Τσάμπιονς Λιγκ: Με στόχο την αποκαθήλωση

Τσάμπιονς Λιγκ

Η δεύτερη ημέρα των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ μας φέρνει στο πιάτο μας την επανάληψη του περσινού μεγάλου τελικού, Μπάγερν – Παρί αλλά και το ματσάρισμα μίας ομάδας-έκπληξης, της Πόρτο, με την αναμορφωμένη – και με πολλές βλέψεις – Τσέλσι του Τόμας Τούχελ.

Η πρώτη ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ περιελάμβανε δύο νίκες για τους γηπεδούχους, αλλά και δύο παιχνίδια που δεν πήγαν όπως ίσως να περίμεναν οι περισσότεροι. Η Μπορούσια Ντόρμουντ σίγουρα θα έχει όχι απλώς να αισθάνεται πως θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, αλλά και να θεωρεί τον εαυτό της αδικημένο από τον μη καταλογισμό γκολ στον Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Από την άλλη, η Λίβερπουλ εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, επιπόλαια, και η Ρεάλ, πίσω από το για άλλη μια φορά εξαιρετικό της κέντρο και τον Βινίσιους, πήρε σαφές προβάδισμα ενόψει του δεύτερου αγώνα στο άδειο Άνφιλντ. Όμως αρκετά για τα… χθεσινά ξινά σταφύλια, πάμε στο αποψινό μενού.

Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμαίν

Έχουν αρκετές φορές ενδιαφέρον τα “παιχνίδια” της κληρωτίδας. Ειδικά όταν φέρνει επαναλήψεις ζευγαριών που έκριναν τίτλο, όπως ήταν αυτό της Ρεάλ με τη Λίβερπουλ και φυσικά το ζευγάρι που ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Το Μπάγερν – Παρί είναι ένα ζευγάρι δύο ομάδων υπερφιλόδοξων, που για μια ακόμη χρονιά, επιδιώκουν να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου.

https://www.youtube.com/watch?v=DdoaGdGAkPw

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι; Για την Παρί, τα πράγματα είναι απλά. Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντίνος προπονητής ήρθε στο μέσο της φετινής αγωνιστικής περιόδου με σκοπό να αλλάξει με την παρουσία του το προφίλ της Γαλλικής ομάδας και να καταφέρει να την ανεβάσει επίπεδο. Ας μην γελιόμαστε, ο υπέρτατος στόχος είναι το Τσαμπιονς Λιγκ και μετά την περσινή χαμένη ευκαιρία, άνοιξε ακόμα παραπάνω η όρεξη των Παριζιάνων.

Από την άλλη, η Μπάγερν Μονάχου είναι μια ομάδα που με την γνωστή της Γερμανική συνέπεια αρνείται να νιώσει εφησυχασμένη. Τι κι αν την περσινή σεζόν τα κατέκτησε όλα; Φέτος θέλει το ίδιο και η επιτυχία της δεν επηρεάζει καθόλου τον Χάνσι Φλικ, όπως έχει δείξει στη μέχρι τώρα δράση της φετινής σεζόν. Αυτό που μπορεί να τον επηρεάσει είναι άλλο και δεν βρίσκεται στο χέρι του. Φυσικά μιλάμε για τους τραυματισμούς.

Οι Βαυαροί θα κατέβουν στο πρώτο παιχνίδι με αρκετές απουσίες, με προεξάρχουσα φυσικά αυτή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός στον πλανήτη χτύπησε στο γόνατο στο πρόσφατο παράθυρο των εθνικών ομάδων, χάνοντας ένα εκτεταμμένο χρονικό διάστημα και σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για έναν σύλλογο που είχε δεδομένη επιθετική παραγωγή με τον απίθανο Πολωνό. Συν τοις άλλοις, ο Φλικ δεν θα υπολογίζει τον Ντάγκλας Κόστα, τον Σέρζ Γκνάμπρι και τον Κορεντίν Τολίσο, όμως ακόμα κι έτσι, η Μπάγερν διαθέτει ένα ρόστερ ικανό τουλάχιστον να την καταστήσει το οριακό φαβορί της σειράς και να μείνει ζωντανή στην υπεράσπιση του “στέμματος”.

https://twitter.com/ZimonMCFC/status/1378370101506887684

Εκεί που η Παρί πάντως μπορεί να χτυπήσει είναι η επιεικώς μέτρια άμυνα των Βαυαρών. Χωρίς να σημαίνει ότι η ομάδα του Ποκετίνο είναι άθραυστη αμυντικά, καθώς έχει κι αυτή τα δικά της σοβαρά προβλήματα, η απουσία του “clinical striker” Λεβαντόφσκι, η καλή παρουσία του Κέιλορ Νάβας και η ύπαρξη του επιθετικού διδύμου των Νειμάρ – Εμπαπέ (με τις απουσίες βέβαια των Ικάρντι και Βεράτι να είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές), ίσως να μπορέσουν να δώσουν στους Παριζιάνους την ευκαιρία να διεκδικήσει φέτος κάτι παραπάνω, σε ένα πολύ απαιτητικό, είναι η αλήθεια, δικό της μισό του bracket.

