κι ένιωσε πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή του στον ΠΑΟ. Αυτή τη φορά επέστρεψε καβάλα στο άλογο παίρνοντας άμεσα το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τη σεζόν 2009-10 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ με τον Καραγκούνη να κατακτά επιτέλους τους πρώτους του τίτλους με τα πράσινα. Αποχώρησε το 2012 (και μάλιστα με άσχημο τρόπο καθώς αντιμετωπίστηκε σαν “ξοφλημένος”) και συνέχισε την καριέρα του στην Φούλαμ, παίζοντας στα 35 του για πρώτη φορά στην Premier League! Μετά από δύο χρόνια στην Αγγλία αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο συλλόγων και μετά το Μουντιάλ του 2014 από το άθλημα γενικά. Με την εθνική ο “Τυπάρας” κατέγραψε 139 συμμετοχές κι είναι ο recordman όλων των εποχών. Αγωνίστηκε και στα 6 μεγάλα τουρνουά από το 2004 μέχρι το 2014 χωρίς να βγαίνει ποτέ από την ενδεκάδα. Από το Euro 2012 και μετά το καθοριστικό γκολ πρόκρισης με την Ρωσία, ο Καραγκούνης άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό από το ελληνικό κοινό ενώ μετά τις αποχαιρετιστήριες εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του 2014 σε ηλικία 37 ετών, ξεκίνησε μια συζήτηση για το αν είναι ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην ιστορία.

Βασίλης Τσιάρτας

Για τον Τσιάρτα (κι όχι Τσάρτα) θα παρακάμψουμε για μια φορά τον κανόνα που θέσαμε με τους παλαιότερους παίκτες να έχουν περισσότερα χρόνια καριέρας στα 2000s παρά στα 90s, γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την σπουδαία συνεισφορά του στο Euro 2004. Επίσης, λόγω της θέσης που εξετάζουμε δεν γίνεται κανείς να αγνοήσει ένα από τα πιο αυθεντικά δεκάρια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Τσιάρτας γεννήθηκε στην Νάουσα όπου ξεκίνησε κι η ποδοσφαιρική του καριέρα με την τοπική ομάδα. Σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων με τους ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να ερίζουν για την υπογραφή του. Εν τέλει ο Τσιάρτας επέλεξε τους κιτρινόμαυρους για μια σχέση που ξεκίνησε το 1992 και κράτησε για μια ζωή! Μετά από δύο αναγνωριστικές σεζόν πήρε φανέλα βασικού το 1994-95 ήταν όμως η επόμενη χρονιά που έστρεψε όλα τα φώτα πάνω του. Ο Τσιάρτας έκανε μια μαγική σεζόν με 26 (!) γκολ όντας φυσικά ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός για τα ελληνικά δεδομένα και η επιτυχία του Τσιάρτα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως δεν αγωνιζόταν ως επιθετικός! Οι σειρήνες από το εξωτερικό άρχισαν να ηχούν και ο ταλαντούχος παίκτης τις άκουσε πηγαίνοντας στην Σεβίλλη, με την ΑΕΚ να λαμβάνει 1.5 εκ. €. Στην Ανδαλουσία ο Τσιάρτας λατρεύτηκε σαν Έλληνας θεός, αποκτώντας το παρατσούκλι “El Mago” λόγω του φαντεζί στυλ του. Γρήγορα αναδείχθηκε σε αρχηγό και ηγέτη της ομάδας όμως πήγε σε μια περίοδο που η ομάδα ήταν ασανσέρ ανάμεσα στις δύο πρώτες κατηγορίες. Η τετραετής του πορεία στην Ισπανία έληξε το 2000 αφού η Σεβίλλη ξαναέπεσε στην Segunda Division. Ο Τσιάρτας τότε αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα για την αγαπημένη του ΑΕΚ όπου ακολούθησαν ακόμη 4 επιτυχημένα χρόνια. Ανεξίτηλο έχει μένει στο μυαλό των ΑΕΚτζήδων το γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο μυθικό 3-3 της Νέας Φιλαδέλφειας το 2002. Λίγο πριν το Euro 2004 έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ όμως οι εμφανίσεις του στην Πορτογαλία του έδωσαν ξανά διαβατήριο για το εξωτερικό για την γερμανική Κολωνία. Ωστόσο από εκεί και έπειτα η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Μετά από διάλειμμα περίπου 1,5 έτους επιχείρησε να επιστρέψει στα γήπεδα με την φανέλα του Εθνικού Πειραιά παίζοντας συμπαίκτης με τον Ζιοβάνι όμως δεν κράτησε για πολύ καθώς μετά από μόλις 3 αγώνες ανακοίνωσε την απόσυρση του.
Ο Βασίλης τσιάρτας ήταν ο σωστός άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή στην πορεία της εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004. Αρχικά, ήταν αυτός που σφράγισε την πρόκριση της με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι κόντρα στην Βόρειο Ιρλανδία στο τελευταίο ματς των προκριματικών. Στη φάση των ομίλων είναι αυτός που βγάζει την μαγική 40ρα μπαλιά, “σαν να έβαζε ένα ποτήρι νερό” όπως έχει πει ο ίδιος, στον Χαριστέα για το γκολ της ισοφάρισης με τους Ισπανούς. Είναι επίσης ο άνθρωπος που σημαδεύει το κεφάλι του Τραϊανού Δέλλα στο γκολ πρόκρισης στον ημιτελικό με τους Τσέχους. Ο Ρεχάγκελ δεν τον ήθελε στην βασική ενδεκάδα γιατί ο Τσιάρτας δεν έτρεχε και δεν μάρκαρε όπως οι υπόλοιποι μέσοι όμως ήταν ο απόλυτος game changer όταν ερχόταν από τον πάγκο. Έκλεισε την καριέρα του ως διεθνής με συνολικά 70 συμμετοχές και 12 γκολ.

