Συρία: Το Μουντιάλ ξεκίνησε το Σάββατο από τα παιδιά του Ιντίμπλ

Συρία: Το Μουντιάλ ξεκίνησε το Σάββατο από τα παιδιά του Ιντίμπλ

Το Παγκόσμιο Κύπελο στη Συρία ξεκίνησε μια ημέρα νωρίτερα, αφού στην μαρτυρική πόλη Ιντιμπλ περισσότερα από 300 παιδιά, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας στα βόρεια της χώρας που τα τελευταία 11 χρόνια πλήττεται από τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται η διαρκής αναταραχή στο σημείο, εξαιτίας των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από πλευράς Τουρκίας που στηρίζονταν από τους Σύρους αντάρτες, όσο το κουρδικό μέτωπο εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ ώστε να δηλώνει παρόν στις εξελίξεις που ελέγχουν τζιχαντιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο έλεος αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων ιδίως από το 2016 και ύστερα.

Το δημοτικό στάδιο της Ιντλίμπ, γέμισε χαμόγελα ήδη από το Σάββατο που πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης με τις ίδιες ακριβώς ομάδες που θα αγωνίζονταν την Κυριακή, το Κατάρ και το Εκουαδόρ. Οι 32 ομάδες αντιστοιχούν στις χώρες που έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ. Οι 25 εξ αυτών αποτελούνται από παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς, ενώ οι άλλες 7 ομάδες, από παιδιά που εργάζονται σε βιομηχανικές ζώνες της περιοχής.

Εμπνευσμένη από τα ουσιαστικά μηνύματα του αθλητισμού, μίλια μακριά από την συνθήκη του Κατάρ, η… προσομοίωση του μουντιάλ είναι αφιερωμένη στις τραυματισμένες παιδικές ψυχές, προκειμένου να ξεφύγουν στιγμιαία από τη βίαιη συνθήκη που βιώνουν και να ευχαριστηθούν παιχνίδι, σφίγγοντας το ένα το χέρι του άλλου με σεβασμό. Στόχος παράλληλα, είναι να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με τους εκτοπισμένους νέους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται σε συνθήκες που τους φέρνουν αντιμέτωπους με θανατηφόρους κινδύνους.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της ΜΚΟ Violet, ενώ όπως μεταδίδει το VOA News (Η Φωνή της Αμερικής) οι συμμετέχοντες είναι παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, τα οποία εκπαιδεύτηκαν μήνες πριν ώστε να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της κατασκήνωσης του οργανισμού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, αντιμέτωπα με την ανέχεια και τις ήδη προβληματικές καιρικές συνθήκες- που σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα θα είναι ακόμα χειρότερες από άποψη θερμοκρασιών και βροχών σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανθρώπων του camp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ματς του «Παγκοσμίου Κυπέλλου κατασκηνώσεων» θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσημης περιόδου του τουρνουά και ο τελικός θα διοργανωθεί σε κατασκήνωση στο Ιντλίμπ.