Πόρτο – Τσέλσι

Σίγουρα ένα ζευγάρι που ελάχιστοι θα περίμεναν να δουν σε αυτοί τη φάση και ακόμα λιγότεροι όταν η Πόρτο κληρώθηκε με την “απελπισμένη” για ένα Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουβέντους, στη φάση των 16. Για άλλο ένα ζευγάρι, η Πορτογαλική ομάδα θα βρίσκεται ως το μεγάλο αουτσάιντερ, όμως αυτή τη φορά, έχει ήδη αποδείξει σε όλους ότι καλά θα κάνουν να την σεβαστούν από το πρώτο μέχρι το 180ο λεπτό του ζευγαριού, αλλιώς μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί από το πουθενά και να τα φέρει όλα τούμπα.

Το πολύ καλά δουλεμένο σύνολο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει τον ξεκάθαρο ρόλο του αουτσάιντερ σε αυτό το ζευγάρωμα και για κακή του τύχη θα πρέπει να διαχειριστεί και τη σημαντική απουσία του Σέρτζιο Ολιβέιρα στο πρώτο παιχνίδι (που θα διεξαχθεί, όπως και το δεύτερο, στο Ραμόν Σάντζεθ Πιθχουάν της Σεβίλλης), λόγω καρτών. Ο πάλαι ποτέ παίκτης του ΠΑΟΚ έχει αποδειχθεί καταλύτης, βάζοντας μάλιστα και το γκολ που έκανε τη διαφορά στο φανταστικό παιχνίδι της φάσης των 16 με τη Γιουβέντους. Με επιθετικό επίκεντρό της τον εξαιρετικό φορ περιοχής Μούσα Μαρεγκά, η Πόρτο θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τυχόν κενά συγκέντρωσης από έναν καλύτερο αντίπαλο για να χτυπήσει εκεί που δεν το περιμένει και να προσπαθήσει να μετακυλήσει το άγχος στην απέναντι πλευρά. Πάντα για ένα φαινομενικά αουτσάιντερ το να κάνει ένα χτύπημα που μπορεί να αγχώσει τον αντίπαλο είναι το μισό εισιτήριο για τη νίκη και αυτό θα πρέπει να επιδιώξει και η ομάδα από τον Πορτογαλικό βορρά.

H Τσέλσι από την άλλη βιώνει μία μικρή αναμόρφωση με τον ερχομό του Τόμας Τούχελ. Και αυτό δεν είναι παράλογο αν σκεφτούμε ότι ο Γερμανός κόουτς είναι ένας προπονητής με εμπειρία, παραστάσεις (πριν λίγους μήνες ήταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί) και είναι ένας κανονικός προπονητής υψηλού επιπέδου, σε αντίθεση με έναν Φρανκ Λάμπαρντ που μπήκε κατευθείαν στα βαθιά. Αυτό που έκανε ο Γερμανός αμά τη εμφανίσει του ήταν να μεταμορφώσει την άμυνα των Λονδρέζων σε μία από τις πιο “σφιχτές” άμυνες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Η Τσέλσι του Τούχελ δέχεται φάσεις με το σταγονόμετρο, και μάλιστα στη φάση των 16 απέναντι στην Ατλέτικο, κατάφερε να το κερδίσει τον Ντιέγκο Σιμεόνε με το… ίδιο του το δηλητήριο. H Τσέλσι κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και στα δύο παιχνίδια της σειράς με την πρωτοπώρο της Λα Λίγκα και να αναγκάσει τον Ντιέγκο Σιμεόνε να παραδεχτεί ότι ήταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να ακολουθήσει τον ρυθμό των Λονδρέζων. Το να έρχεται από έναν άνθρωπο “μάστορα” στα νοκ άουτ παιχνίδια, όπως είναι ο Τσόλο, σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο παράσημο για τη Τσέλσι και τον Τούχελ.

Στο ζευγάρι με την Πόρτο, οι Μπλε θα παραταχθούν πλήρεις και αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Σίγουρα ο προ ημερών διασυρμός τους από την Γουέστ Μπρομ που ήρθε εντελώς από το πουθενά θα λειτουργήσει ως ένα μικρό χτύπημα… προσγείωσής τους, ότι δεν έγιναν ξαφνικά άτρωτοι με έναν καλό μήνα. Και αυτό είναι ό,τι χρειάζεται απέναντι σε μία ομάδα με αποδεδειγμένη πνευματική ετοιμότητα, όπως είναι η Πόρτο. Τα προβλήματα στην επίθεση παραμένουν δεδομένα, ο Βέρνερ ακόμα δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, όμως ακόμα κι έτσι, αυτό που θα πρέπει να κάνει η Τσέλσι είναι να διασφαλίσει το μηδέν και αν μπορέσει να βρει από… ένα γκολ στο κάθε παιχνίδι δεν θα χρειάζεται τίποτε άλλο για να περάσει και να βρεθεί ένα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στην Κωνσταντινούπολη.