Υ.Γ.: Μια διευκρίνηση για τον Βασίλη Τσιάρτα. Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει την επικαιρότητα με τις ακραίες απόψεις του που συχνά περιλαμβάνουν και ρατσιστικά παραληρήματα. Εννοείται ότι παίρνουμε αποστάσεις από τις ανοησίες που έχει πει κατά καιρούς αλλά σαν ποδοσφαιριστή τον εκτιμούμε για τις ικανότητες του και ως τέτοιο θα τον κρίνουμε.

Κώστας Φορτούνης

Ο Κώστας Φορτούνης σε ηλικία μόλις 11 ετών βρέθηκε από την πόλη του, τα Τρίκαλα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Μετά από 5 χρόνια γύρισε και πάλι στα Τρίκαλα για να παίξει στην τοπική ομάδα, τον ΑΟΤ που τότε βρισκόταν στην Δ’ Εθνική. Οι εμφανίσεις του στην εθνική Παίδων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ομάδων της Superleague με τον Αστέρα Τρίπολης να τον κάνει δικό του. Στη μία και μοναδική του σεζόν στην Τρίπολη ο Φορτούνης έκανε θραύση πετυχαίνοντας μάλιστα και μια γκολάρα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Στο μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου η Γιουβέντους πλησίασε τον Αστέρα για να συζητήσει την περίπτωση δανεισμού του παίκτη όμως η ομάδα της Πελοποννήσου αρνήθηκε γιατί τον χρειαζόταν ενόψει της δύσκολης μάχης για την αποφυγή του υποβιβασμού. Εν τέλει ο Αστέρας υποβιβάστηκε αγωνιστικά αλλά τελικά έμεινε στην κατηγορία λόγω της υπόθεσης του Ηρακλή. Ο Φορτούνης όμως δεν ήθελε να αγωνιστεί στην Β’ εθνική και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση είχε ήδη αποχωρήσει για την γερμανική Καϊζερσλάουτερν. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια παίζοντας και στην δεύτερη κατηγορία παρά το γεγονός πως είχε ενδιαφερθεί ξανά η Γιουβέντους αλλά και ο Άγιαξ. Έχοντας χάσει την θέση του στην βασική ενδεκάδα ο Φορτούνης ψάχτηκε για να γυρίσει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014. Ο Ολυμπιακός διόρθωσε το λάθος που είχε κάνει αφήνοντας τον να φύγει από τις ακαδημίες του και τον έφερε πίσω. Τα πρώτα χρόνια ο Κώστας ερχόταν από τον πάγκο μένοντας στην σκιά του Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ο Μίτσελ δεν τον εμπιστευόταν και μάλιστα την σεζόν 2014-15 τον άφησε εκτός της λίστας του Champions League! Τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα με τους Πορτογάλους Περέιρα και Μάρκο Σίλβα. Ο Φορτούνης έγινε σημαντικός τα επόμενα χρόνια για τον Ολυμπιακό ξεκινώντας συνήθως βασικός. Το 2018 μετά την αποχώρηση των προηγούμενων αρχηγών, Μποτία και Ρομαό, ο ταλαντούχος