Τον έλεγαν Εμπουκά και όχι Γιάννη…

εμπουκά

Στις 8 Φεβρουαρίου ο 34χρονος μετανάστης από την Νιγηρία, Εμπουκά Μαμασουμπέκ, σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών, μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας για μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Λίγες ώρες μετά, εξέπνευσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η οικογένεια του τον αναζήτησε παντού, χωρίς κανένα αντίκρισμα και έτσι η σύζυγος του Μαμασουμπέκ, απευθύνθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας. Όπου οι αστυνομικοί της είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και την παρότρυναν να δηλώσει την εξαφάνιση του, αφού περάσουν πρώτα 24 ώρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η αστυνομία του συγκεκριμένου τμήματος, ενημέρωσε τον  δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά απεβίωσε και ότι η σωρός του βρίσκεται στο νεκροτομείο.

Με την υπόθεση του Εμπουκά λίγοι ασχολήθηκαν, άλλοι σφύριζαν –επιδεικτικά- αδιάφορα και άλλοι δεν έμαθαν, γιατί πολύ απλά τα ΜΜΕ δεν έκριναν σκόπιμο να κάνουν έστω και μια μικρή αναφορά στο γεγονός. Ο Εμπουκά ήταν ένας  -ακόμη- άσημος, φτωχός μετανάστης από την Νιγηρία. Δεν ήταν δα, και κανένας μπασκετμπολίστας που μας κάνει εθνικά υπερήφανους για τις διακρίσεις του στο εξωτερικό. Δεν ήταν αρχηγός σε all-star game του NBA. Δεν είχε πολιτογραφηθεί  Έλληνας από την ηγεσία της χώρας, ούτε είχε δεχθεί τιμές στο Μέγαρο Μαξίμου. Και το βασικότερο ΔΕΝ ήταν πλούσιος! Ποιος ο λόγος να ενδιαφερθούμε τότε;

Αν όμως τον έλεγαν Γιάννη και τύχαινε κάποιος αστυνομικός να του ζητήσει τα στοιχεία του, θα πήγαιναν μαζί στο τμήμα σε φιλικό κλίμα, θα έλεγαν κανένα αστείο, θα τον ρωτούσαν για τα επιτεύγματα του, εκείνος θα τους έδινε την ταυτότητα του και θα έφευγε ζωντανός, μοιράζοντας αυτόγραφα. Δυστυχώς όμως δεν τον έλεγαν Γιάννη…

Η περίπτωση του νεαρού Εμπουκά, αποδεικνύει την υποκρισία μας ως κοινωνία, για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε ρατσιστές με τους μαύρους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους οροθετικούς, τους πρόσφυγες, τους χρήστες ουσιών και τα LGBT άτομα. Είμαστε ρατσιστές με τους μη-έχοντες και αντιρατσιστές με τους έχοντες. Άλλωστε εκείνους που διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, δεν τους ονομάζουμε μετανάστες αλλά επενδυτές.

Τον έλεγαν Εμπουκά και όχι Γιάννη...

Πριν 3 ημέρες (21/2), πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία και συνέντευξη τύπου από αντιφασιστικές- αντιρατσιστικές συλλογικότητες και κοινότητες μεταναστών, στην οδό Βερανζέρου έξω από το ΑΤ Ομόνοιας, για τον θάνατο του Μαμασουμπέκ: «Σκοπός μας είναι να μάθουμε πλήρως τι έγινε, κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε ο Εμπουκά. Και γιατί ο θάνατός του αποκρύφτηκε. Η πρώτη γνωμάτευση από την ιατροδικαστική υπηρεσία έχει μια γενική, πρώτη αποτίμηση. Θα επιδιώξουμε να διοριστεί και από εμάς ιατροδικαστής, για μια ακόμα εξέταση. Επίσης θα πιέσουμε, ώστε οι τοξικολογικές εξετάσεις να βγουν γρήγορα, καθότι παίρνουν πολλούς μήνες. Σιγά, σιγά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, όπως τις επίσημες μαρτυρίες από το ΕΚΑΒ», δήλωσε ο Μιχάλης Αφολανιό, μέλος της κοινότητας Νιγηριανών μεταναστών και μουσικός (MC YINKA).

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ένωσης Νιγηριανών Γυναικών, Νόρα Οκατσάκου, έκανε έκκληση για υποστήριξη στην σύζυγο του Εμπουκά, μητέρα δυο μικρών παιδιών –το ένα μόλις 6 μηνών-, η οποία είναι άνεργη και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με την Ένωση Νιγηριανών Γυναικών (Μαυρογένους 11, Άγιος Παντελεήμονας, τηλέφωνα επικοινωνίας:6942968651,69717999262,697716446).