μέσος πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η σεζόν 2018-19 ήταν η καλύτερη του στο Λιμάνι σημειώνοντας 17 γκολ και 16 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως, στο ξεκίνημα της επόμενης ο Φορτούνης τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα φιλικό αγώνα με το Αμβούργο με τις εξετάσεις να δείχνουν ρήξη χιαστού. Ο παίκτης έμεινε εκτός μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και πρακτικά άρχισε να παίζει σταθερά στα καλοκαιρινά playoffs έχοντας όμως χάσει την θέση του στο βασικό σχήμα από τον Βαλμπουενά. Φέτος, παλεύει να επανέλθει στα στάνταρ του ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο.
Η σχέση του με την εθνική ομάδα ξεκίνησε το 2012 με τον Σάντος να τον καλεί σε τρία φιλικά. Ο Πορτογάλος εκλέκτορας θα κάνει την έκπληξη καλώντας τον στην τελική φάση του τουρνουά κι ο Φορτούνης δεν θα τον απογοητεύσει. Στην πρεμιέρα με την Πολωνία έρχεται από τον πάγκο και αλλάζει την ροή του αγώνα με τις εμπνεύσεις του. Μετά το Euro ο χρόνος συμμετοχής του και τελικά και οι κλήσεις αρχίζουν να αραιώνουν με τον ίδιο να χρειάζεται περίπου τρία χρόνια (2015) μέχρι να καθιερωθεί ως βασικός, όμως θα συμπαρασυρθεί από τα γενικά χάλια της εθνικής εκείνη την περίοδο. Σήμερα με τον Φαν Σχιπ στον πάγκο αρκετές φορές έχει μείνει εκτός ενδεκάδας αλλά είναι φανερά ο ποιοτικότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Φορτούνης σαν στυλ παιχνιδιού είναι το κλασικό, ντελικάτο δεκάρι που μπορεί να κουβαλαει με ανεση την μπάλα και να δημιουργεί παιχνίδι. Αρκετές φορές λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων οι προπονητές του τον χρησιμοποιούν στα άκρα όπου όμως δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο. Έχει εξαιρετικά χτυπήματα στημένων φάσεων (σκοράροντας μέχρι κι από το κόρνερ) ενώ είναι μια μόνιμη απειλή λόγω των μακρινών σουτ που επιχειρεί.

Επιλογές που έμειναν εκτός τριάδας:

Πέτρος Μάνταλος: ποιοτικά δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την τριάδα

Δημήτρης Πέλκας: νωρίς για να κριθεί, μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, ποιοτικά δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την τριάδα

Τάσος Μπακασέτας: διαφορετικού τύπου παίκτης, περισσότερο δεύτερος επιθετικός, ποιοτικά δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την τριάδα

Σωτήρης Νίνης: Η καριέρα του πήρε σχετικά νωρίς την κάτω βόλτα, δεν είδαμε ποτέ πόσο καλός μπορούσε να γίνει